Έστω ότι βρίσκεστε για επίσκεψη στο Παρίσι. Έχετε μερικές ώρες ή μέρες στην διάθεσή σας και θέλετε να περιηγηθείτε στο Μουσείο του Λούβρου, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου με περισσότερα από 30 χιλιάδες εκθέματα. Στην ανάρτηση αυτή θα γράψουμε μερικά πράγματα ώστε να διευκολυνθεί ο επισκέπτης τόσο για την πρόσβαση όσο και την μετακίνηση εντός του μουσείου. Οι πληροφορίες προέρχονται από προσωπικές εμπειρίες, ενώ οι χάρτες και εικόνες από την δωρεάν κάρτα που βρίσκει κανείς στην είσοδο του μουσείου. Επιπλέον, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου του Λούβρου.

Ωράρια

Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές το Λούβρο είναι ανοιχτό μέχρι τις 21:45, ενώ οι αίθουσες ξεκινούν να κλείνουν μισή ώρα πριν. Το Μουσείο είναι κλειστό στις επίσημες αργίες – σίγουρα την Πρωτοχρονιά, την Πρωτομαγιά και τα Χριστούγεννα.

Μετάβαση

Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στην άκρη των Jardins des Tuileries, στην όχθη του Σηκουάνα. Πρόκειται για παλιό παλάτι που μετατράπηκε σε μουσείο μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Palais-Royal-Musee du Louvre (γραμμές 1 και 7). Προσωπικά προτιμώ να κατεβαίνω στην στάση Tuileries ώστε να προσεγγίζω το μουσείο μέσα από τους κήπους. Το ίδιο το μουσείο ως κτήριο είναι όμορφο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψης. Όπως προσεγγίζει κανείς το μουσείο μέσα από τους κήπους, φτάνει στην πρώτη αψίδα θριάμβου, την Arc de Triomphe du Carrousel που χτίστηκε προς τιμήν των νικών του Ναπολέοντα. Αν γυρίσετε πλάτη στο Λούβρο, στεκόμενοι μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου του Καρουσέλ, θα δείτε σε ευθεία τη μεγάλη ρόδα του Καρουζέλ, τον οβελίσκο της Place de la Concorde, την περίφημη Avenue des Champs-Élysées και την πιο διάσημη Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe de l’Étoile). Αν και δε φαίνεται από το σημείο εκείνο, συνεχίζοντας την ευθεία που ενώνει τις 2 αψίδες υπάρχει και μια τρίτη, η Grande Arche de la Défense.

Εισιτήρια και πρόσβαση

Το εισιτήριο για τις μόνιμες εκθέσεις του Λούβρου κοστίζει €12. Υπάρχουν και περιοδικές εκθέσεις στις οποίες το εισιτήριο είναι ακριβότερο – για έναν απλό επισκέπτη δε θα το πρότεινα. Η είσοδος είναι δωρεάν για νέους της ΕΕ κάτω των 26, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όσοι έχουν προμηθευτεί το Paris Museum Pass μπορούν να μπουν χωρίς να περιμένουν στην ουρά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κανείς το εισιτήριό του online και να το παραλάβει από κάποιο κατάστημα FNAC ή Ticketnet – δεν μπορεί όμως να τα παραλάβει από το Λούβρο. Εισιτήρια μπορείτε να βγάλετε είτε στα ταμεία είτε στα αυτόματα μηχανήματα που υπάρχουν εκεί. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν τουαλέτες. Φωτογραφίες επιτρέπονται σε όλους τους χώρους, χωρίς τη χρήση φλας. Παρεμπιπτόντως, η συντριπτική πλειοψηφία των επιγραφών που συνοδεύουν τα εκθέματα είναι αποκλειστικά στα γαλλικά.

