Ο τίτλος της ανάρτησης αυτής θα μπορούσε εναλλακτικά να είναι “Δωρεάν περίπατοι στην πόλη” ή “Ο δικός σας δωρεάν ξεναγός”, αλλά οι προτάσεις αυτές δεν περικλείουν όλο το νόημα των Free Walking Tours. Πρόκειται για ένα κίνημα που έχει ξεπηδήσει σε αρκετές χώρες, το οποίο έχει αγκαλιάσει αρκετός κόσμος και αποκτά ολοένα και περισσότερους συμμετέχοντες.

Τι είναι όμως τα Free Walking Tours; Πρόκειται, στην ουσία, για περίπατο στην πόλη από κάποιον ντόπιο ή κάποιον που γνωρίζει την πόλη αρκετά καλά ώστε να μπορεί να μεταδώσει την ψυχή της πόλης στους επισκέπτες. Οι περιπατητικές αυτές εκδρομές ξεκινούν από συγκεκριμένο σημείο, σε συγκεκριμένες ώρες, διαρκούν το πολύ δύο (2) ώρες – που είναι αρκετά ανεκτά ώστε να περπατήσει κανείς – και είναι δωρεάν. Τα άτομα που ηγούνται της βόλτας είναι μέλη κάποιας ΜΚΟ που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, ενώ τα έσοδα προέρχονται αποκλειστικά από τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι ευχαριστημένοι περιπατητές συμμετέχοντας στο τέλος της ξενάγησης.

Η περιήγηση γίνεται σε υπαίθρια, κυρίως, αξιοθέατα, καθώς όπως είπαμε δεν είναι επίσημη ξενάγηση – κάτι για το οποίο σε αρκετές χώρες απαιτείται ειδική άδεια. Χαρακτηριστικό των ατόμων που οργανώνουν τη βόλτα ως οδηγοί είναι η αγάπη και η γνώση της πόλης τους, το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός, η ικανότητα να μιλάνε επί  δύο συνεχόμενες ώρες και να κρατάνε το κοινό τους ευχαριστημένο. Από την άλλη, πρέπει να είναι έτοιμοι να αλλάξουν το πρόγραμμα σε περίπτωση κάποιου απρόοπτου γεγονότος και να έχουν έτοιμες τις εναλλακτικές τους.

DSCN0164

Από την πλευρά του επισκέπτη της πόλης είναι μια καλή ευκαιρία, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να έρθει κανείς σε επαφή με την κουλτούρα της πόλης, να δει τα βασικά αξιοθέατα καθώς και κάποια άλλα μικρότερα που μπορεί να μην τα έβρισκε στο χάρτη, να μάθει κάποιους “αστικούς μύθους”, αλλά και να έρθει σε επαφή με κατοίκους της πόλης που μπορούν να δώσουν συμβουλές για τα μέρη για φαγητό, τι να αποφύγει και τι να προτιμήσει κανείς, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί. από την άλλη, να έχει κανείς στο μυαλό του ότι δεν πρόκειται για ξενάγηση, ούτε θα υπάρχει εξατομικευμένη παροχή υπηρεσίας. Για εξατομικευμένες περιηγήσεις στα μέτρα του καθενός, θα πρότεινα κάποιες άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το dopios.

Οι βόλτες, λοιπόν, είναι προκαθορισμένες. Φτάνοντας στο σημείο και αφού γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις, ο οδηγός λέει κάποια πράγματα επιγραμματικά για το τουρ, αναφέροντας ξεκάθαρα το θέμα της δωρεάν συμμετοχής που βασίζεται στα φιλοδωρήματα. Κατόπιν, ξεκινά η βόλτα που περιλαμβάνει στάσεις σε μεγαλύτερα ή μικρότερα αξιοθέατα, κουτσομπολιά για την πόλη, σαρκασμός για τους κατοίκους, χρήσιμες ιστορικές και χρηστικές πληροφορίες. Ο ρυθμός βάδισης είναι τέτοιος ώστε να βοηθάει όλους τους συμμετέχοντες. Καλό θα είναι να βρίσκεται κανείς σχετικά μπροστά, ώστε να ακούει καλύτερα όσα αναφέρονται. Στο τέλος της βόλτας, συγκεντρώστε ό,τι απορίες έχετε, ώστε να έχετε την ευκαιρία να απαντηθούν. Συνήθως θα σας δοθεί κάποιος χάρτης της πόλης με κύρια αξιοθέατα και προτάσεις διασκέδασης. Αφήστε το φιλοδώρημά σας ανάλογα με το πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη βόλτα, αναλογιζόμενοι πάντα πώς μεταφράζεται αυτό το ποσό σε τοπικό επίπεδο.

