Κίνα: ταξίδι στην Suzhou

Προορισμοί: Suzhou Ασία Κίνα
Ετικέτες:

Η Suzhou η οποία είναι μία πόλη στην επαρχία Jiangsu που από την Qidong απέχει περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά αλλά από την Σαγκάη περίπου μιάμιση ώρα με το λεωφορείο. Η διαδρομή Shanghai-Suzhou με το τραίνο είναι περίπου 30 λεπτά. Η Suzhou λέγεται και «η Βενετία της Κίνας» επειδή έχει πολλά κανάλια.

Είναι μία διάσημη πόλη καθότι είναι η τέταρτη πιο πλούσια πόλη της Κίνας και αρκετά τουριστική. Λόγω της μεγάλης οικονομικής άνθησης που έχει γνωρίσει (εδώ παρασκευάζονται τα περισσότερα laptop από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο) αρχίζει και χάνει την παραδοσιακή φυσιογνωμία της αλλά εχει πολλά αξιοθέατα για να επισκεφθεί ένας τουρίστας και επιπλέον θεωρείται η πρωτεύουσα του μεταξιού και μία θαυμάσια ευκαιρία για αγορές δώρων.

20141102_164503

Η πόλη δεν έχει αεροδρόμιο οπότε φτάνεις είτε με το τραίνο, είτε με το λεωφορείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Suzhou υπάρχει απευθείας τράινο για το Beijing (είναι η πρώτη στάση στη γραμμή Shanghai-Beijing), οπότε αν κάποιος σκοπεύει να επισκεφθεί την περιοχή μπορεί να μείνει στην Σαγκάη 3 μέρες, να έρθει στη Suzhou για ένα βράδυ και από εδώ να πάει στο Beijing. Το τραίνο χρειάζεται περίπου 40 λεπτά από την Σαγκάη και ακόμα 5 ώρες για το Πεκίνο.

20141102_165657

Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σε διαφορετικές μεριές της πόλεις. Ο καλύτερος τρόπος για να πάτε από μέρος σε μέρος είναι με ταξί. Οπως αναφέρθηκε και στο αρχικό κείμενο για την Κίνα, τα ταξί είναι ο πιο ασφαλής, γρήγορος και αρκετά οικονομικός τρόπος μετακίνησης στην Κίνα. Ιδιαίτερα για την Suzhou υπάρχουν 5 λεωφορεία που έχουν τα νούμερα 游1-5 και εξυπηρετούν τις πιο τουριστικές περιοχές της πόλης. Συνήθως η τιμή του λεωφορείου είναι 1 Yuan. Η Suzhou έχει επίσης και δύο γραμμές μετρό που συνδέουν την Παλιά Πόλη με τη Νέα Πόλη.

20140914_121307

Στη Suzhou πήγα δυο φορές και έμεινα περίπου 12 ώρες την κάθε φορά. Οπότε δε μπορώ να σας συμβουλέυσω που να μείνετε, αλλά νομίζω ότι το Marco Polo Hotel είναι μία πολύ καλή επιλογή λόγω της τοποθεσίας του. Εκεί ήταν το ραντεβού του γυρισμού με το λεωφορειάκι που μας πηγαινοέφερνε από την Qidong, ακριβώς επειδή η τοποθεσία είναι πολύ βολική.

Την πρώτη φορά που πήγαμε στην Suzhou ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στην πόλη από ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης που είναι ο The Humble Administrator’s Garden. Ο κήπος αυτός αποτελεί τον πρώτο από τους «4 θαυμάσιους κήπους της Suzhou». Ο κήπος είναι πραγματικά τεράστιος και μέσα περιέχει μία μεγάλη έκθεση από bonsai τα οποία μπορείτε να δείτε σε κάποιες από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο. Μέσα στον κήπο υπάρχουν επίσης διάφορα κτίρια που το καθένα περιέχει χειροποίητα έργα τέχνης. Επίσης υπάρχει ένα tea house και ένα κατάστημα δώρων που μολονότι έχει πολύ ωραία πράγματα είναι αρκετά τσιμπημένα. Περάσαμε περί της δύομιση ώρες στον κήπο, αλλά θα μπορούσαμε να μείνουμε και ολόκληρη την ημέρα. Λίγο παρακάτω από τον Humble Administrator’s Garden βρίσκεται ο The Lion Forest Garden ο οποίος είναι ο δεύτερος από τους “4 θαυμάσιους κήπους της Suzhou” όπως λέγονται και σίγουρα αξίζει να τον επισκεφθείτε. Αυτή ήταν η δεύτερη στάση μας. Δεν είναι τόσο μεγάλος όσο ο Humble Administrator’s Garden ωστόσο έχει καταπληκτικά γλυπτά από πέτρα και παραδοσικά κτίσματα. Ο κήπος αυτός ήταν παλαιότερα τμήμα Βουδιστικού μοναστηριού.

20140914_100601

Από εκεί πήραμε ταξία για να μας πάει στον Tiger Hill. Ο λόφος αυτός είναι έξω από το κέντρο της πόλης και ο ευκολότερος τρόπος να πάτε είναι το ταξί. Σε αυτόν τον λόφο βρίσκεται ο τάφος του βασιλιά Helu of Wu και ο θρύλος λέει ότι ονομάστηκε έτσι επειδή οι ντόπιοι είδαν μία άσπρη τίγρη δίπλα στον τάφο του βασιλιά. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο Huqiu Tower που αλλιώς ονομάζεται Yunyan Pagoda ή Tiger Hill Pagoda και είναι μία παγόδα 48 μέτρων που χτίστηκε στην περίοδο της Δυναστείας των Song από το 959 έως το 961. Μέχρι να καεί κατα τή διάρκεια της cultural revolution λειτουργούσε ως Βουδιστικός ναός. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Παγόδα γέρνει και θυμίζει τον Πύργο της Πίζας. Στην είσοδο του Tiger Hill ο επισκέπτης περνάει ένα κανάλι. Ο δρόμος παράλληλα με το κανάλι λέγεται Shan Tang Street και είναι πολύ όμορφος. Αν ακολουθήσετε το κανάλι προς το κέντρο της πόλης και περάσετε τα μαγαζιά που πουλάνε τουριστικά σουβενίρ, θα βρεθείτε σε μία οικιστική περιοχή που δεν υπάρχουν τουρίστες. Είναι πολύ ωραίος τρόπος να δείτε από κοντά σε τι σπίτια μένουν, τι ασχολίες έχουν και γενικά πως ζούνε οι κάτοικοι σε μία πόλη σαν την Suzhou.

20140914_114745

Από τον Tiger Hill πήραμε και πάλι ένα ταξί και κατεβήκαμε στο κέντρο της πόλης όπου αρχίσαμε να κάνουμε βόλτες. Κάποια στιγμή βρεθήκαμε σε έναν κήπο που αποτελούσε τμήμα της κατοικίας του ποιητή Yu Yue. Είναι ένας μικρός κήπος, αλλά ιδιαίτερα φροντισμένος και πάρα πολύ όμορφος. Βρίσκεται πολύ κεντρικά και πηγαίνουν κυρίως ντόποιοι. Η είσοδος είναι μόνο ¥3 και περιλαμβανε και ένα ποτήρι τσάι. Η μέρα έκλεισε με βόλτα στο εμπορικό κέντρο της πόλης το οποίο περικλείεται στις οδούς Renmin rd, Quanqian str, Lindun Rd και Ganjian Rd. Η περιοχή είναι πεζοδρομημένη και έχει εκτός από μαγαζιά και εμπορικά κέντρα και όλα του δυτικού τύπου καφέ και αρκετά δυτικά εστιατόρια. Στη μέση της Quanqian str υπαρχει μία αρκετά μεγάλη πλατεία που στο κέντρο της βρίσκεται το Temple of Mystery που είναι ένας μεγάλος ναός του Ταοισμού τον οποίο και φυσικά επισκεφθήκαμε. Γύρω από τον ναό βρίσκονται μικρά μαγαζιά που πουλάνε σουβενίρ.

