Η Καβάλα θεωρείται και είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η θάλασσα, το λιμάνι, η παλιά πόλη, οι πεζόδρομοι και τα πλακόστρωτα συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό με ιδιαίτερες εικόνες. Στην επίσκεψή μας αυτή στην πόλη είχαμε στην διάθεσή μας μερικές μόνο ώρες. Γυρνώντας από τη Θάσο, σταματήσαμε για 4-5 ώρες, καθώς είχαμε αρκετό δρόμο στη συνέχεια μέχρι να επιστρέψουμε. Γι αυτό το λόγο προσπαθήσαμε να χωρέσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά και ενδιαφέροντα, πάντα υπολογίζοντας τον παράγοντα ζέστη και το γεγονός ότι κινούμασταν με το #kitsopaido συνοδεία καροτσιού. Παρόλο που η πόλη της Καβάλας έχει αρκετούς λόφους και κατά συνέπεια ανηφόρες και κατηφόρες, εντούτοις μπορεί κανείς να μετακινηθεί σε διάφορα σημεία που αξίζουν επίσκεψης.
Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι φυσικά το υδραγωγείο, το οποίο σηματοδοτεί και μία από τις εισόδους στο λόφο της παλιάς πόλης. Απαραίτητη η στάση για φωτογραφίες, τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά του για την κατάλληλη οπτική γωνία. Στη βάση του υδραγωγείου υπάρχει οδηγός – χάρτης για την παλιά πόλη με την κύρια προτεινόμενη διαδρομή. Επειδή οι υψομετρικές διαφορές και τα αδιέξοδα δρομάκια μπορεί να μπερδέψουν τον επισκέπτη που δεν έχει την διάθεση για περιπέτεια ή απλώς κουβαλάει μαζί του και καροτσάκι, καλύτερα να ακολουθήσετε τις προτάσεις ώστε να είστε σίγουροι.
Τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή, που περιέχει στοιχεία από Βυζάντιο, Τουρκοκρατία και φράγκικες επιρροές. Όποιος έχει την διάθεση εξερεύνησης, μπορεί να ανταμοιφθεί με κάποιο παράθυρο με θέα. Από την άλλη πλευρά του λόφου, πέρα από το σύγχρονο λιμάνι βρίσκει κανείς παλιό καρνάγιο σε έναν κολπίσκο όπου κάποιοι τολμηροί κάνουν μπάνιο.
Συνεχίζοντας το ανηφόρισμα βρίσκει κανείς ενδιαφέροντα μνημεία, όπως το αναστηλωμένο Χαλήλ Μπέη Τζαμί. Απαραίτητη στάση για θέα, σκιά και δροσιά.
Το κάστρο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο. Λόγω καροτσιού και ζέστης δεν ανεβήκαμε, λογικά η θέα θα αποζημιώνει τους τολμηρούς. Συνεχίσαμε την κατάβαση για να βρεθούμε στην πλευρά που βλέπει προς το λιμάνι. Αυτή είναι η έτερη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, δηλαδή να ξεκινήσει από το λιμάνι, να ανηφορίσει και να κατεβεί μετά στο υδραγωγείο.
Εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο τουριστικά, καθώς έχει καφέ και εστιατόρια στη σειρά που μπορεί να σταματήσει κανείς και να ξεκουραστεί ή και να γεμίσει τις μπαταρίες του. Στο κομμάτι αυτό βρίσκεται και το κομψοτέχνημα Ιμαρέτ – παλιά μουσουλμανική κατασκευή που είχε διάφορες χρήσεις, ενώ τώρα είναι ξενοδοχείο. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί, καθώς γίνονται ξεναγήσεις.
Φτάνοντας ξανά στο επίπεδο της θάλασσας, επιστρέφουμε στο λιμάνι. Εκεί οι επιλογές πολλές για φαγητό, καφέ και δροσιά. Άλλοι επιλέγουν θέα θάλασσα, άλλοι τα στενά ίσια δρομάκια και πεζόδρομους λίγο πιο κεντρικά. Εμείς πήγαμε με την κουρτίνα 2 και αποζημιωθήκαμε με κρεατικά με ωραία καρυκεύματα. Μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο στην διάθεσή μας να εξερευνήσουμε καλύτερα την όμορφη πόλη, ο δρόμος της επιστροφής όμως ήταν μακρύς και έπρεπε να ξεκινήσουμε. Η Καβάλα μας κέρδισε, οπότε σίγουρα θα επανέλθουμε για εκδρομή ως κύριο προορισμό.