H νοτιοδυτική γωνιά της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται οι κομητείες του Kerry και του Cork, ήταν πιθανότατα η βασική αιτία που επισκεφτήκαμε τη χώρα, γιατί θέλαμε οπωσδήποτε να επισκεφτούμε:

 • Την πόλη του Cork, του οποίου οι φωτογραφίες μας είχανε κεντρίσει το ενδιαφέρον 10 χρόνια πριν, όταν ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
 • Ένα τεϊποτείο, που είχε εντοπίσει η τρελοτουρίστρια και το οποίο βρισκόταν κάπου χωμένο στο Εθνικό Πάρκο του Killarney!

Έτσι λοιπόν, η εν λόγω γωνιά αποτέλεσε και τη βάση μας στο μεγαλύτερο μέρος της διαμονής μας στην Ιρλανδική ύπαιθρο.

Μετάβαση

Η περιοχή διαθέτει το διεθνές αεροδρόμιο του Kerry, το οποίο όμως δε συνδέεται απευθείας με την Ελλάδα. Άρα για τη μετάβαση σας θα πρέπει να πάτε είτε μέσω Λονδίνου είτε μέσω Δουβλίνου. Εμείς επιλέξαμε να πάμε οδικώς από το Δουβλινο για να κάνουμε και τη βόλτα μας στην Ιρλανδική εξοχή… Άλλωστε δυο αεροπορικά εισητήρια απο το Δουβλίνο στο Kerry κοστίζουν λίγο λιγότερο από μια νύχτα επιπλέον και μια μέρα παραπάνω ενοικίασης του αυτοκινήτου! Περισσότερες λεπτομέρειες για τη μετάβαση στην Ιρλανδία μπορείτε να βρείτε στην ανάρτηση με τα διαδικαστικά!

Αξιοθέατα

To Killarney κατά τη γνώμη μας είναι η καλύτερη επιλογή για να αποτελέσει τη βάση σας στο συγκεκριμένο ταξίδι. Βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής, άρα μπορείτε να μοιράσετε τις αποστάσεις και επίσης είναι σχτικά μεγάλη πόλη, οποτε θα έχετε τις βασικές ανέσεις σε σχετικά μικρή απόσταση. Το σημαντικότερο, όμως, ολων είναι ότι το ίδιο το Killarney αποτελεί από μόνο του ενα από τα βασικά αξιοθέατα της περιοχής.


Το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο, ένα από τα 6 εθνικά πάρκα της Ιρλανδίας με έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι η απόδειξη για την ομορφιά της φύσης στην Ιρλανδική ύπαιθρο. Είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και έχει επιλογές για όλα τα γούστα. Οι τρεις λίμνες του Killarney, περιτριγυρισμένές από τέσσερα μεγάλα βουνά αποτελούν τη βάση του πάρκου, και σίγουρα αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη. Μέχρι ένα σημείο, μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο σας, αλλά από ένα σημείο και μετά η πεζοπορία είναι αναπόφευκτη. Σε συγκεκριμένα σημεία του Πάρκου μπορείτε να βρείτε και άμαξες που σας μεταφέρουν στα πιο σημαντικά αξιοθέατα.

Ένα από αυτά είναι και το Muckross House, ένα από τα παλαιότερα κτίρια του πάρκου που πλέον αποτελεί ένα λαογραφικό μουσείο και γύρω του έχει διαμορφωθεί και ένα υπαίθριο μουσείο που σας μεταφέρει στη ζωή στην ιρλανδίκη ύπαιθρο του 1930 και 1940. Σε μικρή σχετικά απόσταση βρίσκεται και το Αβαείο του Muckross. Όσο πλησιάζετε στα βουνά το τοπίο αλλάζεi και τα μονοπάτια λίγο πιο απότομα. Αν προχωρήσετε λίγο, στις παρυφές του βουνού Torc, θα εντοπίσετε μια από τις ομορφότερες γωνίες του πάρκου, τον ομώνυμο καταρράκτη.

Στο πάρκο επίσης μπορείτε να βρείτε και το τειποτείο που είχε εντοπίσει η τρελοτουρίστρια, το οποίο μπορείτε να δείτε και στη κεντρική φωτογραφία της ανάρτησης. Δεν θα σας πούμε που ακριβώς είναι… Ψάξτε κάπου κοντά στον Καθεδρικό της Αγίας Μαρίας.

Διαδρομές

Από το Killarney ξεκινάνε οι δυό μεγάλες κυκλικές διαδρομές της περιοχής. Η πρώτη είναι γνωστή και ως Ring of Kerry, έχει μήκος 180 χιλιόμετρα και κάνει το γύρο της χερσονήσου Iveragh. Έχει αμέτρητα σημεία με θέα τον ωκεανό στα οποία μπορείτε να σταματήσετε για μια φωτογραφία και εξίσου αμέτρητα χωριουδάκια για να ξαποστάσετε. Για να την ολοκληρώσετε σε μια μέρα πρέπει να κάνετε και κάποιες επιλογές. Εμείς ακολουθώντας πορεία αντίθετη με τη φορά του ρολογιού σταματήσαμε:

 • Στο Beaufort, γιατί χαθήκαμε!
 • Σε ένα υπαίθριο μουσείο που αναπαριστούσε ένα παραδοσιακό Ιρλανδικό οικισμό λίγο πιο κάτω.
 • Λίγο πριν το King’s Head, για να θαυμάσουμε τη θέα…
 • Στο Waterville, για να ξαποστάσουμε και να δροσιστούμε στην παραλία του και να παίξουμε με τις σκιές μας, όπως συνηθίζουμε…
 • Στο Derrynane House, σπίτι ενός παλιού πολιτικού και πλέον μουσείο.
 • Στο Staigue Fort, ένα πολύ καλά διατηρημένο πέτρινο οχυρό.

