Η πρώτη μου επίσκεψη στη Λήμνο ήταν 7 χρόνια πριν με την ομάδα των Greek Travel Bloggers, καλεσμένος τότε του Pravlis Travel και του Taste Lemnos του φίλτατου Αλέξανδρου. Η επίσκεψη τότε ήταν σύντομη μεν, περιεκτική δε και περιλάμβανε εμπειρίες που προσφέρει το νησί στον επισκέπτη, με έμφαση σε αξιοθέατα και δράσεις. Η αλήθεια είναι ότι το νησί έβγαζε μια αύρα διαφορετική, ζύμωση μεταξύ της ηρεμίας του σήμερα και των έντονων γεωλογικών φαινομένων του παρελθόντος. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στο τοπίο όσο και στα προϊόντα, ειδικά στα τρόφιμα και ποτά της Λημνίας Γης.

Το νησί της Λήμνου και οι εμπειρίες που προσφέρει κλωθογύριζαν στο μυαλό στις συζητήσεις με την οικογένεια και φίλους, με στόχο να επιστρέψουμε να δοκιμάσουμε ξανά τη φιλοξενία που μπορεί να προσφέρει. Φέτος οι συνθήκες ταίριαξαν, καθώς ο συνδυασμός της διαθεσιμότητας άδειας και παρέας ήταν ιδανικός. Επιλέξαμε τέλη Ιουνίου και συγκεκριμένα την εβδομάδα μετά του Αγίου Πνεύματος ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα για αυξημένο κόστος οδοιπορικών, ενώ το διάστημα έως τα μέσα Ιουλίου θεωρείται ακόμη “χαμηλή περίοδος”. Απ’ ό,τι μας είπαν οι ντόπιοι η high season είναι από 20 περίπου Ιουλίου έως και 20 Αυγούστου, οπότε λάβετέ το υπόψιν όταν θέλετε να κάνετε τα σχέδιά σας.

Χάρτης από το Limnos Ports

Μετάβαση

Βασικό θέμα για τον επισκέπτη από την Νότια Ελλάδα και ειδικά την Αττική είναι η απόσταση. Οι επιλογές είναι 2: είτε αεροπορικώς που συνεπάγεται κάποιο πρόσθετο κόστος καθώς και ανάγκη ενοικίασης αυτοκινήτου είτε ακτοπλοϊκώς από Πειραιά ή Λήμνο για ταξίδι που διαρκεί κατ’ ελάχιστο 8 ώρες. Το καλοκαίρι τόσο οι πτήσεις όσο και τα ακτοπλοϊκά δίνουν περισσότερες επιλογές, οπότε ο καθένας επιλέγει με βάση του τι θέλει να ξοδέψει, τις ημέρες που θέλει να μείνει και την επιλογή του οχήματος. Αν θέλει κανείς να γυρίσει το νησί, πάντως, απαιτείται αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο μεταφορικό, οπότε να το έχετε στα υπόψη.

Επιπλέον, το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς και με τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως από Καβάλα. Αυτή η εξήγηση έδινε απάντηση και στο γιατί στη Λήμνο είδαμε αρκετούς επισκέπτες από Βαλκάνια και κυρίως από Βουλγαρία. Η αλήθεια είναι ότι η διέξοδός τους για ελληνικά νησιά στο Αιγαίο είναι κυρίως η Θάσος, η Σαμοθράκη και η Λήμνος. Επίσης, μπορεί κανείς να συνδυάσει διακοπές και με άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λέσβο. Ούτως ή άλλως η Λήμνος ανήκει διοικητικά πλέον στο ίδιο σχήμα με τη Λέσβο.

PXL_20220618_153219142.MP
Το Κάστρο της Μύρινας όπως φαίνεται από το παλιό λιμανάκι

Διαμονή

Όπως μπορεί κανείς να δει στο χάρτη, η Λήμνος είναι σχετικά μεγάλο νησί – συγκεκριμένα το 8ο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες αποστάσεις, οπότε η επιλογή της διαμονής έχει σημασία, ειδικά όταν κάποιος ταξιδεύει με μικρά παιδιά και θέλει να τριγυρίσει. Οι 2 βασικοί οικισμοί της Λήμνου είναι η Μύρινα, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, καθώς και ο Μούδρος που είναι κοντά στο αεροδρόμιο. Η επιλογή έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο θέλει να γυρίσει και να δει ο καθένας. Η Μύρινα είναι καλή επιλογή για κάποιον που θέλει κάποια ή κάποιες ημέρες να μην κινηθεί με όχημα, καθώς έχει παραλίες σε κοντινή απόσταση με τα πόδια. Ο Μούδρος δίνει πρόσβαση σε παραλίες στα νότια και κεντρικά.

