*Το δεύτερο μέρος της ξενάγησης στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει βόλτες σε πάρκα και στο λιμάνι, πληροφορίες για φεστιβάλ και θέατρα, αλλά και προτάσεις για φαγητό, ποτό και διασκέδαση. Δείτε το πρώτο μέρος εδώ.

DSC08053

Υπαίθρια αξιοθέατα

Η πιο όμορφη περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι η παραλία της που εκτείνεται από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι. Το κομμμάτι από το Μεγαρο Μουσικής μέχρι το Λευκό Πύργο ονομάζεται Νέα παραλία και είναι προσφάτως ανακαινισμένη, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι αποτελεί την παλιά παραλία της πόλης.

Picture1 130

Η πιο διάσημη, αλλά και η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης είναι η πλατεία Αριστοτέλους η οποία σχεδιάστηκε από τον Ernest Hebrand.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται δύο οικοδομικά τετράγωνα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Το Καπάνι περικλείεται από τους δρόμους Αριστοτέλους, Εγνατία, Βενιζέλου και Ερμού και αποτελεί την ψαραγορά, την αγορά μπαχαρικών, υποδημάτων και ρούχων, ειδών σπιτιού. Μικρά κτίρια, διώροφα πουλάνε σχεδόν τα πάντα σκορπίζοντας μυρωδιές στην ατμόσφαιρα της πόλης. Από την άλλη η Αγορά Μοδιάνο (περικλείεται από τις Αριστοτέλους, Ερμού, Βενιζέλου κ Βασιλέως Ηρακλείου) είναι σκεπαστή βρίσκεται η κρεαταγορά και η αγορά τυριών της πόλης και πολλα ταβερνεία.

Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν πολλοί χώροι πρασίνου εκτός από τα πάρκα που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο. Ενας από τους λιγοστούς είναι το πάρκο του παλαιού ζωολογικού κήπου απέναντι από την ΧΑΝΘ και το χώρο της ΔΕΘ. Επίσης υπάρχει κια το Πεδίον του Άρεως το οποίο είναι το πάρκο μπροστά στο κτίριο του Γ’ Σώματος Στρατού. Το Σειχ Σου, το δάσος που περιβάλλει την πόλη από το Βορρά και στο οποίο βρίσκεται και ο Ζωολογικός Κήπος της Θεσσαλονίκης είναι η μοναδική ανάσα πρασίνου της πόλης.

Picture1 124

Φεστιβάλ – θέατρα

Τα τρία σημαντικότερα φεστιβάλ της πόλεις είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβριο κάθε έτους, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που γίνεται κάθε Νοέμβριο και τα Δημήτρια που γίνονται ανελλειπώς από το 1966 και περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κτλ). Επίσης στην παραλία της πόλης διοργανώνεται το Φεστιβάλ Βιβλίου της πόλης το οποίο είναι μία από τις σημαντικότερες παραδόσεις στην πόλη.

Tower02

Ανάλογα με την ημερομηνία επίσκεψης σας ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που έχει υπ’ευθύνη του το Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών, το Βασιλικό Θέατρο, τη Μονή Λαζαριστών και το Θέατρο Γης. Επίσης πολύ καλές παραστάσεις ανεβαίνουν και στο Μέγαρο Μουσικής. Τους καλοκαιρινούς μήνες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις διορργανώνονται τόσο στο Θέατρο Γης, όσο και στο Θέατρο Δάσους που βρίσκεται στο Σειχ-Σου (το δάσος που περιβάλλει την πόλη), αλλά και στο φράγμα της Θέρμης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και σε παλιότερη σχετική ανάρτηση.

Διασκέδαση – νυχτερινή ζωή

Η νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης ειναι καταπληκτική και αυτό οφείλεται ότι η πόλη στεγάζει το μεγαλύτερο, σε πληθυσμό φοιτητών, Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 150,000 φοιτητές σπουδάζουν στην πόλη σε ΑΠΘ, στο ΤΕΙ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το κέντρο της πόλης είναι (σχετικά) μικρό και περπατήσιμο οπότε η νυχτερινή ζωή απλώνεται σε ολόκληρη την έκταση του. Τα ονομαστά Λαδάδικα είναι μία περιοχή με εστιατόρια, μπυραρίες, μπαράκια, αλλά και κάποια λιγοστά πλέον clubs. Η Άθωνος, μία περιοχή με πλακόστρωτα σοκάτια που οδηγούν στην πλατεία Αριστοτέλους είναι φημισμένη για τις ταβέρνες της, όπως άλλωστε και βοριότερα πολύ κοντά στην Βόρεια πλευρά της αρχαίας Αγοράς το Bit-Bazaar που μαζεύει κυρίως φοιτητικό πληθυσμό. Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε ένα μαγζί θα ήταν το «Ευοί Ευάν». Αφήνουμε το  Bit-Bazaar και ανεβαίνουμε ακόμα ψηλότερα στο Τσινάρι που και αυτό είναι γεμάτο με πλακόστρωτα σοκάκια, όχι όμως πεζοδρομημένα. Το ομώνυμο ουζερί  «Τσινάρι», αλλά και ο «Κήπος» και το «1900» αξίζουν την προσοχή μας.

