Στην Κίνα έμεινα λίγο παραπάνω από 5 μήνες. Επισκέφθηκα αρκετές πόλεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης, όχι όσες θα ήθελα, αλλά ήμουν εκεί για δουλειά και όχι για τουρισμό. Πριν αρχίσω τις αναρτήσεις για τις περιοχές που επισκέφθηκα, σκέφτηκα να γράψω μία ανάρτηση με μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την Κίνα. Δε θα αναφερθώ καθόλου στα διαδικαστικά πχ πως να βγάλετε Visa κτλ καθότι και δεν τα ξέρω και μπορείτε να τα βρείτε εύκολα από τo site της Πρεσβείας της Κίνας.
1. Η Κίνα είναι μία πολύ ασφαλής χώρα. Σε καμία από τις πόλεις που ταξίδεψα δεν ένοιωσα να απειλούμαι ούτε λεπτό. Τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοιτάτε πίσω σας ότι ώρα και αν είστε στο δρόμο. Ωστόσο είναι καλο στα τουριστικά μέρη να προσέχετε για τυχόν μικροκλοπές.
2. Στις μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη είναι πολύ πιθανό να βρείτε αρκετούς που να μιλάνε αγγλικά. Στις μικρές πόλεις δύσκολα θα βρείτε κάποιον. Πάντοτε να έχετε χάρτη και οδηγίες για το πως να πάτε από το ένα μέρος στο άλλο. Επίσης πάντοτε να κουβαλάτε την διεύθυνση που θέλετε να πάτε στα κινέζικα. Αν χαθείτε είναι πολύ δύσκολο να βρείτε κάποιον για να πάρετε πληροφορίες.
3. Μην αγοράζετε τίποτα αξίας από το δρόμο. Ολα αυτά τα iphones, ipads και όλες οι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που σας προσφέρουν δεν έχουν καμία σχέση με τις αυθεντικές εκτός από την όψη. Τις περισσότερες φορές δε θα λειτουργεί ούτε ως απλό τηλέφωνο.
4. Στα μικρά μαγαζιά το παζάρι είναι δεδομένο. Συνήθως η τιμή που σας δίνουν είναι 5-10 φορές υψηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένοι να δεχτούν στο τέλος. Αν δεν κατέβει η τιμή στα επίπεδα που θεωρείτε ότι πρέπει να πληρώσετε, απλά φύγετε. Είναι σίγουρο ότι το ίδιο προιόν θα το βρείτε λίγο παρακάτω.
5. Αποφύγετε να ταξιδέυετε στις εθνικές αργίες τους. Οταν μία χώρα εχει 1.5δις κατοίκους καταλαβαίνετε ότι σε τυχόν αργία η κίνηση στους δρόμους ξεπερνάει τη δική μας φαντασία.
6. Οι Κινέζοι (γενικά) είναι ντροπαλός λαός. Σπάνια θα σας πλησιάσουν για να σας ζητήσουν κάτι ή για να μιλήσετε. Οποιοι το κάνουν συνήθως είναι αυτοι που προσπαθούν να σας σύρουν κάπου για να αγοράσετε κάτι. Υπάρχουν διάφορες τέτοιες ιστορίες στο διαδίκτυο οπότε ενημερωθείτε πριν ταξιδέψετε. Σνήθως θα σας πλησιάζουν για να τους βγάλετε μία φωτογραφία και στη συνέχεια θα σας πιάνουν την κουβέντα. Στη Σαγκάη και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο κόλπο. Για κανέναν λόγο μην ακολουθήσετε κάποιον που δε γνωρίζετε οπουδήποτε. Είναι από τα πρώτα πράγματα που μας είπαν οι Κινέζοι συνάδελφοι.
7. Η κινέζικη κουλτούρα δεν περιλαμβάνει το φιλοδώρημα. Νοιώθουν άσχημα όταν τους προσφέρει κάποιος χρήματα και γι αυτό φροντίστε να παίρνετε όλα σας τα ρέστα.
8. Ελέξτε προσεκτικά τα ξενοδοχεία που κλείνετε. Σε πολλά από αυτά μπορεί να μην υπάρχει προσωπικό που να μιλάει Αγγλικά. Γενικά προτιμήστε τις μεγάλες αλυσίδες ή αυτά που έχουν εξαιρετικές κριτικές στα sites.
9. Στην Κίνα δεν θα έχετε πρόσβαση σε webistes όπως το facebook, το twitter κτλ. Οποτε μην αποθηκεύετε πληροφορίες εκεί που μπορεί να σας χρειαστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Το hotmail, gmail, yahoo δουλεύουν κανονικά. Οπότε θα μπορείτε να ελέγχετε κανονικά τα emails σας.
10. Η καθαριότητα είναι πρόβλημα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντοτε αρωματικά χαρτομάντηλα, απλά χαρτομάντηλα, αλκοολούχα καθαριστικά χεριών και αν είναι δυνατόν και χαρτί υγείας. Οι τουαλέττες τους, δημόσιες, στα περισσότερα εμπορικά (ακόμα και σε κάποια εστιατόρια), δεν έχουν σαπούνι και χαρτί.
