Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχουμε επισκεφτεί διάφορα μέρη τόσο στην Νορβηγία και την Σουηδία, όσο και στην Φινλανδία αλλά και την μακρινή Ισλανδία. Αναπόσπαστο κομμάτι των σκανδιναβικών χωρών και της γενικότερης μυθολογίας είναι φυσικά και η Δανία, η οποία δε θα μπορούσε να λείπει από τις αναφορές αυτές. Ούτως ή άλλως, ως σκανδιναβικές χώρες εννοούνται κυρίως Νορβηγία – Σουηδία – Δανία, ενώ για ιστορικούς λόγους ορισμένες φορές συμπεριλαμβάνονται και η Ισλανδία, η Φινλανδία και τα νησιά Φερόες.

Η επίσκεψη στην Δανία και ειδικότερα στην πρωτεύουσά της Κοπεγχάγη, έγινε στα πλαίσια γενικότερης εκδρομής στις κύριες σκανδιναβικές χώρες. Η βάση μας ήταν στην Ουψάλα της Σουηδίας και από εκεί κάναμε τις εξορμήσεις. Επισκεφτήκαμε την δανέζικη πρωτεύουσα για ένα διήμερο, επισκεπτόμενοι τα κύρια αξιοθέατα της πόλης – κυρίως στο κέντρο της.

Μετάβαση

Η Κοπεγχάγη εξυπηρετείται κυρίως από το Copenhagen Airport (Kastrup). Όσον αφορά στις σκανδιναβικές χώρες είναι το αεροδρόμιο με την μεγαλύτερη κίνηση, εξυπηρετώντας εκτός από την Δανία και μεγάλο κομμάτι της νότιας Σουηδίας μέσω της γέφυρας Øresund. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις και από την Ελλάδα. Απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κοπεγχάγης. Ορισμένες low-cost αεροπορικές εταιρίες πετάνε και στο αεροδρόμιο Roskilde. Το αεροδρόμιο συνδέεται με τρένο, μετρό, λεωφορεία και ταξί με το κέντρο της Κοπεγχάγης.

Η μετακίνησή μας έγινε με τρένο από την Σουηδία, η διάρκεια του ταξιδιού από Στοκχόλμη είναι περίπου 6 ώρες και 20 λεπτά. Η πρόσβαση στην Κοπεγχάγη από Σουηδία με τρένο ή αυτοκίνητο προσφέρει το πρώτο αξιοθέατο που χαρακτηρίζει την πόλη, την γέφυρα Øresund. Πρόκειται για μία μοναδική γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες. Το μήκος της είναι περίπου 10 χιλιόμετρα. Από το Μάλμε το κομμάτι της γέφυρας είναι υπέργειο και καταλήγει στο τεχνητό νησάκι Peberholm, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι συνεχίζει σε υπόγειο τούνελ. Είναι το σύμβολο της ένωσης των δύο χωρών, ένα όμορφο αξιοθέατο από μόνο του. Επιτρέπει την διέλευση τόσο σε τρένα όσο και αυτοκίνητα, ενώ το διατρέχουν καλώδια που μεταφέρουν δεδομένα και επιτρέπουν την διαδικτυακή σύνδεση Νορβηγίας και Σουηδίας. Παρόλο που ενώνει δύο χώρες, λόγω της συνθήκης Σένγκεν δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι έλεγχοι διαβατηρίων, παρά μόνο για προληπτικούς λόγους – ένα θέμα το οποίο είναι έντονα στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ στην υπόλοιπη Σουηδία τα τρένα κινούνται στην αριστερή τροχιά – κατάλοιπο του παρελθόντος – στον σταθμό του Μάλμε λειτουργούν όπως και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς και η Δανία έχει κίνηση στα δεξιά.

Διαμονή

Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι αρκετά ακριβή πόλη για τον επισκέπτη. Γι αυτό το λόγο τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα γενικότερα είναι ιδιαίτερα ακριβά. Εναλλακτικές διαμονές και hostel μπορούν να εξυπηρετήσουν τον επισκέπτη. Μία καλή εναλλακτική είναι το κοντινό Malmö στην Σουηδία. Η σουηδική πόλη είναι αρκετά πιο οικονομική ενώ ακόμη και με το κόστος του καθημερινού τρένου από και προς την Κοπεγχάγη παραμένει φθηνότερη. Η διαδρομή είναι περίπου 20 λεπτά.

Αξιοθέατα

DSCN3786
Απέναντι ακριβώς από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης βρίσκεται το πάρκο δραστηριοτήτων Τίβολι (Tivoli). Περιλαμβάνει πάρκο, ζωολογικό κήπο, τρενάκια και αντίστοιχες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Συνεχίζοντας τον δρόμο προς το κέντρο της πόλης βρίσκει κανείς το δημαρχείο της πόλης.

DSCN3812
DSCN3816

Το κέντρο της Κοπεγχάγης (København στα δανικά ή δανέζικα) είναι σχετικά εύκολο. Αποτελείται στην ουσία από το Strøget που είναι ένα σύμπλεγμα 5 πεζόδρομων που ενώνει τις δύο κύριες πλατείες της πόλης, την Kongens Nytorv και την Radhuspladsen (πλατεία δημαρχείου). Στους πεζόδρομους βρίσκεται μεγάλο κομμάτι της ζωής της πόλης. Στα πέριξ συναντά κανείς το Μουσείο με τα ρεκόρ Γκίνες, το παλιό αστεροσκοπείο και μικρές ή μεγάλες ωραίες πλατείες.

DSCN3821
DSCN3823

Ξεχωριστό κομμάτι της πόλης με ιδιαίτερη ομορφιά είναι το Nyhavn, που σημαίνει νέο λιμάνι. Έχει ωραία, πολύχρωμα σπιτάκια, καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Στο κανάλι βρίσκει κανείς, επίσης, όμορφα ιστορικά ξύλινα πλοία. Αξίζει κανείς να περπατήσει στην ευρύτερη περιοχή και να καθίσει για καφέ ή φαγητό – αν και οι τιμές είναι ανεβασμένες.

DSCN3839
DSCN3843

Από το Nyhavn μπορεί να πάρει κανείς καραβάκι που κάνει διαδρομές στα κανάλια και τα νησάκια της πόλης. Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα – στάσεις της διαδρομής είναι η περίφημη Μικρή Γοργόνα. Η ηρωίδα παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι η οικοδέσποινα και σύμβολο της πόλης της Κοπεγχάγης, καθισμένη σε ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα. Το μικρό της μέγεθος μπορεί να κάνει τον επισκέπτη να αναρωτηθεί εάν αξίζει τόσος ντόρος. Το άγαλμα έχει βανδαλιστεί αρκετές φορές, ενώ στα πλαίσια διεθνών τουριστικών εκθέσεων ορισμένες φορές “ταξιδεύει” – όπως για παράδειγμα στη Σαγκάη όταν την επισκεφτήκαμε εμείς.

DSCN3845

Η Μικρή Γοργόνα (Little Mermaid, Den lille havfrue) δεν είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα αλλά και από την ξηρά. Για να πάει κανείς από το κέντρο εκεί και το αντίστροφο, μπορεί να περάσει μέσα από το κάστρο – φρούριο της πόλης, το Kastellet. Ο δρόμος περνάει δίπλα από στρατιωτικά και κυβερνητικά κτήρια.

DSCN3902
DSCN3904

Το επόμενο πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης είναι το νησάκι Christianhavn που στεγάζει την ελεύθερη κοινότητα της Christiania. Η περιοχή εκεί αποτελεί ένα ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα. Σε ένα κομμάτι γης που θεωρείται “ελεύθερο” διαβιούν περί τα 850 άτομα σε μία αυτονομούμενη κοινότητα. Μέχρι πρόσφατα διακινούνται ελεύθερα και τα ναρκωτικά, πέρα από τις ιδέες, αν και πλέον η αστυνομία της πόλης επεμβαίνει ορισμένες φορές. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη και γιατί όχι και μια οικονομική στήριξη, αγοράζοντας τα χειροποίητα αντικείμενα των εκεί κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει απόπειρες εκκένωσης και ελέγχου της περιοχής από το κράτος. Προσοχή στις φωτογραφίες, καθώς αρκετοί από τους μόνιμους κατοίκους δυσανασχετούν. Όταν βγαίνει κανείς από την περιοχή βρίσκει την περίφημη ταμπέλα “You are now entering the EU”.

DSCN3871

Όσον αφορά στο φαγητό, ο επισκέπτης πρέπει να έχει υπόψη του ότι η πρωτεύουσα της Δανίας είναι πολύ ακριβή. Αποφύγετε όσο γίνεται τα τουριστικά μέρη για φαγητό. Δοκιμάστε φαγητό του δρόμου, εάν κινείστε σε χαμηλό budget. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ της χώρας είναι τα περίφημα γλυκά αλλά και τα ανοιχτά σάντουιτς με ιδιαίτερους συνδυασμούς, όπως γαρίδες με αυγό, κρέας με μήλο και άλλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.