Το Λουτράκι Κορινθίας είναι ένας παρεξηγημένος προορισμός για τους Αθηναίους. Αφενός η σύνδεσή του με τα θερμά νερά και την λουτρόπολη, αφετέρου τα νερά που παλιότερα ίσως να μην ήταν και τόσο καθαρά – πριν λειτουργήσουν οι διάφοροι βιολογικοί καθαρισμοί – απέτρεπαν αρκετούς από την επίσκεψη. Το κλίμα έχει κάπως αντιστραφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ενέργειες ανάδειξης επιμέρους στοιχείων του τόπου έχουν συντελέσει σε αυτό. Πλέον στο Λουτράκι δεν βλέπει κανείς μόνο μεγαλύτερους σε ηλικία που πάνε για τα λουτρά αλλά και νεαρόκοσμο, ακόμη και ξένους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετοί επισκέπτες από Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία κτλ, γεγονός που σημαίνει ότι ως προορισμός έχει μπει στον προγραμματισμό κάποιων tour operators. Όπως και να έχει, αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγες επισκέψεις στην περιοχή για να δει εάν τον βολεύει. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να επισκεφτεί κανείς το μέρος είτε για ημερήσια είτε και για 2-3 μέρες χωρίς να ξοδέψει πολλά, καθώς πρόκειται – ακόμη – για οικονομικό προορισμό.
IMG_20160809_191831

Μετάβαση

Το Λουτράκι απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για να πάει κανείς. Είτε μέσω Αττικής Οδού προς Ελευσίνα είτε από την Ιερά Οδό και ακολούθως την διαδρομή μέσω Κακιάς Σκάλας και της Εθνικής Οδού – το θέμα είναι ότι η διαδρομή έχει 2 τουλάχιστον διόδια συν την Αττική Οδό. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να ακολουθήσει την παλιά εθνική οδό που κινείται σχεδόν παράλληλα με την νέα – με την διαφορά ότι περνάει μέσα από διάφορους οικισμούς, ενώ κάνει στροφές και παρακάμψεις με τα όρια ταχύτητας να είναι χαμηλά. Εάν δε βιάζεται κανείς, αξίζει να ακολουθήσει έστω μία φορά την διαδρομή. Προσοχή όμως γιατί συνήθως τα σαββατοκύριακα που έχει αρκετή κίνηση μπορεί να βρεθεί σε έντονο κυκλοφοριακό – κάτι που βέβαια ισχύει και για την νέα εθνική οδό.
IMG_20160809_190430

Εναλλακτικά μπορεί κανείς να φτάσει στην πόλη με ΚΤΕΛ τα οποία σταματούν στο κέντρο του Λουτρακίου ή και με προαστιακό (στάση Λουτράκι – Ισθμός) – με την διαφορά ότι χρειάζεται από την στάση κάποιο μεταφορικό έως την πόλη. Όπως και να έχει, είναι ένας αρκετά κοντινός στην Αθήνα προορισμός.

Παραλίες

IMG_20160806_201818
Κατά μήκος της παραλίας που βρίσκεται εντός της πόλης υπάρχουν αρκετά beach bars αλλά και σημεία χωρίς ομπρέλες στα οποία μπορεί κανείς να κολυμπήσει. Ως επί το πλείστον η παραλία έχει βότσαλα, μικρότερου και μεταλύτερου διαμετρήματος. Οι ξαπλώστρες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι δωρεάν εφόσον κανείς καταναλώσει από το αντίστοιχο κατάστημα στο οποίο βρίσκεται. Οι τιμές είναι φυσιολογικές, τουλάχιστον για όσα έχουμε συνηθίσει στην Αθήνα. Υπάρχουν καταστήματα με αρκετά βολικές ξαπλώστες – το θέμα είναι ότι δύσκολα βρίσκει κανείς να καθίσει. Πάντως βολεύει για κάποιον που θα μείνει στην πόλη καθώς δε χρειάζεται να μετακινηθεί. Μπροστά στο καζίνο υπάρχουν επίσης σημεία για λουόμενους – καθώς είναι πιο κοντά στην είσοδο της πόλης βολεύει όσους έρθουν με προαστιακό. Κάτι που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι επισκέπτες είναι ότι το Λουτράκι “βλέπει” δυτικά, ενώ απέναντί του βρίσκεται η Κόρινθος, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Ξυλόκαστρο και ούτω καθεξής.

