To καλό με την Κέα ότι είναι ένα νησί που προσφέρεται για ημερήσια εκδρομή! Φεύγεις από το σπίτι σου με το αυτοκίνητο στις 11:00, παίρνεις το πλοίο από το Λαύριο στις 12:00 και στις 13:30 είσαι σε μια παραλία του νησιού και λιάζεσαι. Λίγο περισσότερη ώρα από όση θα έκανες για να πας σε μια πλαζ της Αττικής, αλλά είσαι σε νησί και είναι άλλη αίσθηση! Κάνεις λοιπόν το μπάνιο σου, τρως και το κατιτίς σου, πίνεις κι ένα καφεδάκι στη χώρα και παίρνεις το πλοίο της επιστροφής στις 20:00-20:30 (ανάλογα τη μέρα) και στις 22:30 το αργότερο είσαι πίσω στο σπίτι σου, έτοιμος για τη βραδινή έξοδο. Προφανώς, μπορείς να κάτσεις και περισσοτερες ημέρες (γνώμη μας όχι πάνω από 4-5) αφου και παραλίες μπόλικες έχει το νησί, και διαδρομές για περιπάτους, και τα αξιοθέατα του! Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος
Μετάβαση – Μετακίνηση
Η Κέα (ή Τζιά) συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με το λιμάνι του Λαυρίου 3-5 φορές την ημέρα (ανάλογα με την εποχή και την ημέρα). Στο Λαύριο μπορείτε να πάτε οδικώς με το δικό σας μέσο το οποίο μπορείτε να πάρετε και στο νήσι, ή με το ΚΤΕΛ Αττικής. Η απλή διαδρομή με το πλοίο για ένα άτομο κοστίζει 11,5 ευρώ ενώ το εισητήριο του αυτοκινήτου κυμαίνεται από 32-40€ ανάλογα με το μέγεθος. Άρα, τα εισητήρια του ταξιδιού για δύο άτομα ξεκινούν από 110€.
Για τη μετακίνηση εντός του νησιού, εαν δεν έχετε πάρει αυτοκίνητο, υπάρχει το τοπικό ΚΤΕΛ, το οποίο όμως περιορίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, πηγαίνοντας από τη χώρα, την Ιουλίδα, μέχρι τον Οτζιά κάθε μισή με μία ώρα. Η εναλλακτική λύση είναι τα ραδιοταξί…
Διαμονή
Για όσους επιθυμούν να επεκτείνουν τη διαμονή τους και πέρα της μια ημέρας, προφανώς υπάρχουν και καταλύματα για όλα τα γούστα, από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι υπερλουξ ξενοδοχεία με πισίνες, σπα και λοιπά. Αυτό που έχουμε να προτείνουμε είναι να μείνετε στο βορείοδυτικό μέρος του νησιού (Κορρησία-Γιαλισκάρι-Βουρκάρι-Οτζιάς). Κοντά στο λιμάνι, κοντά σε αρκετές παραλίες και κοντά στη νυχτερινή ζωή.
Αξιοθέατα-Παραλίες
Με το πλοίο θα φτάσετε στην Κορησσία, το λιμάνι του νησιού. Έχει μινι-μάρκετ και φούρνο για να προμηθευτείτε αν θέλετε κάτι για το δρόμο, ενώ έχει και μαγαζιά με σουβενίρ για τα αναμνηστικά. Έχει και μια αμμωδη παραλία, η οποία είναι βέβαια δίπλα στο λιμάνι. Σύμφωνα με τους ντόπιους τα νερά ακόμα κι εδώ είναι καθαρά, αλλά προσωπικά δεν μας εμπνέει το να κάνουμε το μπάνιο μας στα απόνερα των πλοίων της γραμμής, οπότε δεν την έχουμε δοκιμάσει.
