Στην προηγούμενη ανάρτηση από το ταξίδι ομάδας Greek Travel Bloggers στη Λήμνο, είδαμε αρκετά πράγματα για τα αρχαία της περιοχής αλλά και την νεότερη ιστορία. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε μερικά πράγματα για την περίφημη Λημνία Γη, της οποίας η φήμη κρατάει από τα βάθη των χρόνων.
Λημνία Γη, θεραπείες και πηλός
Σύμφωνα με τη μυθολογία, απέκτησε τις θεραπευτικές και όχι μόνο ιδιότητές της εξαιτίας της πτώσης του θεού Ήφαιστου, όταν τον εκσφενδόνισε ο Δίας από τον Όλυμπο. Στο σημείο εκείνο γινόταν εξόρυξη του χώματος έως και 100 περίπου χρόνια πριν, καθώς ο κόσμος την χρησιμοποιούσε ως γιατρικό για παθήσεις του στομάχου (κατάποση), του δέρματος (καταπλάσματα) και άλλα. Μπορεί η ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής να εκτόπισε παλιότερες θεραπείες, οι χρήσεις της γης όμως συνεχίζονται με διαφορετικούς τρόπους.
Μία από τις εμπειρίες που προσφέρονται μέσα από το Taste Lemnos και παράλληλα χρήσεις της Λημνίας Γης είναι η κεραμική, η χρήση δηλαδή του πηλού για την δημιουργία πήλινων αγγείων, εκμαγείων και άλλων πραγμάτων. Η ευγενική κυρία Κωνσταντίνα βοηθάει τους επισκέπτες να εντρυφήσουν σε αυτή την πανάρχαια τέχνη στο εργαστήρι της που ονομάζεται – πώς αλλιώς – Terra Lemnia. Αρχικά υποδέχεται τον επισκέπτη με καφεδάκι και γλυκό, ενώ συνεχίζει αφηγούμενη ιστορίες για τη χρήση της Λημνίας Γης από την αρχαιότητα, ενώ η εμπειρία ολοκληρώνεται με πρακτική, καθώς οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν να κάνουν τις δικές τους δημιουργίες από πηλό!
Κρασιά της Λημνίας Γης
Τα κρασιά της Λήμνου είναι φημισμένα από την αρχαιότητα. Στην παραγωγή του σταφυλιού και κατ’ επέκταση του κρασιού, η σύσταση του χώματος παίζει βασικό ρόλο. Τα κρασιά της Λήμνου ήταν γνωστά για την ιδιαίτερη γεύση του. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Αχαιοί κατά την διάρκεια του τρωικού πολέμου προμηθεύονταν τα κρασιά τους από το νησί, ευφραίνοντας καρδίαν. Στο νησί παράγονται ορισμένες ιδιαίτερες ποικιλίες, όπως η πανάρχαια ποικιλία Καλαμπάκι ή Λημνιό.
Μία από τις στάσεις, λοιπόν, στις εμπειρίες Taste Lemnos, δε θα μπορούσε παρά να είναι ένα πρότυπο οινοποιείο και συγκεκριμένα το Κτήμα Χατζηγεωργίου. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό και επισκέψιμο, ενώ η οινολόγος Πωλίνα Χατζηγεωργίου αναλαμβάνει την ξενάγηση, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες. Φυσικά, κάθε ξενάγηση σε οινοποιείο θεωρείται ολοκληρωμένη όταν ακολουθήσει η δοκιμή των κρασιών. Πέρα από την γνωστή ετικέτα Λημνία Γη (λευκό κρασί από Μοσχάτο Αλεξάνδρειας και κόκκινο από το ντόπιο Καλαμπάκι ή Λημνιό), μπορεί κανείς να δοκιμάσει το ιδιαίτερης γεύσης Λαγοπάτι, το Μοσχάτο Λήμνου, το γλυκό απόσταγμα Ηφαίστου γνώση και το ημιαφρώδες Moscato d’ Ifestia – δοκιμάστε το τελευταίο αντί του αντίστοιχου ιταλικού Asti.
