Συνηθίζουμε να λέμε ότι κάθε νησί του Αιγαίου έχει κάτι το διαφορετικό. Άλλες φορές η διαφορετικότητα είναι κάτι απλό, άλλες κάτι πιο ιδιαίτερο. Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά, λοιπόν, έχει τις ιδιαιτερότητές της ως νησί. Καταρχάς το σχήμα της, το οποίο θυμίζει πεταλούδα, καθώς ένα μικρό κομμάτι στεριάς, το επονομαζόμενο Στενό, ενώνει τα 2 κομμάτια του νησιού. Πέρα από αυτό, η Αστυπάλαια, παρότι ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, λόγω χρώματος, παραλιών και όχι μόνο, θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει στις Κυκλάδες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι, ακόμη, το γεγονός ότι από την αρχαιότητα κιόλας το νησί δεν είχε καθόλου φίδια, καθώς είναι πέρασμα πελαργών και άλλως αποδημητικών πουλιών. Μία από τις αρχαίες ονομασίες είναι “ιχθυοέσσα” λόγω των πολλών και γευστικών ψαριών που βρίσκει κανείς στα νερά της. Όπως και να έχει, το νησί αξίζει πραγματικά να το επισκεφτεί κανείς για να απολαύσει τις παραλίες του, την όμορφη Χώρα, το φαγητό και τη φιλοξενία των κατοίκων, χωρίς την πολλή βαβούρα που έχουν άλλα, περισσότερο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά. Θα αφήσει σίγουρα τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία και την ομορφιά του.

Χάρτης Αστυπάλαιας

Χάρτης Αστυπάλαιας

Μετάβαση

Το νησί έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά με δρομολόγιο που διαρκεί περίπου 10 ώρες. Ενώνεται με την Αμοργό, τη Δονούσα, την Πάρο και τη Νάξο αλλά και νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Κάλυμνος. Το νέο λιμάνι της Αστυπάλαιας είναι στον Άγιο Ανδρέα, κοντά στο Στενό, ενώ το παλιό ήταν στον Πέρα Γιαλό, όπου ακόμη δένουν σκάφη. Τα δρομολόγια είναι σε περίεργες ώρες, καθώς φτάνουν συνήθως στο νησί μετά τις 3 το πρωί, ενώ η αναχώρηση είναι μετά τις 5. Επιπλέον, το νησί έχει αεροδρόμιο, το οποίο συνδέεται με την Αθήνα και το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο.

Μετακίνηση

Για τη μετακίνηση του επισκέπτη στην Αστυπάλαια, είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου μεταφορικού μέσου. Αν μείνετε πολλές ημέρες, συμφέρει να φέρετε το αυτοκίνητό σας από τον Πειραιά. Μπορείτε να βρείτε στο νησί πολλά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ή μηχανάκια. Έχετε υπόψη σας ότι σε ορισμένες παραλίες ο δρόμος είναι χωματόδρομος (αλλού βατός και αλλού άβατος), ενώ υπάρχουν παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια ή με καϊκι. Αν θέλετε, μπορείτε να νοικιάσετε καραβάκι για να επισκεφτείτε απομακρυσμένες παραλίες, να κάνετε το γύρο του νησιού ή να επισκεφτείτε κάποια από τα κοντινά νησάκια. Τα λεωφορεία της Αστυπάλαιας είναι γραφικά και ταιριάζουν στο ύφος του νησιού, ενώ έχουν δρομολόγια που εξυπηρετούν και το λιμάνι, ανάλογα με τις περιέργες ώρες άφιξης των πλοίων. Επίσης, στο νησί είναι αρκετά διαδεδομένο και το οτοστόπ, οπότε μπορείτε να αξιοποιήσετε και αυτή τη συνήθεια.

Διαμονή

Τα τελευταία χρόνια η Αστυπάλαια έχει γνωρίσει τουριστική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χτιστεί νέα καταλύματα, ενώ κάποια παλιότερα έχουν ανακαινιστεί. Αυτό, βέβαια, έχει ως συνέπεια να ανέβουν και οι τιμές στα δωμάτια. Αν ψάξει κανείς, πάντως, εγκαίρως μπορεί να βρει σχετικά καλές τιμές (από 40€ το δίκλινο στη Χώρα). Άλλο σημαντικό στοιχείο ότι οι ντόπιοι γνωρίζουν τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των πλοίων και προσαρμόζουν ανάλογα τις χρεώσιμες ημέρες, οπότε δε χρεώνουν αντίστοιχα είτε τη μέρα άφιξης είτε την ημέρα αναχώρησης. Τα περισσότερα δωμάτια είναι στη Χώρα, στον Πέρα Γυαλό και στο Λιβάδι. Δωμάτια βρίσκει κανείς και στη Μαλτεζάνα (Ανάληψη) και τον ανερχόμενο Σχοινώντα. Το νησί διαθέτει και οργανωμένο κάμπινγκ που βρίσκεται στο Μαρμάρι, μεταξύ Χώρας και Μαλτεζάνας.

