Το Πήλιο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ως προορισμός. Είναι παντός εποχής, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, έχει πρόσβαση τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Παγασητικό κόλπο. Οι επιλογές για να περάσει κανείς τις διακοπές του είναι αρκετές. Αν επιλέξει κανείς να περάσει μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών στο Πήλιο θα βρει μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας, εκεί όπου το μπλε χρώμα των νερών παίρνει κάτι από το πράσινο των δέντρων, δίνοντας ενδιαφέροντες αποχρώσεις του μπλε. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση θα ξεναγηθούμε σε ορισμένες παραλίες πέριξ της Τσαγκαράδας, κυρίως στον Μυλοπόταμο και στον Λιμνιώνα, ενώ θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά στην ευρύτερη περιοχή στα χωριά Λαμπινού, Μούρεσι και Άγιος Ιωάννης.

Μετάβαση

Η Τσαγκαράδα, που είναι ο κυριότερος οικισμός της περιοχής, απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Βόλο. Μετά το Βόλο κατευθύνεται κανείς παραλιακά, περνάει από Αγριά και Λεχώνια και στρίβει προς Μηλιές, όπου ακολουθεί μία ωραία διαδρομή μέσα από πράσινο και αρκετές στροφές. Εναλλακτικά, συνεχίζει και μετά τις Μηλιές, σε μία λίγο μεγαλύτερη διαδρομή αλλά με λιγότερες στροφές.

Διαμονή

Στην περιοχή υπάρχουν οικήματα για όλα τα γούστα: Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες, αυτόνομες οικίες, κάμπινγκ. Ανάλογα με το τι θέλετε και πώς έχετε σκεφτεί τις διακοπές σας, έχετε πολλές επιλογές. Ως προς την τοποθεσία, το καλοκαίρι προτείνω κάποιο μέρος κοντά στην παραλία – αν είναι δυνατόν σε απόσταση βολής με τα πόδια. Ειδικά το Σαββατοκύριακο στις παραλίες της περιοχής έρχεται αρκετός κόσμος από Βόλο για ημερήσια εκδρομή, οπότε θα δυσκολευτείτε στο παρκάρισμα. Εμείς επιλέξαμε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Μυλοπόταμο, το οποίο επιπλέον είχε άμεσα πρόσβαση στη θάλασσα και ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες για απευθείας βουτιές από τα βράχια! Αν επιλέξετε την Τσαγκαράδα, έχετε υπόψη σας ότι το χωριό εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση, τα σπίτια είναι αραιά χτισμένα, δίνοντάς σας ευκαιρία για περπάτημα και άσκηση.

Αξιοθέατα – παραλίες – χωριά

Γενικότερα η περιοχή χαρακτηρίζεται από μικρά και μεγαλύτερα κολπάκια, όπου το πράσινο του βουνού συνδυάζεται με το πράσινο της θάλασσας. Ορισμένοι κόλποι έχουν διαμορφωμένες παραλίες με άμμο, άλλες με πέτρες, ενώ υπάρχουν αρκετοί με βράχια, όπου θα εκπαιδευτείτε στις βουτιές.


Η πρώτη παραλία του Μυλοπόταμου

Η πιο γνωστή παραλία της περιοχής είναι ο Μυλοπόταμος, όχι άδικα. Πρόκειται για μία παραλία με λευκή άμμο, άγριο και επιβλητικό τοπίο, καθαρά νερά και την ιδιαιτερότητα ότι χωρίζεται στη μέση από έναν βράχο ο οποίος έχει 2 τρύπες. Η μία τρύπα επιτρέπει την πρόσβαση μέσω της παραλίας με τα πόδια, ενώ η άλλη είναι μέσα στη θάλασσα. Για να κατεβείτε, αφήνετε το όχημά σας στο πάρκινγκ που υπάρχει ακριβώς από πάνω και κατεβαίνετε τα σκαλάκια. Τα Σαββατοκύριακα ειδικά μαζεύει πολύ κόσμο, οπότε τα αυτοκίνητα μπορεί να παρκάρουν ακόμη και 1-2 χιλιόμετρα μακριά! Η παραλία έχει μία καφετέρια λίγο πιο ψηλά, η οποία έχει στήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες, αν και σχεδόν πάντα θα βρει κανείς σκιά λόγω των βράχων. Προτιμήστε να πάτε σχετικά νωρίς, ώστε να πιάσετε καλή θέση και να απολαύσετε το μπάνιο πριν την έλευση των…βαρβάρων.


Η δεύτερη παραλία του Μυλοπόταμου, μέσα από την τρύπα στο βράχο

Η δεύτερη παραλία του Μυλοποτάμου, περνώντας κανείς από το άνοιγμα του βράχου, είναι συνήθως πιο ήρεμη. Στην παραλία υπάρχουν, επίσης, βράχοι από τους οποίους μπορείτε να κάνετε βουτιές, ενώ στη δεύτερη παραλία υπάρχει δεμένο σχοινί για αναρρίχηση για τους πιο τολμηρούς. Δίπλα από το πάρκινγκ των αυτοκινήτων υπάρχει και μία ταβέρνα, του Αγγέλικα, όπου σερβίρονται μαγειρευτά, θαλασσινά και κρεατικά σε σχετικά καλές τιμές.