20140914_144901

Τη δεύτερη φορά που πήγαμε ξεκινήσαμε από τον Liu Yuan (The Lingering Garden) που είναι από τους πιο σημαντικούς κήπους της πόλης και αποτελεί Μνημείο Πολιτιστική κληρονομιάς της UNESCO από το 2001. Ο κήπος είναι πραγματικά πανέμορφος. Χωρίζεται σε 4 μικρότερους κηπους (ανατολικό, δυστικό, νότιο και βόρειο) έχει πολλά κτίρια Κινέζικης αρχιτεκτονικής και είναι ιδιαίτερα φροντισμένος. Η Suzhou είναι γεμάτη κήπους. Είναι πραγματικά πάρα πολλοί και για να τους γυρίσεις όλους θέλεις αρκετές μέρες. Ωστόσο συμβουλή μου είναι αν βρεθείτε στην Suzhou να μην σπαταλήσετε όλο σας το χρόνο στους κήπους. Αξίζει να επισκεφθείτε και άλλα μέρη της πόλης και πάνω από όλα να δείτε πως ζούνε οι άνθρωποι σε πόλεις εκτός Σαγκάης και Πεκίνου.

Μετά την επίσκεψη στον κήπο ξεκινήσαμε για τα κανάλια στο κέντρο της πόλης. Στην αρχή περάσαμε από τον Ping Jiang Road ο οποίος είναι ο κεντρικός δρομος της «παλιάς» πόλης Πολλά κινέζικα μαγαζιά, αλλά και δυτικού τύπου café . Ο δρόμος αυτός έχει κτίρια κινέζικης αρχιτεκτονικής και αρκετές γεφυρούλες που ενώνουν τους δρόμους πάνω από τα κανάλια. Από εκεί πήραμε μία βάρκα που μας γύρισε επί περίπου μία ώρα στα κανάλια της παλιάς Suzhou. Σίγουρα η αίσθηση που παίρνεις για μία πόλη βλέποντας την μέσα από το νερό είναι διαφορετική με αυτή όταν την περπατάς. Είναι κάτι που θα το συνιστούσα σε όποιον επισκεφθεί την πόλη, εξάλλου το κόστος είναι μερικά ευρώ.

20140914_104451

Η Suzhou έχει τρία σημαντικά μουσεία από τα οποία επισκέφθηκα μόνο αυτό του μεταξιού. Στο Suzhou Museum το οποίο σχεδιάστηκε από τον I.M. Pei, ο οποίος επίσης σχεδίασε και την γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου δεν καταφέραμε να πάμε λόγω χρόνου. Το μουσείο έχει συλλογές της Δυναστείας των Ming. Το πιο ονομαστό μουσείο της πόλης είναι το Suzhou Opera Museum καθώς η πόλη είναι επίσης γνωστή για την Οπερα της. Οσοι πήγανε μας είπαν ότι άξιζε τον κόπο να το επισκεφθούμε, αλλά σε λίγες ώρες δε μπορεί ενας τουρίστας να δει τα πάντα. Κάποια πράγματα πάντοτε θα μένουνε εκτός προγράμματος, για να υπάρχει άλλωστε και ένας λόγος να ξαναεπισκεφθούμε την πόλη.

20140914_120919

Η Suzhou είναι φημισμένη για το μετάξι της. Από τον 13ο αιώνα αποτελούσε κέντρο της βιομηχανίας μεταξιού της Κίνας και σήμερα στην πόλη βρίσκεται τόσο το μουσείο του μεταξιού, όσο και ένα κρατικό εργοατάστιο μεταξωτών ειδών που προσφέρει αρκετά καλές τιμές. Επίσης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ο επισκέπτης μπορεί να βρει πάρα πολλά καταστήματα που πουλάνε μεταξωτά είδη. Να είμαι ειλικρινής εγώ ψώνισα μερικά δωράκια από την Suzhou και όταν σύγκρινα τις τιμές με μαγαζιά της Σαγκάης, αλλά και με το Λονδίνο θεώρησα ότι έκανα καλή κίνηση. Ωστόσο να προσέξετε αυτά που αγοράζετε να είναι αληθινό μετάξι και όχι «κινέζικο». Μία επίσκεψη στο εργοστάσιο του μεταξιού αξίζει τον κόπο, αλλά καθώς βρίσκεται έξω από το κέντρο της πόλης, να έχετε υπόψιν ότι θα χάσετε αρκετό χρόνο. Επίσης εκτός από μετάξι στην Suzhou μπορεί ο επισκέπτης να βρει μεγάλη γκάμα από μαργαριτάρια. Από αρκετά φτηνά μέχρι πολύ ακριβά. Φυσικά η Suzhou όπως και σχεδόν κάθε Κινέζικη περιοχή έχει και τη δική της ποικιλία τσαγιού, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι πράσινο τσάι που λέγεται «Biluochun».