11. Οι κήποι/κοινοχρηστοι χωροι των πολυκατοικιών είναι ελεύθεροι προς επίσκεψη. Εν αποτελούν ιδιωτικό χώρο των ενοίκων και πολλές φορές είναι διακοσμημένοι πολύ όμορφα. Αν δειτε κάτι που σας τραβαει την προσοχή, μπορείτε ελεύθερα να μπείτε. Δεν απαγορεύεται η είσοδος.
12. Το νερό είναι μη πόσιμο. Θα σας συμβούλευα ακομα και τα δόντια σας να τα πλένετε με εμφιαλωμένο.Επίσης να αποφεύγετε τα παγακια στα ποτά εκτός αν είστε σίγουροι ότι είναι από εμφιαλωμένο νερό. Αν δεν ειστε, ρωτήστε για παν ενδεχόμενο.
13. Το φαγητό που σερβίρεται στο δρόμο μπορεί να μοιάζει πολύ νόστιμο και να σε παρακινεί να το δοκιμάσεις, ωστόσο το στομάχι μας δεν είναι συνηθισμένο. Ιδιαίτερα οι χυμοί φρούτων που σερβίρουν σε κιόσκια φαίνοται ακόμα καλύτεροι, ωστόσο τα παγάκια που χρησιμοποιούνται είναι από νερό της βρύσης. Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να σας προκαλέσει στοματικές διαταραχές, μπορεί να σας καταστρέψει το ταξίδι.
14. Να κουβαλάτε μαζί σας πάντοτε το διαβατήριο ή έστω μία έγχρωμη φωτοτυπία του διαβατηρίου.
15. Σταματήστε για μία επίδειξη τσαγιού σε κάποιο από τα εκατοντάδες tea shops που θα συναντήσετε τόσο στο δρόμο, αλλά λυρίως σε κάποιον από τους κήπους/πάρκα της Κίνας. Θα δοκιμάσετε κάποιες καταπληκτικές ποικιλίες τσαγιου, θα σας εξηγήσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρασκευής για κάθε μία από αυτες, τις διαφορές τους, τα ευεργετήματα που παρουσιάζουν στην υγεία κτλ.
16. Να χρησιμοποιείται μόνο τα νόμιμα ταξι. Εξάλλου είναι πάμφθηνα. Δεν συνάντησα κανέναν οδηγό που να μιλούσε ακόμα και τα ελάχιστα Αγγλικά σε καμία πόλη συμπεριλαμβανομένης και της Σαγκάης.
17. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα διατρέξετε στην Κίνα είναι τα μηχανάκια. Οι περισσότεροι Κινέζοι οδηγούν ηλεκτρικά scooters τα οποία είναι τελείως αθόρυβα και επιπλέον για να κάνουν οικονομία στην μπαταρία οι οδηγοί, τα οδηγούν με σβηστά φώτα. Οδηγούνε γρήγορα, δε σέβονται καμία προτεραιαότητα, κανένα φανάρι και φυσικά ούτε το πεζοδρόμιο για τους πεζούς. Θέλει πολύ προσοχή ειδικά αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο ή το πεζοδρόμιο είναι σκοτεινό.
18. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι Κινέζοι οδηγοί τον ΚΟΚ είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε στην Ευρώπη. Στην Κίνα θα δείτε αυτοκίνητα ή ακόμα και τρακτέρ ή φορτηγά να πηγαίνουν ανάποδα ακόμα και σε Εθνικές Οδούς. Οπότε η παραβίαση κόκκινου σηματοδότη ή STOP είναι μέσα στην καθημερινότητα. Θέλει πολύ προσοχή όταν διασχίζετε τον δρόμο. Επίσης στην Κίνα ο κόκκινος σηματοδότης δεν ισχύει για τα αυτοκίνητα που στρίβουν προς τα δεξιά. Συμπέρασμα ότι ότι πρέπει να είστε σε εγρήγορση κάθε φορά που διασχίζετε το δρόμο όσο μεγάλος ή μικρός και αν είναι αυτός.
19. Να κουβαλάτε πάντοτε μαζί σας τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σας και όλων των πιθανών προορισμών της ημέρας στα Κινέζικα. Μολονότι όλοι οι δρόμοι στη Σαγκάη είναι γραμμένοι και με λατινικούς χαρακτήρες, η προφορά είναι τόσο διαφορετική που λίγοι θα καταλάβουν που θέλετε να πάτε.
20. Να έχετε μαζί σας τη διεύθυνση και τα τηλέφωνα της Ελληνικής Πρεσβείας και Προξενείου σε Πεκίνο και Σαγκάη.
Δείτε όλες τις αναρτήσεις των ταξιδιών του blogtravels.gr στην Κίνα στο σχετικό link!
Χρήσιμη ενημέρωση. Όταν βρεθούνε τα απαραίτητα χρήματα, μπορεί να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο, σίγουρα πολύ διαφορετικό από άλλα μέρη εκεί στην Ασία…
παρα πολυ χρησιμα ολα αυτα! ευχαριστουμε!
Ευχαριστώ πολύ!