Ανάμεσα στις άλλες ιδιαιτερότητες του ελλαδικού χώρου, υπάρχει μία που σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη γενικότερη περιοχή. Το νησιωτικό τόξο εμφανίζεται στο σημείο σύγκλισης δύο τεκτονικών πλακών, εξαιτίας της κίνησης που αυτές κάνουν, δημιουργώντας στην ευρύτερη περιοχή σεισμική αλλά και ηφαιστειακή δραστηριότητα, ανάμεσα στα άλλα. Στον ελλαδικό χώρο ηφαιστειακή δραστηριότητα βρίσκουμε κατά μήκος του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου και της Πελοποννήσου. Το ηφαιστειακό τόξο ξεκινάει στα βόρεια από το Σουσάκι Κορινθίας, διαπερνά τα Μέθανα, τον Πόρο και την Αίγινα, συνεχίζει σε Μήλο και Κίμωλο, Σαντορίνη και καταλήγει στην Νίσυρο και την Κω. Τα ηφαίστεια, τα πετρώματα που συνδέονται με αυτά και η μορφολογία του τοπίου δίνουν ιδιαίτερα στοιχεία σε καθέναν από αυτούς τους τόπους. Εάν βρεθεί εκεί κανείς, καλό θα είναι να επισκεφτεί κομμάτια που έχουν να κάνουν με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ως κάτι το διαφορετικό. Η ανάρτηση αυτή ακολουθεί το ηφαιστειακό τόξο, ταξιδεύοντας κυρίως στα νησιά του Αιγαίου όπου μπορεί κανείς να δει και να μάθει περισσότερα για την δράση των ηφαιστείων στη χώρα.
Νίσυρος, το νησί του ηφαιστείου και της χαλάρωσης
Πέρσι περίπου τέτοιο καιρό, επισκεφτήκαμε μέσω του blogtravels.gr τη Νίσυρο. Το νησί είναι στην ουσία μία καλντέρα που αναδύθηκε από τη θάλασσα κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Θεωρείται ενεργό. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι μπορεί κανείς να επισκεφτεί τους κυριότερους κρατήρες του ηφαιστείου, κυριότερος εκ των οποίων είναι ο Στέφανος. Εκτός από την επίσκεψη στον κρατήρα, μπορεί κανείς να δει περισσότερα στοιχεία στο Ηφαιστειακό Μουσείο που βρίσκεται στο κοντινό χωριό Νικειά. Η όλη εμπειρία είναι μοναδική. Σε μεγάλο κομμάτι του νησιού βλέπει κανείς τα αποτελέσματα της ηφαιστειακής δραστηριότητας και τη ροή της λάβας προς τη θάλασσα.
Κομμάτι της ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι εμφανές και στο κοντινό νησάκι Γυαλί. Εκεί γίνεται εξόρυξη οψιανού, ελαφρόπετρας και περλίτη. Το νησί είναι επισκέψιμο με καραβάκι. Ηφαίστειο βρίσκει κανείς και στην γειτονική Κω, καθώς ένας της κομμάτι σχετίζεται με την γενικότερη δραστηριότητα της περιοχής.
Σαντορίνη, ηφαίστειο και καλντέρα
Η καλντέρα της Σαντορίνης είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο αναγνωρίσιμα τουριστικά σημεία σε όλο τον κόσμο. Τα μαύρα, απότομα βράχια που κόβονται σαν από μαχαίρι, η θάλασσα στο εσωτερικό της καλντέρας και η τρομερή θέα δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον επισκέπτη. Η ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης περιλαμβάνει ορισμένα από τα ενεργά ηφαίστεια του νησιωτικού τόξου του νοτίου Αιγαίου και της χώρας γενικότερα. Η Παλιά και Νέα Καμμένη, το ηφαίστειο Κολούμπο, τα σύμπλεγμα νησιών Χριστιανά είναι μερικά από τα ηφαίστεια που βρίσκει κανείς στην ευρύτερη περιοχή. Παίρνοντας κανείς το καραβάκι για την Παλιά και τη Νέα Καμμένη καθώς και τη Θηρασιά, μπορεί κανείς να δει την ηφαιστειακή δραστηριότητα που συνεχίζεται και στις μέρες μας.
Τα αποτελέσματα ενδεχόμενης έκρηξης μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, όπου ο οικισμός έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση.
Μήλος – Κίμωλος – Πολύαιγος
Παραλία Φυριπλάκα Μήλου
Η Μήλος κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως η Κίμωλος με την Πολύαιγο, φέρουν έντονα τα σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η ποικιλία πετρωμάτων και τα ιδιαίτερα γεωλογικά φαινόμενα που απαντώνται στα δύο αυτά νησιά συνθέτουν μοναδικό τοπίο. Κομμάτια της δραστηριότητας μπορεί κανείς να δει στην παραλία του Παλιοχωρίου, όπου η άμμος καίει ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ενώ οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τη θερμότητα για να ψήνουν τα φαγητά τους! Το νησί της Μήλου διαθέτει αρκετές θερμές πηγές, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα Θειωρυχεία.
Μέθανα – Αίγινα – Πόρος – Σουσάκι
Θέα από την Πέρδικα της Αίγινας προς τα Μέθανα
Το ηφαίστειο των Μεθάνων είναι ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. Η λουτρόπολη των Μεθάνων αξιοποιεί την υδροθερμική δραστηριότητα, ενώ σε παραλίες της περιοχής βρίσκει κανείς τις χαρακτηριστικές μαύρες πέτρες. Με το αυτοκίνητο και κατόπιν με τα πόδια, μπορεί κανείς να πλησιάσει σε κάποιον από τους κρατήρες στην κορυφή του βουνού. Το καλύτερα, ίσως, επισκέψιμο κομμάτι είναι στο χωριό Καμένη Χώρα. Ο Πόρος και η Αίγινα συνδέονται, επίσης, με ηφαιστειακή δραστηριότητα, αν και θεωρούνται αδρανή, καθώς δεν υπάρχει κάποια ηφαιστειακή δραστηριότητα στους ιστορικούς χρόνους. Το τόξο καταλήγει στο Σουσάκι Κορινθίας, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους, σε ένα ηφαίστειο που δεν είναι ιδαίτερα γνωστό. Οι ιαματικές πηγές του Λουτρακίου συνδέονται, πάντως, με την ύπαρξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου.