Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ομάδα Greek Travel Bloggers ήμασταν καλεσμένοι του δήμου Χερσονήσου. Σκοπός του ταξιδιού αυτού ήταν να έρθουμε σε επαφή με τις ιδιαίτερες ομορφιές της περιοχής, δίνοντας έμφαση σε κρυμμένα μυστικά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα αξιοθέατα της ευρύτερης περιφέρειας – δηλαδή παραλίες, ήλιο, μπαρ, ποτά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αθλητικές δραστηριότητες, επιστροφή στη φύση, γευστικές περιπλανήσεις (βλέπε συνταγή για Χοχλιούς μπουμπουριστούς), ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς και επαφή με τους φιλόξενους ανθρώπους της περιοχής και τις μαντινάδες τους. Το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα γεμάτο – μπορεί κανείς να πάρει μία γεύση από τις αναρτήσεις των συνοδοιπόρων Maryhop (Το υπέροχο ταξίδι των Greek Travel Bloggers) και T-stories from my world (15 λόγοι για να επισκεφτείς τη Χερσόνησο). Το ταξίδι μας συνέπεσε με 2 ενδιαφέροντα αθλητικά γεγονότα (το 6ο Hellenic Zeus Pro Circuit Tennis Tournament και οι 1οι Παραθαλάσσιοι Αγώνες Δρόμου Χερσονήσου & 1οι αγώνες για τον αυτισμό), ενώ ξεναγηθήκαμε και σε 2 φάρμες με άλογα που προσφέρουν αντίστοιχες δραστηριότητες.

1οι Παραθαλάσσιοι Αγώνες Δρόμου Χερσονήσου και 1οι Αγώνες για τον Αυτισμό

IMG_20150329_095110
Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 διοργανώθηκαν στις παλιές εγκαταστάσεις της αμερικάνικης βάσης στις Γούβες οι 1οι Παραθαλάσσιοι Αγώνες Δρόμου Χερσονήσου καθώς και οι 1οι Αγώνες για τον Αυτισμό. Οι αγώνες ήταν πρωτοβουλία του δήμου Χερσονήσου, της περιφέρειας Κρήτης και της ΜΚΟ ΜΕΡΙΜΝΗ. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του κοινού, μιας και στις 2 Απριλίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Το πρόγραμμα των Αγώνων περιλάμβανε τρέξιμο 10 και 5 χιλιομέτρων αντίστοιχα, καθώς και αγώνα 1000 μέτρων για οικογένειες και παιδιά.
IMG_20150329_093401

Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς τη συμμετοχή του κόσμου ευνόησε και ο καλός καιρός. Η συμμετοχή της ομάδας Greek Travel Bloggers ήταν σε εθελοντική βάση, ενώ ο Κώστας από το Runvel.gr πήρε μέρος στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, τερματίζοντας στην πεντάδα! Μάλιστα, αποτύπωσε τις εντυπώσεις του σε σχετική ανάρτηση. Η γενικότερη εντύπωση, πάντως, είναι ότι ο κόσμος αγκαλιάζει παρόμοιες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα το δρομικό κίνημα βρίσκεται σε ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

6ο τουρνουά τένις Hellenic Zeus Pro Circuit @ Lyttos Beach Hotel

P3290370

Τα έπαθλα των νικητών ανά κατηγορία

Ένα από τα διαχρονικά και σχεδόν στοιχειωμένα ζητούμενα για τον ελληνικό τουρισμό είναι η περίφημη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στην Χερσόνησο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Lyttos Beach (στο οποίο φιλοξενηθήκαμε κατά το ταξίδι μας εκεί και τους ευχαριστούμε) το έχουν καταφέρει, επιτυγχάνοντας να είναι το πρώτο ξενοδοχείο που ανοίγει στην ευρύτερη περιοχή και το τελευταίο που κλείνει. Ο λόγος είναι ότι στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου πραγματοποιείται κάθε χρόνο διεθνές τουρνουά τένις με την αιγίδα της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος ITF( Internationa Tennis Federation). Ένας μεγάλος αριθμός ανερχόμενων τενιστών απ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνο έρχονται κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο για το τουρνουά, το οποίο διαρκεί 6 εβδομάδες.
P3290412
Όπως μας εξήγησε ο κος Γιάννης Βουράκης, εκ των διοργανωτών του τουρνουά, η προσέλκυση των αθλητών και η αιγίδα από την διεθνή ομοσπονδία είναι ένας διαρκής αγώνας – ευτυχώς, απ’ό,τι είδαμε, στέφεται με επιτυχία. Ο δήμος Χερσονήσου στηρίζει και αυτός την προσπάθεια. Το ξενοδοχείο διαθέτει, ανάμεσα σε άλλα, 15 γήπεδα τένις, πληρώντας τόσο τις απαιτήσεις του τουρνουά όσο και των επισκεπτών που το επιλέγουν για τη διαμονή τους.
P3290364

Επισκευάζοντας τις ρακέτες των αθλητών

Θετική εντύπωση μας προξένησε, επίσης, ότι το 6th Hellenic Zeus Pro Circuit Tournament είχε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από συνδρομητική τηλεόραση, ενώ υπήρχε και live betting με ενδιαφέρον απ’όλο τον κόσμο! Μακάρι να γίνονται κι άλλες τέτοιες ενέργειες σε οργανωμένο επίπεδο, ώστε να προσδίδεται προστιθέμενη αξία στο σημαντικότερο προϊόν που διαθέτουμε ως χώρα, τον τουρισμό.

