Ταξίδι μόνος ή με γκρουπ;

Προορισμοί: Ω τι κόσμος
Ετικέτες:

Ένα από τα σημαντικότερα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ταξιδιώτης είναι αν θα οργανώσει το ταξίδι μόνος του/ με την παρέα του ή εάν θα επιλέξει να ταξιδέψει με γκρουπ πρακτορείου. Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της. Μία καταγραφή τους ανά κατηγορία μπορεί ίσως να βοηθήσει τον επίδοξο ταξιδιώτη στο να επιλέξει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο – αυτός είναι και ο σκοπός της ανάρτησης αυτής.

Χρόνος έως το ταξίδι

Καλώς ή κακώς, για να ταξιδέψει κανείς μόνος του, χρειάζεται συνήθως να οργανώσει το ταξίδι καιρό πριν – ειδικά όταν πρόκειται για αεροπορικό εισιτήριο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ισχύει ότι όσο νωρίτερα κλείσει κανείς τα εισιτήρια, τόσο χαμηλότερες τιμές θα βρίσκει – χωρίς να αποκλείονται βέβαια και οι προσφορές της τελευταίας στιγμής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αλγόριθμο σχετικά με τις εκπτωτικές θέσεις και όταν καλυφθεί συγκεκριμένος αριθμός εισιτηρίων, η τιμή αυξάνεται. Από την άλλη, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία κλείνουν τα εισιτήρια μαζικά νωρίτερα, οπότε επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές. Αν είστε, λοιπόν, άνθρωπος της “τελευταίας στιγμής”, τότε το πιθανότερο είναι ότι το ταξίδι με γκρουπ είναι η επιλογή σας. Εξαίρεση αποτελούν τα sites τύπου Last Minute Flights που λειτουργούν σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Για παράδειγμα, παλιότερα φίλος που έμενε Αγγλία πήγαινε στο αεροδρόμιο με τη βαλίτσα του και πετούσε οπουδήποτε υπήρχε φθηνό εισιτήριο.

Πρόγραμμα και αξιοθέατα

Κακά τα ψέματα, ένα ταξίδι που οργανώνει κανείς μόνος του, είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα, τα γούστα και τις προτιμήσεις του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξυπνάει ό,τι ώρα θέλει, να βλέπει όσα αξιοθέατα προλαβαίνει, όταν κουραστεί να πάει για έναν καφέ, να φάει όποτε πεινάσει και ούτω καθεξής – όλα αυτά στους ρυθμούς του. Σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα συνήθως αυτές οι πολυτέλειες δεν υπάρχουν. Το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο, συνήθως αυστηρό, ενώ πολύ συχνά περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα ώστε να προλάβει κανείς να επισκεφτεί όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα, πάντα με γνώμονα να τηρηθεί το αρχικό πρόγραμμα. Το καλό του γκρουπ, από την άλλη, είναι ότι αποφεύγετε συνήθως τις μεγάλες ουρές, έχετε τον προσωπικό σας ξεναγό, ενώ δε χρειάζεται να ψάξετε τίποτε – ούτε τιμές, ούτε ωράρια, ούτε πώς θα πάτε κτλ.

Ένας μεμονωμένος ταξιδιώτης που θέλει να δει αξιοθέατα θα πρέπει να τα ψάξει αναλυτικά – εκτός αν εφαρμόσει ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα τύπου “ρωτώντας πας στην πόλη”. Συνήθως, στην πρώτη επίσκεψη σε ένα μέρος, το γκρουπ μπορεί να καλύψει τα λεγόμενα “βασικά”. Αποφύγετέ το αν έχετε πάει πάνω από 2 φορές στο ίδιο μέρος, καθώς συνήθως επιλέγονται τα τουριστικά μέρη. Βέβαια, μπορείτε ακόμη κι αν είστε με γκρουπ, να επιλέξετε κάποια ή κάποιες ημέρες να μην ακολουθήσετε το γενικό πρόγραμμα και να κάνετε κάτι δικό σας. Αυτή η επιλογή προτείνεται ειδικά όταν υπάρχουν προαιρετικές εκδρομές ή η σύνθεση του γκρουπ είναι κάπως δυσκίνητη.

