Παράλληλα με την μεγάλη ανάπτυξη της χρήσης του διαδικτύου, η οποία είναι πλέον κυριολεκτικά στα χέρια του καθενός μας κυρίως μέσω των smartphones, έχουν αναπτυχθεί online πλατφόρμες που επιτρέπουν να διαμοιράζονται αγαθά τα οποία έως τώρα ήταν δύσκολο να μοιραστούν. Η λογική που κυριαρχεί είναι “Ό,τι είναι δικό μου, μπορεί να γίνει δικό σου μέσω ανταμοιβής ή και δωρεάν”. Μετά τις peer-to-peer ανταλλαγές ψηφιακών αρχείων, η κατάσταση έχει μεταστραφεί σε περισσότερο υλικά αγαθά και υπηρεσίες. Μέσα σ’αυτό το κλίμα ο τουρισμός δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πλατφόρμες που επιτρέπουν σε κάποιον να μοιράζει το σπίτι του ή έστω τον καναπέ του, να κάνει ξεναγήσεις στην πόλη και να την βλέπει από τη ματιά των ντόπιων, να ανταλλάζει μεταφορικά μέσα και πολλά άλλα, διαχέοντας γνώση, εμπειρίες και κόστος.
Για τα free walking tours είχαμε ανεβάσει σχετικό άρθρο πρόσφατα. Είναι μια προσπάθεια, κατά βάση εθελοντική που βασίζεται στα tips, ώστε να έρθουν οι επισκέπτες μιας πόλης σε επαφή με τους ντόπιους, την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες, αλλά παράλληλα να μαθαίνουν πράγματα για την ιστορία, τα αξιοθέατα και τις συνήθειες. Παρόμοιας φιλοσοφίας είναι και το startup dopios, το οποίο περιλαμβάνει λίγο πιο οργανωμένα πακέτα έναντι αμοιβής.
Σχετικά πρόσφατα έχουν ξεπηδήσει υπηρεσίες που επιτρέπουν την εύκολη μετακίνηση. Pickup services από συγκεκριμένα μέρη, κοινή χρήση μέσων μεταφοράς όπως αυτοκίνητα και ποδήλατα, ακόμη και μία startup που στην ουσία προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς από μη επαγγελματίες οδηγούς είναι οι νεότερες τάσεις στην τουριστική αγορά.
Μεγάλη αλλαγή έχει επέλθει στο κομμάτι της διαμονής. Μερικά χρόνια πριν ξεκίνησε η ιδέα του couchsurfing. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί κανείς να φιλοξενήσει στον καναπέ του κάποιον επισκέπτη από άλλη πόλη ή χώρα, δίνοντας τη δυνατότητα να ζήσει όπως οι ντόπιοι. Το μοντέλο ενισχύει τις ανθρώπινες επαφές, τις γνωριμίες, την ανταλλαγή πολιτισμικών διαφορών και κουλτούρας. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει “καναπέδες” σε πάνω από 100 χιλιάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Η νεότερη τάση του sharing economy δεν είναι άλλη παρά το γνωστό, πλέον, παγκοσμίως AirBnB. Η πλατφόρμα ανεβάζει την εμπειρία της διαμονής σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Επιτρέπει στον ταξιδιώτη να βρει οικοδεσπότες με επιπλέον δωμάτια, ολόκληρα σπίτια αλλά και ιδιαίτερα καταλύματα όπως πχ κάποιο κάστρο, να προχωρήσει στην κράτηση και να ζήσει μία αυθεντική εμπειρία σπιτιού σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν ταξιδέψει! Η εφαρμογή έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, ενώ πρόσφατα γίνονται κινήσεις σε συνεννόηση με την εκτάστοτε χώρα ή πόλη ώστε να είναι και εναρμονισμένη με τους τοπικούς νόμους.
Τα συγκεκριμένα είναι μερικά μόνο παραδείγματα της πρακτικής του sharing economy στον τουρισμό. Κάθε μέρα που περνάει μία καινούρια ιδέα έρχεται, βασισμένη στη λογική του μοιράζεσθαι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τουριστικό μοντέλο αλλάζει και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το παραδοσιακό μοντέλο σε πρώτη φάση φαίνεται να έρχεται σε ρήξη με το ανερχόμενο. Εντούτοις, η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι υπάρχει χώρος και για τα δύο και ότι μπορούν να συνυπάρξουν, βελτιώνοντας σε τελική ανάλυση τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον επισκέπτη και δίνοντάς του εναλλακτικές.