Συνεχίζοντας την ξενάγηση στο δήμο της Χερσονήσουμε την παρέα Greek Travel Bloggers, μετά τις αθλητικές δραστηριότητες και τις ξεναγήσεις σε αρχαία και παράδοση, σειρά έχει η επαφή με το υγρό στοιχείο. Ο δήμος Χερσονήσου, που περιλαμβάνει την Χερσόνησο, τα Μάλια, τις Γούβες και την Επισκοπή, έχει σίγουρα αρκετές παραλίες – μπορεί κανείς να τις δει εδώ. Ο θαλάσσιος τουρισμός σε ένα νησί όπως η Κρήτη αποτελεί βασικό στοιχείο για τους επισκέπτες. Το αφιέρωμα όμως αυτό ασχολείται με λίγο πιο εναλλακτικές πλευρές και αξιοθέατα του δήμου. Έτσι, η επαφή με το υγρό στοιχείο της ανάρτησης αυτής περιλαμβάνει 3 διαφορετικά σημεία που σχετίζονται με το νερό: ο πλάτανος στο χωριό Κράσι και οι πηγές του, το τεχνητό φράγμα Αποσελέμη με το χωριό Σφενδύλι που βυθίζεται και το περίφημο ενυδρείο Κρήτης Cretaquarium.

Ο πλάτανος στο χωριό Κράσι

P3280184
Το Κράσι είναι ορεινό χωριό του δήμου Χερσονήσου, σε υψόμετρο 600 μέτρων υπό την σκέπη του όρους Σελένα. Καθοδόν για το χωριό συναντά κανείς το περίφημο Αζιλακόδασος Σελένας, δάσος που αποτελείται κυρίως από αζιλάκους, σπάνιους πρίνους που απαντώνται κυρίως στην Κρήτη. Το δάσος είναι επισκέψιμο με μονοπάτια που ξεκινούν από το Κράσι αλλά και τα Μάλια.
P3280177
P3280188
Φτάνοντας στην πλατεία του χωριού, δεσπόζουν στο τοπίο οι 3 πελώριοι αιωνόβιοι πλάτανοι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο μεγαλύτερος γερο – πλάτανος, ηλικίας άνω των 2000 ετών. Η περίμετρος του κορμού του είναι 24 περίπου μέτρα, έχει τεράστια κλαδιά, καλύπτοντας όλη την πλατεία. Ο τοπικός μύθος λέει ότι τα παλιά τα χρόνια στην κουφάλα του λειτουργούσε καφενείο με τραπεζάκια – σήμερα είναι σφραγισμένη. Κάτω από την σκιά του φέρεται να ξεκουραζόταν παλιά ο Νίκος Καζαντζάκης, καθώς η σύζυγός του Γαλάτεια Αλεξίου είχε καταγωγή από το χωριό.

P3280195
Η δύναμη που τροφοδοτεί τον πλάτανο είναι πιθανότατα οι 2 βρύσες – πηγές με το τρεχούμενο νερό που βρίσκονται ακριβώς από πάνω. Οι ντόπιοι λένε ότι το νερό εκείνο δίνει χρόνια ζωής – συνδυάζοντας προφανώς την ιστορία με τον πλάτανο. Στη μία από τις 2 βρύσες θα δει κανείς σύστημα ροής του νερού σε πέτρινες γούρνες για καθαρισμό των ρούχων και όχι μόνο.

Τεχνητό φράγμα Αποσελέμη

P3280273
Ο ποταμός Αποσελέμης είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Κρήτης. Πηγάζει από την περιοχή της Κασταμονίτσας και τα νερά του προέρχονται κυρίως από το οροπέδιο Λασιθίου. Περνάει από το χωριό Αβδού, απ’όπου αγναντέψαμε την διαδρομή του, σχηματίζει το φαράγγι του Αποσελέμη και εκβάλλει στην ομώνυμη παραλία.

