Τα Δωδεκάνησα αποτελούν νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου που βρίσκεται κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Κατά την αρχαιότητα ονομάζονται και Νότιες Σποράδες – σε αντιδιαστολή με τις Βόρειες Σποράδες και τις Κυκλάδες. Ανάμεσα στα Δωδεκάνησα, που περιλαμβάνουν μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος αλλά και μικρά όπως η Σύμη και η Χάλκη, ιδιαίτερη θέση κατέχει η Νίσυρος, λόγω του ηφαιστείου της. Η Νίσυρος βρίσκεται ανάμεσα σε Κω, Τήλο και Αστυπάλαια. Το νησί είναι στην ουσία ένα ηφαίστειο, το σχήμα του είναι σχεδόν σφαιρικό, ενώ στη μέση βρίσκεται ο ηφαιστειακός κώνος. Η Νίσυρος αποτελεί κομμάτι του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, που περιλαμβάνει επίσης τη Σαντορίνη, τη Μήλο και τα Μέθανα.

Μετάβαση

nisyros
Ο χάρτης είναι από ΕΔΩ

Το λιμάνι της Νισύρου που βρίσκεται στο Μανδράκι συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, ενώ το ταξίδι διαρκεί περίπου 11 ώρες. Συνδέεται επίσης με συχνότερα δρομολόγια με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα μέσω τοπικής ναυτιλιακής εταιρείας, αλλά και με τα μικρασιατικά παράλια. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να μεταβεί στην Κω (ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς) και να πάρει τα τουριστικά καραβάκια που έχουν καθημερινά δρομολόγια από Κω – Καρδάμαινα προς Μανδράκι ή το φέρι Παναγιά Σπηλιανή που παίρνει και αυτοκίνητα. Το κόστος της μίας διαδρομής είναι περίπου 7-8 ευρώ.

Μετακίνηση

Η Νίσυρος δεν είναι μεγάλο νησί. Εντούτοις, για να πάει κανείς στις λοιπές παραλίες, πλην αυτές που είναι κοντά στο Μανδράκι, αλλά και στο ηφαίστειο, χρειάζεται μεταφορικό μέσο. Από το Μανδράκι μπορεί κανείς να νοικιάσει αυτοκίνητο, μηχανάκι, γουρούνα ή ποδήλατο. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να γυρίσει κανείς όλο το νησί δε χρειάζεται πάνω από 6-7 λίτρα βενζίνης. Παρεμπιπτόντως στο νησί η τιμή της βενζίνης είναι ιδιαίτερα τσιμπημένη.

Το νησί διαθέτει και λεωφορεία, το πρόγραμμά τους όμως είναι πολύ κακό και δεν βολεύει ιδιαίτερα τον επισκέπτη. Τα δρομολόγια είναι περιορισμένα, ξεκινούν αρκετά νωρίς και ολοκληρώνονται εξίσου νωρίς. Αυτό γίνεται πιθανότατα γιατί τις υπόλοιπες ώρες τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από και προς το ηφαίστειο για τους τουρίστες που έρχονται ημερήσια εκδρομή από την Κω. Ομολογουμένως, καθημερινά εκατοντάδες ξένοι, κυρίως, τουρίστες, έρχονται από την Κω με τα τουριστικά καραβάκια, πάνε βόλτα στο ηφαίστειο και κάνουν βόλτες στο Μανδράκι. Στο νησί υπάρχουν και 2 ταξί, αλλά είναι λίγο δυσεύρετα, οπότε αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, κανονίστε το εγκαίρως. Τέλος, το νησί διαθέτει αρκετές περιπατητικές – πεζοπορικές διαδρομές και μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Διαμονή

2014-08-28 10.56.39
Το Μανδράκι όπως φαίνεται από την Παναγιά Πυλιανή

Τα περισσότερα καταλύματα του νησιού είναι στην πρωτεύουσα, το Μανδράκι. Είναι το πιο βολικό μέρος για να μένει κανείς, καθώς τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια, καφέ κτλ αλλά και το λιμάνι βρίσκονται εκεί. Καταλύματα υπάρχουν και στους άλλους οικισμούς του νησιού, ενώ η παραλία Παχιά Άμμος προτιμάται από κόσμο που κάνει ελεύθερο κάμπινγκ.

