Nihao Beijing!

Προορισμοί: Ασία Κίνα Πεκίνο

Μια που το Πεκίνο και η Φωλιά του Πουλιού είναι και πάλι στο προσκήνιο λόγω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, είπαμε να ξεσκονίσουμε τις αναμνήσεις μας από το ταξίδι μας στην πρωτεύουσα της Κίνας.

To πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η διαπίστωση που κάναμε όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο και αποφασίσαμε να βγούμε μια βόλτα να περπατήσουμε, ότι η πόλη είναι πραγματικά τεράστια! Οι αποστάσεις στο χάρτη είναι παραπλανητικές, ειδικά όταν έχεις συνηθίσει σε ευρωπαικά μεγέθη.

Μια άλλη συμβουλή, που έχει να κάνει γενικά με μεγάλα ταξίδια, είναι να προσπαθήσετε να μπείτε στο ωράριο της χώρας όσο το δυνατό γρηγορότερα. Μην κοιμηθείτε με το που φτάσετε αλλά περιμένετε να νυχτώσει στη καινούρια σας χώρα. Ας τα πάρουμε τα πράγματα ένα ένα λοιπόν…

Μετάβαση

Απευθείας πτήση από Αθήνα για Πεκίνο δεν υπάρχει αλλά μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές με κάποιο ενδιάμεσο προορισμό, με διάρκεια από 20 μέχρι 30 ώρες. Άποψη μας είναι ότι λόγω της μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού καλό είναι να επιλέξετε μια αεροπορική εταιρεία με σχετικά άνετα καθίσματα και με κάποιες παραπάνω ανέσεις κι ας είναι λίγο πιο ακριβή.

Για τη μετακίνηση εντός του Πεκίνου δε χρησιμοποιήσαμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης, οπότε δεν έχουμε άποψη για την ποιότητα τους. Κινούμασταν με ταξί (τα οποία είναι πολυ φτηνά) ή με τα μέσα που προσέφερε το ξενοδοχείο μας.

Hall of Prayer for Good Harvests

Αξιοθέατα

  Η Πλατεία Tian’anmen είναι μια πλατεία με μεγάλη ιστορία και γνωστή για τις διαδηλώσεις του 1989 και τη βίαιη καταστολή τους. Γύρω από την πλατεία μπορείτε να επισκεφτείτε το Μνημείο των Ηρώων της Επανάστασης (αφιερωμένο στους πεσόντες κατα τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα), το Εθνικό Μουσείο της Κίνας αλλά και το Μαυσωλείο του Μάο.   Η Απαγορευμένη Πόλη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Πλατεία Tian’anmen. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κατοικιών που από τη Δυναστεία των Ming μέχρι το 1912 αποτελούσαν αυτοκρατορική κατοικία και περιήλθαν στον κινέζικο λαό το 1924 οπότε και εκδιώχτηκε ο αυτοκράτορας Puyi. Η πύλη από την οποία εισέρχεστε αν βρίσκεστε στην πλατεία, είναι η βόρεια πύλη, η Πύλη Τιεν αν Μεν ή αλλιώς “Πύλη της Επουράνιας Ειρήνης”, η οποία παρακολουθείται από το άγρυπνο βλέμα του Μάο. Κάτι που ακόμα θυμόμαστε μετά από τόσα χρόνια είναι ότι ο αριθμός των αγαλματιδίων στην οροφή κάθε κτιρίου δηλώνει και τη σημαντικότητα του, με την Αίθουσα των Ανώτατης Αρμονίας να έχει το μέγιστο αριθμό (10). Επίσης, το κίτρινο είναι το χρώμα του αυτοκράτορα, για αυτό και οι περισσότερες οροφές έχουν κίτρινο χρώμα. Forbidden PalaceΟ Ναός του Ουρανού είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων θρησκευτικού χαρακτήρα, το χτίσιμο των οποίων ολοκληρώθηκε το 15ο αιώνα κατά τη δυναστεία των Ming και χαρακτηρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1998. Περιβάλλεται από τείχος, το νότιο τμήμα του οποίου είναι ορθογωνικό και συμβολίζει τη γη, και το βόρειο είναι υψηλότερο και κυκλικό και συμβολίζει τον ουρανό. Τα τρία βασικότερα κτίσματα του ναού είναι ο Κυκλικός Βωμός, ο Αυτοκρατορικός Ουράνιος Θόλος και ο Ναός της Προσευχής για καλή σοδειά. Δύο φορές το χρόνο, ο Κινέζος αυτοκράτορας έφευγε από την Απαγορευμένη Πόλη και πήγαινε στο Ναό του Ουρανού όπου προΐστατο των τελετών προς τον Ουρανό για καλή σοδειά.

Τα Θερινά Ανάκτορα δεν βρίσκονται κοντά στα προηγούμενα αξιοθέατα. Άλλωστε, δεν θα είχε και νόημα η καλοκαιρινή κατοικία του αυτοκράτορα να ήταν δίπλα στη χειμερινή! Βρίσκονται περίπου 20 χιλιόμετρα μακρια, στο βορειοδυτικό μέρος του Πεκίνου, χτισμένα γύρω από την (τεχνητή) λίμνη Kunming. Στο πάρκο των ανακτόρων μπορεί να βρεί κανείς τα πάντα, υπέροχους κήπους, ναούς, παλάτια, ακόμα και τον μακρύτερο σκεπαστό διάδρομο του κόσμου με μήκος 728 m, ενω ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια του πάρκου είναι το Καράβι από Μάρμαρο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1755.   Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα είχατε ενδοιασμούς να πραγματοποιήσετε εκδρομή για κάποιο αξιοθέατο σε απόσταση 75+ χιλιομέτρων από την πόλη στην οποία βρίσκεστε.

To Σινικό Τείχος, όμως, δεν είναι ένα τυχαίο αξιοθέατο, ακόμα κι αν δεν είναι ορατό από το διάστημα. Γιατί όπως (περίπου) είπε ο Μαο, όποιος δεν έχει ανέβει στο Μέγα Τείχος, δεν μπορεί να θεωρείτε άνδρας. Σε περίπτωση που ταξιδεύετε αυτόνομα, υπάρχουν λεωφορεία που πηγαίνουν στο Τείχος και μπορείτε να ρωτήσετε στο ξενοδοχείο σας ποιά είναι η πιο κοντινή στάση.  Το Σινικό Τείχος, ουσιαστικά ήταν αρχικά ένα οχυρωματικό έργο για την προστασία της Κίνας από τους λαούς που κατοικούσαν στα βόρεια κυρίως σύνορά της. Ξεκίνησε να χτίζεται τον 5ο αιώνα π.X. αλλά η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το μεγαλύτερό του μέρος, και αυτό που σώζεται ως σήμερα, χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Ming και είναι πραγματικά εντυπωσιακό…
The Great Wall

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε πάπια Πεκίνου! Είναι εξαιρετική και ξεχωριστή εμπειρία να την τρώτη στο φυσικό της περιβάλλον…
  • Προφανώς αν κάνετε ένα τόσο μακρινό ταξίδι, δεν έχει νόημα να μείνετε μόνο 4-5 μέρες στο Πεκίνο. Θα ακολουθήσουν, λοιπόν, ακόμα 2-3 αναρτήσεις με μακρινέ ςκαι πιο μακρινές εκδρομές…  Beijing

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.