P3280217

P3280271
Εδώ και ορισμένα χρόνια είχε ξεκινήσει έργο για το στήσιμο ενός τεχνητού φράγματος, το οποίο θα επέτρεπε την συγκέντρωση του νερού και την υδροδότηση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. Οι φετινές βροχές γέμισαν τον ταμιευτήρα, γεγονός που είχε άμεσες παράπλευρές απώλειες στο χωριό Σφενδύλι (ή Σφεντύλι) το οποίο βρέθηκε σταδιακά κάτω από τα νερά, όπως και ήταν προγραμματισμένο. Η ιστορία είχε γίνει γνωστή λόγω ορισμένων κατοίκων που αρνούνταν να φύγουν από τον τόπο τους. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό.

IMG_20150328_152621
Το τεχνητό φράγμα αναμένεται να καταστεί σημαντικός υδροβιότοπος για την περιοχή, ενώ υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση του βυθιζόμενου χωριού ως μέρος για καταδύσεις – θα χρειαστούν χρόνια βέβαια γι αυτό. Το τοπίο έχει αλλάξει αρκετά. Ο περίπλους της λίμνης ή ακόμη και η εκδρομή με άλογα γύρω από αυτή είναι ένα από τα θετικά του τεχνητού φράγματος, όσον αφορά στο κομμάτι του τουρισμού. Χαριτολογώντας οι ντόπιοι έλεγαν ότι σε αυτή τη λίμνη θα μπορούσαν να βάλουν το αντίβαρο του κροκόδειλου Σήφη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.

Ενυδρείο Κρήτης – Cretaquarium

P3280342
Η επόμενη στάση που σχετίζεται με το υγρό στοιχείο δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το γνωστό Ενυδρείο Κρήτης Cretaquarium – Θαλασσόκοσμος στις Γούρνες. Πρόκειται για ένα ωραίο και οργανωμένο ενυδρείο με ενδημικά είδη που απαντώνται στη Μεσόγειο Θάλασσα, ώστε να γνωρίζουμε τι άλλες μορφές ζωής βρίσκονται σε αυτή. Το ενυδρείο είναι τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, γεγονός αρκετά σημαντικό καθώς πέρα από τον ψυχαγωγικό και ενημερωτικό χαρακτήρα του, χρησιμεύει για έρευνες σχετικά με τη θαλάσσια ζωή.

P3280309
Το Cretaquarium βρίσκεται στο χώρο της παλιάς αμερικανικής βάσης, ενώ έχει άπλετο πάρκινγκ. Η είσοδος για το ενυδρείο είναι 6 ευρώ. Εντός του χώρου βρίσκονται 60 διαφορετικές δεξαμενές με αρκετά είδη, από μικρές γαρίδες και όστρακα μέχρι καρχαρίες. Το τάισμα και ο καθαρισμός – έλεγχος των δεξαμενών είναι μέσα στα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να απολαύσει, ανάλογα με την ώρα επίσκεψης. Το όλο μοντέλο λειτουργίας είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς το νερό πρέπει αφενός να καθαρίζεται διαρκώς με τη χρήση φίλτρων, η θερμοκρασία και ο φωτισμός να διατηρούνται σταθεροί, οι δεξαμενές να ελέγχονται για πίεση κτλ, τα ψάρια ομοίως να ελέγχονται για ασθένειες και ούτω καθεξής. Τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο ενυδρείο είναι αρκετά εξελιγμένα, ώστε να διαφυλάσσονται τόσο οι μορφές ζωής που βρίσκονται σε αυτό όσο και το ευρύτερο περιβάλλον.

P3280310

P3280333
Για την καλύτερη αφομοίωση όσων βλέπει κανείς, υπάρχει ακουστική ξενάγηση για τα διάφορα εκθέματα. Η περιήγηση στο Cretaquarium διαρκεί περίπου 2 ώρες. Οι καρχαρίες είναι σίγουρα το αξιοσημείωτο της ξενάγησης – ειδικά αν τους δει κανείς backstage όπως είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε εμείς. Παράλληλα με την ξενάγηση στο χώρο, υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες για παιδιά. Ζητούμενο, πέρα από την διαφύλαξη και μελέτη των ειδών, είναι η ανάδειξη της ζωής αυτής της πολύτιμης Μεσογείου θάλασσας, που αποτέλεσε και αποτελεί κοιτίδα πολιτισμών. Ίσως η γνώση οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθητοποίηση και από την πλευρά μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.