Αν ποτέ βρεθείτε στην Ικαρία για διακοπές, αφιερώστε μία τουλάχιστον ημέρα για να πεταχτείτε στους Φούρνους. Οι Φούρνοι Ικαρίας ή Φουρνοι Κορσέων ή σκέτο Φούρνοι, είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που αποτελείται από διάφορα μικρά νησάκια. Από αυτά κατοικούνται τα δύο μεγαλύτερα, οι Φούρνοι και η Θύμαινα. Αν τα επισκεφτείτε έστω και για ημερήσια εκδρομή, ίσως καταλάβετε γιατί οι κάτοικοί τους είναι οι μακροβιότεροι στην Ευρώπη. Την επόμενη φορά δε, ίσως επιλέξετε τους Φούρνους ως αποκλειστικό προορισμό διακοπών.

Μετάβαση – Μετακίνηση – Διαμονή

3 φορές την εβδομάδα υπάρχει καράβι από Πειραιά που πιάνει στους Φούρνους. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάρει το καραβάκι που συνδέει Ικαρία, Φούρνους και Σάμο. Τέλος, υπάρχουν δρομολόγια – ημερήσιες εκδρομές με καϊκια από τον Άγιο Κήρυκο, όποτε το επιτρέπει η θάλασσα.

Οι Φούρνοι έχουν μικρό οδικό δίκτυο, χωμάτινο στο μεγαλύτερο μέρος του. Μετακινηθείτε με τα πόδια ή με καραβάκια για τα κοντινά νησιά και τις παραλίες.

Υπάρχουν ορισμένα καταλύματα στον κεντρικό οικισμό. Λόγω των περιορισμένων δωματίων, προγραμματίστε εγκαίρως τις διακοπές σας ώστε να μην βρεθείτε να κοιμάστε κάτω από τα αστέρια.

Τι να κάνει – δει – φάει ο επισκέπτης

IMAGE_306

Το καραβάκι πιάνει στους Φούρνους, ενώ συνεχίζει για άλλες παραλίες μετά. Εμείς επιλέξαμε να κατεβούμε στους Φούρνους. Με το που κατεβαίνει κανείς στο λιμάνι, καλό θα είναι να πάει σε μία από τις ψαροταβέρνες του λιμανιού για να κλείσει την σπεσιαλιτέ του νησιού, την αστακομακαρονάδα. Η τιμή πριν 4 χρόνια που είχαμε πάει ήταν μισή απ’ό,τι βρίσκει κανείς αλλού. Εκτός από αστακό, βρίσκει κανείς φρεσκότατα ψάρια, καθώς το νησί διαθέτει πάρα πολλά αλιευτικά σκάφη. Ο Μίλτος και τα Δελφίνια είναι τα δύο κυριότερα – εμείς επιλέξαμε το δεύτερο λόγω αστακού.

IMAGE_296

Αφού κλείσαμε τον αστακό για το μεσημέρι, κατευθυνθήκαμε, μέσα από τα δρομάκια με τα δέντρα, προς την πλατεία του χωριού. Εκεί επιλέξαμε να πιούμε τον καφέ μας, πριν πάμε παραλία. Παρά την ζέστη της ημέρας, τα δέντρα της πλατείας έκαναν αρκετά καλό ίσκιο. Στο καφενείο γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει Φούρνοι Ικαρίας.

IMAGE_298

Συγκεκριμένα, στο διπλανό τραπέζι καθόταν ένας παππούς ηλικίας άνω των 80. Του πιάσαμε κουβέντα για το νησί, ενώ αυτός ξεκίνησε να μας λέει ιστορίες για τον παππού του που πρόλαβε να ζήσει την εποχή των πειρατών – από εκεί άλλωστε ονομάζεται και το νησί Φούρνοι Κορσέων (κουρσάρων – πειρατών). Εννοείται ότι τον κεράσαμε καφέ. Κάποια στιγμή ο παππούς σηκώθηκε να πάει σπίτι του. Όταν του είπαμε να καθήσει παραπάνω, μας είπε ότι έπρεπε να πάει σπίτι να βάλει φαγητό στον πατέρα του! Περιττό να πω ότι μείναμε με το στόμα ανοιχτό, καθώς ο πατέρας του πρέπει να είναι υπεραιωνόβιος. Γονίδια, χαλαρή ζωή χωρίς άγχος, φρέσκα ψάρια, λαχανικά και κρεατικά είναι τα μυστικά των κατοίκων, όπως μας είπαν κι άλλοι.

Μετά τον καφέ και το σοκ, περπατήσαμε λίγο στον οικισμό των Φούρνων. Συναντήσαμε αρκετά όμορφα σπίτια, ενώ μας έκαναν εντύπωση κάποιες αναφορές στη Μάνη – φαίνεται κάποιοι κάτοικοι είχαν σχέση με τα μέρη εκείνα.

IMAGE_310

Η βόλτα συνεχίστηκε σε 2 κοντινές παραλίες, στο Καμπί (δυτικά του νησιού, όπου βρίσκεται και ομώνυμος μικρός οικισμός) και στην Ψιλή Άμμο (ανατολικά του νησιού). Και οι δύο είναι σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, η δεύτερη έχει και ξαπλώστρες. Απολαύστε την ηρεμία της παραλίας και της θάλασσας, βλέποντας τα απέναντι νησιά. Στην επιστροφή θέλαμε να κάνουμε στάση στη Θύμαινα, ο καιρός όμως δεν το επέτρεψε, όπως μας είπε ο καπετάνιος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νησί μας δημιούργησε προσδοκίες για μελλοντική αποκλειστική επίσκεψη και διακοπές!

2 σχόλια για την ανάρτηση “Ημερήσια εκδρομή στους Φούρνους Κορσέων

  1. Συγνώμη άλλα το πήλινο στην αστακομακαροναδα είναι του ”ΜΙΛΤΟΥ”.

  2. Υπαρχει για ιουνιο ημερησια εκδρομη απο ικαρια για φουρνους?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.