Φεύγοντας από Λουτράκι προς Περαχώρα – τον οικισμό που βρίσκεται ψηλά στο βουνό – συναντά αρχικά τον καταρράκτη και τα θερμά δημόσια λουτρά. Στη συνέχεια υπάρχουν διάφοροι μικροί κολπίσκοι και όρμοι. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται μπροστά από αντίστοιχα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με οργανωμένες πλαζ – για παράδειγμα το ξενοδοχείο Pappas.

IMG_20160808_111255
Παραλία Φλάμπουρο με τα αρμυρίκια

Συνεχίζοντας πιο κάτω μία παραλία που μας άρεσε αρκετά λόγω της ηρεμίας, της εγγύτητας αλλά και των παροχών ήταν το Φλάμπουρο. Η παραλία έχει βοτσαλάκια και λίγη άμμο σε κάποια σημεία. Όπως κοιτάει κανείς τη θάλασσα αριστερά έχει ορισμένα μικρά δέντρα τα οποία παρέχουν ίσκιο για κάποιον που δε θέλει να πάει “οργανωμένα”.

IMG_20160808_133048
Στα δεξιά της παραλίας υπάρχουν 2 beach bars – το ένα ανήκλει σε κάποιο συγκρότημα που είναι εκεί, το άλλο σε μία ταβέρνα που βρίσκεται λίγο πιο ψηλά. Η ταβέρνα, παρεμπιπτόντως, έχει καλές τιμές, θέα και ίσκιο, ειδικά στο σημείο που βρίσκονται τα δέντρα. Στην παραλία μπορεί κανείς να περάσει ολόκληρη ημέρα, καθώς υπάρχει και φαγητό και νερό και οι λοιπές παροχές. Τα νερά είναι αρκετά καθαρά, ενώ τις καθημερινές έχει λιγότερο κόσμο.

IMG_20160807_112030
Μετά την διασταύρωση για Περαχώρα βρίσκει κανείς ταμπέλες για Ηραίο – Λίμνη Βουλιαγμένη – τα τελευταία χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος στρωμένος. Το σημείο εκείνο είναι μοναδικό. Πρόκειται για λίμνη με θαλασσινό νερό (λιμνοθάλασσα) που στη μία της πλευρά έχει ένα μικρό άνοιγμα προς τον Κορινθιακό Κόλπο, απ’όπου γίνεται εισροή και εκροή των υδάτων. Η θερμοκρασία του νερού στη Λίμνη Βουλιαγμένη είναι συνήθως υψηλότερη, καθότι τα νερά είναι σχετικά ρηχά στην ακτή.
IMG_20160807_160417
Η Λίμνη έχει αμμώδη παραλία, εν αντιθέσει με την παραλία στην πόλη του Λουτρακίου. Ενδείκνυται για όταν φυσάει άνεμος και οι λοιπές παραλίες έχουν κύμα. Στη Λίμνη υπάρχουν ορισμένα beach bars και ταβέρνες. Προτίμησή μας τα λιγότερα κοσμικά, καθώς το πιο γνωστό της περιοχής χρεώνει ακριβά τις ξαπλώστρες και τα διάφορα είδη.
IMG_20160807_150957
Αν πάει κανείς νωρίς μπορεί να πιάσει θέση κάτω από τα αρμυρίκια και να έχει ίσκιο καθόλη την διάρκεια της παραμονής του εκεί. Για φαγητό η πρόταση είναι κάποιο από τα ταβερνάκια – όσο πιο μικρό, τόσο πιο καλό. Περιορισμένο μπορεί να είναι το μενού, αρκετά γευστικό όμως. Στην βραχώδη άκρη της Λίμνης υπάρχουν και σημεία που ορισμένοι κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.
IMG_20160807_183024

Αξιοθέατα

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, ο Ισθμός βρίσκεται πολύ κοντά στο Λουτράκι. Ειδικά για όσους έρθουν με προαστιακό ή ΚΤΕΛ, εκεί γίνεται στάση. Είναι μια καλή ευκαιρία να δει κανείς αυτό το μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο που διευκολύνει την θαλάσσια συγκοινωνία. Υπάρχουν ακόμη ορισμένες από τις ταβέρνες με τα περίφημα σουβλάκια του Ισθμού.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η πόλη της Κορίνθου. Πέρα από τα αξιοθέατα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την αρχαία Κόρινθο και φυσικά τον λόφο με τον Ακροκόρινθο – είχαμε επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο σε προηγούμενη ξεχωριστή ανάρτηση.

