*Μέρος του άρθρου δημοσιεύτηκε αρχικά από τους CrazyTourists στο blog της travelplanet24.com.

Το ταξίδι μας στη Ρίγα είναι η αλήθεια πως προέκυψε από σπόντα. Ήμασταν στο Βερολίνο, το οποίο δε μας είχε ενθουσιάσει κιόλας, και αναζητήσαμε κάποιο κοντινό και φτηνό εναλλακτικό προορισμό για 3-4 μέρες. Εξετάσαμε διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, και ο κλήρος έπεσε στη Ρίγα. Παρόλα αυτά, με μια σύντομη αναζήτηση, δεν υπάρχει κάποια απευθείας πτήση, οπότε κι εσείς αναγκαστικά θα πρέπει να φτάσετε εκεί μέσω κάποιου ενδιάμεσου προορισμού. Από το αεροδρόμιο υπάρχει λεωφορείο, το οποίο σας μεταφέρει στο κέντρο της πόλης σε μισή ώρα.

Η πόλη είναι χωρισμένη στα δύο, με τη βοήθεια και του ποταμού. Από τη μια μέρια η παλια πόλη, που αποτελεί και Μνημείο Πολιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με τα διατηρητέα κτίρια, αλλά και τα ακριβά μαγαζιά και αυτοκίνητα. Από την άλλη μεριά, οι πολυκατοικίες ρώσικου τύπου, το τρόλεϊ και οι γειτονιές που θύμιζαν παλιές εποχές. Μιας και το ξενοδοχείο μας βρισκόταν στην από εκεί μεριά, κάθε μέρα παίρναμε το τρόλεϊ για να πάμε στην από εδω μέρια και να χαζέψουμε τα αξιοθέατα.

Αξιοθέατα

Τα νοητά όρια της παλιάς πόλης είναι από τη μια μεριά ο ποταμός Daugava και από την άλλη το πάρκο Bastion Hill. To πάρκο, χωρίς να είναι κατι το ιδιαίτερο, προσφέρεται για μια χαλαρωτική βολτα, με το ποταμάκι, τα μικρά γεφυράκια και τα σκιερά παγκάκια.

Το πιο όμορφο και παράξενο κτίριο είναι σίγουρα το Σπίτι των Μαυροκέφαλων (“House of the Blackheads”), που χτίστηκε το 1344 για να στεγάσει τους ταξιδιώτες εμπόρους της αδελφότητας των “μαυροκέφαλων”, βομβαρδίστηκε το 1941 από τους Γερμανούς, τα ερείπια απομακρύνθηκαν εντελώς από τους Σοβιετικούς το 1948 και ανακατασκευάστηκε το 2001, στην επέτειο των 800 χρόνων της πόλης. Υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες, ορθόδοξες, καθολικές και λουθηρανικές, με τον Καθεδρικό Ναό να είναι η μεγαλύτερη όλων και το Ναό του Αγίου Ιωάννη να προσφέρει τη δυνατότητα να χαζέψετε τη Ρίγα από ψηλά ανεβαίνωντας στον πύργο του καμπαναριού. Ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο είναι το Κάστρο της Ρίγας, το οποίο ήταν σε περίοδος αναστήλωσης όταν επισκεφτήκαμε την πόλη, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί και αποτελεί την προεδρική κατοικία. Κοντά στον κάστρο παραμένουν στη θέση τους και μερικά τμήματα του παλιού τείχους της πολής καθώς και μια από τις πύλες του, η πύλη της Σουηδίας, όπως ονομάζεται.

Αξίζει ακόμα να αναζητήσετε και το σπίτι με τις γάτες στην οροφή που αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο και οι γάτες κυκλοφορούν σε όλων των ειδών τα σουβενίρ. Προφανώς η πόλη της Ρίγα είναι σχετικά μικρή και μπορείτε σε 1-2 μέρες να γυρίσετε όλο το κέντρο, και να σας μείνει και χρόνος (α) να επισκεφτείτε το ζωολογικό της κήπο, (β) να περάσετε από το Εθνικό μουσείο με αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα και (γ) να κάνετε μια κρουαζιέρα στα νερά του Daugava και να χαζέψετε τα παλιά κτίρια και στις δύο όχθες του ποταμού. Παράλληλα, έχετε και την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε και 1-2 ημερήσιες εκδρομές.

