Πρωτεύουσα της αχανούς Ρωσίας είναι, ως γνωστόν, η Μόσχα. Αποτελεί μία από τις κοσμοπόλεις του κόσμου, με πληθυσμό πάνω από 23 εκατομμύρια, με αρκετή συσσώρευση πλούτου και αντιθέσεων. Παραδοσιακά, κέντρο της Μόσχας, της Ρωσίας και της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας θεωρείται η Κόκκινη Πλατεία (Red square, Красная площадь ή Krásnaya Plóshchaď). Από την πλατεία αυτή ξεκινούν αρκετοί κεντρικοί δρόμοι, ενώ περικλείεται από αρκετά όμορφα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να δει. Εάν επισκεφτεί κανείς για λίγες ημέρες την ρωσική πρωτεύουσα, εκεί είναι το μέρος που θα περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του. Η πλατεία χωρίζει στην ουσία το Κρεμλίνο – την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας και παλιά βασιλικά ανάκτορα – με την συνοικία Κιτάι Γκόροντ (Китай-город), την παλιά συνοικία των εμπόρων.

DSCN8837

Αρκετοί συνδέουν το όνομά της (Κόκκινη Πλατεία) με το κομμουνιστικό καθεστώς. Άλλοι πάλι με το κόκκινο χρώμα των τούβλων του Κρεμλίνου και κτηρίων στα πέριξ. Και οι δύο υποθέσεις φαίνεται ότι δεν ισχύουν, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας υπάρχουν πλατείες με αντίστοιχο όνομα. Φαίνεται ότι το όνομα αποτελεί παράφραση αρχαίας ρωσικής λέξεις (Krasnaya) που σήμαινε όμορφη και κόκκινη – σύμφωνα με παράφραση, όπως αναφέρει η wikipedia. Όπως και να έχει, αυτό δε στερεί κάτι από την ομορφιά της.

DSCN8874

Η καλύτερη προσέγγιση, κατ’εμέ, είναι από την πλευρά του ποταμού Μόσχοβα (Μοσκβά, Moskva). Αυτό γιατί ανεβαίνοντας τον λόφο ξεπροβάλλουν σταδιακά τα επιβλητικά μνημεία, ενώ αναδεικνύεται καλύτερα η έκταση της πλατείας. Με άξονα αυτή την κατεύθυνση, το πρώτο επιβλητικό μνημείο που συναντά κανείς είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, όπως είναι γνωστός ή Καθεδρικός ναός της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρου (Cathedral of the Protection of Most Holy Theotokos on the Moat) όπως είναι το πλήρες όνομα. Ο ναός ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και κυρίως για τα χρώματα και τους τρούλους του, που θυμίζουν φλόγες που ξεπηδούν.

DSCN8831

Ο ναός αποτελείται από 8 παρεκκλήσια γύρω από τον κύριο ναό, όχι όμως σε συμμετρία, δίνοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα στο μνημείο. Οι κρεμμυδοειδείς τρούλοι έχουν εντυπωσιακούς χρωματισμούς, προσδίδοντας στο συγκρότημα άλλο ένα όμορφο στοιχείο. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ιβάν ο Τρομερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα του ναού μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή ώστε να μην φτιάξει κάτι αντίστοιχο. Ο ναός είναι επισκέψιμος, καθώς λειτουργεί ως μουσείο με αντίτιμο. Ανεβαίνοντας σε υψηλότερα επίπεδα μπορεί κανείς να ξεκλέψει ματιές στην πλατεία.

DSCN8720

Μπροστά από τον ναό βρίσκονται τα μοναδικά αγάλματα της Κόκκινης Πλατείας. Πρόκειται για σύμπλεγμα μπρούτζινου αγάλματος προς τιμήν των Ντμίτρι Ποζάρσκι και Κουζμά Μίνιν, εθελοντών στην αντίσταση ενάντια στις εισβολές των Πολωνών στα τέλη του 16ου και αρχές του 17ου αιώνα. Τα αγάλματα ήταν αρχικά στο κέντρο της πλατείας, αλλά μετακινήθηκαν από τους σοβιετικούς ηγέτες καθώς εμπόδιζαν τις παρελάσεις που γίνονταν στην πλατεία. Γενικότερα η πλατεία χρησιμοποιούνται από τον πρώτο καιρό ως χώρος παρελάσεων και στρατιωτικών επιδείξεων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει και εκτελέσεις αντιφρονούντων.

