Λίγο καιρό πριν μας ήρθε ένα ενδιαφέρον μήνυμα στο email μας. Ήταν από τον Δήμο Βοϊου, όπου μας ρωτούσαν αν θέλουμε να γράψουμε κάτι για τον τόπο τους. Ομολογουμένως είναι μία περιοχή άγνωστη για τους περισσότερους, γι αυτό και δεχτήκαμε με χαρά. Το να αγαπάς τον τόπο σου και να θέλεις να τον προβάλεις είναι κάτι όμορφο. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, στο Δήμο Βοϊου και ας τον εξερευνήσουμε παρέα!

Δήμος Βοΐου: καλώς ήρθατε.

Στα θεμέλια της Πίνδου, ανάμεσα στους γίγαντες του Γράμμου, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας βρίσκεται το Βόϊο. Από εδώ ξεκινούν οι ψηλές οροσειρές, τα περήφανα πέτρινα χωριά και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας. Από τα δυτικά του Βοΐου ξεκινάει άλλος ένας ιστορικός ποταμός, ο Σαραντάπορος ο Πρασινονέρης, ο οποίος διασχίζοντας την Ήπειρο, ενώνεται με τον Αώο. Το Βόϊο τέμνει με τέτοιο τρόπο τη Δυτικομακεδονική γη ώστε τα νερά της ανατολικής του πλευράς να καταλήγουν στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ αυτά της δυτικής στο Ιόνιο.

γεφυρι χρυσαυγης

Πρόκειται για ένα από τα πιο δασωμένα και πυκνοκατοικημένα βουνά της Ελλάδας. Στα πλούσια οικοσυστήματά του, που περιλαμβάνουν πολλά μικτά δάση, κυριαρχεί η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο, το έλατο, ενώ υπάρχουν επίσης και ρόμπολα. Η χαμηλή βλάστηση του βουνού διαθέτει πλούσιο τσάι, σαλέπι, πρασσάκο και πολλές τριανταφυλλιές.

Το Βόϊο αποτελεί βιότοπο κάθε είδος άγριας πανίδας που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ελάφια, ζαρκάδια, λύκους, αγριόχοιρους, αρκούδες, αετούς, γεράκια, μπούφους, σκίουρους, αλεπούδες, αγριόγατες, αλλά και ψάρια.

Τα χωριά του Βοΐου, τα λεγόμενα Καστανοχώρια ή Μαστοροχώρια σχηματίζουν ένα ξεχωριστό σύνολο με μοναδική φύση, παράδοση και αρχιτεκτονική.

πραμοριτσα

Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής του Άνω Βοΐου επικεντρώνεται στο γεγονός ότι αποτελεί μια καταπράσινη ημιορεινή περιοχή που σε συνδυασμό με το υγιεινό εύκρατο κλίμα προσφέρεται στους φυσιολάτρες και σε όσους θέλουν να περιδιαβούν όμορφους μικρούς οικισμούς.

Τα Όντρια όρη που δεσπόζουν στην περιοχή, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με καταπληκτικά φυσικά τοπία, πολύμορφα βράχια, μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Αίσθηση προκαλούν οι παλιοί θρύλοι για τους λάκους που υπάρχουν εκεί.

οψη πενταλοφου

Ο Σημερινός Δήμος Βοΐου με πρωτεύουσα την Σιάτιστα και ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου τη Νεάπολη, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτη περιλαμβάνει τα Δ.Δ. Τσοτυλίου, Νεαπόλεως, Άσκιου, Πενταλόφου και Σιάτιστας.
Το Δ.Δ. Τσοτυλίου είναι ένα γραφικότατο κομμάτι του Ν. Κοζάνης. Σε υψόμετρο από 600 έως 1.100 μέτρα φωλιασμένος ανάμεσα στις οροσειρές Σινιάτσικο – Μπούρινο και Βόϊο – Σμόλικα ξεδιπλώνει τις αμέτρητες πλαγιές και τις χαράδρες του σε ένα πανέμορφο τοπίο.
Οι ρίζες της Ιστορίας του ΔΔ. Νεαπόλεως φτάνουν στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.
Το φυσικό περιβάλλον του Δ.Δ Ασκίου προσδιορίζεται από το ομώνυμο ορεινό συγκρότημα, το Άσκιο. Τα έξι χωριά του Δ.Δ (Γαλατινή, Εράτυρα, Καλονέρι, Νάματα, Πελεκάνος και Σισάνι) βρίσκονται στις δυτικές, νότιες και ανατολικές υπώρειες του Σινιάτσικου, της υψηλότερης κορυφής του Άσκιου που έχει υψόμετρο 2.111 μέτρα. Από τις Βόρειες πλαγιές της κορυφής αυτής πηγάζει ο Μύριχος, ο χειμαροπόταμος που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Δήμου και καταλήγει στον ποταμό Αλιάκμονα.

