Το ταξίδι μας στη Νότια Ιρλανδία ήταν και η βασική αφορμή για να ανταλλάξουμε ταξιδιωτικές εμπειρίες για πρώτη φορά με τον Kitsomitso και να γνωριστούμε σιγά σιγά καλύτερα. Μας είχε ζητήσει λοιπόν λίγους μήνες πριν από το Πάσχα του 2008 να του προτείνουμε ένα πρόγραμμα 5 ημερών για την Ιρλανδία για να πείσει την παρέα του να πάνε… Τελικά πήγανε Πολωνία! Παρόλα αυτά, εμείς θα επιμείνουμε και όλο και κάποιον θα πείσουμε!

Μετάβαση

Δύο είναι τα αεροδρόμια της Ιρλανδίας στα οποία μπορείτε να προσγειωθείτε ταξιδεύοντας από την Ελλάδα, χωρίς η οικονομική επιβάρυνση να είναι υπερβολική! Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου και το αεροδρόμιο Shannon, στην Ανατολική Ιρλανδία. Βέβαια, το δεύτερο προϋποθέτει ότι έχετε κάποιο μέρος στο Λονδίνο να περάσετε τις (αρκετές) ώρες αναμονής της ανταπόκρισης.
Από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου, ο μόνος τρόπος για να μεταβείτε στην πρωτεύουσα είναι με ταξί ή με λεωφορείο. Δυστυχώς δεν έχουμε άποψη για την αξιοπιστία και για τις τιμές, γιατί φύγαμε απευθείας από το αεροδρόμιο για το γύρο του νησιού με αυτοκίνητο που είχαμε νοικιάσει!

Επίσης, η Ιρλανδία συνδέεται ακτοπλοϊκώς τόσο με το Μεγάλη Βρετανία όσο και με την Ηπειρωτική Ευρώπη, και συγκεκριμένα τη Γαλλία. Προφανώς, όμως, η μετάβαση δια θαλάσσης δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για τους αναγνώστες μας, εκτός κι αν είστε πολύ μερακλήδες, οπότε ρίξτε μια ματιά εδώ.

Αξιοθέατα

Θα σας δώσουμε μια γρήγορη εικόνα για τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού, αλλά αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε στις αναρτήσεις από το γύρο του νησιού, που θα ακολουθήσουν.

Δουβλίνο. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη. Σίγουρα πρέπει να την επισκεφτείτε (άλλωστε εκεί θα προσγειωθείτε!). Τρεις μέρες αρκούν για να πάρετε μια γεύση από όλα τα βασικά της αξιοθέατα. Αν πάλι, όπως εμείς, έχετε σχέδια για περιπλάνηση σε όλο το νησί μπορείτε να τα στριμώξετε και σε μιάμιση με δύο μέρες!

Ring of Kerry. Μια εκπληκτική διαδρομή 180 χιλιομέτρων στην νοτιοανατολική Ιρλανδία, με αμέτρητα αξιοθέατα, στην οποία αξίζει να αφιερώσετε 1-2 μέρες οπωσδήποτε!

Cliffs of Moher. Μια από τις μαγευτικότερες και πιο απόκρημνες ακτές που έχουμε δει. Ατενίζεις τον Ατλαντικό Ωκεανό και παρατηρείς τα πάνω από 25 διαφορετικά είδη πουλιών που φωλιάζουν στα βράχια…

Εθνικό Πάρκο της Connemara. Ένα από τα 6 εθνικά πάρκα της Ισλανδίας, με μεγάλη ποικιλία χλωρίδα και πανίδας. Η Ιρλανδία είναι άλλωστε μια από τις χώρες που ενδείκνυνται για φυσιολάτρες.

Galway. Όχι τόσο για την πόλη την ίδια (αν και είναι άκρως ενδιαφέρουσα ως η «πολιτιστική καρδιά» της Ιρλανδίας) όσο για τα μύδια της. Κάνατε που κάνατε τόσο δρόμο, ε θα φάτε ένα μύδι! Επίσης, μπορεί να αποτελέσει τη βάση σας για πόλλες εκδρομές, όπως οι Cliffs of Moher και το πάρκο της Connemara.

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Προφανώς στην Ιρλανδία οδηγούν ανάποδα από ότι εμείς. Και επειδή ήταν η πρώτη μας φορά, ήταν λίγο παράξενα στην αρχή. Από τη στιγμή που γλιτώσαμε το να μπούμε ανάποδα σε πλατεία, κάπου έξω από το Carlow την πρώτη μέρα, όλη η υπόλοιπη διαδρομή ήταν παιχνιδάκι. Η εθνική οδός είναι μια χαρά, απόλαυση. Οι επαρχιακές οδοί έχουν κατά βάση μια λωρίδα, αλλά δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο σημαντικό πρόβλημα.
  • Νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ, σε αντίθεση με τη Βόρεια Ιρλανδία που χρησιμοποιείται η λίρα.
  • Δεν υπάρχει κάποια εποχή που να μην ενδείκνυται για να την επισκεφθείτε. Παρόλα αυτά αν μας λέγανε να διαλέξουμε, θα επιλέγαμε αργά την άνοιξη ώστε να είναι τα πάντα ανθισμένα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.