Σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζουν την Guy Fawkes Day ή αλλιώς Bonfire day – δείτε περισσότερα στο σχετικό άρθρο της Britannica. Πριν το κόμικ που έγινε η ταινία V for Vendetta δεν ξέρω πόσοι το γνώριζαν, έχει αναδειχθεί πάντως πλέον ως ημέρα εορτασμού κατά του απολυταρχισμού και υπέρ του φανατισμού. Γιορτάζεται – ανάμεσα σε άλλα – με καύση ομοιωμάτων των συνωμοτών και πυροτεχήματα. Όπως κάθε ιστορία φέρνει στον καθένα μας ξεχωριστές αναμνήσεις.

Πρώτη μου επαφή με τον Γκάι Φοκς και την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης του βρετανικού κοινοβουλίου ήταν μέσα από μια παιδική σειρά βιβλίων, οι Μυστικοί Επτά της Ένιντ Μπλάιτον. Τα βιβλία πραγματεύονταν τις περιπέτειες επτά παιδιών που έλυναν μυστήρια ως άλλοι ντετέκτιβ. Σε μία από τις περιπέτειες με τον τίτλο Secret Seven Fireworks ή The Secret Seven and the Bonfire Adventure η συγκεκριμένη ημέρα και τα έθιμά της κυριαρχούν. Τότε δεν ήξερα περισσότερα, απλώς το αντιμετώπισα ως άλλη ιστορία.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το μακρινό 2001 επισκέφτηκα την Αγγλία, φιλοξενούμενος στο σπίτι συντοπίτη που σπούδαζε στο Λούτον. Καθημερινά κατεβαίναμε Λονδίνο με το τρένο για τουρισμό. Μία από τις ημέρες στην επιστροφή είδαμε κατά μήκος της διαδρομής διάφορα σημεία που έκαιγαν κάτι που μας φαινόταν σαν απλά άχυρα. Ρωτώντας, μας είπαν περισσότερα για το έθιμο αυτό και κάποια λίγα πράγματα σχετικά με την επέτειο.

Αν ποτέ βρεθείτε κάποια ημέρα, λοιπόν, στη Μεγάλη Βρετανία αυτές τις ημέρες, αναζητήστε τους εορτασμούς. Αξίζει κανείς να παρακολουθήσει το θέαμα, ενώ παράλληλα να ενημερωθεί διαβάζοντας λίγη ιστορία.

Photo by Charlie Ellis on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.