Ένα ταξίδι στη Λήμνο είναι σίγουρα ένα ταξίδι στην ιστορία και τη μυθολογία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μπορεί πολλά να πηγάζουν από όσα έχουν μεταφερθεί από τα αρχαία χρόνια, το θέμα είναι να συνεχίζονται έως και σήμερα. Στο πρόσφατο ταξίδι με την ομάδα Greek Travel Bloggers γνωρίσαμε αρκετές πτυχές της Λήμνου και των ανθρώπων της, καλεσμένοι του Pravlis Travel και του Taste Lemnos. Το Pravlis Travel είναι το κυριότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο του νησιού της Λήμνου, ενώ το Taste Lemnos προσφέρει βιωματικές εμπειρίες με τους ανθρώπους της Λήμνου, τα καλά του τόπου και τις γεύσεις του.

lemnos

Στην ανάρτηση αυτή θα αναφερθούμε στην σύνδεση με την αρχαιότητα, θα ξεναγηθούμε στο ιερό των Καβείρων, θα κατεβούμε στην σπηλιά του Φιλοκτήτη, θα κάνουμε άλλη μία κατάβαση στην πηγή – “αγίασμα” κάτω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον κόλπο του Μπουρνιά, θα ανέβουμε στην ασκεπή εκκλησία της Παναγιάς Κακαβιώτισσας, ενώ στο τέλος θα βιώσουμε την εμπειρία του καθαρμού στο πιο σύγχρονό του.

Σύνδεση με αρχαιότητα

Η Λήμνος, το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους. Λόγω της στρατηγικής τοποθεσίας του στο Βόρειο Αιγαίο, αποτελούσε κόμβο για τις θαλάσσιες μεταφορές και τις πάσης φύσεως εξορμήσης. Χαρακτηρίζεται ως νησί του Ηφαίστου, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την διάρκεια ενός καβγά του Δία με την Ήρα, ο Ήφαιστος πήρε το μέρος της μητέρας του και γι αυτό το λόγο ο βασιλιάς των θεών τον εκσφενδόνισε από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος προσγειώθηκε στη Λήμνο, όπου λόγω της πτώσης έμεινε ανάπηρος, ενώ το χώμα της Λημνίας Γης απέκτησε θεραπευτικές ιδιότητες. Ο Ήφαιστος είναι ο θεός της φωτιάς σε όλες τις μορφές της καθώς και της μεταλλουργίας. Ο μύθος υποδεικνύει τις ηφαιστειογενείς καταβολές του νησιού της Λήμνου. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα μπορεί κανείς σήμερα να δει στην Πολιόχνη, την Ηφαιστία, στο ιερό των Καβείρων, στο Κουκονήσι και αλλού.

Η Λήμνος συνδέεται άμεσα με τους Καβείρους. Οι Κάβειροι ήταν θεότητες αρχαίας ελληνικής μυστηριακής λατρείας. Απαντώνται αρχικά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Βοιωτία. Θεωρούνταν κακοποιά πνεύματα, ενώ σχετίζονται με τη μεταλλουργία. Απέναντι από την περιοχή της αρχαίας Ηφαιστίας ανακαλύφθηκε το ιερό των Καβείρων (ή Καβείριο Λήμνου), χώρος όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια – αντίστοιχα των Ελευσινίων, με έμφαση όμως περισσότερο στη γέννηση παρά το θάνατο.
P5171380
Στα Μυστήρια συμμετείχαν μόνο μυημένοι. Οι τελετές περιλάμβαναν ανθρωποθυσίες καθαρμό, σπονδές, θυσίες ζώων, προσευχές και αφιερώματα – αν και λίγα στοιχεία σώζονται. Πριν την έναρξη των τελετών, για 9 ημέρες έσβηναν οι φωτιές στο νησί, καθώς περίμεναν πλοίο από τη Δήλο που έφερνε την ιερή φλόγα (οποιαδήποτε ομοιότητα με σύγχρονα δρώμενα ασφαλώς τυχαία).
P5171400

