Η Καστοριά είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας! Απέχει 290 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, και χρειάζονται 2 ώρες περίπου, μέσω της Εγνατίας οδού. Να προτιμήσετε την πρώτη έξοδο προς Νότια Καστοριά και Δισπηλιό, καθώς ο δρόμος αυτός σας βγάζει κατ’ ευθείαν στην παραλιακή οδό και μπορείτε κάνετε τον γύρο της λίμνης.

Αξιοθέατα

Δισπηλιο

Βρίσκεται 8 χλμ. πριν από την Καστοριά και εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τον προιστορικό λιμναίο οικισμό. Είναι ένα ταξίδι στην Νεολιθική εποχή, που μαρτυρά την ύπαρξη κατοίκων από το 5500 π.Χ. Ο οικισμός ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Α.Κεραμόπουλο, όταν σε μια περίοδο ξηρασίας είχαν τραβηχτεί τα νερά και φάνηκαν χιλιάδες ξύλινοι πάσσαλοι, που αποτελούσαν τα θεμέλια των σπιτιών, μέσα στην λίμνη. Μετά από 60 χρόνια, ξεκίνησαν ανασκαφές από τον καθηγητή αρχαιολογίας Γ.Χουρμουζιάδη.

Το εισιτήριο εισόδου τιμάται 4 ευρώ κατ΄άτομο, συμπεριλαμβανομένης και της ξενάγησης, από ιδιαιτέρως ευγενικούς και καταρτισμένους ξεναγούς. Σε ένα χώρο 20.000 στρεμμάτων, επιχειρήθηκε η αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού, βάσει των ευρημάτων. Τα υλικά κατασκευής των χειροποίητων καλυβών, πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες, είναι κορμοί δέντρων, κλαδιά και λάσπη από τη λίμνη. Υπολογίζεται ότι έζησαν εδώ περί τα 3000 άτομα. Όπως μαρτυρούν τα εργαλεία που βρέθηκαν, είχαν ασχοληθεί με την αλιεία, το κυνήγι και την γεωργία. Βρέθηκαν και τρεις φλογέρες, οι δύο από οστό προβάτου και μία από οστό πελεκάνου. Επίσης βρέθηκε μία βάρκα από μονοκόμματο ξύλο. Ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα για την αρχαιολογία είναι και μία ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα σημεία, που ενδεχομένως να αποτελούν ένα σύστημα επικοινωνίας. Προέκυψε ότι η πινακίδα αυτή έγινε το 5260 π.Χ. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα πρωτότυπα ευρήματα, φυλάσσονται στο Μουσείο του Δισπηλιού, στον ίδιο χώρο με τον οικισμό.

Λίμνη Καστοριάς

Φεύγουμε πλουσιότεροι σε γνώσεις και πάμε να κάνουμε τον γύρο της πανέμορφης λίμνης. Υπάρχουν αρκετά πλατό στον δρόμο, για να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν οι επισκέπτες την λίμνη. Είναι κι αυτή ανοιξιάτικα ντυμένη! Όλη η παραλία είναι γεμάτη από καφέ και ρεστοράν και όταν ο καιρός είναι καλός, είναι υπέροχα να κάθεσαι σε ένα από αυτά και να απολαμβάνεις τη θέα…

Πόλη της Καστοριάς

Η Καστοριά, κατοικείται εδώ και 2000 χρόνια. Ταλαιπωρήθηκε από πολιορκίες και κατακτητές, από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, μέχρι το 1912 που την απελευθέρωσε ο Ελληνικός στρατός. Η στρατηγική θέση και η φυσική ομορφιά της, προκάλεσε και το ενδιαφέρον των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, κάτι που μαρτυρούν οι 70 Βυζαντινές εκκλησίες που υπάρχουν στην Καστοριά και στα περίχωρα της.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αναγκάστηκαν πολλοί έμποροι να πάνε στην Βενετία και στις παραδουνάβιες περιοχές της Ευρώπης για δουλειά, πλούτισαν και με τα χρήματα τους έκτιζαν περίφημα αρχοντικά που σώζονται μέχρι σήμερα. Αυτά τα Μακεδονίτικα παραδοσιακά αρχοντικά, κτίστηκαν κατά τον 17ο αιώνα. Αργότερα στα τέλη του 19ου αιώνα κτίστηκαν και πολλά νεοκλασικά κτίρια. Σε αυτό συνετέλεσε και η ακμή της εμπορίας και διακίνησης της γούνας, επί πολλούς αιώνες!


Διαβαίνοντας λοιπόν την παραλιακή οδό, την γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, θα καμαρώσουμε τα περίφημα αρχοντικά της Καστοριάς τα οποία ξεπερνούν τα 140 σε αριθμό, με αποκορύφωμα αυτά της παλιάς πόλης, που ονομάζεται Ντολτσό!

Σπήλαιο Δράκου

Επόμενη στάση το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Είναι 6000000 ετών! Έχει μήκος 300 μ. και είναι απείρου κάλλους!!! Έχει 7 λίμνες και δύο γέφυρες, εκ των οποίων η μία είναι πλωτή. Ένας ευγενέστατος ξεναγός μας ενημέρωσε με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Ανακαλύφθηκε το 1953 από ερασιτέχνες εξερευνητές και εγκαινιάστηκε το 2009. Από τότε το έχει αναλάβει ο Δήμος και είναι ανοιχτό για το κοινό. Το εισιτήριο εισόδου είναι 6 ευρώ το άτομο.

Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας

Η Μονή υπολογίζεται ότι κτίστηκε επί εποχής του Αλεξίου Α΄Κομνηνού κατά τον 11ο αιώνα. Επί τουρκοκρατίας όμως οι τοιχογραφίες της, υπέστησαν φοβερές ζημιές. Τα μάτια των Αγίων είναι σβησμένα εντελώς, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα. Δίπλα είναι κτισμένο το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του 16ου αιώνα, όπου το 1552 ο ζωγράφος Ευστάθιος Ιακώβου, φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του. Ο πλάτανος, μου είπε ο ηγούμενος της Μονής, είναι 1.000 ετών όσο και το Μοναστήρι. Ένα εστιατόριο υπάρχει εκεί,πάπιες και χήνες που κολυμπούν πέρα δώθε, σκιά από τα πλατάνια και ωραία θέα στην λίμνη!

Παναγία η Καστριώτισσα

Μετά το μοναστήρι, ανάμεσα από τα δέντρα της παραλίμνιας ρομαντικής οδού, τελειώσαμε την ημερήσια επίσκεψη μας στην τόσο όμορφη Καστοριά! Ο δρόμος μας βγάζει στην συνοικία Απόζαρι, όπου και το αρχοντικό Τσιτσιαπά, από το 1754, από τα ψηλότερα σπίτια. Μια σύντομη επίσκεψη στην Παναγία την Καστριώτισσα την Κουμπελίδικη (κουμπέ σημαίνει τρούλος), η μοναδική που έχει τρούλο και την απεικόνιση της Αγίας Τριάδος. Είναι από τις αρχές του 11ου αιώνα.

ΥΓ Η ανάρτηση αυτή είναι φιλοξενία και ευγενική χορηγία της αγαπημένης μας magdas με το ομώνυμο ιστολόγιο. Στην ανάρτηση της για την Καστοριά μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και πολλές πληροφορίες για τα αρχοντικά της πόλης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις φιλοξενούμενες αναρτήσεις δείτε στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.