Το καλό του να μένεις στην κεντρική Ευρώπη είναι ότι πολλές χώρες βρίσκονται κοντά, σε απόσταση ενός τρένου ή λεωφορείου. Ακόμη και όταν επισκέπτεται κανείς μία από τις χώρες αυτές μπορεί να διαθέσει μία ημέρα για εκδρομή σε κάποια άλλη κοντινή. Σε ταξίδι που είχαμε κάνει το 2012 στη Βουδαπέστη αποφασίσαμε να πράξουμε ανάλογα.

Έπειτα από δημοκρατικές διαδικασίες επιλέχτηκε η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, η Μπρατισλάβα. Απευθείας πτήση από Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν υπάρχει, ο καλύτερος τρόπος για να πάει κανείς είναι με τρένο μέσω Βιέννης (περίπου μισή ώρα) ή μέσω Βουδαπέστης. Το ταξίδι διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες, η τιμή είναι 16,5 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια εκδίδονται από Budapest Keleti station (υπάρχει στάση μετρό). Προς διευκόλυνσή σας να γνωρίζετε ότι στον σταθμό στη Βουδαπέστη η αναμονή για να βγάλει κανείς τα εισιτήρια είναι συνήθως μεγάλη, να είστε προετοιμασμένοι. Κλείσαμε τα εισιτήρια, μπήκαμε πρωί στο τρένο και πριν το μεσημέρι ήμασταν ήδη εκεί. 

DSCN9764

Η πρώτη εικόνα από τον κεντρικό σταθμό της Μπρατισλάβα.

DSCN9775

Το κέντρο της παλιάς πόλης από τον σταθμό είναι περίπου 15′ με τα πόδια οπότε αποφασίσαμε να κατηφορίσουμε. Ο όρος κατηφορίσουμε ανταποκρίνεται πλήρως, καθώς η παλιά πόλη βρίσκεται κάπως χαμηλότερο από το υπόλοιπο κομμάτι.  Οι δρόμοι είναι σχετικά βατοί για καρότσι, οπότε μπορείτε να κάνετε τις βόλτες και με μικρά παιδιά.

Hot apple tea

Στάση για καφέ και τσάι με γεύση μήλο. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι παρά την εισαγωγή του ευρώ κοντά δύο χρόνια τώρα (σημείωση: το ταξίδι έγινε το 2012), οι τιμές δεν είχαν στρογγυλοποιηθεί. Τα τρία ροφήματα που πήραμε κόστισαν 4,41 ευρώ ακριβώς. 

Προβολή Bratislava σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Εκεί μελετήσαμε και τον οδηγό για την πόλη που είχε προτεινόμενη διαδρομή για να γνωρίσει κανείς το ιστορικό κέντρο της πόλης σε 2 ώρες περπατώντας. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την διαδρομή.

DSCN9790

Πρώτη στάση η Όπερα της Μπρατισλάβα.

DSCN9803

Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται το ποτάμι που στην ουσία χωρίζει την Μπρατισλάβα/ Σλοβακία από την Αυστρία. Παλιότερα η πόλη ήταν κάτι σαν “εξοχικό” για τους Βιεννέζους. Αυτό που διακρίνεται δεν είναι απλώς γέφυρα. Είναι το γνωστό εστιατόριο UFO.

DSCN9791

Στην πλατεία μπροστά στην Όπερα είχε στηθεί ολόκληρο πανηγύρι με χριστουγεννιάτικη αγορά, δέντρο και πατινάζ.

DSCN9810

Στη διαδρομή πετύχαμε και τον συγκεκριμένο κύριο να πετάγεται από τα…έγκατα της γης.

DSCN9786

Και αυτόν τον ευγενικό κύριο που μας έβγαζε το καπέλο. Γενικά η Μπρατισλάβα έχει διάσπαρτα αρκετά αγάλματα, κάτι που προσωπικά μου αρέσει αρκετά.

DSCN9813
DSCN9816

Απτόητοι, συνεχίσαμε την διαδρομή μας για τη δεύτερη στάση που είναι η κεντρική πλατεία της πόλης. Από τη μία μεριά είναι το παλιό δημαρχείο, από την άλλη μερικά καφέ ζαχαροπλαστεία.

DSCN9820
DSCN9821

Ακολουθώντας την προτεινόμενη διαδρομή, μέσα από ένα στενό δίπλα στο παλιό δημαρχείο, καταλήξαμε στο παλιό παλάτι της πόλης που στεγάζει τώρα το νέο δημαρχείο.

DSCN9839
DSCN9853
DSCN9855

Εκεί παρεκκλίναμε από την “επίσημη” διαδρομή και κάναμε ζιγκ-ζαγκ στα στενάκια. Η παλιά πόλη της Μπρατισλάβας προσφέρεται για τέτοιες παρεκκλίσεις, καθώς τα στενά είναι γραφικά. 