Κατάβαση στη σπηλιά του Φιλοκτήτη και στο “αγίασμα” της Ζωοδόχου Πηγής

P5171452
Ο χώρος του ιερού των Καβείρων “κρύβει” άλλο ένα μυστικό που συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα. Πρόκειται για τη σπηλιά του Φιλοκτήτη, αρχαίου βασιλιά της Μελιβοίας. Ο Φιλοκτήτης ξεκίνησε μαζί με τους υπόλοιπους Αχαιούς για να πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Σε στάση που έκαναν στη Λήμνο για ανεφοδιασμό, τον τσίμπησε στο πόδι ένα φίδι. Λόγω της δυσοσμίας της πληγής και των κραυγών πόνου του, οι Αχαιοί και κυρίως ο Οδυσσέας, αποφάσισαν να τον εγκαταλείψουν στο νησί.
P5171451
P5171432
Χρησιμοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της Λημνίας Γης ο Φιλοκτήτης επέζησε για 10 χρόνια μόνος του. Αργότερα, σύμφωνα με χρησμό που έλεγε ότι μόνο με τα όπλα του Ηρακλή θα έπεφτε η Τροία, ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος (γιος του Αχιλλέα) γύρισαν στο νησί να τα ανακτήσουν, καθώς τα είχε ο Φιλοκτήτης. Εδώ ο μύθος συνδέεται με τον μυθικό ήρωα, καθώς ο Φιλοκτήτης φέρεται να έδωσε τη χαριστική βολή στον ημίθεο Ηρακλή, όταν αυτός υπέφερε από τον δηλητηριασμένο χιτώνα του κένταυρου Νέσσου και για αντάλλαγμα ο Ηρακλής του έδωσε το τόξο του. Η πρόσβαση στην σπηλιά γίνεται τόσο μέσω της θάλασσας όσο και από ένα μικρό άνοιγμα στον βράχο.
P5171582
Κάνοντας ένα χρονικό άλμα, μεταφερόμαστε σε άλλη εποχή, αυτή της Τουρκοκρατίας. Το χωριουδάκι Κότσινος με το λιμανάκι του αποτέλεσε την διάδοχη κατάσταση της Ηφαιστίας, της αρχαίας πόλης της Λήμνου. Ο κύριος λόγος ήταν οι προσχώσεις των δύο λιμανιών της Ηφαιστίας που καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση πλοίων. Στον Κότσινο, λοιπόν, μετακινήθηκαν οι κάτοικοι της Ηφαιστίας σταδιακά και έχτισαν οικισμό. Αργότερα, κατά την Ενετοκρατία χτίστηκε κάστρο. Στην κορυφή του λόφου χτίστηκε επίσης το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, πάνω από χώρο που βρίσκεται πραγματική πηγή νερού. Κατεβαίνοντας κανείς τα 64 σκαλοπάτια, οδηγείται σε ένα στενό χώρο όπου βρίσκεται το πηγάδι – “αγίασμα” περίπου στο ύψος της θάλασσας.
P5171587
Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην περιοχή και αφού ο άρχοντας της περιοχής σκοτώθηκε, η κόρη του Μαρούλα ύψωσε το σπαθί του και εμψύχωσε τους πολιορκημένους να αποκρούσουν τους πολιορκητές.
P5171592

Ανάβαση στην Παναγιά Κακαβιώτισσα

P5161299
Η Λήμνος έχει ορισμένα βουνά και περιπατητικές διαδρομές. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η ανάβαση στην ασκεπή εκκλησία της Παναγιάς Κακαβιώτισσας. Ονομάστηκε έτσι επειδή είναι χτισμένη στο βουνό Κάκαβος. Το μονοπάτι είναι αρκετά βατό, ενώ η διαδρομή διαρκεί 20′ με 30′, ανάλογα με την πορεία του καθενός. Το τοπίο είναι αρκετά όμορφο, ενώ προσφέρει θέα στη γύρω περιοχή και τη θάλασσα.
P5161320
Το ξωκλήσι είναι χτισμένο σε εσοχή βράχου και δεν έχει σκεπή – οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι είναι η μοναδική στον κόσμο ασκεπής εκκλησίας σε σπηλιά. Άσχετα από αυτό, είναι έναν ιδιαίτερο θέαμα και σίγουρα διαφορετικό. Το ξωκλήσι λειτουργεί μία φορά το χρόνο, την Λαμπροτρίτη, όπου μία οικογένεια – θεματοφύλακας της εικόνας την ανεβάζει για να πραγματοποιηθεί η λειτουργία.
P5161337

Καθαρμός σε ιαματικά λουτρά

Κατά την αρχαιότητα και τις τελετουργίες ο καθαρμός της ψυχής ή/ και του σώματος προηγούνταν της οποιασδήποτε τελετής. Στην περίπτωσή μας έγινε αντίστροφα, αφού μετά τις καταβάσεις και την ανάβαση, προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη “ιεροτελεστία”. Εξαιτίας της ηφαιστειογενούς προέλευσης της Λήμνου θα ήταν περίεργο να μην υπάρχουν ιαματικές πηγές στο νησί. Τα Therma Spa βρίσκονται ακριβώς σε μία από τις πηγές αυτές. Προσφέρει υδροθεραπεία στο σημείο όπου εικάζεται ότι μεταφέρθηκε ο θεός Ήφαιστος για να καθαριστεί από τις πληγές του μετά την πτώση του από τον Όλυμπο. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά προσεγμένες, ενώ η εμπειρία σίγουρα χαλαρωτική.
PD3_2394
Η ξενάγηση στη Λήμνο θα συνεχιστεί, ακολουθώντας κυρίως τους δρόμους της γεύσης και των προϊόντων που βγαίνουν από τη Λήμνια Γη (Terra Lemnia). Να ευχαριστήσουμε την Τόνια από το Pravlis Travel, τον Αλέξανδρο από το Taste Lemnos, τον Παντελή τον φωτογράφο μας, το ξενοδοχείο Villa Αφροδίτη στο Πλατύ για τη φιλοξενία, τον Παντελή για τις φωτογραφίες του και όλους τους ανθρώπους που γνωρίσαμε και μας συντρόφευσαν στο ταξίδι αυτό.

3 σχόλια για την ανάρτηση “Λήμνος: κατάβαση, ανάβαση και καθαρμός

  1. Α ρε kitsosmitsos που να ξερα οτι ησουν στο νησι! Μετα απο τοσα χρονια που σε διαβαζω στα blogs σου 🙂

  2. Pingback: Summer1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.