119_1966

Jūrmala, η Ριβιέρα της Βαλτικής

Η παραλία της Jūrmala έχει μήκος 33 χιλιόμετρα και μπορείτε να την προσεγγίσετε με το τρένο. Ο κεντρικός σταθμός του τρένου είναι το Majori. Το ταξίδι διήρκεσε μια ώρα, ήταν θορυβώδες και το τρένο γεμάτο κόσμο αλλά η θέα μόλις βγήκαμε από την πολη ήταν αρκετά πράσινη. Προφανώς αποτελεί τον καθημερινό καλοκαιρινό προορισμό των κατοίκων της Ρίγας, αλλά λόγω του μεγέθους της πάντα θα βρείτε κάπου να κάτσετε. Επίσης, κατα μήκος της παραλίας βρίσκονται παραταγμένα διάφορα εστιατόρια, ξενοδοχεία, σπα και λοιποί χώροι αναψυχής. Δεν είχαμε μαζί μας μαγιό και εξοπλισμό παραλίας, οπότε δεν έχουμε να σας δώσουμε πληροφορίες για την ποιότητα των νερών. Για το λόγο αυτό, περπατήσαμε λίγο στην πόλη του Majori, χαζέψαμε στο κυριακάτικο παζάρι που είχε, πήραμε και κανά δυο αναμνηστικά και γυρίσαμε πίσω στη Ρίγα για το δείπνο μας γιατί οι επιλογές εκεί δε μας γέμισαν το μάτι.

Jurmala

Τα Κάστρα της Λετονίας

Στην κοιλάδα του ποταμού Gauja, μέσα στο ομώνυμο εθνικό πάρκο, βρίσκονται τα κάστρα της Sigulda, της Turaida και της Krimulda. Για να τα προσεγγίσετε μπορείτε να πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο απο τη Ρίγα μέχρι και τη Sigulda. Απέχει λίγο περισσότερο από μια ώρα οπότε είναι ιδανικός προορισμός για μια ημερήσια εκδρομή. Η Sigulda είναι μια πολύ μικρή πόλη με λίγο περισσότερους από 15,000 κατοίκους. Το βασικό της αξιοθέατο είναι το κάστρο της, ένα πέτρινο κτίριο που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με υπέροχους κήπους. Το κάστρο έχει αλλάξει διάφορες χρήσεις και στην παρούσα φάση φιλοξενεί υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας. Λίγο έξω από την πόλη, περίπου 20 λεπτά με τα πόδια, βρίσκονται τα ερείπια του Μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης, το οποίο όταν το επισκεφτήκαμε είχε μόλις αρίσει να αναστηλώνεται (η διαδικασία αναστήλωσης θα έχει πλέον λογικά περατωθεί).

101_5099
Τα υπόλοιπα δύο κάστρα βρίσκονται στο ύψωμα στην απέναντι όχθη του ποταμού Gauja. Η συνολική απόσταση είναι περίπου 6-7 χιλιόμετρα και με έντονη κλίση σε ορισμένα σημεία, καθώς γίνεται η μετάβαση από το ένα βουνό στο άλλο. Εκτός από την οδοιπορία, υπάρχουν άλλες τρεις επιλογές: λεωφορείο, τελεφερίκ και ποδήλατο! Το λεωφορείο πάει από τη Sigulda στην Turaida σε 10-15 λεπτά. Η πιο ανετη λύση θα ήταν να πάρετε το λεωφορείο για να πάτε στη Turaida και μετά να γυρίσετε με τα πόδια, περνώντας και από την Krimulda, μέχρι το σημείο που αρχίζει η ανάβαση και μετά να πάρετε το τελεφερικ που θα σας φέρει πίσω στη Sigulda. Εμείς είχαμε επιλέξει τα ποδήλατα, μιας και η μέρα ήταν ηλιόλουστη αλλά η αλήθεια είναι πως στο τελευταίο κομμάτι δυσκολευτήκαμε αρκετά.

Το κάστρο της Turaida είναι το πιο ολοκληρωμένο από τα τρια. Πρωτοχτίστηκε πριν από 800 χρόνια περίπου αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 18ου αιώνα και δεν επισκευάστηκε ποτε. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιηθηκαν εργασίες ανοικοδόμησης και τα περισσότερα κτίρια είναι πλέον καινούρια, έχοντας διατηρήσει το αρχικό σχέδιο. Μπορείτε να μπείτε μέσα στα κάστρα, να ανεβείτε στην κορυφή και να θαυμάσετε τη θέα στο πάρκο και την κοιλάδα του ποταμού! Στην Turaida, εκτός από το κάστρο, βρίσκεται και μια από τις παλιότερες ξύλινες εκκλησίες της Λετονίας, και η παλαιότερη της περιοχής. Από την άλλη, το κάστρο της Krimulda δεν έχει ακόμα αναστηλωθεί και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται απο ερείπια. Παρόλα αυτά η θέα και απο αυτή τη γωνιά είναι υπέροχη. Ανάμεσα στα δύο κάστρα μπορείτε να κάνετε μια στάση και στη σπηλιά Gutmanis, ένα από τα αρχαιότερα αξιοθέατα της χώρας. Σύμφωνα με το θρύλο, από τις πηγές της σπηλιάς τρέχουν τα δάκρυα της άπιστης γυναίκας ενός φύλαρχου, ο οποίος την έθαψε στην περιοχή, και τα οποία έχουν ιαματικές και αναζωογονητικές ιδιότητες.

Riga

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.