2014-04-19 14.46.08

Κάποιο από τα μειονεκτήματα που έχει το σύστημα είναι η πιθανότητα κούρασης από το περπάτημα για κάποιον που είναι άμαθος, αν και δύο ώρες, όπως έγραψα και πιο πάνω, θεωρώ ότι είναι το κατάλληλο διάστημα. Επίσης, πρόβλημα μπορεί να είναι αν το γκρουπ είναι αρκετά μεγάλο, έτσι ώστε να μην ακούει κανείς καλά τον οδηγό. Σημαντικό στοιχείο στη βόλτα είναι το άτομο που ηγείται. Αν τα αγγλικά του δεν είναι κατανοητά, η φωνή όχι αρκετά δυνατή ή το χιούμορ κάπως πεσμένο, επηρεάζουν σίγουρα την αίσθηση της βόλτας στην πόλη.

Έχοντας συμμετάσχει σε Free Walking Tours σε τρεις διαφορετικές πόλεις (ΣόφιαΒουδαπέστηΒαρσοβία), μπορώ να πω ότι για μεσαίου και μικρούς μεγέθους πόλεις είναι από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσει κανείς την πόλη. Πλέον είναι ίσως η πρώτη μου επαφή με την πόλη, βοηθώντας ώστε να “ακτινογραφηθεί” καλύτερα αλλά και να ανακαλύψω τα μέρη ενδιαφέροντος και κυρίως όσα δεν αναγράφονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Βοηθάει να εντοπίσει κανείς τα οικονομικά εστιατόρια, μακριά από τα τουριστικά, τα μέρη για καφέ και ποτό που δύσκολα θα βρει κανείς στο χάρτη. Παρεμπιπτόντως, οι βόλτες γίνονται ανεξαρτήτως καιρού και ημέρας, είναι σταθερές ακόμη και στις γιορτές, γεγονός που επιτρέπει στον επισκέπτη την ελευθερία επιλογής.

Επιπλέον, οι βόλτες είναι και θεματικές. Καταρχάς, εκτός από τη γενική βόλτα, υπάρχει η αντίστοιχη διαδρομή και το βράδυ με τα κτήρια φωτισμένα, αλλάζοντας πλήρως το τοπίο. Θεματικές βόλτες μπορεί να είναι βόλτα που ακολουθεί κατάλοιπα της κομμουνιστικής εποχής, βόλτα με έμφαση στα μνημεία και τα σημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος και άλλα. Αν μείνετε ικανοποιημένοι από κάποια από τις βόλτες, μπορείτε να ακολουθήσετε κι άλλες. Το θέμα είναι να υπάρχει όρεξη και καλή διάθεση.

Είτε βρίσκεται κανείς στην πόλη για περισσότερο χρόνο είτε ακόμη και για κάποιον επαγγελματικό σκοπό και έχει στην διάθεσή σου λίγες μόνο ώρες, τα Free Walking Tours είναι καλή επιλογή. Κόσμος απ’όλη την Ευρώπη και τον κόσμο συναντιέται εκεί, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βλέπει κανείς ανθρώπους που ταξιδεύουν μόνοι, να συμμετέχουν ώστε να γνωρίσουν μέσα από την διαδικασία συνοδοιπόρους. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε σε μία πόλη που προσφέρονται δωρεάν βόλτες, δοκιμάστε να ακολουθήσετε. Στο κάτω-κάτω, δεν έχετε να χάσετε και τίποτε, ενώ όσα μπορείτε να δείτε και να μάθετε, πιθανότατα αξίζουν το δίωρο περπάτημά σας.

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Περπατώντας στις πόλεις με παρέα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.