Παραλίες

2014-08-26 17.36.12
Παραλία Παχιά Άμμος

Η Νίσυρος δεν διαθέτει πολλές παραλίες. Οι πιο κοντινές στο Μανδράκι είναι η παραλία Χοχλάκοι (κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής) η οποία είναι προσβάσιμη με μονοπάτι, η παραλία του Αγίου Σάββα μέσα στον οικισμό και τα Λουτρά που απέχουν περίπου 1,5 χιλιόμετρο. Άλλες παραλίες είναι στους Πάλους όπου έχει και bar στην παραλία, στις Λυές, κάτω από την Παναγιά Κυρά και η γνωστή παραλία της Παχιάς Άμμου, η οποία απέχει περίπου 10′ από Μανδράκι με αυτοκίνητο, ενώ ακολουθεί περίπου 10-15′ καλό μονοπάτι – μόνο με τα πόδια. Κοντά στην Παχιά Άμμο βρίσκεται μία ταβέρνα, με καλό φαγητό και τιμές για όσους προτιμήσουν το ελεύθερο κάμπινγκ. Από την άλλη πλευρά του νησιού, συμπαθητική είναι η παραλία στο Αυλάκι, κάτω από το χωριό Νικειά, η οποία έχει μαύρα, ηφαιστειακά βράχια. Φυσικά υπάρχουν αρκετές παραλίες (ή μάλλον μικροί όρμοι) σε όλη την έκταση του νησιού, οπότε αν βρείτε κάποια που σας αρέσει, σταματάτε και βουτάτε. Μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του νησιού δεν είναι προσβάσιμο από ξηρά, αλλά μπορεί κανείς να επισκεφτεί απομονωμένες παραλίες αν διαθέτει κάποιο σκάφος.

Ηφαίστειο

2014-08-26 10.23.10

Το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού είναι το ηφαίστειο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι επισκέψιμο. Προτιμήστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, καθώς η ζέστη είναι αρκετή, ενώ έτσι θα αποφύγετε και τους τουρίστες που έρχονται μαζικά με τα λεωφορεία από Κω. Η είσοδος είναι 2 ευρώ. Φροντίστε να φοράτε κλειστά παπούτσια, καθώς σε ορισμένα σημεία υπάρχουν τρύπες όπου αναβλύζει ζεστό νερό ενώ σε άλλα σημεία βγαίνει θειάφι – γι αυτό και η αντίστοιχη μυρωδιά. Το θέαμα πάντως είναι εντυπωσιακό, καθώς κανείς κατεβαίνει πραγματικά στον κρατήρα με την ονομασία Στέφανος του ηφαιστείου. Εκτός από τον κρατήρα Στέφανος, υπάρχουν άλλοι 3-4 για τους οποίους απαιτείται μικρή και εύκολη ανάβαση. Δείτε τον σχετικό χάρτη που θα σας δώσουν μαζί με το εισιτήριο εισόδου. Ο ένας από τους μικρότερους κρατήρες λέγεται Πολυβώτης, από το όνομα του μυθικού Γίγαντα, τον οποίο καταπλάκωσε ο Ποσειδώνας κατά τη Γιγαντομαχία με ένα κομμάτι που έκοψε από το νησί της Κω. Από το κομμάτι αυτό προέκυψε η Νίσυρος, κατά την μυθολογία πάντα. Στο χώρο υπάρχει και αναψυκτήριο για να δροσιστείτε από την έντονη ζέστη.

Νικειά και ηφαιστειολογικό μουσείο Νίσυρου

2014-08-26 11.36.18
Η πλατεία στα Νικειά

Ένας από τους οικισμούς της Νίσυρου είναι τα Νικειά ή Νικιά. Πρόκειται για ένα μικρό, γραφικό χωριό με λίγους κατοίκους. Χαρακτηριστικό του η πλατεία με τα ψηφιδωτά – τεχνική που βρίσκει κανείς στη Νίσυρο, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται μαύρες και λευκές πέτρες που σχηματίζουν ενδιαφέροντα σχέδια. Στην πλατεία βρίσκονται και 2 καφέ – εστιατόρια στα οποία μπορείτε να δοκιμάσει κανείς γλυκά, να πιει τον καφέ του ή και να φάει. Από την άκρη του οικισμού μπορεί κανείς να δει ολόκληρο τον κρατήρα του ηφαιστείου, καθώς το μέρος προσφέρει πανοραμική θέα.

