Η Santa Maria de Belem (ή για συντομία Belem) είναι μια παραλιακή συνοικία στη νοτιοδυτική πλευρά της Λισαβώνας. Αποτελέσε σημαντικό ναυτικό ορμητήριο τα παλαιότερα χρόνια, την περίοδο των μεγάλων ανακαλύψεων. Σήμερα αποτελεί ένα τουριστικό προάστιο της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας με πολλά αξιοθέατα, ωραίες γεύσεις και ευκαιρίες για χαλάρωση…

Μετάβαση

Απευθείας πτήση από τη Ελλαδα για Λισαβώνα δεν υπάρχει, οπότε θα αναγκαστείτε να πάρετε κάποια πτήση με ανταπόκριση. Την περίοδο που γράφεται αυτή η ανάρτηση (Οκτώβριος 2014) οι τιμές για μια πτήση με σχετικά μικρό χρόνο αναμονής στον ενδιάμενσο σταθμό είναι της τάξης των 400€ το άτομο (με επιστροφή).

Το αεροδρόμιο της Λισαβώνας βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Για να μεταβείτε στο Belem, το ταξί είναι η καλύτερη λύση. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 15′ και η χρέωση είναι 15€-20€ (στη μονή ταρίφα). Για να φτάσετε στο Belem, με μέσα μαζίκης μεταφοράς θα χρειαστέι να πάρετε το μετρό (αλλάζοντας δύο γραμμές, κόκκινη και πράσινη) και μετά να πάρετε και το τραμ. Αντίθετα αν μένετε σε κάποιο ξενοδοχείο στην πόλη της Λισαβώνας, τότε πιθανότατα το μετρό μπορεί να είναι καλύτερη και οικονομικότερη λύση. Για να πάτε στο Belem από τη Λισαβώνα, η πιο εύκολη λύση είναι το κίτρινο το τραμ με το νούμερο 15 που ακολουθεί την παραθαλάσσια διαδρομή από το κέντρο της πόλης και να κατεβείτε στην ομώνυμη στάση.

Tram 15

Αξιοθέατα

Τα περισσότερα από τα αξιοθέατα της βρίσκονται αρκετά κοντά στη στάση του τραμ, στο κέντρο της συνοικίας και πολυ κοντά στην θαλασσα.

Η στάση του τραμ βρίσκεται αναμεσα σε δύο πάρκα, το Πάρκο του Afonso de Albuquerque και το Πάρκο του Belém. Εκεί σταθμεύουν και τα περισσότερα τουριστικά λεωφορεία οπότε πρωινές ώρες τα δύο πάρκα έχουν αρκετό κόσμο!

Λίγο πιο κάτω βρίσκονται το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής και το περίφημο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών. Το μοναστήρι αρχικά χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα για να προσφέρει στέγη στους προσκυνητές που επισκέπτονταν την περιοχή. Στην εκκλησία του Μοναστηριού μάλιστα, προσευχήθηκε ο Vasco da Gama και το πλήρωμα του πριν φύγουν για το ταξίδι προς ανατολάς… Εντός του Μοναστηριού στεγάζονται πλέον και δύο από τα μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό Μουσείο της Λισαβώνας.

Jeronimos Monastery

Περπατώντας στο παραλιακό πεζοδρόμιο θα συναντήσετε τα δύο σημαντικότερα μνημεία της περιοχής που σχετίζονται και με το ναυτικό παρελθόν της. Πρώτο από τα δύο θα αντικρίσετε το “Μνημείο των Ανακαλύψεων“, προς τιμήν της Χρυσής Εποχής των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας, στο οποίο απεικονίζονται 33 προσωπικότητες από εκείνη την εποχή. Στη μικρή πλατεία, μπροστά από το άγαλμα υπάρχει και ένα ωραιότατο μαρμάρινο μωσαικό με το Χάρτη των Ανακαλύψεων. Στο τέλος του παραλιακού δρόμου, βρίσκεται ο Πύργος του Belém, ο οποίος χτίστηκε και αυτός κατά τη διάρκεια του αιώνα των ανακαλύψεων και αποτελούσε τμήμα των οχυρώσεων της πόλης.

Προχώροντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς τη Λισαβώνα δηλαδή, θα δείτε ένα πλινθόκτιστο κτίριο, το οποίο με μια πρώτα ματιά μοιάζει με σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και όντως είναι. Ή μάλλον ήταν γιατί πλέον έχει μετατραπεί σε ένα Μουσείο Ηλεκτρικής Ενέργειας…

Γενικά, το Belem είναι μια συνοικία πολυ στενά συνδεδμένη με την Εποχή των Ανακαλύψεων, με το Μοναστήρι, τον Πύργο και το ομώνυμο Μνημείο να είναι τα αντιπροσωπευτικότερα σύμβολα. Τα δύο πρώτα, μάλιστα, έχουν ανακυρηχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Belem

Φαγητό

Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Ως ένα τουριστικό μέρος που σέβεται τον εαυτό του, στον κεντρικό δρόμο και στον παραλιακό μπορείτε να βρείτε πολλές πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και ταχυφαγεία, κυρίως πορτογαλικής κουζίνας. Η μια από τις δύο επιλογές μας για δείπνο ήταν σε ένα από αυτά, και συγκεκριμένα στο Belem 2 a 8, ένα τυπικό τουριστικό εστιατόριο με μερικά νόστιμα πιάτα, 1-2 υπερεκτιμημένες σπεσιαλιτέ (όπως η τάρτα μπακαλιάρου ή η λεμονόπιτα του) και έναν χαρούμενο πολυλογά σερβιτόρο. Να πάτε; Γιατί όχι…

Τη δεύτερη μέρα, επιλέξαμε μια πιο εναλλακτική γκουρμέ πρόταση που συνδυάζει κρασί και φαγητό, την Enoteca de Belem. Προφανώς ακριβότερο αλλά και σαφώς καλύτερο σε γεύση, εμφάνιση και περιποίηση. Είναι κρυμμένο σε ένα στενό κάθετο στον κεντρικό δρόμο και θα το χαρείτε ιδιαίτερα αν ξέρετε και από καλό κρασί. Το Porto  που μας πρότεινε ο σομελιέ για να το συνδυάσουμε με τη μαύρη σοκολάτα και τα κεράσια ήταν εξαιρετικό πάντως!

Σε μια από τις βόλτες σας, πρέπει να σταματήσετε στο και στο Pasteis de Belém, το μαγαζί που βρίσκεται στην ίδια θέση τα τελευταία 175 χρόνια, και προσφέρει την περίφημη τάρτα με κρέμα του Belém. Η ουρά τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι τεράστια. Μην τρομάξετε, η ουρά είναι για όσους το παίρνουν στο χέρι. Αν κάτσετε να το φάτε εκεί η εξυπηρέτηση είναι ταχύτερη. Είναι κάτι ξεχωριστό; Όχι, ιδιαίτερα αλλά αφού κάνετε τόσο δρόμο, ε θα το δοκιμάσετε…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.