Η παραλία στις εκβολές του χειμάρρου

Κατεβαίνοντας από το πάρκινγκ δίπλα στην ταβέρνα, πηγαίνοντας προς το ξενοδοχείο Φάρος, υπάρχει ένα μικρό μονοπατάκι που κατεβαίνει σε μία μικρή παραλία, η οποία είναι στην ουσία οι εκβολές ενός τοπικού χειμάρρου. Εκεί βρίσκεται και ένα μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Η μικρή αυτή παραλία δεν έχει κόσμο. Είναι βραχώδης με μεγάλες πέτρες, αρκετά ήσυχη, ενώ στην άκρη της υπάρχει ένα κομμάτι με άμμο όπου μπορείτε να απλώσετε την πετσέτα σας. Προτείνεται σε όσους θέλουν την ηρεμία τους από τον πολύβουο Μυλοπόταμο.


Η παραλία του Λιμνιώνα

Στον δρόμο μεταξύ Λαμπινού και Τσαγκαράδας υπάρχει μία ταμπέλα που λέει προς ξενοδοχείο Φάρος και παραλία Λιμνιώνα. Ο δρόμος αρχικά έχει άσφαλτο, ενώ μετά συνεχίζει με χωματόδρομο, σχετικά ομαλό. Ακολουθείτε τις ταμπέλες προς Λιμνιώνα. Πρόκειται για μία όμορφη, ήσυχη παραλία, με άμμο και μικρούς κολπίσκους στην αριστερή άκρη, που προσφέρονται για τις λεγόμενες καβάτζες. Εκεί μπορείτε να στήσετε την ομπρέλα σας και να απολαύσετε κολύμπι, καθώς δεν μαζεύει πάρα πολύ κόσμο. Δίπλα στην παραλία υπάρχει και το ομώνυμο καφέ – ουζερί όπου μπορείτε να προμηθευτείτε αναψυκτικά, νερά, αλλά και να τσιμπήσετε κάτι.


Παραλία Λαμπινού

Κάτω από το χωριό Λαμπινού υπάρχει η ομώνυμη παραλία. Πρόκειται και σ’αυτή την περίπτωση για έναν μικρό κολπίσκο με καθαρά νερά. Για να φτάσει κανείς στην παραλία χρειάζεται να κατεβεί μερικά σκαλιά. Πάνω ακριβώς υπάρχει ένα καφέ – beach bar, όπου μπορεί κανείς να καθήσει για να δροσιστεί και να απολαύσει τη θέα. Η παραλία έχει χώρο για πάρκινγκ, αν και εδώ τα Σαββατοκύριακα μαζεύει αρκετό κόσμο.


Η παραλία του Αγίου Ιωάννη

Βορειότερα του Μυλοποτάμου υπάρχουν ορισμένες άλλες γνωστές παραλίες, ανάμεσά τους η Φακίστρα, στην οποία φτάνει κανείς μέσω Τσαγκαράδας, το Μούρεσι με τις δύο παραλίες του, αυτή του Πάπα Νερό, της Νταμούχαρης και του Αγίου Ιωάννη. Εκεί θα βρει κανείς αρκετά καταλύματα, κάμπινγκ, καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Το μέρος προσφέρεται για βόλτα, ενώ η ανατολή από την παραλία του Αγίου Ιωάννη είναι κάτι το ιδιαίτερο, καθώς βλέπει κανείς τον ήλιο να αναδύεται από τη θάλασσα, καθώς δεν υπάρχει κάτι να εμποδίζει στον ορίζοντα.

Για βόλτες προσφέρεται και η Τσαγκαράδα. Το χωριό αυτό έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι αραιοκατοικημένο, ενώ τα σπίτια απέχουν το ένα από το άλλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί κανείς να μπει στο χωριό και να διασχίσει 5-6 χιλιόμετρα πριν συναντήσει την ταμπέλα για έξοδο. Διαθέτει καταλύματα, καφέ, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια. Άλλα κοντινά μικρά χωριά είναι το Ξορύχτι (ή Ξουρύχτι) και το Μούρεσι.

2 σχόλια για την ανάρτηση “Παραλίες ανατολικού Πηλίου: βουνό και θάλασσα

  1. Μία μικρή επισήμανση.
    Αν έχει έστω και λίγο κύμα, πρέπει να προσέχουμε τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι όταν κάθονται στην άκρη της παραλίας γιατί έχει ισχυρά ρεύματα προς τα μέσα και εγώ από προσωπική πείρα στην ηλικία των 8 παρασύρθηκα από κύμα μέσα και κόντεψα να πνιγώ από το την ταχύτητα και την ορμητικότητα που έγινε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.