Η Χώρα της Αστυπάλαιας

DSCN0406

Η Χώρα της Αστυπάλαιας θεωρείται και είναι μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Για πολλά χρόνια ήταν ο μόνος οικισμός στο νησί, μαζί με το παλιό λιμάνι του Πέρα Γυαλού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, ανέμσα στους κόλπους του Πέρα Γιαλού και του Λιβαδιού, ενώ στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το μεσαιωνικό Κάστρο των Κουιρίνι. Οι εξωτερικοί τοίχοι των μεσαιωνικών σπιτιών αποτελούσαν παράλληλα και κομμάτι των τειχών του Κάστρου, το οποίο συντηρείται πλέον τακτικά. Ο καλύτερα διατηρημένος πολεμικός πύργος του Κάστρου είναι το Σεράι. Μέσα στο Κάστρο, πέρα από τις κολόνες και τις σκόρπιες πέτρες, μπορεί κανείς να δει δύο εκκλησίες, την Παναγιά του Κάστρου και τον Άγιο Γεώργιο.

DSCN0599

Ανεβείτε πάνω στα πλατώματα του Άι Γιώργη και απολαύστε υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα, στη Χώρα και στον Πέρα Γιαλό, ενώ παράλληλα μπορείτε να αγναντέψετε και στο Αιγαίο Πέλαγος. Από την άκρη του Κάστρου, δίπλα στον τρούλο του Άι Γιώργη μπορείτε επίσης να απολαύσετε την ανατολή, καθώς ο ήλιος ξεπροβάλλει από τη θάλασσα, ενώ η θέα είναι ανεμπόδιστη. Το Κάστρο είναι ανοιχτό και το βράδυ, οπότε μη χάσετε την ευκαιρία για επίσκεψη, αρκεί βέβαια να έχετε κάποιο φακό στη διάθεσή σας.

DSCN0402

Τα σπίτια της Αστυπάλαιας είναι παραδοσιακά κυκλαδίτικα, με άσπρα χρώματα και μπλε – κίτρινες – πράσινες – κόκκινες -καφέ αποχρώσεις στις πόρτες και στα παράθυρα. Εντός του οικισμού δεν υπάρχει κάποια μεγάλη πλατεία, πλην εκείνης στους Ανεμόμυλους. Πρόκειται για 8 καλοσυντηρημένους ανεμόμυλους, το σήμα κατατεθέν του νησιού, κάποιοι εκ των οποίων χρησιμοποιούνται και σήμερα ως μίνι μάρκετ, βιβλιοθήκη και εκθεσιακός χώρος. Η περατζάδα του νησιού γίνεται στο μέρος αυτό, όπου κάθε βράδυ όλοι συναντιώνται με όλους. Απέναντι από τους ανεμόμυλους βρίσκει κανείς ψητοπωλεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ – μπαρ που σερβίρουν και εκπληκτικά πρωινά, τον φούρνο του νησιού και άλλα.

Ανηφορίζοντας τους δύο δρόμους που ξεκινούν μετά τους ανεμόμυλους και το δημαρχείο, συναντά από τη μία πλευρά τη Μονή της Παναγιάς της Πορταϊτισσας και από την άλλη τη Μεγάλη Παναγιά. Και οι δύο εκκλησίες είναι πραγματικά όμορφες. Τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Πορταϊτισσα γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της Αστυπάλαιας, με φαγητό, ποτό και παραδοσιακή μουσική και χορούς ως το πρωί. Στις 16 Αυγούστου στον Πέρα Γιαλό γίνονται τα Κουκάνια, εορτασμοί που περιλαμβάνουν διάφορα δρώμενα.