Αυτό που φαίνεται να μη γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι υπάρχουν 3 είσοδοι στο Λούβρο. Η πρώτη και πιο γνωστή είναι μέσω της Μεγάλης Πυραμίδας του Λούβρου, που ξεχωρίζει στη μέση του Π που σχηματίζει το κτήριο του Μουσείου του Λούβρου. Η είσοδος αυτή έχει πάντα ουρά, που πολλές φορές ξεπερνά τη μιάμιση ώρα. Η δεύτερη πιο γνωστή είσοδος είναι από το υπόγειο και φαίνεται στο χάρτη ως Galerie de Carrousel. Προσπερνώντας τα διάφορα μαγαζιά και τα εστιατόρια, μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας και μπείτε από το πλάι στο υπόγειο της Μεγάλης Πυραμίδας. Εδώ συνήθως η ουρά είναι περίπου μισή ώρα – ανάλογα βέβαια με τον καιρό και την περίοδο. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δε βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον αέρα και στο κρύο, αλλά περιμένετε σε εσωτερικό χώρο.

Τρίτη και λιγότερο γνωστή είσοδος στο Μουσείο είναι από την Porte de Lions. Στην δεξιά άκρη του Π που σχηματίζει το κτήριο του Μουσείου, στην πλευρά του Σηκουάνα θα δείτε μία στοά που στην είσοδο έχει 2 λιοντάρια. Μπαίνετε εκεί και βρίσκεστε μπροστά στη μικρότερη ουρά. Συνήθως πετυχαίνει εκεί κανείς περίπου 20-30 άτομα. Μειονέκτημα της εισόδου εκείνης είναι ότι δεν είναι ανοιχτή κάθε μέρα. Σε αντίθεση με τις άλλες 2 εισόδους που οδηγούν στο κεντρικό κομμάτι, η είσοδος αυτή οδηγεί στον 1ο όροφο, πολύ κοντά στην αίθουσα που βρίσκεται η Μόνα Λίζα – γεγονός που ευνοεί ειδικά όταν έχει πολυκοσμία.

Όροφοι-εκθέματα


Έστω ότι μπήκατε από την κύρια είσοδο, κάτω από την Μεγάλη Πυραμίδα. Εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε τον χάρτη του μουσείου σε διάφορες γλώσσες – δυστυχώς όχι ελληνικά. Είναι απαραίτητο εργαλείο, αλλιώς κινδυνεύετε να χαθείτε. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε σχετική εφαρμογή για smartphones ή να πάρετε κάποιο audioguide. Το Μουσείο του Λούβρου έχει 3 βασικές πτέρυγες, Sully στο κέντρο, Richelieu στα αριστερά και Denon στα δεξιά. Ρίχνοντας μια ματιά στο χάρτη, μπορείτε δείτε τις κατηγορίες εκθεμάτων της κάθε πτέρυγας.

Εκτός από 3 πτέρυγες, το μουσείο χωρίζεται σε 4 ορόφους, το -1 ή Lower Ground Floor, το ισόγειο (Ground Floor) τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Οι πτέρυγες και οι όροφοι συνήθως επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλες ή και ανελκυστήρες. Αρκετές φορές όμως κάποιες αίθουσες είναι κλειστές. Καλό είναι να προγραμματίσετε τι θέλετε να δείτε, ώστε να καταρτίσετε το καλύτερο πλάνο – ειδικά αν έχετε περίπου μισή μέρα στη διάθεσή σας, που είναι το ελάχιστο που χρειάζεται για να δει κανείς τα βασικά. Αν έχετε άπλετο χρόνο και θέλετε να δείτε περισσότερα, απλώς περιηγηθείτε.

Στο -1, στην πτέρυγα Sully μπορείτε να δείτε κομμάτι της ιστορίας του Λούβρου, τον καιρό που ήταν απλώς ένα οχυρό κατά μήκος του Σηκουάνα. Σώζονται κομμάτια του τείχους και της οχύρωσης του φρουρίου.

Στο ισόγειο, στην κεντρική πτέρυγα υπάρχουν αρκετές ελληνικές κλασικές αρχαιότητες. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα του Λούβρου, η Αφροδίτη της Μήλου. Το άγαλμα έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό, καθώς θεωρείται ότι συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και τη θηλυκότητα. Ο όροφος περιλαμβάνει επίσης πολλά ρωμαϊκά και αιγυπτιακά εκθέματα, καθώς και πολλά από την Μικρά Ασία, την Μεσοποταμιά και άλλα. Ανάμεσα σ’αυτά βρίσκεται και ο κώδικας του Χαμουραμπί, που περιλαμβάνει πιθανότατα τους αρχαιότερους γραπτούς νόμους που έχουν βρεθεί.