Εκτός από αυτό, στο χωριό υπάρχει και το ηφαιστειολογικό μουσείο Νίσυρου. Η είσοδος είναι 4 ευρώ, ενώ η εμπειρία αξίζει, καθώς εκεί μπορεί κανείς να δει πλήρη στοιχεία όχι μόνο για το συγκεκριμένο ηφαίστειο και το νησί, αλλά και γενικότερα για τα ηφαίστεια της Ελλάδας. Στην τιμή περιλαμβάνεται και η προβολή ενός βίντεο σχετικά με την δημιουργία του νησιού. Πριν φύγετε από τα Νικειά, ρίξτε μια ματιά προς τα μικρασιατικά παράλια τα οποία είναι σε απόσταση βολής. Κάτω από τα Νικειά είναι η παραλία Αυλάκι (λιμανάκι) με τις μαύρες, ηφαιστειακές πέτρες και βράχια, που προσφέρεται για βουτιές. Δεν υπάρχει σκιά ούτε κάποιο μαγαζί, οπότε καλό είναι να έχει κανείς μαζί του σχετικές προμήθειες. Παλιότερα υπήρχε εκεί οικισμός, πλέον είναι εγκαταλελειμένος. Στον όρμο αναβλύζουν θερμά νερά μέσα στη θάλασσα.

Εμπορειός

2014-08-26 16.44.03

Άλλο ένα από τα χωριά του νησιού που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο χείλος του ηφαιστείου. Αυτό που αξίζει περισσότερο στο χωριό είναι η ταβέρνα “Το μπαλκόνι του Εμπορειού”. Το μπαλκόνι προσφέρει θέα προς το ηφαίστειο, ενώ σερβίρει καλό πρωινό, αλλά και φαγητά για κάθε ώρα σε αρκετά καλές τιμές. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει σπηλιά στην οποία βγαίνει από τη γη θερμός αέρας και λειτουργεί σα φυσική σάουνα.

Πάλοι

Παραθαλάσσιος οικισμός με ορισμένα καταλύματα, καφετέριες και εστιατόρια, ενώ διαθέτει λιμάνι για σκάφη, γιοτ κτλ. Η παραλία είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά, καθώς είναι σχετικά αβαθής.

Θερμές πηγές

Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Νίσυρο υπάρχουν αρκετές θερμές πηγές. Οι πιο γνωστές είναι στη θέση Λουτρά, της Θερμιανής και στο Αυλάκι. Τα Λουτρά, όπου λειτουργούν τα Δημοτικά Λουτρά Μανδρακίου, απέχουν περίπου 1,5 χλμ από το Μαντράκι. Τα λουτρά Θερμιανής είναι γνωστά από την αρχαιότητα και βρίσκονται στην άκρη της παραλίας στους Πάλους. Παλιότερα λειτουργούσαν εκεί λουτρά, πλέον αναστυλώνονται αλλά ακόμη δε λειτουργούν.

Μανδράκι

Το Μανδράκι ή Μαντράκι είναι η πρωτεύουσα του νησιού και το μέρος όπου μένουν οι περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες. Είναι ένας όμορφος, γραφικός οικισμός, με στενά και μεγαλύτερα δρομάκια και όμορφα σπίτια. Εδώ μπορεί κανείς να νοικιάσει μεταφορικό μέσο, να κανονίσει κάποια κοντινή εκδρομή (πχ στο νησάκι Γυαλί).

DSCN1031

Πάνω από το Μανδράκι βρίσκεται ο λόφος με το κάστρο και το μοναστήρι της Παναγιάς Πυλιανής. Αξίζει την επίσκεψη, τόσο για το μέρος όσο και για τη θέα. Λίγο πιο έξω βρίσκεται και το Παλαιόκαστρο, το αρχαίο τείχος της Νισύρου, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, αν και αυτό το διάστημα δεν είναι επισκέψιμο καθώς γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Περισσότερα στοιχεία για το αρχαίο τείχος και την ιστορία της Νισύρου θα δει κανείς στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού που βρίσκεται στο Μανδράκι – είσοδος €3.