Παραλίες

Το νησί χωρίζεται σε δύο μέρη, τα οποία ενώνονται με το Στενό. Η Χώρα βρίσκεται στο λεγόμενο “Έξω Νησί”, μαζί με τις παραλίες του Πέρα Γιαλού, το Λιβάδι, τα Τζανάκια, τον Άγιο Βασίλειο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τις Βάτσες, τα Καμινάκια, τον δυσπρόσιτο Άγιο Ιωάννη και τον απομακρυσμένο Πάνρομο με τις κοντινές του παραλίες Βαλάνη και Παχιά Άμμο. Το “Το Μέσα Νησί” είναι λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένο και διαθέτει στην ουσία έναν μικρό οικισμό, το Βαθύ, με τη λιμνοθάλασσα και χωρίζεται στο Έξω Βαθύ και το Μέσα Βαθύ. Αρκετές παραλίες βρίσκονται στο Στενό. Πρόκειται για το Μικρό και το Μεγάλο Στενό, τις Πλάκες, την Ανάληψη (Μαλτεζάνα), τον Σχοινόντα και την Ψιλή Άμμο.

DSCN0638

Από τη Χώρα κατηφορίζοντας μπορεί κανείς να φτάσει στον Πέρα Γιαλό, το παλιό λιμάνι του νησιού. Η παραλία είναι οργανωμένη, έχει βότσαλο και καθαρά νερά. Τριγύρω έχει αρκετές ταβέρνες, καφετέριες και ένα ΑΤΜ όπου μπορεί κανείς να τραβήξει χρήματα. Το βράδυ ένα κομμάτι του δρόμου κλείνει για τα αυτοκίνητα, οπότε μπορεί κανείς να κινηθεί λίγο πιο άνετα. Το μέρος προσφέρει ωραία θέα στο Κάστρο.

Από την άλλη πλευρά του Κάστρου βρίσκεται ο οικισμός του Λιβαδιού. Αρκετοί κατεβαίνουν από τη Χώρα με τα πόδια. Έχει άμμο, στην άκρη του βρίσκονται ορισμένα δέντρα, ενώ στην άλλη άκρη βρίσκει κανείς ξαπλώστρες από τις καφετέρες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω. Έχει ορισμένες ταβέρνες και μπαρ, οπότε μπορεί κανείς να περάσει άνετα ολόκληρη ημέρα!

DSCN0443

Μετά το Λιβάδι βρίσκεται η, συνήθως, μοναχική παραλία του Αγίου Βασιλείου. Δεν διαθέτει κάποια υποδομή, ενώ έχει 1-2 χαμηλά δέντρα. Ακριβώς μετά, βρίσκει κανείς τα διάσημα Τζανάκια. Πρόκειται για 3 διαδοχικούς κολπίσκους ενώ είναι προσβάσιμα με χωματόδρομο που απαιτεί γύρω στα 10′ πεζοπορία σε ήπιας έντασης μονοπάτι. Οι παραλίες έχουν πεντακάθαρα νερά, μεγάλα βότσαλα και βράχια για βουτιές, ενώ προσφέρουν τρομερή θέα προς τη Χώρα και το Κάστρο. Τα Τζανάκια είναι παραλίες γυμνιστών, οπότε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι!

DSCN0470

Πιο πέρα από τα Τζανάκια βρίσκεται ο Άγιος Κωνσταντίνος, μία αμμώδης παραλία με τρομερή θέα και αυτή προς τη Χώρα και το Κάστρο. Εκεί βρίσκει κανείς ταβέρνα με σχετικά καλό φαγητό και beach bar στην παραλία, στο οποίο γίνονται πολύ συχνά beach parties! Εμείς πετύχαμε full moon πάρτι και η εμπειρία ήταν μοναδική.

DSCN0497

Πριν στρίψει κανείς για Άγιο Κωνσταντίνο, βρίσκει μία διχάλα που οδηγεί σε δύο από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, στις Βάτσες και στα Καμινάκια. Και για τις δύο ο δρόμος που οδηγεί είναι χωματόδρομος. Για Βάτσες είναι λίγο πιο ομαλός, ενώ για τα Καμινάκια σε ορισμένα σημεία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στις Βάτσες βρίσκει κανείς beach bar για ανεφοδιασμό, ενώ διαθέτει και δέντρα για σκιά. Όταν έχει αέρα, αποφύγετέ την καθώς σηκώνει κύμα. Δίπλα στις Βάτσες βρίσκονται οι Μικρές Βάτσες που είναι προσβάσιμες μέσω θάλασσας. Τα Καμινάκια είναι αρκετά όμορφη παραλία, προστατευμένη από τον καιρό. Έχουν λεπτό βότσαλο και κατά τόπους άμμο, ενώ βρίσκει κανείς ομπρέλες από ένα μικρό αναψυκτήριο που υπάρχει εκεί. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν δύο ταβέρνες, με πιο γνωστή αυτή της Λίντας. Εκεί θα φάτε φρέσκα μαγειρευτά από τον κήπο, ωραίο κατσικάκι και ψάρια δικά τους. Προσοχή στις τιμές γιατί ο υπολογισμός γίνεται στο περίπου.

