Σχεδόν κάθε θρησκεία έχει τα ιερά λείψανά της, τα οποία τιμώνται από τους εκάστοτε πιστούς. Πολλά από αυτά, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πεποίθησης του καθενός, φυλάσσονται σε ωραίους ναούς τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Στην καρδιά της Σρι Λάνκα, στην παλιά πρωτεύουσα Κάντι (Κάντυ ή Kandy) βρίσκεται ναός με ένα από τα ιερότερα λείψανα της βουδιστικής θρησκείας. Πρόκειται για τον ναό του Ιερού Δοντιού του Βούδα (Temple of the Tooth ή Temple of the Sacred Tooth Relic ή Sri Dalada Maligawa), στον οποίο όπως καταλαβαίνει κανείς από το όνομά του, πιστεύεται ότι φυλάσσεται το δόντι του Βούδα. Ο ναός βρίσκεται στο συγκρότημα του παλατιού του πάλαι ποτέ βασιλείου του Κάντι, ενώ έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το δόντι πιστεύεται ότι ανήκει στον Βούδα (Gautama Buddha) και αποτελεί ένα από τα ιερότερα λείψανα του βουδισμού. Κατά το παρελθόν, όποιος κυβερνήτης το κατείχε θεωρούνταν ότι είχε στα χέρια του μεγάλη δύναμη. Το ιερό δόντι είχε τις περιπέτειές του, καθώς εκλάπη, μεταφέρθηκε σε διάφορα μέρη και τελικά επέστρεψε στη Σρι Λάνκα. Σε κάποιες από τις περιπέτειες φημολογείται ότι ο ναός που το φιλοξενούσε κάηκε με όλα τα περιεχόμενα – το ιερό δόντι διεσώθη με μαγικό τρόπο. Αυτό που είναι σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι θρησκείες ανά τον κόσμο έχουν αρκετά κοινά στοιχεία και δοξασίες.

Για να μπει κανείς στον προαύλιο χώρο περνάει από έλεγχο – χωριστά οι άντρες και οι γυναίκες. Διασχίζει έναν όμορφο κήπο με αγάλματα, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην τεχνητή λίμνη του Κάντι – οι βασιλιάδες στη Σρι Λάνκα έδιναν ανέκαθεν μεγάλη σημασία στην διατήρηση του νερού, καθώς το νησί περνάει περιόδους ξηρασίας.
2014-12-25 15.35.52PC250088
Για να εισέλθει κανείς στον ναό, όπως και σε όλους τους βουδιστικούς ναούς της Σρι Λάνκα, πρέπει να είναι ξυπόλητος. Έξω από τον χώρο των εισιτηρίων υπάρχει μέρος να αφήσει κανείς τα παπούτσια του για φύλαξη. Αρκετοί χρησιμοποιούν νάιλον καλύμματα για τα πόδια (σαν κάλτσες) επειδή φοβούνται τυχόν ασθένειες. Μετά όμως από λίγο περπάτημα αυτά συνήθως σκίζονται και μαζεύουν νερό, ενώ γλιστράνε. Προτιμότερο είναι να πάει κανείς ξυπόλητος. Να συνυπολογιστεί ότι υπάρχουν αρκετές σκάλες στο χώρο που πρέπει κανείς να ανέβει, ενώ ο ναός έχει συνήθως πολλούς επισκέπτες. Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν καλυμμένους τους ώμους και να μη φοράνε κοντές φούστες, ενώ και στους άντρες απαγορεύεται η είσοδος με σορτσάκια.
2014-12-25 15.57.32

Για να προφυλάσσει και να επιθεωρεί το χώρο έχει χτιστεί από τον καιρό του παλατιού ένα ωραίο οκταγωνικό κτήριο, το Pattirippuwa (Octagon). PC250090

Επειδή πολλές επιγραφές δεν υπάρχουν, καλύτερα είναι να πάρει κανείς ξεναγό για να του εξηγήσει τι βλέπει. Η αρχιτεκτονική του χώρου είναι αρκετά όμορφη. Οι αρχικοί διάδρομοι είναι αρκετά ψηλοί γιατί στους εορτασμούς παλαιότερα έπρεπε να περνάνε έφιπποι αλλά και μικροί ελέφαντες. Κομμάτι του ναού καταστράφηκε από βομβιστικές επιθέσεις των Ταμίλ 20 χρόνια περίπου πριν – πλέον οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί.
PC250094

Στο ισόγειο βλέπει κανείς όμορφες τοιχογραφίες και χτίσματα, όπου μπορεί κανείς να αφήσει τις προσφορές του. Τόσο στον ναό όσο και γενικότερα στη Σρι Λάνκα να θυμάστε ότι θεωρείται μεγάλη ασέβεια να ποζάρει κανείς για φωτογραφία με πλάτη οποιοδήποτε άγαλμα του Βούδα. Οι Σριλανκέζοι είναι γενικά ήρεμοι και ευγενικοί άνθρωποι, ο μη σεβασμός όμως στο Βούδα από τους τουρίστες μπορεί να τους κάνει έξω φρενών. PC250096
PC250103

Στον πάνω όροφο φυλάσσεται το σκεύος με το ιερό δόντι. Το ίδιο το δόντι δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό, αν και μπορεί κανείς να δει τη χρυσοποίκιλτη θήκη (stupa) από μακριά σε εορταστικές περιόδους. PC250110

Οι μοναχοί του ναού πηγαίνουν στο ιερό δόντι 3 φορές την ημέρα προσφορές – σύμφωνα με τους πιστούς βουδιστές τα πιάτα γυρνάνε άδεια. Η οροφή του κτηρίου είναι χρυσή, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αγάλματα, τα σκαλίσματα και οι τοιχογραφίες.
PC250126
PC250130
PC250145

Σε οποιαδήποτε επίσκεψη στη Σρι Λάνκα το Κάντι γενικότερα και ο ναός του ιερού δοντιού του Βούδα είναι σίγουρα στο πρόγραμμα, ενώ συνδυάζεται με το παλάτι, καθώς ο ναός αποτελεί κομμάτι του.

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Σρι Λάνκα: ο ναός του Ιερού Δοντιού του Βούδα στο Κάντι

  1. Pingback: KANDY: MIA ΚΟΜΨΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ | Runvel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.