Μιας και τα κρύα άρχισαν, ώρα να πιάσουμε τα βουνά. Αυτή τη φορά είπαμε να κινηθούμε προς Παρνασσό μεριά, αλλά στη σχετικά λιγότερο τουριστική πλευρά. Την ανάρτηση για την εκδρομή στην Άνω Τιθορέα μας την έστειλε η φίλτατη JamanFou.

Μετάβαση

-Από Αμφίκλεια: στο δρόμο προς Λιβαδειά σε 15 χλμ. συναντάμε την Κάτω Τιθορέα (παλιά Καλύβια Τιθορέας) όπου υπάρχει πινακίδα για την Άνω Τιθορέα (παλιά Βελίτσα) σε 4 χλμ.
– Από Αθήνα: στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας στο 110ο χλμ.ακολουθούμε την έξοδο του Κάστρου προς Ορχομενό-Λιβαδειά. Στη διασταύρωση προς Λιβαδειά ή Λαμία στρίβουμε δεξιά προς Λαμία. Αφού περάσουμε τα χωριά Θούριο και Χαιρώνεια φτάνουμε στη διασταύρωση προς Αταλάντη ή Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και Λαμία. Ακολουθούμε τη 2η διαδρομή και αφού περάσουμε το χωριό Αγία Παρασκευή φτάνουμε στην Κάτω Τιθορέα όπου και η πινακίδα για την Άνω Τιθορέα.

Η ξενάγηση

Και τερπνόν και ωφέλιμον το 4ήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Και πήρα πάλι τα όρη και τα παραρά του νομού Φθιώτιδας.
Και από την Αμφίκλεια (όπου και το ωφέλιμον)
στην Άνω Τιθορέα (όπου και το τερπνόν).

.

Με ψιλή βροχούλα, λοιπόν, ξεκίνησε το jf-tour προς τις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού.

Βελίτσα το αρχικό όνομα επί τουρκοκρατίας μέχρι το 1926, οπότε και μετονομάστηκε σε Τιθορέα από την αρχαία ομώνυμη Φωκική πόλη που βρισκόταν στην ίδια τοποθεσία. Διασώζεται μέρος του τείχους που περιέβαλλε την πόλη. Υπήρξε από τις σημαντικότερες Φωκικές πόλεις που κυριαρχούσε στην κοιλάδα του (Βοιωτικού) Κηφισού, που διαρρέει Φωκίδα-Βοιωτία-Φθιώτιδα..

DSC04164

Και όπως κάθε χωριό και πλατεία, έτσι και κάθε πλατεία και πλάτανος. Ο συγκεκριμένος λέγεται πως φυτεύτηκε το 1887.

Και από την μια πλατεία ανηφορίζουμε σε μιαν άλλη, την Πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Πίσω, απλώνεται το εντυπωσιακό Φαράγγι του Καχάλα, με σπηλιές και βράχους σε διάφορα σχήματα. Εκεί και η ‘Σπηλιά του Οδ.Ανδρούτσου’ ή ‘Μαύρη Τρούπα’, που είχε σαν ορμητήριο κατά την επανάσταση.

DSC04184

Περιδιαβαίνοντας στο χωριό συναντάς το κατοικήσιμο με το ερειπωμένο.

DSC04183

Γέννημα Τιθορέας, ο ακαδημαϊκός καθηγητής ανατομίας Γ. Σκλαβούνος. Μεταξύ των έργων του, το “Περί χρώματος και τριχών των αρχαίων Ελλήνων”…!

Σε υψόμετρο 440 μ. η ωραία ΤΙΘΟΡΕΑ
Και του χρόνου…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.