Άλλες παραλίες στο Έξω Νησί είναι του Αγίου Ιωάννη, η οποία απαιτεί περίπου 30′ περπάτημα ή να νοικιάσει κανείς σκάφος. Πιο απομακρυσμένες παραλίες είναι η Πάνορμος, η Βαλάνη και η Παχιά Άμμος, που είναι προσβάσιμες από κακό χωματόδρομο και μονοπάτια.

Στο Μέσα Νησί υπάρχει ο οικισμός του Βαθιού, που χωρίζεται στο Μέσα Βαθύ και το Έξω Βαθύ. Εκεί υπάρχει μία ταβέρνα, ενώ ο κόλπος είναι στην ουσία λιμνοθάλασσα. Από εκεί μπορείτε να πάρετε καραβάκι για παρακείμενο σπήλαιο του Νέγρου.

Στο Στενό υπάρχει μία παραλία που διαθέτει και ένα καφενείο που σερβίρει και φαγητό, της Ευδοκίας. Η παραλία έχει ορισμένους σχίνους που προσφέρουν σκιά, ενώ την επιλέγουν πολύ συχνά ως τόπο διαμονής αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Μικρό Στενό, δίπλα ακριβώς στο σημείο που η λωρίδα γης που χωρίζει τη θάλασσα είναι γύρω στα 100 μέτρα! Και οι δύο παραλίες έχουν άμμο και είναι σχετικά ρηχά.

DSCN0571

Λίγο πιο δίπλα βρίσκονται οι Πλάκες. Μετά από μικρή κατάβαση, βρίσκεται κανείς σε ένα όμορφο τοπίο, με βράχια και πλάκες στη θάλασσα, καταπληκτικά χρώματα στα πεντακάθαρα νερά. Μπορεί κανείς να απλώσει την πετσέτα του στις πλάκες ή αν προλάβει στη μικρή παραλία με βότσαλα. Για την παραλία προμηθευτείτε με νερά και προμήθειες, ενώ απαραίτητη είναι η μάσκα για να απολαύσετε τις ομορφιές του βυθού! Ίσκιος δεν υπάρχει στην παραλία παρά μόνο όταν δύει, οπότε και το αντιηλιακό είναι απαραίτητο. Προτιμήστε να έρθετε νωρίς το πρωί.

Η παραλία της Ψιλή Άμμου είναι προσβάσιμη μέσω μονοπατιού που ξεκινάει από το ύψος του αεροδρομίου. Δεν έχει καθόλου ίσκιο, οπότε ομπρέλα, νερά και αντιηλιακό επιβάλλονται!

DSCN0773

Συνεχίζοντας τον δρόμο, συναντά κανείς την Ανάληψη (Μαλτεζάνα). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Η παραλία έχει κυρίως άμμο, ενώ έχει ορισμένα δέντρα για ίσκιο. Εδώ βρίσκει κανείς ταβέρνες και καφέ, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε το καφεγλυκατζίδικο ο Μαρίνος με τα χειροποίητα γλυκά του! Κοντά στη Μαλτεζάνα βρίσκεται το γνωστό Μπλε Λιμανάκι. Πρόκειται για μικρό κολπίσκο με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Γεμίζει εύκολα, οπότε επισκεφτείτε την νωρίς το πρωί για να την απολαύσετε. Να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε νερό και προμήθειες.

Δίπλα στη Μαλτεζάνα βρίσκεται ο Σχοινόντας, ο οποίος αναπτύσσεται τουριστικά. Η θάλασσα είναι αμμώδης, ενώ έχει ίσιο και ξαπλώστρες. Από εκεί ξεκινά χωματόδρομος που οδηγεί σε μικρούς κολπίσκους με βότσαλο, καθαρά νερά και ηρεμία. Από τα πιο ωραία εστιατόρια στο νησί είναι η Αστυ-φαγία με προσεγμένα πιάτα, καλή εξυπηρέτηση, μεγάλες μερίδες και φρέσκα υλικά. Δοκιμάστε τη σαλάτα τους αλλά και τους διάφορους μεζέδες.

