Συνεχίζοντας την ξενάγηση στο κεντρικό κομμάτι της Σρι Λάνκα, ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα είναι το παλάτι και ο βράχος της Σιγκιρίγια (Sigiriya). Πρόκειται για έναν βράχο ύψους 200 μέτρων, ο οποίος περιβάλλεται από κήπους με νερό, ενώ στην κορυφή του βρίσκονται τα απομεινάρια παλατιού. Η περιοχή είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

PC280104

Μετάβαση

Πλησιέστερη πόλη είναι η Ντάμπουλα (Dambulla). Υπάρχουν λεωφορεία που μεταφέρουν τον κόσμο από και προς την Ντάμπουλα, οπότε μπορεί κανείς να εξυπηρετηθεί με αυτά. Σύνδεση της πόλης υπάρχει με Κάντι (Kandy), Χαμπαράνα (Habarana) και Πολοναρούβα (Pollonaruwa). Προσοχή όμως γιατί τα λεωφορεία σταματάνε το απόγευμα κάποια στιγμή. Από την Ντάμπουλα μπορεί να πάρει κανείς για την εμπειρία και tuk-tuk. Σημαντικό όμως να έχετε διαπραγματευτεί την τιμή εξαρχής για να μην έχετε εκπλήξεις. Η Σιγκιρίγια είναι συνήθως στο πρόγραμμα των οργανωμένων εκδρομών, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχετε και οδηγό.

Τι να προσέξετε

Για την είσοδο στον χώρο θα χρειαστεί να πληρώσετε δύο εισιτήρια. Ένα για τον γενικότερο χώρο και ένα για το κυρίως μέρος. Οι πληρωμές είναι απαραίτητα σε μετρητά, ΑΤΜ υπάρχει λίγο πιο έξω από το χώρο. Μην επιχειρήσετε να πληρώσετε μόνο το πρώτο εισιτήριο, υπάρχουν δύο σημεία ελέγχου, ενώ γενικότερα η αστυνομία κυκλοφορεί. Με εξαίρεση τους κήπους, το υπόλοιπο κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου δεν είναι εύκολα προσβάσιμο για μικρά παιδιά, μεγαλύτερους σε ηλικία και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ο λόγος είναι τα πολλά και απότομα σκαλιά που γλιστράνε. Τα αθλητικά παπούτσια είναι απαραίτητα για να μην έχετε απρόοπτα. PC280080

Επίσης, προσοχή στους “ευγενικούς” ανθρώπους που θα προθυμοποιηθούν να σας βοηθήσουν να ανέβετε ή να σας ξεναγήσουν. Όταν θα έρθει η ώρα, θα απαιτήσουν να πληρωθούν και μάλιστα όχι με τόσο ωραίο τρόπο. Εκτός από μετρητά, να έχετε μαζί σας νερό, καθώς η βόλτα διαρκεί πάνω από μία ώρα. Καλό είναι να έχετε, ανάλογα με την εποχή, καπέλο ή ομπρέλα, καθώς ο καιρός είναι ευμετάβλητος. Εμείς, για παράδειγμα, επισκεφτήκαμε το μέρος μέρα με βροχή. Γίναμε μούσκεμα μέχρι και τα εσώρουχα – η εμπειρία βέβαια ήταν ιδιαίτερη και θα τη θυμόμαστε.

Η περιπλάνηση στη ζούγκλα μπορεί να φαίνεται εξωτική. Προσοχή όμως γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή κυκλοφορούν αρκετοί ελέφαντες. Η συνάντηση με αυτούς ίσως να μην είναι τόσο ευχάριστη, ειδικά όταν σουρουπώνει και το βράδυ. Μέσα στο χώρο θα δείτε πινακίδες με ένδειξη να αποφεύγετε τους έντονους θορύβους, καθώς υπάρχουν αρκετές μεγάλες σφήκες στην περιοχή, οι οποίες είναι επιθετικές εάν προκληθούν.

Αξιοθέατα – ιστορία

Όπως προσεγγίζει κανείς την περιοχή μέσα από την ζούγκλα, ο βράχος ξεχωρίζει από απόσταση ενώ είναι αξιοθέατο από μόνος του! Ο λόγος που είχε επιλεγεί ως παλάτι – κάστρο είναι προφανής, καθώς είναι εύκολα οχυρώσιμος. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Ως παλάτι χρησιμοποιήθηκε από έναν βασιλιά με ιδιάζουσα ιστορία. Ο Κασιάπα δεν ήταν ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου, καθώς ήταν νόθο παιδί του βασιλιά. Συνομώτησε και σκότωσε τον πατέρα του, ενώ κυνήγησε τον ετεροθαλή αδερφό του, ο οποίος κατέφυγε στην Ινδία να γλυτώσει. Ο Κασιάπα έχτισε τότε το φρούριο και το παλάτι του στην Σιγκιρίγια, καθώς φοβόταν την εκδίκηση. Ο ετεροθαλής αδερφός του και νόμιμος κληρονόμος του θρόνου συγκέντρωσε στρατό στην Ινδία και κατέβηκε ξανά στη Σρι Λάνκα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Εξαιτίας παρανόησης του στρατού του Κασιάπα, ο Μογγαλάνα κέρδισε τη μάχη, ενώ ο σφετεριστής για να μην πιαστεί ζωντανός, αυτοκτόνησε πέφτοντας πάνω στο μαχαίρ του. Έκτοτε, η πρωτεύουσα επέστρεψε στην Ανουρανταπούρα, ενώ ο χώρος παρήκμασε σταδιακά.

