Την ύπαρξη του τουριστικού θέρετρου Portorož την αγνοούσα είναι η αλήθεια κι εγώ, μέχρι να κάνω το ταξίδι για επαγγελματικούς λόγους. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες παραθαλάσσιες πόλεις της Σλοβενίας. Άλλωστε το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της χώρας είναι μόλις 43 χιλιόμετρα, κατα μήκος της οποίας βρίσκεται η Σλοβενική Ριβιέρα, στριμωγμένη μεταξύ Ιταλίας και Κροατίας.

To Portorož είναι μια πόλη περίπου 3000 κατοίκων και η πρώτη εντύπωση που έχει κάποιος επισκέπτης (ειδικά τη νύχτα όταν τα φώτα της πόλης είναι αναμμένα) είναι ότι πρόκειται για μια πόλη που έχει μόνο ξενοδοχεία και καζίνο. Η πραγματικότητα  δεν απέχει και πολύ από αυτό, καθώς είναι όντως μια πόλη που ζει από τον τουρισμό, και κυρίως από τις γειτονικές χώρες. Μπορεί λοιπόν ως προορισμός να μην έχει πολλές συγκινήσεις να προσφέρει αλλά η γύρω περιοχή δεν είναι τελείως αδιάφορη…

Μετάβαση

Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας, η Ljubljana, είναι η μόνη πόλη στην οποία μπορείτε να μεταβείτε αεροπορικώς από Ελλάδα. Παρόλα αυτά, απέχει πάνω από 100 χιλιόμετρα από το Portorož. Αντίθετα τόσο το αεροδρόμιο της Pula, στην Κροατία, όσο και το αεροδρόμιο της Τεργέστης, στην Ιταλία, είναι πιο κοντά. Ειδικά το δεύτερο απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα, ενώ οι πτήσεις, μέσω Ρώμης, είναι πολύ συχνές. Από το αεροδρόμιο υπάρχε λεωφορείο για τη Σλοβενική Ριβιέρα ενώ πολυ βολική, αξιόπιστη και σχετικά φτηνή είναι η υπηρεσία μισθωμένων οχημάτων GoOpti με έδρα τη Σλοβενία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή.

Αξιοθέατα

Το Portorož δεν έχει να προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο ως αξιοθέατο εκτός από την παραλία του αλλά και αμέτρητους τρόπους να πλουτίσετε ή να τα χάσετε όλα… Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να κινηθείτε νότια προς τις αλυκές Sečovlje και το παρακείμενο πάρκο. Για καλό και για κακό βέβαια πάρτε και καμια ταυτότητα μαζί γιατί μπορεί να ξεχαστείτε και να βρεθείτε στην Κροατία, καθώς τα σύνορα απέχουν λιγότερο από 10 χιλιόμετρα!! Παρόλα αυτά, το Portorož μπορεί να σας φιλοξενήσει, αφού διαθέτει άφθονα καταλύματα, και να αποτελέσει τη βάση σας για επίσκεψη στη γύρω περιοχή:

Piran. Ένα πολυ πιο γραφικό και όμορφο λιμανάκι, σε σχέση με το Portorož, με μικρά και στενά δρομάκια. Από την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Tartini, μπορείτε να ανηφορίσετε προς τα τείχη της πολης, μέρος των οποίων διατηρείται ακόμα, και να θαυμάσετε τη θέα. Πάνω στο λόφο θα βρίτε επίσης και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καθώς και το γειτονικό μοναστήρι.

Koper. Είναι η μεγαλύτερη πολη της περιοχής και το βασικό λιμάνι της Σλοβενίας. Το ιταλικό όνομα της πόλης (η οποία έχει δύο επίσημες γλώσσες, όπως και οι περισσότερες της περιοχής – σλοβένικα και ιταλικά) είναι Capodistria (το ακρωτήρι της χερσονήσου της Istria). Και παρόλο που αρχικώς θεωρούσα ότι δεν έχει κάποια σχέση, ήταν και πατρίδα των προγόνων του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε αρκετά αξιοθέατα ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως το Πραιτωριανό Παλάτι και ο Καθεδρικός της Θεοτόκου.

Πάρκο Strunjan. Για τους λάτρεις της χλωριδόπανίδας είναι ένας όμορφος προορισμός. Με μήκος 3-4 χιλιομέτρων και απόκρημνες ακτές, είναι μια ιδανική απόδραση στη φύση.

Postojna Caves. Στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως κοντά στο Koper, υπάρχουν πολλές σπηλιές προς επίσκεψη. Λίγο πιο μακριά όμως, στα 50 περίπου χιλιόμετρα προς την κεντρική Σλοβενία, βρίσκεται η σπηλιά Postojna, μια από τις μεγαλύτερες φυσικές κοιλότητες της χώρας και ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Αν έχετε μια παραπανίσια μέρα (την οποία δεν είχαμε εμείς) ίσως αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη…

Χρήσιμες Πληροφορίες

Αν και η περιοχή είναι παραθαλάσσια, καλύτερα να μην την επισκεφτείτε καλοκαίρι. Οι τιμές θα είναι πολυ τσιμπημένες ενώ και οι παραλίες τις περιοχής δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Προτιμήστε καλύτερα ανοιξη ή φθινόπωρο…

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Το λιμάνι των ρόδων στη Σλοβενική Ριβιέρα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.