Ένα ταξίδι με αεροπλάνο όταν έχει κανείς μικρό παιδί (ή παιδιά) είναι σίγουρα κάτι το ιδιαίτερο. Χωρίς να είναι απαγορευτικό, σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να λάβουν ορισμένα πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλίσουν ομαλό ταξίδι για όλους – τόσο το παιδί όσο και την οικογένεια αλλά και τους γύρω. Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ανάρτηση με τις απλές οδηγίες – συμβουλές για την προετοιμασία του ταξιδιού, η συγκεκριμένη αφορά στο σκέλος της διαχείρισης του χρόνου στο αεροδρόμιο, την διάρκεια της πτήσης και το μετά.
- Προγραμματισμός χρόνου. Όταν ταξιδεύει κανείς χωρίς παιδί, μπορεί να υπολογίζει οριακά τον χρόνο του για το πότε θα φτάσει στο αεροδρόμιο. Με το παιδί αλλάζει σίγουρα το πρόγραμμα. Ο παράγοντας “αναπάντεχο” πάντα κάνει την εμφάνισή του, όπως για παράδειγμα ότι το παιδί μπορεί να πεινάσει, να κουραστεί, να θέλει αλλαγή πάνας και ούτω καθεξής. Καλό είναι, λοιπόν, να υπολογιστούν όλα αυτά. Όπως είπαμε και πριν, εάν υπάρχει η δυνατότητα ο χρόνος του ταξιδιού να συμπίπτει με το πρόγραμμα του παιδιού τότε έχουμε το ιδανικό σενάριο. Αλλιώς, μπορούμε να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις. Ιδανικά, μπορείτε να αλλάξετε το παιδί πριν μπείτε στο αεροπλάνο – ευτυχώς τα μεγάλα αεροδρόμια έχουν αίθουσες αλλαγής πάνας.
- Πράγματα που κουβαλάμε. Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι όχι να κουβαλάμε, όσον αφορά στις αποσκευές. Φροντίστε οι τσάντες που θα πάρετε μαζί σας στο αεροπλάνο να μπορούν να μεταφέρονται σχετικά εύκολα, καθώς πολύ πιθανόν να έχετε στα χέρια σας ένα ή και περισσότερα παιδιά. Θέλει λίγη περισσότερη οργάνωση απ’ ό,τι συνήθως. Μία χειραποσκευή ανά άτομο συν η τσάντα με τα είδη πρώτης ανάγκης του παιδιού είναι πιθανότατα το ιδανικό.
- Τσάντα του παιδιού. Στο αεροπλάνο καλό είναι να υπάρχουν τα βασικά που περιλαμβάνουν:
- Μία αλλαξιά ρούχα για το παιδί καθώς μπορεί να λερωθεί ανά πάσα στιγμή.
- Μπουφάν και ρούχα που βγαίνουν εύκολα λόγω στενότητας χώρου.
- Αν και αρκετές αεροπορικές παρέχουν κουβέρτα, καλό είναι να έχετε ένα σκέπασμα σε περίπτωση που το παιδί αποκοιμηθεί.
- Φαγητό για το μικρό. Καλό είναι να υπάρχει κάποιο σνακ ή κάτι γρήγορο που μπορεί να φάει γιατί σίγουρα θα πεινάσει ή απλά θα ζηλέψει τους υπόλοιπους που τρώνε.
- Ένα τουλάχιστον βιβλίο για να του διαβάσετε και ένα παιχνίδι για να κερδίσετε την προσοχή. Το παιχνίδι μπορεί να είναι κάποιο νέο που το παιδί δεν το έχει δει ξανά, ώστε να αποσπαστεί ακόμη περισσότερο. Αντί για βιβλίο, τα περιοδικά του αεροπλάνου βοηθάνε και αυτά.
- Κάτι για τα αυτάκια του παιδιού ώστε να μασάει και να μην βουλώσουν κατά την διάρκεια της απογείωσης – προσγείωσης. Τα περισσότερα παιδάκια κλαίνε σε αυτές τις φάσεις γιατί αισθάνονται την διαφορά πίεσης και νιώθουν άβολα ή και πόνο. Εάν θηλάζετε, ακόμη καλύτερα γιατί έτσι το παιδί και θα φάει αλλά και γλυτώνει αυτή τη φάση.
- Καροτσάκι – εάν έχετε αποφασίσει να πάρετε. Μπορείτε να έχετε μαζί σας καροτσάκι, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, συνήθως χωρίς πρόσθετη χρέωση. Προϋπόθεση τα υλικά που θα παραδώσετε να μην υπερβαίνουν τα 2 τεμάχια (σε άλλες εταιρίες 1). Το καροτσάκι μπορείτε να το έχετε μαζί σας μέχρι την είσοδο του αεροπλάνου όπου και θα σας παραδοθεί όταν φτάσετε στο προορισμό σας. Έτσι, σε περίπτωση που κοιμηθεί το παιδί δε θα χρειαστεί να το κουβαλάτε.
- Χρέωση – κάθισμα. Στην πλειοψηφία των εταιρίων τα παιδιά έως 2 ετών που δεν καταλαμβάνουν θέση, δεν χρεώνονται – εκτός ίσως από ένα ποσό ασφάλειας αεροδρομίου. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά δένονται – ταξιδεύουν στην ίδια θέση με έναν από τους γονείς, καθώς προσαρμόζεται σχετική ζώνη στην ζώνη του ενήλικα. Τα μεγαλύτερα έχουν χρέωση ως ποσοστό του ενήλικα και καταλαμβάνουν θέση. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας το κάθισμα αυτοκινήτου που πληροί τις προϋποθέσεις της αεροπορικής εταιρίας ως προς την ασφάλεια και τις διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρία.