Ξενάγηση και επαφή με τους ντόπιους

Το γκρουπ υπερέχει στον τομέα της ξενάγησης, ειδικά γι ανθρώπους που δε θέλουν να ψάξουν πολλά ή φοβούνται. Αν έχετε συνοδό ή ξεναγό, μην διστάσετε να αξιοποιήσετε τις γνώσεις του για το πώς θα κινηθείτε. Αν πάλι έχετε χρόνο και διάθεση να ψαχτείτε, τολμήστε το. Θα δείτε ότι έχετε πολλά περισσότερα να μάθετε, εάν ψάξετε οι ίδιοι πριν το ταξίδι. Η γνώση ενισχύεται εάν προμηθευτείτε κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό, είτε σε έντυπη μορφή είτε και σε ηλεκτρονική. Λόγω travel blogging μου αρέσει να ψάχνω πληροφορίες για τα μέρη που πηγαίνω. Έτσι θεωρώ ότι απολαμβάνω περισσότερα, ενώ μου μένουν εντυπωμένες οι αναμνήσεις. Σε αρκετές πόλεις υπάρχουν τα free walking tours που δίνουν την δυνατότητα τόσο της ξενάγησης, όσο και της επαφής με τους ντόπιους. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ να γίνομαι ένα με το πλήθος, να πηγαίνω σε στενά και μέρη λιγότερο τουριστικά. Στο γκρουπ συνήθως δεν υπάρχει η δυνατότητα επαφής με τους ντόπιους ή του “χαζολογήματος” λόγω προγράμματος.

Σύνθεση παρέας

Συνήθως, όταν επιλέγει κανείς να ταξιδέψει με την παρέα του, τότε υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, γνωρίσματα και ενδιαφέροντα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα ίδια, αλλά υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Επιπλέον, σε μία παρέα, κατά βάση, 1-2 άτομα είναι αυτά που κανονίζουν και οι υπόλοιποι συνήθως ακολουθούν. Αυτό είναι, βέβαια, λίγο κουραστικό για τα άτομα που θα ψάξουν. Στο οργανωμένο ταξίδι είναι λίγο λαχείο. Αυτό γιατί στο γκρουπ είναι συνήθως αρκετά άτομα, τελείως διαφορετικά, με διάφορες παραστάσεις, ρυθμούς και απαιτήσεις. Όλοι αυτοί πρέπει να συγχρονιστούν με τους ρυθμούς του προγράμματος – σημαντικό ρόλο σ’αυτό παίζει ο συνοδός, καθώς αν δεν μπορεί να διατηρήσει την τάξη, τα πράγματα χειροτερεύουν. Βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα να κλείσει κανείς μέσω πρακτορείου μεμονωμένο ταξίδι – οπότε έχει το πρόγραμμα και κάπως χαμηλότερες τιμές χωρίς την υποχρέωση να βρίσκεται με άλλους ανθρώπους. Από την άλλη, αν στο γκρουπ “κάτσει” να βρεθούν άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, είναι ευκαιρία κανείς να διευρύνει τον κύκλο του.

Ασφάλεια

Όσον αφορά την Ευρώπη, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας σε κάποια χώρα – πλην έκτακτων περιπτώσεων. Λίγη προσοχή χρειάζεται, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, να μην έχει κανείς εκτεθειμένα πορτοφόλια, κινητά, μηχανές και ένας online έλεγχος αν υπάρχουν κακόφημες γειτονιές. Εκτός Ευρώπης τα πράγματα διαφοροποιούνται ανά περίπτωση. Σημαντικός παράγοντας είναι η γλώσσα που μιλάνε στη χώρα προορισμού. Αν είναι αγγλικά ή κάποια γλώσσα που γνωρίζει ο επισκέπτης, έχει καλώς. Υπάρχουν αρκετές χώρες που δε μιλάνε καλά αγγλικά ή κάτι άλλο, οπότε εκεί ίσως η συνεννόηση να είναι δύσκολη. Η γλώσσα του σώματος, βέβαια, είναι διεθνής. Καλού-κακού, ας ρίξει κανείς μια ματιά σε κάποιες βασικές λέξεις και φράσεις στην τοπική γλώσσα για περίπτωση ανάγκης.

Ένας μεμονωμένος ταξιδιώτης θεωρητικά βρίσκεται σε λιγότερο ασφαλή θέση σε σχέση με κάποιο οργανωμένο ταξίδι από πρακτορείο. Η αλήθεια είναι ότι πλην χωρών που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε ιδιαίτερη αναταραχή, δύσκολο να κινδυνεύσει κανείς – υπάρχουν βέβαια οι εξαιρέσεις. Αν αισθάνεστε ανασφάλεια για τα αγγλικά σας ή νιώθετε άβολα να ταξιδεύετε μόνοι, τότε η εκδρομή μέσω πρακτορείου είναι ενδεδειγμένη λύση για εσάς.

