Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς σ’αυτό διαδραματίζονται αρκετοί μύθοι, ενώ εκεί άκμασε ο περίφημος μινωικός πολιτισμός. Αποτελεί κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τις ιδιομορφίες του. Η κρητική κουζίνα θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές παγκοσμίως. Το νησί έχει ηλιοφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, γεγονός που ευνοεί τον τουρισμό αλλά και τις αγροτικές καλλιέργειες όπως για παράδειγμα τις ελιές.

Μετάβαση

Στην Κρήτη μπορεί να μεταβεί κανείς είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς. Το νησί διαθέτει 3 αεροδρόμια, το “Νίκος Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το αεροδρόμιο Χανίων “Ιωάννης Δασκαλογιάννης” και το μικρότερο αεροδρόμιο Σητείας, που εξυπηρετεί κυρίως πτήσεις εσωτερικού. Ειδικά το καλοκαίρι και τα 3 αεροδρόμια εξυπηρετούνται από προγραμματισμένες πτήσεις αλλά και πολλά τσάρτερ. Το αεροδρόμιο Ηρακλείου απέχει 2 ώρες από Χανιά και 1 ώρα περίπου από Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο. Το αεροδρόμιο Χανίων απέχει 1 ώρα από Ρέθυμνο, 2 από Ηράκλειο και 3 από Άγιο Νικόλαο. Το απομακρυσμένο αεροδρόμιο της Σητείας απέχει 1 ώρα από Άγιο Νικόλαο, 2 από Ηράκλειο, 3 από Ρέθυμνο και 4 από Χανιά.

Εναλλακτικά, στο νησί φτάνει κανείς ακτοπλοϊκώς από Πειραιά, νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη, νησιά των Δωδεκανήσων όπως η Κάρπαθος αλλά και από την Πελοπόννησο, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Η Κρήτη διαθέτει αρκετά λιμάνια, εκ των οποίων τα 6 μεγαλύτερα που δέχονται επιβατηγά πλοία είναι στον βόρειο άξονα από ανατολικά προς τα δυτικά, ο Κίσσαμος (Καστέλι) που δέχεται πλοία από Πελοπόννησο-Κύθηρα-Αντικύθηρα, της Σούδας (Χανιά), του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Σητείας.

Μετακίνηση

Το νησί χωρίζεται σε 4 νομούς, από δυτικά προς ανατολικά στον νομό Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά, στο νομό Ρεθύμνης με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο, στο νομό Ηρακλείου με πρωτεύουσα του νομού αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας το Ηράκλειο και το νομό Λασιθίου με πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο. Χωρίζεται, επίσης, στον άξονα Βορρά-Νότου, με όλες τις πρωτεύουσες των νομών να βρίσκονται βόρεια, ενώ στα δυτικά η μόνη μεγάλη πόλη είναι η Ιεράπετρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το νησί και να ξεφύγει από το να δει μόνο μία πόλη ή έναν νομό, είναι φυσικά το αυτοκίνητο. Η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Κρήτη είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση, καθώς αντίστοιχα γραφεία ενοικιάσεως υπάρχουν παντού: στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και σε όλες τις τουριστικές πόλεις και θέρετρα. Ο βόρειος άξονας του νησιού έχει καλύτερο οδικό δίκτυο από τον νότιο, ενώ η απόσταση από το ένα άκρο στο άλλο (Κίσσαμος έως Σητεία) είναι περίπου 300 χιλιόμετρα, δηλαδή 4 περίπου ώρες. Το οδικό δίκτυο στο νότιο τμήμα του νησιού περιορίζεται μεταξύ Ιεράπετρας και Τυμπακίου, απόσταση 127 χιλιομέτρων διάρκειας λίγο πάνω από 2 ώρες. Τα Λευκά Όρη, το όρος Ίδη (Ψηλορείτης) και το όρος Δίκτη εμποδίζουν την μετακίνηση κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να κινηθεί με τα ΚΤΕΛ.

