Η Ικαρία είναι ένα από τα ιδιαίτερα νησιά της χώρας, κυρίως λόγω τρόπου ζωής και γενικότερης φιλοσοφίας. Παλιός τόπος εξορίας αριστερών, η άγρια φύση και ομορφιά του νησιού το κάνει σίγουρα ξεχωριστό. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, κοντά στη Σάμο. Πρόκειται για ένα μακρόστενο νησί, με δύο ξεχωριστές πλευρές και την οροσειρά του Αθέρα (Πράμνος) που το κόβει στα δύο. Λόγω του βουνού, οι αέρηδες του νησιού έχουν ορμή, δίνοντας ένα επιπλέον στοιχείο στο κλίμα του νησιού. Είναι επίσης γνωστό για τους ρυθμούς των κατοίκων του νησιού, που ξενίζουν όποιον προέρχεται από πόλεις με έντονη καθημερινότητα όπως η Αθήνα. Εντούτοις, έχει να προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση στον επισκέπτη, ενώ προσφέρει ωραία τοπία, καλό φαγητό και φιλοξενία, αλλά και διασκέδαση, κυρίως λόγω των παραδοσιακών πανηγυριών.

IMAGE_265
Η ιστορία του νησιού είναι άμεσα συνδεμένη με το μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου.

Μετάβαση

Η Ικαρία διαθέτει αεροδρόμιο. Συνδέεται απευθείας με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας με την Ολυμπιακή-Aegean Airlines, ενώ υπάρχουν πτήσεις τόσο για Λήμνο, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Μυτιλήνη (Λέσβος) και Μύκονο με την εταιρεία Sky Express. Διαθέτει δύο λιμάνια, τον Εύδηλο και τον Άγιο Κήρυκο, τα οποία συνδέονται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, τη Σάμο, τη Χίο, τους Φούρνους, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σύρο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Νάξο αλλά και εποχιακά με Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Το ταξίδι από Πειραιά διαρκεί περίπου 10 ώρες.

Μετακίνηση – διαμονή

Το οδικό δίκτυο στην Ικαρία δεν είναι ιδιαίτερα καλό, λόγω της μορφολογικής δομής του νησιού. Έχει αρκετές στροφές, θέλει ιδιαίτερη προσοχή το βράδυ, ενώ τα δύο τμήματα του νησιού ενώνονται σε 2 σημεία, ένα στο κέντρο του νησιού και ένα στο βορειοανατολικό άκρο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το πού θα επιλέξει κανείς να μείνει. Πριν κανονίσετε, λοιπόν, επιλέξτε ποια αξιοθέατα – παραλίες σας ενδιαφέρουν και κανονίστε τη διαμονή σας κάπου κοντά. Η μετακίνηση για παράδειγμα από τον Άγιο Κήρυκο στον Εύδηλο δεν είναι κάτι τόσο απλό. Το νησί διαθέτει αρκετά καταλύματα, ενώ αρκετός κόσμος επιλέγει το κάμπινγκ και δη το ελεύθερο, ιδιώς στον Να.

IMAGE_250
Η παραλία Νας

Παραλίες – αξιοθέατα

Η Ικαρία διαθέτει αρκετές και ιδιαίτερες παραλίες. Οι περισσότερο γνωστές και τουριστικές βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Οι κυριότερες του βόρειου τμήματος είναι ο Αρμενιστής, το Αυλάκι, το Γιαλισκάρι με τις ψαροταβέρνες, το Κυπαρίσσι, το Λιβάδι, η Μεσακτή, ο Νας με το καταπληκτικό φαράγγι που πρέπει να διασχίσετε για να προσεγγίσετε την παραλία, το Καραβόσταμο και άλλες. Στο νότιο τμήμα ξεχωρίζουν οι μοναδικές Σεϋχέλλες, για τις οποίες χρειάζεται να κατεβεί κανείς με τα πόδια, ενώ στην παραλία πιάνει καθημερινά βάρκα η οποία λειτουργεί ως beach bar-καντίνα! Άλλες ωραίες παραλίες στην περιοχή είναι τα Θέρμα, όπου ζεστό νερό αναβλύζει και μέσα στη θάλασσα και οι παραλίες πέριξ του χωριού Μαγγανίτης. Μπορείτε να δείτε αναλυτικό χάρτη με τις παραλίες στο visitikaria.gr

IMAGE_275
Τα νερά στην παραλία Σεϋχέλλες

Ο Άγιος Κήρυκος είναι η πρωτεύουσα του νησιού και κύριο λιμάνι. Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά, ενώ προσφέρει θέα προς τους Φούρνους και αν είναι η ορατότητα καλή, έως και την Πάτμο. Ο Εύδηλος είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, σχετικά ανεπτυγμένο τουριστικά. Άλλα ενδιαφέροντα χωριά και οικισμοί είναι το Γιαλισκάρι, ο Αρμενιστής, τα χωριά της Μεσσαριάς (που βρίσκονται στο μέσο του νησιού), ο γνωστός για τα βραδινά ωράρια λειτουργίας Χριστός ή Ράχες, ο Μαγγανίτης και άλλα. Καθένα από τα χωριά αυτά έχει το δικό του πανηγύρι, ειδικά τον Αύγουστο. Στα χρήσιμα links μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα πανηγύρια ανά ημερομηνία και χωριό.