Φαγητό και λοιπά έξοδα

Τα οργανωμένα ταξίδια συνήθως περιλαμβάνουν κάποια γεύματα. Αυτό εξυπηρετεί μεν για οικονομικούς λόγους αλλά και σε θέματα υγιεινής για κάποιους που φοβούνται τοπικές κουζίνες ή εστιατόρια. Τα γεύματα είναι ως επί τω πλείστον σε καλά ξενοδοχεία και επιλεγμένα εστιατόρια. Η επιλογή αυτή έχει τα υπέρ της μείωσης του κινδύνου να πάθει κανείς κάτι από το φαγητό (ειδικά σε τριτοκοσμικές χώρες) αλλά αφαιρούν κομμάτι της εμπειρίας, καθώς τα ξενοδοχειακά γεύματα είναι λιγότερο αυθεντικά ως προς τη γεύση. Επίσης, είναι συνήθως σε καθορισμένες ώρες, γεγονός που δεσμεύει. Από την άλλη, όταν ταξιδεύει κανείς μόνος του, τρώει όποτε πεινάσει, ενώ έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τις γευστικές εμπειρίες κάθε χώρας. Προσωπικά το προτιμώ, καθώς η τοπική κουζίνα είναι πιο χαρακτηριστική σε μικρά εστιατόρια που τρώνε οι ντόπιοι και σε καντίνες του δρόμου. Προσοχή σε ορισμένες από τις συνθήκες υγιεινής και συνήθως οτιδήποτε φρέσκο πλένεται με νερό, καθώς σε αρκετές χώρες είναι επικίνδυνο. Είτε με γκρουπ είτε μεμονωμένα, καλό είναι να έχει κανείς στο φαρμακείο του κάτι για την διάρροια αλλά και τις καούρες.

Στα περισσότερα οργανωμένα ταξίδια στην τιμή περιλαμβάνονται κάποια εισιτήρια σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και θεάματα, ενώ γίνονται και αντίστοιχες κρατήσεις. Όταν ταξιδεύει κανείς μόνος του, επιβαρύνεται άμεσα ο ίδιος τα έξοδα αυτά, ενώ πολύ συχνά οι ουρές για την πρόσβαση είναι διαφορετικές για γκρουπ και διαφορετικές για μεμονωμένους ταξιδιώτες – υπέρ των γκρουπ. Προσοχή θέλει και στους επίδοξους ξεναγούς που βρίσκονται συνήθως σε παρόμοια μέρη – μπορεί να αποδειχθούν καλοί αλλά και απατεώνες. Επίσης, σε πολλά μουσεία – αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου οι επιγραφές είναι μόνο σε τοπική γλώσσα, γεγονός που δυσχεραίνει τον μεμονωμένο ταξιδιώτη. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιον οδηγό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.

Εμπειρίες

Είτε μεμονωμένα είτε με γκρουπ, η χαρά του ταξιδιού είναι παρόμοια. Οι εμπειρίες, η αλλαγή παραστάσεων, οι γεύσεις και οι εικόνες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ταξιδίων. Μην ξεχάσετε να αφεθείτε και να εντρυφήσετε σε ό,τι καλό έχει να δώσει ο κάθε προορισμός. Η σημαντικότερη, ίσως, ανάμνηση που κουβαλάει κανείς μαζί του είναι αυτή από τις εμπειρίες που θα ζήσει. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν!

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Ταξίδι μόνος ή με γκρουπ;

  1. Θα ήθελα να καταθέσω την τραγική μου εμπειρία με ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Αθήνας με το οποίο πήγα πρόσφατα Σκωτία.Ο ξεναγός ,που υποτίθεται κάνει το συγκεκριμένο ταξίδι χρόνια τώρα,μιλούσε τραγικά αγγλικα και ήταν παντελώς άσχετος με τις ώρες λειτουργίας των μουσείων κ των καταστημάτων στις πόλεις που επισκεπτόμαστε με αποτέλεσμα να βρίσκουμε κλειστές πόρτες.Η υποτυπωδης ξενάγηση γινοταν μέσα από το λεωφορείο,λες κ βαριοταν να περπατήσει.Μας είχε πει νερά να παίρνουμε από το λεωφορείο ,τα οποία χρέωνε 1 ευρω το μικρό μπουκάλι.Σε κάστρο που επισκεφτηκαμε κ είδα στο γκισέ ότι η είσοδος στα γκρουπ άνω των 20 ατόμων είναι 9,5 λίρες,αυτος μας ζήτησε 12,5!Και όταν ρώτησα γιατί ,ο ξεναγος,κύριος Πέτρος μόνο τρελή που δεν με έβγαλε!Ίσως τυχαμε στην περίπτωση, γιατί σε εκδρομή για Παρίσι,με άλλο πρακτορείο, είχαμε μείνει ευχαριστημενοι.Απλα ήθελα να αναφέρω την εμπειρία μου για να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί κ να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα,ειδικά στους χαλεπους καιρούς που με κόπο μαζεύουμε χρήματα για να κάνουμε ένα ταξίδι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.