20140914_143616

Μετά την επίσκεψη στο εργοστάσιο του μεταξιού ξεκινήσαμε για την Jinji Lake που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης. Η περιοχή γύρω από την λίμνη έχει αξιοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένας δρόμος ο Li Gong Di ο οποίος περνάει πάνω από ένα μικρό κομμάτι της λίμνης. Γύρω από αυτόν το δρόμο βρίσκονται εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Δυστυχώς η βόλτα μας γύρω στην περιοχή αυτή ήταν πολύ περιορισμένης διάρκειας και σίγουρα άξιζε να μείνουμε λίγο παραπάνω. Ειχαμε επίσης πει ότι έτσι και ξαναπηγαίναμε στην Suzhou το πιο πιθανό είναι να κλείναμε ξενοδοχείο σε αυτή την περιοχή, αλλά η δουλειά τα έφερε έτσι που φύγαμε από την Κίνα χωρίς να επιστρέψουμε για Τρίτη φορά στην Suzhou.

20140914_141315

Η Suzhou όπως και όλες οι Κινέζικες πόλεις έχει και πολλούς βουδιστικούς ναούς. Ωστόσο έχοντας επισκεφθεί τους κυριότερους ναούς της Σαγκάης δεν θέλαμε να χάσουμε χρόνο σε ακόμα μερικούς ναούς που αποκλείεται να ήταν πολύ διαφορετικοί από αυτούς που είχαμε δει ως τώρα. Τελικά πήγαμε μόνο στο HanShan Si (Cold Mountain Temple) στον οποίο όλα τα κτίρια είναι από τον 5ο αιώνα μΧ εκτός από την παγόδα που χτίστηκε πρόσφατα. Δίπλα στον ναό βρίσκεται η Fengqiao Scenic Area η οποία είναι μία μικρή περιοχή στην οποία για να μπεις πληρώνεις είσοδο 25yuan και περιέχει την the Maple Bridge που είναι διάσημη από ένα ποιήμα του Zhang Ji, διάδημου ποιητή της Κίνας. Την Beisi Ta (North Temple Pagoda) την είδαμε από μακριά καθότι είναι η ψηλότερη της πόλης και φαίνεται ακόμα και από τον σταθμό των τραίνων. Θέλαμε να πάμε, αλλά δεν μας έφτασε ο χρόνος.

20140914_141341

Για την νυχτερινή ζωή της Suzhou δεν έχω να γράψω κάτι και αυτό επειδή δεν μείναμε εκεί κάποιο βράδυ. Ωστόσο όσο περπατούσαμε είδαμε μερικά μπαρ «δυτικού τύπου» καθώς και κανα δυο pubs. Επίσης λίγο πριν την επιστροφή σταματήσαμε στο M&S που βρίσκεται στο κέντρο της πολης για να αγοράσουμε κάτι φαγώσιμο και πετύχαμε μία παρέα Γερμανών που έμεναν στη Suzhou δουλεύοντας ως καθηγητές Αγγλικών. Αυτοί μας είπαν ότι η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι πολή καλή και σε αυτό βοηθάει τόσο ο αριθμός των Δυτικών που έχει εγκατασταθεί στην πόλη, όσο και οι σχετικά μικρές αποστάσεις. Μας είπαν ότι τα περισσότερα μπαρ είναι από την πλευρά της Financial district και στην Shiquan Street.

Επιγραμματικά θα πω ότι η Suzhou είναι μία όμορφη πόλη με πολλά πράγματα να δει ένας τουρίστας. Μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στα τουριστικά πακέτα των ελληνικών πρακτορείων ταξιδιού, αλλά για όσους επισκέπτονται την Κίνα χωρίς οργανωμένο γκρουπ και ανάλογα με τις μέρες που έχουν να περάσουν, μία στάση στη Suzhou είναι κάτι που αξιζει τον κόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.