DSCN9856
DSCN9864
DSCN9863

Μέσα από τα στενάκια καταλήξαμε στην Michalska που είναι ο μεγάλος πλακόστρωτος πεζόδρομος με αρκετά εστιατόρια, καφετέριες και τουριστικά καταστήματα. Στην άκρη της δεσπόζει η St.Michael’s Gate. Κάτω ακριβώς βρίσκεται χάλκινος δείκτης των αποστάσεων από διάφορες πρωτεύουσες – είναι και η Αθήνα αλλά δε φαίνεται καλά στην φωτογραφία.

DSCN9869

Η παλιά πόλη της Μπρατισλάβας συμπεριλαμβάνεται σε μνημεία της UNESCO και αυτό τονίζεται με επιγραφές παντού, ακόμη και στον δρόμο.

DSCN9875
DSCN9876

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται εκκλησία ακριβώς μπροστά από σημείο όπου παλιά καίγανε μάγισσες.

DSCN9890
DSCN9897

Μετά από αυτά κατευθυνθήκαμε προς Κάστρο που δεσπόζει στην πόλη, με μία στάση στον καθεδρικό του St.Martin’s.

DSCN9914

Γραφικά κτίρια και στον λόφο πηγαίνοντας προς το Κάστρο.

DSCN9923
DSCN9937

Το Κάστρο από μόνο του δε λέει τίποτε ιδιαίτερο. Εκεί στεγάζεται πλέον το Κοινοβούλιο της χώρας.

DSCN9926
DSCN9928
DSCN9940
DSCN9942

Αξίζει όμως η θέα προς τον Δούναβη και την πόλη – παλιά και νέα.

DSCN9884
Σνιτσελ με ψητη πατάτα και σάλτσα παντζαρι

Επειδή πεινάσαμε και κρυώσαμε, επιστρέψαμε προς την πόλη ώστε να φάμε και να ζεσταθούμε. Τα φαγητά της Σλοβακίας θυμίζουν τα περισσότερα της κεντρικής Ευρώπης. Ένα σνίτσελ βιεννέζικο με ψητή πατάτα και σάλτσα παντζάρι ήταν ό,τι πρέπει.
Η βόλτα συνεχίστηκε μετά το φαγητό, όπου καταλήξαμε στην κεντρική πλατεία και τα ζαχαροπλαστεία της. Εκεί ήπιαμε ζεστή σοκολάτα όπου προσφέρεται σε αφθονία. Στην διαδρομή συναντήσαμε κάποια αγάλματα ακόμη.

DSCN9964

Ένας παπαράτσι φωτογραφίζει τους περαστικούς από τη γωνία του.

DSCN9969

Το άγαλμα αυτό στην κεντρική πλατεία αναπαριστά στρατιώτη του Ναπολέοντα. Απ’ό,τι φαίνεται, είχε κάποια ατυχία στο μέρος αυτό ο στρατηλάτης.

DSCN9968

Στην κεντρική πλατεία είχε στηθεί κι ένα στέμμα ώστε να υποδεχτούν οι κάτοικοι της Μπρατισλάβας τη νέα χρονιά…βασιλικά.

DSCN9957

Το βράδυ ο κόσμος ήταν περισσότερος και είχε βγει την βόλτα του παρά το τσουχτερό κρύο.

DSCN9980

Πήραμε το τρένο της επιστροφής για Βουδαπέστη όπου ήταν και η βάση μας. Κάπου εκεί πρόσεξα το χαρτάκι με το δρομολόγιο του τρένου. Αμβούργο, Βερολίνο, Δρέσδη, Πράγα, Μπρατισλάβα και Βουδαπέστη. Ωραίες διαδρομές, είναι ωραίο να μένει κανείς στην Κεντρική Ευρώπη όπου τόσο απλά μπορεί να μετακινηθεί σε άλλες πόλεις και χώρες…

ΥΓ Η Μπρατισλάβα μου άρεσε αρκετά, ιδιαίτερα το παλιό κέντρο της. Άξιζε για ένα διήμερο, προτεινόμενος προορισμός για όποιον βρεθεί στα πέριξ. Είναι κοντά τόσο από Αυστρία (Βιέννη) όσο και Ουγγαρία (Βουδαπέστη).

ΥΓ1 Αξίζει και να μείνει κανείς. Παρότι μικρή, έχει έντονη νεανική ζωή. Την επιλέγουν αρκετοί φοιτητές για Erasmus. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε διαγωνισμό αναζήτησης αγαλμάτων σε μια προσπάθεια να τα συγκεντρώσετε όλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.