DSCN5497

Μην παραλείψετε να περάσετε από το Derlicatessen για ένα «δικάβαλο» (διπλό σουβλάκι), που αν και σαφώς ακριβότερο από τα περισσότερα της πόλης είναι ένα από τα καλύτερα. Για πατσά οι επιλογές είναι πολλές, αλλά η πιο σταθερή αξία είναι ο Τσαρουχάς στην Ολύμπου, ακριβώς πάνω από την Αρχαία Αγορά και δίπλα στο Bit-Bazaar.

Ενα ακόμα ουζερί που αξίζει την προσοχή μας είναι το «Από 2 χωριά» που σερβίρει κρητικούς και ποντιακούς μεζέδες και βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Ιπποδρομίου.

Σίγουρα δε θα μπορούσε να λείψει από το πρόγραμμα ένας μεσημεριανός καφές σε κάποιο από τα μαγαζιά της Λεωφόρου Νίκης με θέα τον κόλπο του Θερμαϊκού. Ειδικά τα μεσημέρια των Κυριακών δεν υπάρχει πιο πολυσύχναστο κομμάτι στην πόλη. Πιο κυριλέ μπαράκια υπάρχουν στην Προξένου Κορομηλά που είναι ο ακριβός εμπορικός δρόμος της πόλης. Ο πεζόδρομος της Ικτίνου και της Ζεύξιδος έχει επίσης αρκετά μπαράκια που συχνάζει η νεολαία της πόλης, ενώ το κυριότερο νυχτερινό hub είναι η περιοχή της Βαλαωρίτου. Μέχρι πρότινος στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν μόνο βιοτεχνίες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει (ή μεταφερθεί)  τα μπαράκια που αποτελούν τον μεγαλύτερο πόλο έλξης για ντόποιους και φοιτητές.

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Καλαμαριάς βρίσκεται η Κρήνη/Αρετσού ακόμα ένα σημείο της πόλης που έχει αρκετά μπαράκια και καφετέριες με θεά τη θάλασσα. Το Μιστράλ και η Αίγλη σίγουρα ξεχωρίζουν από όλες τις υπόλοιπες.

Αλλο ένα hub διασκέδασης βρίσκεται στην δυτική είσοδο της πόλης και ξεκίνησε από την μετατροπή παλιών εργοστασίων σε πολυχώρους όπως ο Μύλος, το Φιξ και η Βίλκα που έχουν καφέ, εστιατόρια, αλά και χώρους για εκθέσεις και συναυλίες. Επίσης στη γύρω περιοχή βρίσκονται και τα περισσότερα μπουζουξίδικα της πόλης (κατά τους χειμερινούς μήνες).

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την κουζίνα της και ιδιαίτερα για τα γλυκά της. Η επιρροή των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη (κυρίως), αλλά και από την Σμύρνη που εγκαταστάθηκαν στις γετονιές της είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Τα Πολιτικα γλυκά έχουν την τιμητική τους σε ζαχαροπλαστεία όπως ο Χατζής, ο Τερκενλής φημίζεται για τα τσουρέκια του και ο Ελενίδης για τα τρίγωνα πανοράματος.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ενα γραφείο πληροφοριών για τους τουρίστες υπάρχει στην Τσιμισκή 136 και λειτουργεί καθημερινά από τις 8πμ-8πμ και το Σαββατο8.30πμ-2μμ.

Η γραμμή Νο.50 περνάει από τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Η εκκίνηση είναι από τον Λευκό Πύργο περίπου κάθε μία ώρα και το κόστος είναι €2.

Για να κινηθείτε εκτός πόλης σε κοντινές περιοχές και αξιοθέατα, μπορείτε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο εύκολα και γρήγορα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.