Κίνα: Qibao old town

Προορισμοί: Qibao Old Town Ασία Κίνα

Η Qibao Old Town (ή Qibao Ancient Town) βρίσκεται μέσα στη Σαγκάη απλά λίγο έξω από το κέντρο της. Μπορεί κανείς να φτάσει με το μετρό και η κοντινότερη στάση εναι η Qibao Old Street πάνω στην γραμμή 9 της πόλης. Από τη στάση του μετρό η “πόλη” είναι περίπου 5-10 λεπτά περπάτημα.

20141012_135534

Η Qibao είναι πολύ μικρή, στην πραγματικότητα είναι μερικά πεζοδρομημένα τετράγωνα με ένα κανάλι στη μέση και η επίσκεψη εκεί δε θα διαρκέσει πάνω από 3-4 ώρες αν επισκεφθείτε και τα 9 μουσεία της. Για όλα τα μουσεία υπάρχει ένα ενιαίο εισιτήριο το οποίο στοιχίζει 40RMB δηλαδή περίπου 5 ευρώ.

20141012_134820

Η είσοδος της πόλης είναι η Beida Jie Square στη μέση της οποίας βρίσκεται ο Clock Tower και το οποίο είναι το πρώτο από τα μουσεία της πόλης και ουσιαστικά περιέχει μόνο μία μεγάλη καμπάνα. Ωστόσο το κτίριο είναι αυτό που σου τραβάει την προσοχή όπως άλλωστε και τα περισσότερα από τα «μουσεία» της πόλης.

20141012_113324

Μετά την πολύ γρήγορη επίσκεψη στον Clock Tower αρχίσαμε να κατεβαίνουμε την Beida Jie που είναι μικρός πεζοδρομημένος δρόμος που έχει δεκάδες τουριστικά μαγαζιά, στα οποία μπορείς να περάσεις όλη σου τη μέρα κάνοντας παζάρια προκειμένου να μην πληρώσεις για ένα σουβενίρ 3ευρώ, αλλά 2ευρώ. Πρέπει να πω ότι κάποια από αυτά τα μαγαζάκια είχαν πολύ όμορφα σουβενίρ και σχετικά φτηνότερα σε σχέση με άλλα παρόμοια μαγαζιά σε άλλες περιοχές της Shanghai.

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι της εποχής των Δυναστειών Ming και Qing.

20141012_134511

Τα υπόλοιπα οχτώ μουσεια της Qibao Old Town είναι: The Old Trades Museum, Cricket House, Cotton Textile Mill, Zhou’s Miniature Carving House, Shadow Puppet Museum, Memorial Hall of the Artist Zhang Chongren, Pawn Shop Museum, Qibao Calligraphy Arts Room. Πήγαμε σε όλα οπότε θα κάνω μία μικρή περιγραφή για το τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στο καθένα.

20141012_121008
20141012_125649

Στο The Old Trades Museum βρίσκονται κέρινα ομοιόματα επαγγελματιών. Ο αγρότης, ο τσαγκάρης, ο ξυλουργός κτλ. Τα ομοιόματα, αλλά και ο χώρος είναι σε πολύ καλή κατάσταση και προξενούν ενδιαφέρον ως προς την λεπτομέρεια που φτιάχθηκαν.

20141012_121008

Στο Cotton Textile Mill υπάρχουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπεται το μετάξι σε ρουχισμό. Επίσης το μουσείο περιέχει και μία αίθουσα με έπιπλα που υποτίθεται ότι αναπαραστά μία τυπική αίθουσα δεξιώσεων γάμων σε παλαιότερες εποχές.

Το Cricket House είχε απολιθώματα γρύλλων. Πολλά απολιθώματα γρύλλων. Μόνο.

20141012_122141

Το Shadow Puppet Museum ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα καθώς είχε φιγούρες από το παραδοσιακό κινέζικο θέατρο σκιών. Παρόμοιες με το δικό μας τον Καραγκιοζη. Επίσης δύο φορές τη μέρα είχε και παράσταση θεάτρου σκιών η οποία ήταν δωρεάν.

Pawn Shop Museum ήταν το πιο αδιάφορο από όλα καθότι αποτελούνταν από ένα μικρό δωμάτιο στο οποίο υπήρχαν λίγα παλαιά χαρτονομίσματα.

Το Memorial Hall of the Artist Zhang Chongren ήταν το μεγαλύτερο και καλύτερο μουσείο. Ο Zhang Chongren είναι διάσημος Κινέζος γλύπτης που έκανε διεθνή καριέρα και στο μουσείο φυλάσσονται πολλά από τα έργα του. Τόσο τα εκθέματα, όσο και το κτίριο του μουσείου αξίζει μία επίσκεψη.

20141012_131820
Το Zhou’s Miniature Carving House ήταν ένα μουσείο με μινιατούρες. Δύο όροφοι με καταπληκτικά πράγματα που για να τα δεις ένα- ένα έπρεπε να μείνεις μία μέρα. Λεπτή τέχνη και κάποια από αυτά ήταν αριστουργήματα.

Το Qibao Calligraphy Arts Room ήταν ένας όροφος με Κινέζικες καλλιγραφίες που δε μας τράβηξε την προσοχή γιατί έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω ανάμεσα στα καλλιγραφικά και μη Κινέζικα ιδεογράμματα.

20141012_124704

Μετά την επίσκεψη μας στα μουσεία μπήκαμε σε μία βάρκα που έκανε μία βόλτα στο κανάλι. Τίποτα το ιδιαίτερο, απλά θέλαμε να βγάλουμε και μερικές φωτογραφίες της Qibao από μία άλλη γωνία. Συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα στενάκια της περιοχής, στα γεμάτα από εστιατόρια, tea houses και μαγαζάκια με σουβενίρς μέχρι που ο δρόμος μας έβγαλε σε ένα δρόμο που είχε μαγαζιά ή καλύτερα αποθήκες που μέσα είχαν κλουβιά με ζωντατά ζωα. Από κότες και κατσίκες μέχρι σκίουρους και σαύρες και ανθρώπους να κοιμούνται ανάμεσα σε αυτά τα κλουβιά. Μία τυπική εικόνα από ένα παζάρι σε μία μη τουριστική περιοχή της Κίνας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση και δε το είχαμε ξαναδεί είναι ότι υπήρχαν πάρα πολλά κλουβιά με ζωντανούς γρύλλους, αλλά μολονότι προσπαθήσαμε να μάθουμε γιατί τους χρειάζονταν δε μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη.

20141012_133808
Στο τέλος του δρόμου είχε μία Χριστιανική εκκλησία την Qibao Catholic Church σε πολύ καλή κατάσταση αν κρίνουμε από το γεγονός έχει χτιστεί το 1896, την οποία μπορείτε να δείτε σε φωτογραφίες.

Λίγο πριν φύγουμε κάναμε και μία στάση στο Qibao Distillery το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα μαγαζί που πουλάει λικέρ το οποίο κατασκευάζεται σε ένα μικρό δωμάτιο στον πάνω όροφο, στον οποίο λειτουργεί και εστιατόριο. Δοκίμασα το λικέρ και ήταν αρκετά καλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.