DSCN0999

Αξίζει να περιηγηθεί κανείς στα όμορφα δρομάκια του οικισμού, να δει το δημαρχείο με την χαρακτηριστική πλατεία Δελφινιών με τα ψηφιδωτά, να δροσιστεί στα καφέ και τα εστιατόρια της Πλατείας της Ηλικιωμένης, να αγναντέψει τη θάλασσα από κάποιο από τα μαγαζιά δίπλα στη θάλασσα και να χαζέψει τη δύση του ηλίου. Η ηρεμία, η χαλάρωση, η ευγένεια των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών είναι χαρακτηριστικά που θα μείνουν στον επισκέπτη.

Φαγητό – διασκέδαση

DSCN0963
Άποψη της πλατείας της Ηλικιωμένης

Η Πλατεία Ηλικιωμένης είναι η καλύτερη επιλογή κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Δύο μεγάλοι σχίνοι και άλλα δέντρα χαρίζουν δροσιά σε αυτή την όμορφη πλατεία. Εκεί θα βρει κανείς και το γραφικό καφενείο του Αντρίκου με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Βάρδα στεναχώρια”. Για μαγειρευτά καλές επιλογές είναι το Πανόραμα και η Ειρήνη – στην τελευταία δοκιμάστε και γλυκά. Άλλη επιλογή είναι τα παραθαλάσσια καφέ και εστιατόρια, απλώς ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο και θα τα εντοπίσετε όλα! Ξεχωρίζουν τα θαλασσινά αλλά και το ιταλικό εστιατόριο με τα χειροποίητα ζυμαρικά. Γενικότερα στο νησί δοκιμάστε σίγουρα κανελλάδα, σουμάδα, σάψυχο (απόσταγμα από δεντρολίβανο), ενώ από τοπικές σπεσιαλιτέ αξίζει κανείς να γευτεί την πιτχιά (ρεβυθοκεφτέδες) και μπουκουνιές (κρέας μαγειρεμένο σε λίπος) καθώς και φρέσκα ψάρια. Όσο για διασκέδαση, τι καλύτερο από το να καθίσει κανείς σε κάποιον καφενέ, να μιλήσει με ντόπιους και επισκέπτες, να γίνει μία μεγάλη παρέα;

Ημερήσιες εκδρομές

2014-08-27 11.11.06
Η πίσω παραλία στο Γυαλί

Από το λιμάνι στο Μανδράκι μπορείτε να πάρει κανείς καραβάκι για εκδρομές σε κοντινά νησιά. Κυριότερη εκδρομή είναι στο ηφαιστειογενές νησάκι Γυαλί, στο οποίο γίνεται εξόρυξη πετρωμάτων (ελαφρόπετρα, οψιανός και περλίτης) και γι αυτό το λόγο δεν είναι επισκέψιμο στο σύνολό του. Η μετάβαση κοστίζει €10 το άτομο, ενώ η εκδρομή διαρκεί από τις 9:30 έως τις 15:30. Το νησί διαθέτει αρκετές παραλίες, οι δύο κυριότερες είναι η μπροστινή με θέα τη Νίσυρο, όπου αράζει και το καραβάκι και η πίσω με θέα την Κω. Η πίσω παραλία έχει τιρκουάζ νερά, αλλά την πιάνει συχνά ο αέρας. Η μπροστινή είναι πιο ήρεμη, με μαύρα και καφεκόκκινα ηφαιστειακά πετρώματα. Υπάρχει και μία κρυφή παραλία, στην άκρη του νησιού προς Τουρκία μεριά, αλλά θέλει αρκετό περπάτημα. Μην παραλείψετε να μαζέψετε αλαφρόπετρα που αφθονεί στο μέρος, καθώς και οψιανό. Νερά και φαγώσιμα καλό είναι να φέρετε μαζί σας, αν και μπορείτε να προμηθευτείτε και από το καραβάκι σε οικονομικές τιμές.

Ημερήσιες εκδρομές γίνονται επίσης στα νησάκια Άγιος Αντώνιος, Πυργούσα, Παχιά, Στρογγυλή, ενώ μπορεί κανείς να ζητήσει να κάνει και το γύρο του νησιού. Η Νίσυρος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Κω, την Τήλο αλλά και τα παράλια της Τουρκίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.