- Check-in. Στο check-in, στον έλεγχο και στην επιβίβαση το παιδί και οι γονείς του έχουν προτεραιότητα ευτυχώς. Αυτό να το έχετε υπόψη σας για να μην στηθείτε άδικα στην ουρά. Επίσης, αυτό εξασφαλίζει χρόνο και άνεση στους γονείς ώστε να τακτοποιηθούν εγκαίρως και χωρίς πίεση στις θέσεις.
- Επιλογή θέσης. Αν και ιδανικές θέσεις δεν υπάρχουν, καλό είναι να είναι κοντά στην έξοδο ώστε στην αποβίβαση να μην υπάρχει ταλαιπωρία. Οι θέσεις στις εξόδους κινδύνου αποκλείονται για λόγους ασφαλείας του αεροπλάνου. Μία θέση στο παράθυρο επιτρέπει το κοίταγμα και την απασχόληση του παιδιού.
- Απασχόληση κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Πέρα από αυτά που είπαμε για την απογείωση και προσγείωση, οπλιστείτε με υπομονή και καλή διάθεση. Το ταξίδι και ο περιορισμένος χρόνος είναι λογικά κάτι αγχωτικό για το μικρό σας, το οποίο όμως μπορεί να ηρεμήσει από εσάς. Παιχνιδάκια, τραγούδια, βιβλίο και άλλα μέσα βοηθούν στο να κρατηθεί το ενδιαφέρον του παιδιού. Από την άλλη, μην αγχώνεστε στο τι θα πουν οι άλλοι άμα κλάψει το παιδί ή κάνει φασαρία στα όρια του φυσιολογικού. Παιδί είναι, όχι ρομπότ. Σκεφτείτε ότι εσείς κάνετε ταξίδι με το παιδί σας για να το απολαύσετε όλοι μαζί, για να ανοίξουν οι ορίζοντές σας και όχι για να καταπιεστείτε. Το να κινείται το παιδί στον διάδρομο δεν είναι ό,τι καλύτερο από θέμα ασφάλειας, καθώς περνάνε και τα καροτσάκια. Εάν το παιδί επιμένει να σηκωθεί, σίγουρα πρέπει να συνοδεύεται από τον γονέα για να το επιτηρεί και να το προφυλάσσει. Κατά την απογείωση και προσγείωση μπορείτε να παίξετε το απλό αλλά ενδιαφέρον παιχνίδι με το κοίταγμα από το παράθυρο – τα σύννεφα, τα σπίτια, τη θάλασσα και όλες αυτές τις όμορφες εικόνες.
- Φαγητό. Όπως είπαμε, καλό είναι να έχετε κάποια σνακ και φαγητό του παιδιού, καθώς και νερό. Παρά τις απαγορεύσεις στα αεροπλάνα, ευτυχώς για τα μικρά παιδιά γίνονται συνήθως εξαιρέσεις. Να είστε ευγενικοί και όχι επιθετικοί και όλα γίνονται, υπάρχει κατανόηση. Το φαγητό καλό θα είναι να μην μυρίζει έντονα και να μπορεί να σερβιριστεί σχετικά εύκολα. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε περιορισμένο χώρο ενώ δεν αποκλείεται η περίπτωση των ελαφριών αναταράξεων.
- Αλλαγή πάνας – ρούχων. Μικρό παιδί είναι, μπορεί να χρειαστεί αλλαγή πάνας. Συνήθως οι τουαλέτες των αεροπλάνων είναι μικρές και δε βολεύουν τόσο στις κινήσεις, ενώ σίγουρα δεν μπορούν να πάνε και οι δύο γονείς. Μία καλή εναλλακτική είναι η αλλαγή πάνας πάνω στο τραπεζάκι που υπάρχει για το φαγητό.
- Καλή διάθεση και εναλλαγή ρόλων. Ξεκινάτε ή επιστρέφετε από ταξίδι. Έχετε κάθε λόγο να έχετε καλή διάθεση, μιας και είδατε ή θα δείτε ωραία πράγματα. Η κούραση σίγουρα υπάρχει, όπως και οι δυσκολίες. Μην ξεχνάτε ότι η διάθεσή σας αντανακλάται στο παιδί, οπότε έτσι διευκολύνετε ή δυσκολεύετε το ταξίδι σας. Η εναλλαγή ρόλων βοηθάει ώστε όταν ο ένας γονιός θέλει λίγο να ξεκουραστεί, να φάει, να ηρεμήσει, ο άλλος να αναλαμβάνει δράση. Αυτό βοηθάει και το παιδί ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον του.
Εάν το παιδί έχει κάποιο κρυολόγημα ή έχετε απορίες, ρωτήστε σχετικά τον/ την παιδίατρό σας πριν ταξιδέψετε γι απλές συμβουλές. Τα ταξίδια που περιγράφονται είναι σχετικά μικρά σε διάρκεια, από μία έως περίπου πέντε ώρες. Για μεγαλύτερα ταξίδια κάποια δεδομένα αλλάζουν. Καλό σας ταξίδι!