Οι κύριες πόλεις και αξιοθέατα ανά νομό είναι:

Νομός Χανίων

Είναι ο πιο δυτικός νομός της Κρήτης. Πρωτεύουσα του νομού Χανίων είναι η ομώνυμη πόλη των Χανίων, μία από τις ομορφότερες και πιο γραφικές της Μεσογείου. Το ενετικό λιμάνι αλλά και το παλιό κέντρο της πόλης. Άλλες σημαντικές πόλεις και κωμοπόλεις του νομού είναι το Καστέλι στην Κίσσαμο, η Παλαιόχωρα στα δυτικά, η Χώρα των Σφακιών στα Σφακιά. Σημαντικά αξιοθέατα του νομού είναι τα Λευκά Όρη με το διάσημο Φαράγγι της Σαμαριάς, το Ελαφονήσι με τα μοναδικά χρώματα στις παραλίες αλλά και το δάσος κέδρων, το Φραγκοκάστελο, η Γαύδος, τα Φαλάσαρνα, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου και η Γραμβούσα.

Νομός Ρεθύμνης

Συνορεύει με τους νομούς Χανίων και Ηρακλείου. Πρωτεύουσα είναι η όμορφη πόλη του Ρεθύμνου, που φιλοξενεί ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια της χώρας. Στον νομό δεσπόζει το όρος Ίδη (Ψηλορείτης). Κατά την ελληνική μυθολογία εκεί ανατράφηκε ο θεός Δίας από τους Κουρήτες και τη νύμφη Αμάλθεια με το κέρας. Άλλα κύρια αξιοθέατα είναι η απαράμιλλης ομορφιάς λιμνοθάλασσα Πρέβελη (ακόμη και μετά τις πυρκαγιές), η Μονή Αρκαδίου, τα Ανώγεια, το οροπέδιο της Νίδας και ο Πλακιάς.

Νομός Ηρακλείου

Εκεί βρίσκεται η πόλη του Ηρακλείου, πρωτεύουσα του νομού αλλά και του νησιού. Βρίσκεται μεταξύ της Ίδης και του όρους Δίκτη. Κύρια αξιοθέατα είναι η Κνωσσός, έδρα του πάλαι πότε κυρίαρχου μινωικού πολιτισμού, η Φαιστός, τα Μάλια, τα Μάταλα όπου κάποτε πήγαιναν οι χίπις, οι ορεινές Αρχάνες και πολλά άλλα.

Νομός Λασιθίου

Είναι ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης. Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Άγιος Νικόλαος με τη γραφική λίμνη Βουλισμένης, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Σητεία και η Ιεράπετρα – η μεγαλύτερη πόλη το νότιο τμήμα του νησιού που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος. Στον νομό κυριαρχεί το όρος Δίκτη. Αξιοθέατα του νομού είναι η Ελούντα, η Σπιναλόγκα – το νησί των λεπρών όπως ήταν γνωστό, η μονή Τοπλού, το Βάι που είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη και το Ζάκρο.

Tip

Κάθε νομός της Κρήτης έχει πολλές μεγαλύτερες ή/ και πιο κρυμμένες ομορφιές. Μην βιαστείτε να τις δείτε όλες μαζί. Ανάλογα με το πόσες μέρες έχετε στην διάθεσή σας, επιλέξτε έναν ή δύο νομούς και εξερευνήστε τους από άκρη σε άκρη. Οι διαφορές μεταξύ του αξιοποιημένου τουριστικά βόρειου μέρους του νησιού και της νότιας πλευράς είναι μεγάλες. Το τοπίο αλλάζει, επίσης, αν κινηθείτε προς τα βουνά της Κρήτης. Αφεθείτε να ανακαλύψετε μικρότερα και μεγαλύτερα χωριά, είτε παραθαλάσσια είτε στα βουνά, ώστε να έρθετε σε επαφή με την πραγματική ψυχή του νησιού, συνοδεία γευστικών εδεσμάτων και κρητικής ρακής (τσικουδιά).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.