Υπάρχουν αρκετοί προορισμοί που τους έχουμε συνδυάσει με συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο όμως χάνουμε κομμάτι της ομορφιάς τους που αναδεικνύεται όλες τις εποχές. Γι αυτό αξίζει, ειδικά τους πιο κοντινούς, να τους επισκεπτόμαστε και εκτός εποχής. Ένας από τους κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς που προσφέρεται για ημερήσιες αποδράσεις, ανεξαρτήτως εποχής, είναι το Πόρτο Γερμενό.

P2220036

Μετάβαση

Το Πόρτο Γερμενό απέχει περίπου 1 ώρα και 15′ από κέντρο Αθήνας. Υπάρχουν 2 κύριοι τρόποι για να το προσεγγίσει κανείς. Ο ένας είναι μέσω Μάνδρας. Μετά τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα στρίβουμε προς Μάνδρα και ακολουθούμε τις ταμπέλες. Περνάμε μέσα από μικρούς οικισμούς και όμορφα τοπία για να καταλήξουμε μέσω ωραίας διαδρομής στο Πόρτο Γερμενό. Ο άλλος τρόπος είναι μέσω Μεγάρων. Βγαίνουμε στα Μέγαρα και ακολουθούμε την διαδρομή για Αλεποχώρι – Ψάθα – Πόρτο Γερμενό. Ο απαιτούμενος χρόνος είναι περίπου ο ίδιος, με την διαφορά ότι μέσω Μεγάρων ο δρόμος είναι λίγο καλύτερος. Εμείς πετύχαμε μέχρι και χιόνια στην διαδρομή μετά τα Βίλια.

Αξιοθέατα

P2220070

Το Πόρτο Γερμενό βρίσκεται στην νότια απόληξη του Κιθαιρώνα και βλέπει στον Κορινθιακό κόλπο. Η περιοχή ήταν κατοικημένη από την αρχαιότητα με την ονομασία Αιγόσθενα. Το φρούριο των Αιγοσθενών σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και προσφέρει ωραία θέα προς τον Κορινθιακό. Στην αρχαιότητα κατοικούνταν από Μεγαρείς. Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, μία επίσκεψη επιβάλλεται. Τη μέρα που το επισκεφτήκαμε εμείς λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων η πρόσβαση ήταν δύσκολη λόγω λάσπης.

P2220001

Η τοποθεσία προσφέρει ωραία θέα, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ακόμη και το χειμώνα τα χρώματα της θάλασσας αντικατοπτρίζουν το πράσινο του βουνού, δίνοντας ωραίες εικόνες.

P2220047

Το καλοκαίρι το θέρετρο έχει αρκετό κόσμο, τις υπόλοιπες εποχές ελάχιστο.

P2220003

Μερικές ψαροταβέρνες και καφετέριες συνθέτουν το σκηνικό, ενώ η παραλία και ο παραλιακός δρόμος προσφέρονται για βόλτες.

P2220051

Εκτός από τις ταβέρνες που βρίσκονται μέσα στο χωριό, υπάρχει και μία από την απέναντι μεριά με ωραία θέα στον οικισμό.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ψάθα και το Αλεποχώρι. Αξίζει να πεταχτεί κανείς για να ολοκληρώσει τη βόλτα του. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να πάει στην περιοχή μέσω Μεγάρων και να γυρίσει το απόγευμα από τον άλλο δρόμο που περνάει από τα Βίλια. Έτσι θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής. Άλλη δραστηριότητα στην περιοχή είναι φυσικά η πεζοπορία στον Κιθαιρώνα – δεν είναι δύσκολο βουνό να ανεβεί κανείς, ενώ αρκετοί το επιλέγουν για αθλήματα όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε).

P2220023

2 σχόλια για την ανάρτηση “Χειμωνιάτικη βόλτα στο Πόρτο Γερμενό

  1. αν και ειναι κοντα στην Αθηνα, δεν εχει τυχει να παω! ευκαιρια λοιπον!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.