Η καλύτερη πρόταση για να μεταφερθείτε από το ισόγειο στον πρώτο όροφο είναι για μένα από τις σκάλες της κεντρικής πτέρυγας Sully. Ανεβαίνοντας τις σκάλες θα δείτε σε περίοπτη θέση ένα από τα γνωστότερα εκθέματα του μουσείου παγκοσμίως, την Νίκη της Σαμοθράκης. Πρόκειται για επιβλητικό άγαλμα που αναπαριστά την φτερωτή θέα Νίκη. Όπως εκτίθεται στο Λούβρο πατάει πάνω σε μαρμάρινη πλώρη πλοίου. Περιεργαστείτε το άγαλμα και δείτε τις λεπτομέρειες των πτυχώσεων του υφάσματων αλλά και την κίνηση της θεάς. Το άγαλμα αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης.

Ο όροφος περιλαμβάνει αρκετές ακόμη ελληνικές και αιγπυτιακές αρχαιότητες. Η πτέρυγα Denon έχει αρκετούς ενδιαφέροντες πίνακες, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη λεγόμενη Μεγάλη Αίθουσα. Αφιερώστε λίγο χρόνο να περιεργαστείτε την αίθουσα ως αυτόνομο έκθεμα, όπως επίσης και την όμορφη διακόσμηση στην οροφή. Στον όροφο βρίσκεται η διάσημη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Πρόκειται για έναν μικρό σε διαστάσεις πίνακα και με, κατ’εμέ, δυσανάλογη φήμη. Η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα βρίσκεται πίσω από τζάμι για να προστατεύεται, ενώ δεν μπορεί κανείς να την πλησιάσει αρκετά, καθώς υπάρχει σχοινί που περιορίζει την πρόσβαση. Συνήθως έχει πάρα πολύ κόσμο που στριμώχνεται. Στην ίδια αίθουσα υπάρχει ένα ομορφότερο τόσο σε μέγεθος όσο και εκτέλεση έργο, Ο γάμος της Κανά. Γυρίστε την πλάτη στην διάσημη κυρία για να το ανακαλύψετε. Στη Μεγάλη Αίθουσα υπάρχουν αρκετά διάσημα εκθέματα, αρκετά από τα οποία τα θυμόμαστε από τα σχολικά βιβλία όπως η Σφαγή της Χίου του Ντελακρουά, η γυμνόστηθη γυναικεία μορφή που οδηγεί τη Γαλλική Επανάσταση και πολλοί άλλοι. Η πτέρυγα έχει αρκετή κίνηση, καθώς πέρα από εκθέματα ως μορφή τέχνης, εκεί διαδραματίστηκε κομμάτι της δράσης του διάσημου βιβλίου Κώδικας Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν. Από την άλλη πλευρά του ορόφου, στην πτέρυγα Richelieu μπορεί κανείς να δει θέματα από Αναγέννηση καθώς και τα διαμερίσματα του Ναπολέοντα.

Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει περιοδικές εκθέσεις καθώς και πίνακες από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση, μεταξύ του πρώτου ορόφου και του ισογείου στην πτέρυγα Denon υπάρχουν εκθέματα από Ωκεανία, Αφρική, Ασία και Αμερική. Αυτά είναι άμεσα προσβάσιμα για όποιον εισέλθει στο μουσείο από την Portes de Lions.

Βγαίνοντας από το Μουσείο του Λούβρου αφιερώστε λίγο χρόνο να περιηγηθείτε στον προαύλιο χώρο και να δείτε τις γυάλινες πυραμίδες και τα συντριβάνια, αλλά και να περιεργαστείτε το κτήριο του Μουσείου. Οι τελευταίες εικόνες που θα σας μείνουν θα είναι πραγματικά μοναδικές. Ούτως ή άλλως με μία επίσκεψη στο Λούβρο δεν προλαβαίνει κανείς να τα δει όλα, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή τα βήματά σας θα σας φέρουν ξανά εκεί.

Χρήσιμα links

5 σχόλια για την ανάρτηση “Παρίσι: ξενάγηση στο Λούβρο

  1. Εξαιρετικό!Μπράβο και ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια!Θα πάμε 4/12 για μηνα του μέλιτος ή πιο σωστα 5ήμερο του μέλιτος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.