Σε κοντινή απόσταση προς τη βόρεια πλευρά του νησιού είναι σε σειρά, το Γιαλισκάρι, το Βουρκάρι και ο Οτζιάς. Στο Γιαλισκάρι θα βρείτε μια μικρή και οργανωμένη παραλία, ενώ το Βουρκάρι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, στο οποίο δένουν όλα τα σκάφη των επισκεπτών, με ότι αυτό συνεπάγεται.. Κίνηση, τσιμπημένες τιμές και έντονη νυχτερινή ζωή. Ο Οτζιάς είναι η κοντινή “οικογενειακή” παραλία του νησιού. Μεγάλη αμμουδιά, σχετικά ρηχή στα πρώτα μέτρα. Διαθέτει καντίνες και δύο ταβέρνες σε απόσταση 3 λεπτών. Η πρώτη είναι πάνω στην παραλία, και η δεύτερη λιγα μέτρα βορειότερα…
Εκτός από τις πολυ κοντινές παραλίες, υπάρχουν και αυτές οι οποίες προσεγγίζονται μόνο με αυτοκίνητο. Τέλος, υπάρχουν και πολλοί όρμοι και παραλίες, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται μόνο με πλεούμενο… Οι παραλίες που έχουμε προσωπική άποψη είναι οι εξής:
Σπαθί. Συμπαθητική οργανωμένη παραλία στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι αρκετά μεγάλη με χώρο για να απλώσετε και τη δικιά σας ψάθα και ομπρέλα. Έχει ένα μαγαζί το οποίο σερβίρει καφέδες και λοιπά (αλκοολούχα και μη) δροσιστικά ροφήματα αλλά και (νόστιμο) φαγητό. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι χωματόδρομος…
Ποίσσες. Μεγάλη και αμμώδης παραλία, μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό με πολύ χώρο για να απλώσετε τα πράγματα σας ενώ διαθέτει και κάποιες ομπρέλες.
Κούνδουρος. Η πιο μακρινή παραλία του νησιού, που μπορεί να προσεγγίσετε με αυτοκίνητο (περίπου 30′ από την Ιουλίδα). Θα καταλάβετε ότι πλησιάζετε όταν αρχίσετε να βλέπετε ανεμόμυλους από το παράθυρο! Η παραλία διαθέτει beach bar, μουσική, αρκετά πυκνοκατοικημένες ξαπλώστρες, παιδική χαρά, όλα οι ανέσεις μιας σύγχρονης παραλίας… Λόγω ασθένειας του παιδιού δεν δοκιμάσαμε το φαγητό, ενώ διαπιστώσαμε ότι διαθέτει και ιατρείο με παιδικό θερμόμετρο.
Ξύλα. Φέτος δεν την επισκεφτήκαμε στη σύντομη διαμονή μας, αλλά την τελευταία φορά πριν 2-3 χρόνια είχε ομπρέλες/ξαπλώστρες άνευ αντιτίμου και μια καντίνα που εξυπηρετούσε τους λουόμενους με σάντουιτς και καφέ… Για να πάτε στην παραλία, ένας μέρος του διαδρομής γίνεται σε χωματόδρομο.
Η Ιουλίδα, η πρωτεύουσα, βρίσκεται σε ύψωμα στο κέντρο περίπου του νησιού. Στα στενά της σοκάκια δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, οπότε το αφήνετε στο (μίκρο είναι η αλήθεια) χώρο στάθμευσης στην είσοδο του οικισμού. Ειδικά τα καλοκαιρινά βράδια, μπορεί να χρειαστεί να παρκάρετε επι του δρόμου και σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Στη Χώρα μπορείτε να κάνετε τον απογευματινό σας περίπατο και αν συνεχίσετε στον κεντρικό δρόμο και διασχίσετε το χωριό θα φτάσετε στο πιο γνωστό αρχαιολογικό έκθεμα του νησιού, το Λιοντάρι της Κέας, ένα αρχαϊκό γλυπτό του 600 π.Χ. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του νησιού, στη Χώρα υπάρχει και το αρχαιολογικό μουσείο της Κέας.
Διασκέδαση
Για φαγητό σε όλες σχεδόν τις παραλίες υπάρχουν ταβέρνες ή beach bar που προσφέρουν κάποιο σνακ ή και πλήρες γεύμα. Εμείς φάγαμε στο Στέκι του Στρογγύλη στο λιμάνι, στην ταβέρνα της Άννας στον Οτζιά, και στο Beach Bar στο Σπαθί και φάγαμε καλά και τις τρεις φορές! Για τη βραδινή διασκέδαση, το πρώτο ποτό κι ένα σύντομο σνακ, αν χρειάζεται, θα το πάρετε στην Ιουλίδα και μετά αν έχετε δυνάμεις θα συνεχίσετε στο Βουρκάρι για διασκέδαση μέχρι το πρωί.
Χρήσιμες Πληροφορίες
- Το νησί διαθέτει πολυ καλά ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών (πάνω από 30 χιλιόμετρα), με αρκετά καλή σήμανση (από όσο μπορούμε να καταλάβουμε χωρίς να είμαστε ειδικοί).
- Τα δρομολόγια πλοίων από το λιμάνι του Λαυρίου μπορείτε να βρείτε εδώ.