Ιππασία και αθλητικός τουρισμός

Μία ιδιαίτερη μορφή αθλητικού τουρισμού έχει αξιοποιηθεί και αναπτυχθεί στην περιοχή της Χερσονήσου. Πρόκειται για την ιππασία, μία δραστηριότητα που λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά, σύμφωνα με τις νεότερες τάσεις. Αν κάνει κανείς μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρει αρκετά άρθρα για τα κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη της ιππασίας στον άνθρωπο, ενώ διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι συζήτηση γίνεται για την θεραπευτική ιππασία σε διεθνές επίπεδο. Ανεξαρτήτως μελετών, η επαφή με τη φύση και τα ζώα σίγουρα βοηθάει στην ηρεμία, ενώ προσφέρει έντονες συγκινήσεις. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στην περιοχή επισκεφτήκαμε 2 φάρμες, Odysseia Stables στο Αβδού και Arion Stables στη Χερσόνησο.

Η πρώτη κατά σειρά φάρμα που επισκεφτήκαμε βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Αβδού, σε ημιορεινή περιοχή που οδηγεί προς το οροπέδιο Λασιθίου και ονομάζεται Odysseia Stables. Είναι αρκετά οργανωμένη φάρμα, που προσφέρει εκδρομές με τα άλογα στην ευρύτερη περιοχή, είτε στα βουνά είτε στη λίμνη που έχει σχηματιστεί από το φράγμα του ποταμού Αποσελέμη.
P3280223

Η θέα από τη βεράντα του εστιατορίου

Έχει άλογα διαφόρων ηλικιών και προσφέρει από 2ωρες έως και ημερήσιες εξορμήσεις, ενώ παράλληλα μπορεί κανείς να κάνει μαθήματα ιππασίας για όλες τις ηλικίες.
P3280246

Η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης μας ενημερώνει για τα άλογα και τις δραστηριότητες της φάρμας

Παράλληλα με τους στάβλους και τη φάρμα, η επιχείρηση πλαισιώνεται από το Velani Country Hotel το οποίο διαθέτει δωμάτια, εστιατόριο έως και πισίνα για όσους επιθυμούν να περάσουν αποκλειστικά εκεί τις διακοπές τους! Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς για τους φιλόξενους ιδιοκτήτες, το καλό φαγητό και τη θέα προς τη λίμνη, τα βουνά και τη θάλασσα.

Η δεύτερη φάρμα που επισκεφτήκαμε βρίσκεται στη Χερσόνησο, αρκετά κοντά στη θάλασσα και ονομάζεται Arion Stables. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, με φιλόξενους ιδιοκτήτες που αγαπούν αυτό που κάνουν. Η φάρμα διαθέτει πίστα για αγώνες επίδειξης, ενώ αθλητές του ομίλου κατεβαίνουν σε αγώνες.
P3280296
Από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που προσφέρονται στη φάρμα είναι η εκδρομή στην παραλία την ώρα του ηλιοβασιλέματος, αλλά και οι υπηρεσίες με τις άμαξες για τελετές, κυρίως για γάμους.
P3280290
Στη φάρμα υπάρχουν και άλλα ζώα για τους μικρούς φίλους, παιδότοπος, ενώ την παράσταση κλέβει η μικρή κόρη του ζευγαριού των ιδιοκτητών η οποία σε ηλικία μικρότερη των 2 ετών έχει γίνει κανονική αμαζόνα!

Οι επιλογές αυτές αντικατοπτρίζουν το εύρος των δυνατοτήτων για τουριστική ανάπτυξη που προσφέρει η περιοχή. Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι. Είτε επιλέξει κανείς την περιοχή για ιππασία, τένις, αγώνες δρόμου είτε γι δραστηριότητες που είναι προς ανάπτυξη όπως αναρρίχηση και πεζοπορία, το σίγουρο είναι ότι ο δήμος Χερσονήσου και η κάθε περιοχή έχουν ιδιαίτερα στοιχεία να αναδείξουν. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένες προσπάθειες, πρωτοπόρες ιδέες και διάθεση. Ως παρέα Greek Travel Bloggers αυτά είναι τα στοιχεία που προσπαθούμε να αναδείξουμε. Ευχαριστούμε γι άλλη μία φορά τον δήμο, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που αναφέρονται για τη φιλοξενία και την καλή τους διάθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.