Σύμφωνα με τη wikipedia, στην Ελλάδα έχουμε περίπου 6000 νησιά, εκ των οποίων τα 117 μόνο κατοικούνται. Κυρίως το καλοκαίρι, επισκεπτόμαστε αρκετά από αυτά, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποιο νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκει το καθένα από αυτά. Η πλειοψηφία των νησιών βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος, αρκετά στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ κάποια λίγα στο Λιβυκό. Η ανάρτηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για τα ελληνικά νησιά, τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας και πώς αυτά αποτυπώνονται στο blogtravels.

Τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι Σποράδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Τα δύο μεγαλύτερα νησιά της χώρας, η Κρήτη και η Εύβοια, δεν ανήκουν σε κάποιο σύμπλεγμα, εντούτοις περιλαμβάνουν μικρότερα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που τα περιβάλλουν.

Κυκλάδες

Πρόκειται για το πιο τουριστικό νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας, καθώς δέχεται το μεγαλύτερο κομμάτι επισκεπτών. Ονομάστηκαν Κυκλάδες, καθώς κυκλώνουν το ιερό νησί της Δήλου – τόπος γέννησης του Απόλλωνα και της αδερφής του Άρτεμης. Βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Ανάμεσα στα κυριότερα, βρίσκει κανείς τη Σύρο, τη Νάξο, τη Θήρα (Σαντορίνη), την Πάρο, την Άνδρο, τη Μύκονο, την Τήνο, τη Μήλο, τη Σίφνο, την Κέα (Τζια), την Ίο, την Αμοργό, την Κύθνο, τη Σέριφο, την Αντίπαρο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τα Κουφονήσια (Άνω και Κάτω Κουφονήσι), την Ανάφη, τη Σίκινο, τη Σχοινούσσα, τη Δονούσα, την Ηράκλεια, τη Θηρασία, τη Δήλο, τη Μακρόνησο, τη Γυάρο, την Πολύαιγο, την Κέρο και την Ρήνεια.

Δωδεκάνησα

Είναι το σύνολο των νησιών που βρίσκονται ανάμεσα στη Σάμο, την Κρήτη και τα μικρασιατικά παράλια. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από δώδεκα. Τα κυριότερα που κατοικούνται είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Κάρπαθος, η Πάτμος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Νίσυρος, οι Λειψοί, η Τήλος, το Καστελλόριζο (ή Μεγίστη), η Χάλκη, το Αγαθονήσι, η Τέλενδος, η Ψέριμος, η Σαρία, οι Αρκοί, το Γυαλί και το Φαρμακονήσι. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσαν τις λεγόμενες Νότιες Σποράδες.

Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Ανήκουν ως επί τω πλείστον στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τα κυριότερα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι με βάση τον πληθυσμό η Λέσβος (Μυτιλήνη), η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Ικαρία, η Σαμοθράκη, οι Φούρνοι, οι Οινούσσες, τα Ψαρά, ο Άγιος Ευστράτιος (Άη Στράτης), η Θύμαινα, τα Αντίψαρα, η Σαμιοπούλα, ο Άγιος Μηνάς και ο ακατοίκητος Πασάς. Στο σύμπλεγμα βρίσκονται επίσης η Ίμβρος και η Τένεδος, νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.

Επτάνησα

Αποτελούν σύμπλεγμα εφτά κυρίων νησιών και αρκετών μικρότερων, τα οποία βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα επτά κύρια νησιά των Επτανήσων είναι η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος (ή Ζάντε), η Λευκάδα, τα Κύθηρα (Τσιρίγο), η Ιθάκη και οι Παξοί. Στο σύμπλεγμα ανήκουν επίσης μικρότερα νησιά όπως τα Αντικύθηρα, οι Αντιπαξοί, η Ερεικούσσα, το Μαθράκι, το Μεγανήσι, οι Οθωνοί, η Οξειά, ο Πεταλάς, οι Στροφάδες, ο Σκορπιός (που σχετίζεται με τον Ωνάση) και άλλα.

Βόρειες Σποράδες

Ονομάζονται πλέον και σκέτες Σποράδες. Βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας. Τα μεγαλύτερα είναι η Σκύρος, η Σκόπελος, η Αλόννησος, η Σκιάθος, η Κυρά Παναγιά, η Περιστέρα και άλλα.

Νησιά του Αργοσαρωνικού

Βρίσκονται στον Σαρωνικό και Αργολικό κόλπο, ενώ αποτελούν την Περιφερειακή ενότητα Νήσων. Κατά σειρά μεγέθους, τα κυριότερα νησιού του Αργοσαρωνικού είναι η Σαλαμίνα, η Αίγινα, η Ύδρα, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο Δοκός και το Αγκίστρι. Κάποια άλλα, μη κατοικήσιμα είναι η Μονή Αίγινας, η Σπετσοπούλα και η νησίδα Πάτροκλος.

Νησιά της περιφέρειας Κρήτης

Το μεγαλύτερο νησί της χώρας, δεν ανήκει σε κάποιο νησιωτικό σύμπλεγμα. Εντούτοις, στην περιφέρεια Κρήτης ανήκουν αρκετά μικρότερα νησιά. Πιο γνωστά είναι η Γαύδος, η Γαυδοπούλα, το Ελαφονήσι, η Γραμβούσα, η Χρυσή (ή Γαϊδουρονήσι), η Σπιναλόγκα, η Δία και το Πεταλίδι.

Νησιά γύρω από την Εύβοια

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Ούτε αυτή ανήκει σε κάποιο νησιωτικό σύμπλεγμα, ενώ γύρω της βρίσκονται αρκετά μικρότερα νησάκια και νησίδες. Κυριότερα είναι οι Πεταλιοί και τα Λιχαδονήσια (Λιχάδες), που αποτελούνται από την Μανολιά, τη Μεγάλη και τη Μικρή Στρογγυλή, καθώς και άλλα μικρότερα, ανάμεσα στα οποία και τα Ποντικονήσια.

Πηγές

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.