οντια

Η περιοχή του Πενταλόφου βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο νότιο τμήμα του Βοΐου, μεταξύ των Νομών Καστοριάς και Γρεβενών, αποτελώντας το δυτικότερο και ίσως το ωραιότερο κομμάτι του Νομού Κοζάνης. Γειτονικά της χωριά είναι το Επταχώρι, η Σαμαρίνα, η Καλλονή, το Δοτσικό, ο Αυγερινός και η Μόρφη. Σε αυτό τον τόπο βρίσκεται ο Ζουπανιώτικος Αηλιάς, η μία από τις δύο ψηλότερες κορυφές του βουνού, η τεχνητή λίμνη του Βυθού στο φράγμα του ποταμού Πραμόριτσα, τα μεικτά δάση του Τάλιαρου πίσω από το Δίλοφο και το πέτρινο γεφύρι της Σβόλιανης.
Τέλος η Σιάτιστα με τα ξακουστά αρχοντικά της, μία πόλη που ξέρει να υποδέχεται και να φιλοξενεί, με πλούσια παράδοση και ιστορία.

Η ύπαρξη του ορεινού όγκου του Βοΐου παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, δασικών οικοσυστημάτων και δραστηριοτήτων, με κυρίαρχο σκοπό την περιβαλλοντική προστασία και την αναβάθμιση της περιοχής με ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στον τομέα της συγκράτησης αλλά και προσέλκυσης πληθυσμού στην περιοχή.

πετρινο εικονοστάσι Ανω Βοϊο

Αξίζει να επισκεφθείτε

 • Τη Δημόσια  Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
 • Το «Τραμπάvτζειο Γυμνάσιο»
 • Την Παλαιοντολογκή Συλλογή Σιατίστης
 • Τα Χωριά – Κάστρα, τα Γεφύρια, τους καταρράκτες, τα Αρχοντικά, τα Μουσεία και τις Εκκλησίες, τα Μοναστήρια, τον Ζουπανιώτικο Αηλιά
 • Το μνήμα Νεσάτ Πασά
 • Τη «βρύση του έρωτα»
 • Την κοιλάδα του «Μεσιού Νερού» (ανήκει στο δίκτυο Natura 2000)
 • Το Καταφύγιο Αγριας Ζωής – Τεχνητό φράγμα
 • Τα επισκέψιμα κελάρια
 • Τις επιχειρήσεις Γούνας
 • Τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς παραγωγής προϊόντων

Αξίζει να βρεθείτε

Στη Σιάτιστα στις τριήμερες εκδηλώσεις με το «έθιμο των καβαλάρηδων», στα παραδοσιακά πανηγύρια την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, στη «Γιορτή βουνού» αρχές Αυγούστου στο ΔΔ Πολυκαστάνου, στο «χορό της Ροκάς» στα ΔΔ Γαλατινής και Πελεκάνου, κάθε χρόνο την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, στη «Γιορτή του Δράκου» στο ΔΔ Πελεκάνου στα τέλη Ιουλίου και στις γιορτές για τα προϊόντα παραγωγής του τόπου μας όπως είναι τα φασόλια, ο μπάτζιος, τα κάστανα, οι φακές, τα μανιτάρια και φυσικά το κρασί με μπροστάρι το «Λιαστό κρασί της Σιάτιστας».

Αξίζει ο επισκέπτης να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της «Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου» που γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή σε παρακείμενο λόφο της Τ.Κ Δρυόβουνου. Μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών, στην εκκλησία του Αγίου Μηνά κλήρος και λαός με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκινά την πομπή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, για τον ονομαζόμενο λόφο του «Γολγοθά». Καθώς επίσης το «Χορό της «Ρόκας» που γίνεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα στην Τ.Κ Γαλατινής .Ένα έθιμο, το οποίο έλκει από την απαρχή του ίσως από την κτίση της Γαλατινής.

Βόϊο. Ανεξερεύνητο και μαγευτικό, περιμένει να σας ταξιδέψει……

Δήμος Βοΐου, τηλέφωνο επικοινωνίας: 24653 – 50100

4 σχόλια για την ανάρτηση “Δήμος Βοϊου: ένας μαγευτικός άγνωστος τόπος

 1. Pingback: Δήμος Βοϊου: ένας μαγευτικός άγνωστος τόπος! | Σιάτιστα Siera FM 105.3 Siatista

 2. Pingback: e-ptolemeos.gr - Το ταξίδι στο δήμο Βοΐου αρχίζει διαδικτυακά

 3. Pingback: Δήμος Βοϊου: ένας μαγευτικός άγνωστος τόπος | NewsInNews

 4. Ο τίτλος της Βιβλιοθήκης της Σιάτιστας πρέπει να αναφέρεται επακριβώς στο blog σας για τους επισκέπτες του και τους τουρίστες. Έχει σημασία ο ακριβής τίτλος κάθε Δημόσιου φορέα , υπηρεσίας,ή οργανισμού ,γιατι δηλώνεται με αυτόν το περιεχόμενο, τα στοιχεία, η αποστολή που συγκροτούν την οντότητά τους.
  Προκειμένου για τη Βιβλιοθήκη ο ακριβής τίτλος είναι:
  ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ “ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.