Διασκέδαση

Μία τυπική ημέρα ξεκινάει με πρωινό με φρέσκα αυγά και γλυκά (όπως πουγκιά με μέλι) στο Μελτέμι και στον Νότο στη Χώρα ή ακόμη και στο καφενείο του Μουγκού. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε φρεσκοζυμωμένα προϊόντα από τον Φούρνο της Χώρας. Οι επιλογές για καφέ είναι αρκετές. Προτεινόμενα για φαγητό είναι το Καφενείο του Μουγκού στη Χώρα με το ψητό χταπόδι στα κάρβουνα και το σπιτικό ρακόμελο, η Αργώ προς Πέρα Γιαλό με ωραίους μεζέδες και ψημένη ρακή και η Ακτή με φρέσκο ψάρι και τρομερή θέα προς το Κάστρο, ειδικά αν κλείσετε ένα από τα απομονωμένα τραπεζάκια που θυμίζουν καράβι!

Στην Αστυπάλαια θα φάτε επίσης ωραία γλυκά με θέα. Μέσα στη Χώρα προτεινόμενα είναι το Μελτέμι απέναντι από τους ανεμόμυλους, το Αρχιπέλαγος που βλέπει το Κάστρο στο πιάτο και ο Μαρίνος στη Μαλτεζάνα.

DSCN0541

Το νησί είναι σχετικά ήρεμο, αλλά μπορεί κανείς να βρει μέρη να πιει το ποτό του. Σταθερή αξία είναι το Castro Bar στο Κάστρο που σερβίρει ωραία κοκτέιλ σε μαγευτική τοποθεσία δίπλα στα τείχη του Κάστρου. Τα μέρη που μαζεύεται ο κόσμος για ποτό είναι επίσης η Άρτεμις στη Χώρα, το κοκτέιλ μπαρ Στη Θέα με ωραία μουσική και φυσικά, τρομερά κοκτέιλ, το Αρχιπέλαγος για γλυκά και ποτά. Για διασκέδαση μέχρι το ξημέρωμα οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες προτιμούν το Πανόραμα, με καταπληκτική θέα στη Χώρα και το Κάστρο. Από τις πιο ωραίες στιγμές κατά την παραμονή μας στο νησί ήταν όταν, τρώγοντας γλυκό και πίνοντας ποτό στο Αρχιπέλαγος, στο νησί σημειώθηκε μπλακ-άουτ της ΔΕΗ, χαρίζοντας ρομαντικές στιγμές υπό το φως του φεγγαριού.

Ημερήσιες αποδράσεις

DSCN0693

Για να επισκεφτεί κανείς ορισμένες από τις απομακρυσμένες παραλίες, υπάρχουν καραβάκια που αναχωρούν καθημερινά από τον Πέρα Γιαλό. Μία εκδρομή που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι στα γειτονικά νησάκια Κούνουπα και Κουτσομύτη. Γι αυτά τα νησιά προτιμήστε να πάρετε το καραβάκι Πλουμί του καπετάν Αντώνη (τηλέφωνο 6945965158) από τη Μαλτεζάνα. Έχει αναχώρηση καθημερινά στις 11:15, ενώ χρειάζεται να κάνετε κράτηση. Είναι πιο κοντά και πιο οικονομικά απ’ό,τι αντίστοιχη εκδρομή από τον Πέρα Γιαλό, ενώ ο καπετάν Αντώνης είναι ευγενικός και φιλόξενος. Το κόστος είναι 12€ μετ’ επιστροφής, ενώ στο σκάφος υπάρχουν νερά για όσους ξεχάσουν να πάρουν προμήθειες. Το καραβάκι προσεγγίζει πρώτα το νησάκι Κουτσομύτη, το οποίο χωρίζεται με ένα στενό πέρασμα από τη νησίδα Τηγάνι. Τα νερά είναι κάτασπρα και πεντακάθαρα από τα λευκά βότσαλα. Η παραλία δεν έχει σκιά, οπότε να έχετε μαζί σας ομπρέλα και προμήθειες. Το κολύμπι από τον Κουτσομύτη στο Τηγάνι είναι must.

DSCN0737

Δυόμιση περίπου ώρες μετά, το καραβάκι πηγαίνει τους επισκέπτες στην Κουνούπα. Μία στενή λωρίδα άμμου χαρίζει δύο παραλίες σ’αυτό το νησί. Προτιμήστε αυτή εντός του κόλπου. Τα χρώματα είναι τιρκουάζ και το όλο τοπίο μοναδικό. Η εκδρομή αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.


Created with flickr slideshow.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.