Τυρί και λάδι από τη Λήμνο
Όπως κάθε τόπος που σέβεται το όνομά του και τις γεύσεις του, η Λήμνος διαθέτει το δικό της ιδιαίτερο τυρί που απαντάται σε διάφορες εκτελέσεις. Είναι τυρί άρμης που παίρνει το χαρακτηριστικό του σχήμα καθώς στραγγίζεται σε καλαθάκια. Έχει πιο ελαφριά γεύση από τη φέτα, παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και είναι ένα από τα 20 ΠΟΠ της χώρας μας. Στην αρχή το τυρί αφήνεται να πήξει, κατόπιν μπαίνει στα καλαθάκια που του δίνουν το ιδιαίτερο σχήμα του, ενώ ενδιάμεσα αλατίζεται. Άλλοτε αφήνεται να ωριμάσει στον αέρα και στον ήλιο και άλλοτε σε κλειστά δοχεία, δίνοτας ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις. Αναφορά πρέπει να γίνει και στο τυρί μελίχλωρο, το οποίο είναι κατάλληλο για σαγανάκι.
Κατά την επίσκεψή μας στο Κτήμα Όλον είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς φτιάχνεται το καλαθάκι και να δοκιμάσουμε τις διάφορες παραλλαγές του – από φρέσκο, δύο ημερών έως και ωριμασμένο στον αέρα και τη ζέστη. ήταν όλες εκπληκτικές! Ο κύριος Τάκης Λασκαρίδης και η σύζυγός του Ρένα έχουν κάνει πραγματικότητα το “παράγω ό,τι θέλω να τρώω”. Εκτός από το τυρί και τις όμορφες ιστορίες του τόπου, ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στον μεγαλύτερο ελαιώνα του νησιού και να δοκιμάσει το γευστικό ελαιόλαδο του κτήματος, το οποίο έχει πολύ χαμηλή οξύτητα.
Λοιπά προϊόντα της Λήμνου
Εκτός από τα κρασιά, το ίδιο το χώμα, το λάδι και τα τυριά, η Λήμνος παράγει και άλλα γευστικά προϊόντα. Καταρχάς, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα αλίπαστα της περιοχής. Η αλμύρα της θάλασσας βοηθάει αρκετά, ενώ τα καθαρά νερά της θάλασσας προσθέτουν κάτι παραπάνω στη γεύση. Μην παραξενευτείτε αν τα μεζεδάκια αποτελούνται από παστό γαύρο αλλά και ντόπιο τυρί. Το πάντρεμα των γεύσεων συνηθίζεται.
Στο Παντοπωλείο Χύμα και Τσουβαλάτα, ένα ευγενικό νεαρό ζευγάρι ντόπιων έχουν στήσει μία πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων. Εκεί μπορεί κανείς να βρει προϊοντα της Λήμνου αλλά και απ’όλη την Ελλάδα, παραδοσιακές γεύσεις χύμα και συσκευασμένες. Εκτός από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, δοκιμάστε ντόπια φάβα, γλυκά του κουταλιού, βότανα και μυρωδικά. Και μη φοβάστε τον έλεγχο στο αεροδρόμιο, η πολιτική είναι κάπως πιο ελαστική απ’ό,τι συνήθως.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νησί έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα, ενώ ενδείκνυται για ήρεμες διακοπές, μακριά από τις ορδές τουριστών. Παρέχει αρκετά σε χαμηλές τιμές, με βασικό στοιχείο τους καλούς και φιλόξενους ανθρώπους, όπως ο Αλέξανδρος του Taste Lemnos και η Τόνια του Pravlis Travel, τους οποίους και ευχαριστούμε ξανά για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και την παρέα. Μαζί με αυτούς, ως ομάδα Greek Travel Bloggers ευχαριστούμε και όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που γνωρίσαμε στη Λήμνο, με την υπόσχεση ότι θα έρθουμε ξανά.