Το πρώτο εντυπωσιακό που συναντά ο επισκέπτης είναι σίγουρα οι κήποι (water gardens). Είναι χτισμένοι σε γεωμετρική διάταξη γύρω από τον βράχο, οδηγώντας τον επισκέπτη σε αυτόν. Τροφοδοτούνται από κοντινό ποταμό, ενώ όταν βρέχει, γεμίζουν νερό και το θέαμα είναι όντως όμορφο. Στο χώρο θεωρείται ότι υπάρχει ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα συντριβάνια του κόσμου.

IMG_20141228_124715

Ξεκινώντας την ανάβαση, περνάει κανείς από διάφορα πλατώματα που χρησιμοποιούνταν για ακροάσεις και λοιπές εκδηλώσεις. Τα σκαλοπάτια, όπως είπαμε και πιο πάνω, γλιστράνε, οπότε μεγάλη προσοχή. Από ένα σημείο και μετά η μετακίνηση γίνεται μέσω μίας σιδερένιας σκάλας που διευκολύνει την ανάβαση. Όταν έχει αρκετό κόσμο το μνημείο, σε αυτό το σημείο μπορεί να δημιουργεί μικρή καθυστέρηση. Η θέα αρχίζει και ξεδιπλώνεται, ανεβαίνοντας. PC280143

Η πρώτη στάση είναι ένα από τα πιο πικάντικα αξιοθέατα του νησιού. Πρόκειται για τις τοιχογραφίες (frescoes) που απεικονίζουν γυμνόστηθες γυναίκες. Οι εικασίες αρκετές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για γυναίκες και παλακίδες του βασιλιά. Άλλοι αποδίδουν θεϊκή απεικόνιση στα σχέδια, ως εναλλακτικές μορφές θεότητας του έρωτα. Άλλοι, πάλι, αναφέρουν ότι πρόκειται για απεικονίσεις από ιέρειες κατά την διάρκεια τελετής. Τα χρώματα, πάντως, είναι αρκετά ζωντανά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι δεσπόζουσες μορφές είναι γυμνόστηθες, ενώ οι συμπληρωματικές έχουν καλυμμένα τα στήθη.

IMG_20141228_123424

Συνεχίζοντας την άνοδο, ο επισκέπτης περνάει από έναν λείο τοίχο (Mirror Wall). Όταν ο βράχος ήταν παλάτι, ο τοίχος γυαλιζόταν τόσο ώστε ο βασιλιάς να βλέπει το είδωλό του σε αυτόν. Σήμερα, μέρος του τοίχου είναι γεμάτο με επιγραφές που έχουν αφήσει οι διάφοροι επισκέπτες του χώρου. IMG_20141228_124301

Συνεχίζοντας ο επισκέπτης φτάνει σε ένα μεγάλο πλάτωμα με ωραία θέα. Στην πλευρά του βράχου θα παρατηρήσει κανείς μία σκάλα, η οποία φρουρείται από ένα πέτρινο λιοντάρι. Πιο συγκεκριμένα, στη βάση της σκάλας, αριστερά και δεξιά βρίσκονται σκαλισμένα πόδια λιονταριού. Το όνομα Σιγκιρίγια προέρχεται από λέξη που σημαίνει λιοντάρι στη γλώσσα της περιοχής. Βγάλτε τις απαραίτητες φωτογραφίες και συνεχίστε την άνοδο από την σιδερένια σκάλα.

IMG_20141228_125232

Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται πολυεπίπεδα πλατώματα. Εκεί βρισκόταν το παλάτι, αρκετά απομεινάρια του οποίου είναι ορατά και σήμερα. Αίθουσες, λουτρά, διαμερίσματα διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση. Η θέα προς την ευρύτερη περιοχή είναι σίγουρα κάτι το μοναδικό. Παρατηρήστε, ανάμεσα σε άλλα, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των κήπων που βρίσκονται στο επίπεδο του εδάφους, καθώς και τα λουτρά. IMG_20141228_125809

IMG_20141228_131342

Παρεμπιπτόντως, με το εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο της Σιγκιρίγια ο επισκέπτης έχει πρόσβαση και στο μουσείο, που δείχνει κυρίως εικόνες από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 χρόνια πριν. PC280081

Από την αντίθετη πλευρά της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου θα δείτε έναν παρόμοιο βράχο, πιο χαμηλό και λιγότερο εντυπωσιακό. Πρόκειται για τον βράχο Πιτουρανγκάλα (Pidurangala). Αποτελεί εναλλακτική που προσφέρει αρκετά καλή θέα της περιοχής, ενώ περιλαμβάνει σπηλιά και βουδιστικό μοναστήρι. Το εισιτήριο είναι χαμηλότερο, της τάξης των 1-2 ευρώ φιλοδώρημα προς τους μοναχούς σε αντιδιαστολή με τα περίπου 25-30€ που απαιτούνται για την Σιγκιρίγια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.