IMG_20160807_185843
Μετά τη Λίμνη Βουλιαγμένης σε απόσταση 4-5′ βρίσκεται το Ηραίο της Περαχώρας – το Λουτράκι ήταν η κοντινή χώρα, ενώ εκείνη η τοποθεσία η Πέρα Χώρα. Σε ύψωμα βράχου που δεσπόζει στον Κορινθιακό ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου προσφέρει θέα στην ευρύτερη περιοχή.
IMG_20160807_190035
Το Ηραίο αποτελείται από 2 κύρια μνημεία, στην Ήρα Ακραία και στην Ήρα Λιμενία. Τα υπόλοιπα οικήματα αναπτύχθηκαν μεταγενέστερα. Το σημείο προσφέρει όμορφη θέα και ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κι άλλα αξιοθέατα όπως ο φάρος στο ακρωτήριο Μελαγκάβι, εκκλησίες και μοναστήρια και άλλα. Λόγω χρόνου δεν προλάβαμε να τα επισκεφτούμε, ενώ επειδή ταξιδεύαμε με το #kitsopaido ούτε η περιδιάβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου ήταν πλήρης.

Όσοι μένουν στο Λουτράκι για περισσότερες ημέρες συνδυάζουν, ειδικά το καλοκαίρι, την διαμονή με επίσκεψη και παρακολούθηση παράστασης στα θέατρα της Αρχαίας Επιδαύρου, σε απόσταση περίπου μίας ώρας και κάτι. Από το λιμάνι του Λουτρακίου υπάρχουν εκδρομές με τουριστικά καραβάκια τόσο όσον αφορά σε διέλευση του Ισθμού όσο και σε γενικότερη βόλτα στον Κορινθιακό Κόλπο.

Σύνοψη

Το Λουτράκι είναι ένας αρκετά κοντινός στην Αθήνα προορισμός. Η πόλη διαθέτει ό,τι μπορεί να χρειαστεί κανείς και όλα σε μικρές αποστάσεις με τα πόδια – καφετέριες, beach bars, παραλίες για μπάνιο, ταβέρνες και εστιατόρια, σπα, θερινούς κινηματογράφους κτλ. Όσον αφορά στις παραλίες πάλι υπάρχουν επιλογές, ανάλογα με τα γούστα και τις ηλικίες. Εκτός από τους μεγαλύτερους λόγω των ιαματικών λουτρών, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή σίγουρα εκτιμούμε οι νέοι γονείς καθώς είναι όλα κοντινά και μας βολεύει. Από τα λίγα που χρειάζεται προσοχή είναι η κατεύθυνση του αέρα που επηρεάζει την επιλογή παραλίας, καθώς και οι τσούχτρες που έχουν εμφανιστεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις – η απάντηση συνήθως και στις δύο αυτές συνθήκες είναι η Λίμνη Βουλιαγμένη. Τέλος, για φαγητό με θέα υπάρχουν ταβέρνες στον δρόμο για Περαχώρα όπου μπορεί να φάει κανεί και να απολαύσει το τοπίο.
IMG_20160810_204934

Περισσότερες φωτογραφίες στο αντίστοιχο Slideshow

2 σχόλια για την ανάρτηση “Λουτράκι Κορινθίας: κοντινές αποδράσεις

  1. Εξαιρετική περιγραφή, ταξιδιάρικη… Μια κοντινή απόδραση, όμορφη. Για λίγο πιο μακρυά έχω γράψει λίγα λόγια για ένα μικρό στολίδι της Αρκαδίας την Καστανίτσα. Ρίξε μια ματιά στο blog μου.

  2. Δεν υπαρχει σταση στον προαστιακο “Λουτρακι-Ισθμος.”

    Μονο Κορινθος.

    Και σταματαει εξω απο την Κορινθο.

    Ταξι απο τον Προαστιακο εξω απο την Κορινθο για Λουτρακι χρεωνεται ακριβα και δεν υπαρχει αστικο απο τον Προαστικο Κορινθου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.