DSCN8855
DSCN8839

DSCN8867

Ανεβαίνοντας στα δεξιά δεσπόζει το πολυκατάστημα GUM (ГУМ στα ρώσικα). Είναι στο κομμάτι της πλατείας που ανήκει στη συνοικία Kitai-Gorod. Κατά την σοβιετική εποχή αποτελούσε το κύριο κρατικό κατάστημα. Πλέον είναι πολυκατάστημα με αρκετά είδη πολυτελείας, για ρούχα, κοσμήματα κτλ, ενώ διαθέτει και εστιατόρια. Μέσα στο πολυκατάστημα λειτουργούν και ΑΤΜς, γεγονός που διευκολύνει τους επισκέπτες. Το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό είναι πολύ όμορφα από αρχιτεκτονικής πλευράς. Κατά την διάρκεια της νύχτας φωτίζεται, γεγονός που δίνει πρόσθετο χρώμα στην πλατεία.

DSCN8723

Δίπλα στο πολυκατάστημα βρίσκεται ο ρώσικος ορθόδοξος ναός Καζάν, ο οποίος είναι ανακαινισμένος, καθώς ο πρωτότυπος γκρεμίστηκε το 1936 με εντολή του Στάλιν. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ναούς στη Μόσχα καθώς εκεί διεξάγονταν τελετουργικές λειτουργίες σε σημαντικές επετείους.

DSCN8869

Απέναντι από τον ναό του Αγίου Βασιλείου, στην άλλη πλευρά της πλατείας, βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο της πόλης της Μόσχας με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα. Διαχωρίζει την Κόκκινη Πλατεία από την εξωτερική πλατεία Manezhnaya ή Manege, από την οποία ξεκινούν πεζόδρομοι προς διάφορες κατευθύνσεις. Τα εκθέματα ξεκινούν από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή. Ο επισκέπτης θα βρει ενδιαφέρουσα θεματολογία. Στο ταμείο του μουσείου υπάρχει και χώρος στο βεστιάριο για φύλαξη μεγάλων τσαντών κτλ με αντίτιμο – χρήσιμο για όσους θέλουν να επισκεφτούν το Μαυσωλείο του Λένιν.

DSCN8868

Μεταξύ του Ιστορικού Μουσείου και του ναού Καζάν βρίσκεται η Πύλη της Αναστάσεως ή Ιβηρική Πύλη και το Παρεκκλήσι. Είναι η μόνη πύλη που έχει διασωθεί και οδηγούσε στην εμπορική συνοικία. Μπροστά από το παρεκκλήσι, το οποίο έχει ανακαινιστεί μαζί με την πύλη, βρίσκεται το σημείο μηδέν για την μέτρηση αποστάσεων σε όλη τη Ρωσία. Στο παρεκκλήσι βρίσκεται αντίγραφο της εικόνας της Παναγιάς Πορταϊτισσας – το πρωτότυπο βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Όπως και άλλα μνημεία της ευρύτερης πλατείας καταστράφηκαν κατά τους σοβιετικούς χρόνους ώστε να υπάρχει χώρος για τις μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις. Η αποκατάσταση των μνημείων έγινε μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος.

DSCN8872
DSCN8767

Απέναντι από το πολυκατάστημα GUM βρίσκονται τα τείχη του Κρεμλίνου και οι αντίστοιχοι Πύργοι οι οποίοι επιβλέπουν την Κόκκινη Πλατεία. Η είσοδος του Κρεμλίνου για το κοινό είναι από την αντίθετη πλευρά του χώρου. Από την Πλατεία θαυμάζει κανείς το μέγεθος των κτισμάτων, το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα καθώς και τους χρωματισμούς στους Πύργους.

DSCN8832
DSCN8725

Περίπου στο μέσο της Πλατείας μπροστά από το Κρεμλίνο βρίσκεται ένα ιδιαίτερο μνημείο για τη ρωσική ιστορία. Πρόκειται για το Μαυσωλείο του Λένιν, του ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης, αποκαλούμενου και “πατερούλη”. Το Μαυσωλείο είναι επισκέψιμο, αν και οι επισκέπτες πρέπει να αφήσουν τις μεγάλες τσάντες που κουβαλάνε. Είναι ανοιχτό συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, οπότε καλό είναι οι επισκέπτες να προγραμματίσουν το χρόνο τους. Μέσα βρίσκεται το ταριχευμένο πτώμα του Λένιν.

DSCN8756

Η μυσταγωγία και ο χαμηλός φωτισμός του χώρου εντείνουν την αίσθηση του μεγαλείου, μαζί με το γεγονός ότι οι φύλακες δεν επιτρέπουν στους επισκέπτες να παραμείνουν πολλή ώρα, αλλά να βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση. Βγαίνοντας από το οίκισμα του Μαυσωλείου βρίσκονται τάφοι επιφανών Ρώσων και κατοίκων της Μόσχας, ανάμεσα σε αυτούς και μία προτομή του Στάλιν που σπάνια απεικονίζεται.

DSCN8843

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Ρωσία: η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας

  1. οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο τελειο

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.