Εμείς επιλέξαμε τον Μούδρο κυρίως λόγω οικήματος το οποίο είχε αυλή με γρασίδι, παιχνίδια και μικρή παιδική χαρά, τραπέζια και χώρο που μπορούσαμε να αφιερώσουμε κάποιες ώρες είτε το πρωί πριν φύγουμε για τις βόλτες είτε το απόγευμα μετά τη θάλασσα. Η αυλή είναι ιδανική και για το βράδυ, όταν τα παιδιά κοιμηθούν και οι μεγαλύτεροι θέλουν να απολαύσουν λίγη ηρεμία και 1-2 κοκτέιλς ή μπύρες για να αισθανθούν ξανά ανέμελοι και νέοι. Από εκεί απολαύσαμε το παρακάτω ηλιοβασίλεμα πάνω από το χωριό του Μούδρου.

PXL_20220620_173656431

Καταλύματα φυσικά υπάρχουν σε όλο το νησί, στο Πλατύ, το χωριό Θάνος, την Πλάκα και αλλού. Για τις αποστάσεις υπολογίστε ότι για παράδειγμα από την Πλάκα έως τη Μύρινα είναι περίπου 40 χλμ που μεταφράζεται σε 45′. Από Μούδρο για Αμμοθίνες – παραλία Γομάτι η διαδρομή διαρκεί περίπου 35′ ενώ η απόσταση Μούδρος – Μύρινα είναι περίπου μισή ώρα. Επιπλέον, ορισμένες παραλίες είναι προσβάσιμες μέσω χωματόδρομων, οπότε και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί.

Φαγητό – ποτό

Το νησί φημίζεται για αρκετά τοπικά καλούδια. Καταρχάς τα κρασιά του τα οποία έχουν έντονο το ηφαιστειογενές στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Λήμνο. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία το νησί του Ηφαίστου. Αυτός ο χαρακτήρας αποτυπώνεται και στα κρασιά, με την τοπική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξάνδρειας να ξεχωρίζει. Υπάρχουν προσβάσιμα οινοποιεία στο νησί, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό ημιαφρώδη οίνο Moscato d’ Ifestia – πολύ καλή εγχώρια επιλογή αντί του γνωστού ιταλικού d’ Asti. Αρκετά από τα τοπικά κρασιά τα βρίσκει κανείς σε κάβες και σουπερμάρκετ, δοκιμάστε τα εντός έδρας και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στα τοπικά τυριά. Το Καλαθάκι Λήμνου κυρίως και το Μελίχλωρο δευτερευόντως μπορεί κανείς να τα βρει και εκτός του νησιού. Δοκιμάστε το μελίχλωρο σε σάντουιτς για πιο ιδιαίτερη γεύση. Ένα άλλο ωραίο ντόπιο τυρί είναι το κασκαβάλι που το γευτήκαμε συνοδεία πρωινού με αυγά. Η ντόπια φέτα είναι, επίσης, ιδιαίτερη.

Γενικότερα στο νησί φάγαμε καλά και σχετικά οικονομικά. Εστιατόρια και ταβέρνες βρίσκει κανείς σε όλο το νησί, ενώ τελευταία έχει αναπτυχθεί και πιο σύγχρονη κουζίνα που προσφέρει ενδιαφέρουσες γεύσεις με τοπικά προϊόντα. Στην παραλία Ζεματάς για παράδειγμα δοκιμάσαμε χειροποίητο burger και hot-dog με ντόπια υλικά, ενώ στο χωριό Σαρδές δοκιμάσαμε ελαφρώς “πειραγμένα” πιάτα. Οι μερίδες στο νησί είναι πλουσιοπάροχες, να το έχετε υπόψη. Οι τιμές στα μεγάλα ψάρια μας φάνηκαν κάπως τσιμπημένες, τα υπόλοιπα ήταν σε καλό επίπεδο.

PXL_20220618_080620305.MP
Φαγητό στην Πεζούλα Taste Lemnos

Ξεχωρίζω 2 επιλογές για πρωινό ή brunch. Η πρώτη είναι μέσα στο Μούδρο, στην Πεζούλα – The home of taste όπου θα πιείτε ίσως τον καλύτερο καφέ του νησιού συνοδεία όμορφων πιάτων, παραδοσιακών και μοντέρνων, με τοπικά υλικά σε ιδιαίτερες γεύσεις. Πιάτα με βάση τα αυγά, burgers και άλλες λιχουδιές ξεχώρισαν. Η δεύτερη είναι στο Κάστρο της Μύρινας στη Νεφέλη με θέα τον Ρωμέικο Γιαλό όπου απολαύσαμε καλό καφέ και φάγαμε νόστιμο πρωινό.

Επειδή η ανάρτηση βγήκε λίγο μεγάλη, θα ακολουθήσει και ξεχωριστή με τις παραλίες του νησιού που τριγυρίσαμε και απολαύσαμε τα καθαρά, κάπως κρύα νερά καθώς και συμβουλές για τις μέδουσες, τους αέρηδες και ό,τι άλλο δεν αποτυπώθηκε ως τώρα. Κλείνοντας, ας μη λησμονήσουμε ότι τα ταξίδια είναι εμπειρίες και σημαντικό μέρος των εμπειριών είναι η παρέα με την οποία τις μοιράζεσαι.

PXL_20220618_090226684
Καθ’ οδόν για εξερεύνηση στο Κουκονήσι

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.