Διασκέδαση – δραστηριότητες

Η ζωή του νησιού είναι κυρίως στο βόρειο τμήμα. Εκεί βρίσκονται οικισμοί όπως το Γιαλισκάρι και ο Αρμενιστής, καθώς και ο Εύδηλος. Στο νότιο τμήμα ξεχωρίζει ο Άγιος Κήρυκος που έχει αρκετές ταβέρνες και ορισμένα μπαράκια. Ο Χριστός στις Ράχες μαζεύει αρκετό κόσμο, τόσο για φαγητό όσο και για ποτό, καθώς έχει τη φήμη ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την ημέρα και ανοίγουν τη νύχτα – κάτι που δεν ισχύει απόλυτα, οι μύθοι όμως ενισχύουν την επισκεψιμότητα. Η πλατεία στον Χριστό μαζεύει αρκετό κόσμο, καθώς και λόγω του υψόμετρου του χωριού, έχει δροσιά ακόμη και τις πιο ζεστές καλοκαιρινές νύχτες.

Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι διασκέδασης στην Ικαρία είναι τα πανηγύρια. Τα ικαριώτικα πανηγύρια έχουν κάτι το ιδιαίτερο, έναν χαρακτήρα διαφορετικό. Έχει κανείς την αίσθηση ότι όλοι είναι γνωστοί. Σε αυτά σερβίρεται κυρίως κατσικάκι στη λαδόκολλα – η Ικαρία φημίζεται για τα ημιάγρια κατσίκια που συναντά κανείς να περιφέρονται στους δρόμους, τα οποία έχουν ελάχιστο λίπος. Το κατσικάκι και τα λοιπά εδέσματα συνοδεύονται απαραίτητα με ικαριώτικο κόκκινο κρασί (φωκιανό ή μπεγλέρι) και φυσικά ικαριώτικο χορό (καμία σχέση με το τι έχουμε ως άκουσμα από τον Πάριο). Μάθετε τα βήματα με τη χαρακτηριστική αναπήδηση ακόμη και online πριν επισκεφτείτε το νησί.

Άλλο χαρακτηριστικό των πανηγυριών είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν μεμονωμένα τραπέζια, αλλά πάγκοι, ενώ μην παραξενευτείτε όταν γυρίσετε από το χορό αν βρείτε κάποιον άλλο να κάθετε στη θέση σας. Τα πανηγύρια ξεκινάνε από τις 12 το μεσημέρι και κρατάνε έως τα ξημερώματα, ενώ οι ορχήστρες χωρίζονται σε βάρδιες, οι οποίες αλλάζουν τουλάχιστον 2 φορές κατά την διάρκεια. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε κάποιο πανηγύρι, θα έχετε χάσει μεγάλο κομμάτι της ικαριώτικης εμπειρίας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τουριστικά πανηγύρια που μαζεύουν υπερβολικά πολύ κόσμο, ρωτήστε κάποιον ντόπιο να σας κατευθύνει στα μικρότερα και πιο χαρακτηριστικά.

Εφόσον οι μέρες σας στο νησί είναι αρκετές, διαθέστε μία τουλάχιστον ημέρα για εκδρομή με το καραβάκι στους Φούρνους. Απέχουν λιγότερο από μία ώρα από τον Άγιο Κήρυκο, ενώ εκεί μπορείτε να φάτε φρέσκο αστακό σε οικονομικές τιμές, να χαλαρώσετε ακόμη περισσότερο και να μάθετε στοιχεία για την ιστορία του τόπου και τη φιλοσοφία των κατοίκων.

Αξίζει κανείς στην επίσκεψή του στην Ικαρία να μιλήσει με ντόπιους, είτε στο κατάλυμα που μένει είτε σε κάποιο πανηγύρι. Οι ντόπιοι φαίνονται άγριοι εκ πρώτης όψεως, είναι όμως συζητήσιμοι, φιλόξενοι και ανεκτικοί άνθρωποι με άποψη και φιλοσοφία για τη ζωή που ξεφεύγει απ’όσα γνωρίζουμε οι διαμένοντες σε μεγάλες πόλεις. Αρκετοί έχουν αριστερές καταβολές, ενώ δέχονται τους τουρίστες ως έχουν – ακόμη και τους λεγόμενους “γκρούβαλους”. Γκρούβαλοι λέγονταν παλιότερα, σύμφωνα με μία εκδοχή, οι ελεύθεροι κατασκηνωτές του νησιού, που επιδίδονταν κατά καιρούς σε μίνι επιδρομές στα μποστάνια των ντόπιων, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και στα πανηγύρια. Ο όρος πλέον φέρει αρνητική χροιά και περιλαμβάνει τους δήθεν εναλλακτικούς με άσχημη συμπεριφορά – από μικροκλοπές, φασαρίες, ναρκωτικά κτλ. Ενώ ξεκίνησε ως όρος ελευθεριότητας, η μόδα των “εναλλακτικών” έχει οδηγήσει στην υπερβολή.

 Χρήσιμα links

Λίστα πανηγυριών Ικαρίας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.