Η Καβάλα θεωρείται και είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η θάλασσα, το λιμάνι, η παλιά πόλη, οι πεζόδρομοι και τα πλακόστρωτα συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό με ιδιαίτερες εικόνες. Στην επίσκεψή μας αυτή στην πόλη είχαμε στην διάθεσή μας μερικές μόνο ώρες. Γυρνώντας από τη Θάσο, σταματήσαμε για 4-5 ώρες, καθώς είχαμε αρκετό δρόμο στη συνέχεια μέχρι να επιστρέψουμε. Γι αυτό το λόγο προσπαθήσαμε να χωρέσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά και ενδιαφέροντα, πάντα υπολογίζοντας τον παράγοντα ζέστη και το γεγονός ότι κινούμασταν με το #kitsopaido συνοδεία καροτσιού. Παρόλο που η πόλη της Καβάλας έχει αρκετούς λόφους και κατά συνέπεια ανηφόρες και κατηφόρες, εντούτοις μπορεί κανείς να μετακινηθεί σε διάφορα σημεία που αξίζουν επίσκεψης.

IMG_20170825_120044
IMG_20170825_120458

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι φυσικά το υδραγωγείο, το οποίο σηματοδοτεί και μία από τις εισόδους στο λόφο της παλιάς πόλης. Απαραίτητη η στάση για φωτογραφίες, τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά του για την κατάλληλη οπτική γωνία. Στη βάση του υδραγωγείου υπάρχει οδηγός – χάρτης για την παλιά πόλη με την κύρια προτεινόμενη διαδρομή. Επειδή οι υψομετρικές διαφορές και τα αδιέξοδα δρομάκια μπορεί να μπερδέψουν τον επισκέπτη που δεν έχει την διάθεση για περιπέτεια ή απλώς κουβαλάει μαζί του και καροτσάκι, καλύτερα να ακολουθήσετε τις προτάσεις ώστε να είστε σίγουροι.

IMG_20170825_121728
IMG_20170825_121850

Τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή, που περιέχει στοιχεία από Βυζάντιο, Τουρκοκρατία και φράγκικες επιρροές. Όποιος έχει την διάθεση εξερεύνησης, μπορεί να ανταμοιφθεί με κάποιο παράθυρο με θέα. Από την άλλη πλευρά του λόφου, πέρα από το σύγχρονο λιμάνι βρίσκει κανείς παλιό καρνάγιο σε έναν κολπίσκο όπου κάποιοι τολμηροί κάνουν μπάνιο.

IMG_20170825_122656

Συνεχίζοντας το ανηφόρισμα βρίσκει κανείς ενδιαφέροντα μνημεία, όπως το αναστηλωμένο Χαλήλ Μπέη Τζαμί. Απαραίτητη στάση για θέα, σκιά και δροσιά.

IMG_20170825_125359
IMG_20170825_130058

Το κάστρο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο. Λόγω καροτσιού και ζέστης δεν ανεβήκαμε, λογικά η θέα θα αποζημιώνει τους τολμηρούς. Συνεχίσαμε την κατάβαση για να βρεθούμε στην πλευρά που βλέπει προς το λιμάνι. Αυτή είναι η έτερη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, δηλαδή να ξεκινήσει από το λιμάνι, να ανηφορίσει και να κατεβεί μετά στο υδραγωγείο.

IMG_20170825_131533

Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο τουριστικά, καθώς έχει καφέ και εστιατόρια στη σειρά που μπορεί να σταματήσει κανείς και να ξεκουραστεί ή και να γεμίσει τις μπαταρίες του. Στο κομμάτι αυτό βρίσκεται και το κομψοτέχνημα Ιμαρέτ – παλιά μουσουλμανική κατασκευή που είχε διάφορες χρήσεις, ενώ τώρα είναι ξενοδοχείο. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί, καθώς γίνονται ξεναγήσεις.

IMG_20170825_130103

Φτάνοντας ξανά στο επίπεδο της θάλασσας, επιστρέφουμε στο λιμάνι. Εκεί οι επιλογές πολλές για φαγητό, καφέ και δροσιά. Άλλοι επιλέγουν θέα θάλασσα, άλλοι τα στενά ίσια δρομάκια και πεζόδρομους λίγο πιο κεντρικά. Εμείς πήγαμε με την κουρτίνα 2 και αποζημιωθήκαμε με κρεατικά με ωραία καρυκεύματα. Μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο στην διάθεσή μας να εξερευνήσουμε καλύτερα την όμορφη πόλη, ο δρόμος της επιστροφής όμως ήταν μακρύς και έπρεπε να ξεκινήσουμε. Η Καβάλα μας κέρδισε, οπότε σίγουρα θα επανέλθουμε για εκδρομή ως κύριο προορισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.