Τελευταία στάση για δείπνο στο πολύχρωμο Sneem και επιστροφή στο Killarney μέσα από το πάρκο, με προσοχή στα ελάφια και στα υπόλοιπα ζωντανά γιατί μες στη νύχτα δε φαίνονται!!

Η δεύτερη διαδρομή είναι από το Killarney μέχρι το Cork από τον Ν22 και επιστροφή στο Killarney, παραλιακά, από τον N71. Πηγαίνοντας, αποφασίσαμε να αφήσουμε τον Ν22 και να πάρουμε τον επαρχιακό δρόμο R618, ακολουθώντας τον ποταμό Lee. Λίγο μεγαλύτερη διαδρομή και πολυ ομορφότερο το τοπίο. Στο δρόμο κάναμε μόνο μια στάση, στο κάστρο Blarney, στο οποίο μπορείτε να φιλήσετε την περίφημη πέτρα και να αποκτήσετε ευγλωττία! Ακόμα και να το θέλαμε, είχε τόσο μεγάλη ουρά που δεν άξιζε τον κόπο! Αντ’αυτού κάναμε μια βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο και χαζέψαμε τους παράξενους πέτρινους σχηματισμούς με τα ευφάνταστα ονόματα! Πάντως το “κεφάλι της μάγισσας” δεν απείχε πολυ από την πραγματικότητα!

Τη δεύτερη μεγάλη στάση της διαδρομής την κάναμε στη μεγαλύτερη πολη της περιοχής (και αφορμή για το ταξίδι μας) το Cork. Είναι η πόλη που μεγάλωσε ο Ruairi Ui Ghallchouir (ή Rory Gallagher) και για το λόγο αυτό μια από τις κεντρικές πλατείες της πολης έχει το όνομα του. Η αλήθεια είναι ότι δεν το χαρήκαμε όσο θέλαμε για δύο λόγους:

 • Το πετύχαμε σε περίοδο ανακαίνισης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε αρκετό χρόνο στο δρόμο και στην αναζήτηση στάθμευσης, ενω μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης είχε σκαλωσιές και
 • 2-3 ώρες ήταν λίγες για να το γυρίσουμε με τα πόδια. Προλάβαμε να περπατήσουμε για λίγο στις όχθες του ποταμού Lee, ξεκινώντας από το δημαρχείο και ανηφορίζοντας μέχρι το Καθεδρικό της Αγίας Μαρίας και την Αγίας Άννας.

Έχουμε δεσμευτεί να το ξαναεπισκεφτούμε για να αποκτήσουμε μια πιο πλήρη εικόνα (…και τώρα που πλησιάσαμε μάλλον θα το κάνουμε σύντομα!)

Στην επιστροφή μας στο Killarney, κάναμε τρεις ακόμα στάσεις:

 • Στο Drombeg Stone Circle (η αλλιώς στο “Βωμό του Δρυίδη”), το πιο καλά διατηρημένο πέτρινο μνημείο αυτού του είδους στη χώρα
 • Στο λιμανάκι του Clonakilty, για να ξαποστάσουμε
 • Στο Kenmare, γιατί μας έπιασε η νύχτα και η πείνα και δε θέλαμε να ρισκάρουμε να φτάσουμε στο Killarney και να μη βρούμε τίποτα ανοιχτό!

Αν σας μείνει χρόνος στην περιοχή μπορείτε να πάτε μέχρι τη χερσόνησο Dingle, o κυκλικός δρόμος της οποίας αποτελεί προέκταση του Ring of Kerry, προς το βορρά. Έχει μια σειρά από αρχαιολογικά μνημεία κατά μήκος του ενώ η άκρη της χερσονήσου αποτελεί το δυτικότερο σημείο του νησιού.

Διαμονή

Επιλέξαμε το Carriglea House, γιατί ήταν κοντά στο Killarney (χωρίς να είναι στο κέντρο της πόλης) και είχε πολυ ωραία θέα στις λίμνες της περιοχής, και δεν το μετανιώσαμε.. Τα δωμάτια ήταν άνετα, η θέα όντως πολύ όμορφη και το full Irish Breakfast χορταστικό (με μόνη εξαίρεση το scone που ήταν ξερό)!

Φαγητό

Στο πολύχρωμο Sneem, φάγαμε υπέροχα στο Blue Bull! Δοκιμάσαμα και τα θαλασσινά του και τα κρέατα του και δεν απογοητευτήκαμε! Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Στην Pub Foley’s στο Kenmare, για ζεστή σούπα και πάπια με αχλάδια, συνοδεία μηλίτη! Καθόλου άσχημα μετά από μια κουραστική μέρα και 200 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο!


Created with flickr slideshow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.