*Η φίλτατη CaterinaX επανέρχεται και για καλή χρονιά μας ταξιδεύει στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, χώρα που αποτελεί σκηνικό για αρκετές ταινίες, ανάμεσά τους και το Χόμπιτ! Δείτε περισσότερες αναρτήσεις της στο ιστολόγιό της Wander* Lust for Life. Οι φωτογραφίες είναι σκαναρισμένες από αντίστοιχες αναλογικές.

Η χώρα του «μεγάλου λευκού συννέφου», όπως ονομάζεται στα Μάορι, είναι μια πανδαισία της φύσης, με παραλίες, λιβάδια, λίμνες, βουνά, ποτάμια, δάση, ρεματιές. Μια χώρα που μου έδωσε συχνά την αίσθηση της άδειας (ειδικά το Νότια Νησί). Και το εννοώ ως θετικό: μεγάλη σε μέγεθος όσο σχεδόν η Μεγάλη Βρετανία αλλά με μόνο 4 εκατομμύρια κατοίκους, είναι μια χώρα που γεννά το αίσθημα της ελευθερίας, της άπλας και της εξερεύνησης.

Ίσως να μην είναι, λοιπόν, τυχαίο που θεωρείται η χώρα των εξτρίμ σπορ. Το bungeejumping γεννήθηκε εξάλλου εδώ. Ο ταξιδιώτης έχει επίσης την ευκαιρία να κάνει αλεξιπτωτισμό tandem (δεμένος δηλαδή σε έμπειρο δάσκαλο), παραπέντε, ράφτινγκ, ζόρμπινγκ (να μπει δηλαδή σε μια πλαστική τεράστια σφαίρα και να κατρακυλήσει σε μια πλαγιά), καταβάση ποταμού μέσα σε πλαστικό σωλήνα και άλλες τέτοιες, εξωφρενικές συχνά, δραστηριότητες που ίσως να μην υπάρχουν και αλλού. Φυσικά, αυτό δεν αποκλείει τις περισσότερο παραδοσιακές δραστηριότητες της πεζοπορίας και ορειβασίας. Οι ΝεοΖηλανδοί είναι αρκετά φυσιολάτρες και η χώρα μού γέννησε και μένα μια παρόμοια διάθεση. Ενώ μέχρι τότε είχα κάνει πεζοπορία το πολύ δυο φορές στη ζωή μου, στη Νέα Ζηλανδία ξυπνούσα το πρωί κι έλεγα «Τι να κάνω σήμερα; Ας ανέβω ένα βουνό».

Όσον αφορά τη φυσική ομορφιά της χώρας; Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα τοπία που είδαμε στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών είναι εξίσου όμορφα και στην πραγματικότητα. 

Γενικές Πληροφορίες

Η ΝΖ είναι Δυτική χώρα που συνεπάγεται όλες τις ευκολίες που βρίσκει κανείς σε μια τέτοια χώρα: τράπεζες και ΑΤΜ, καταστήματα συναλλάγματος με διευρυμένο ωράριο, εμπορικά καταστήματα, σχετική ασφάλεια για τον ταξιδιώτη. Το νόμισμα της χώρας είναι το δολάριο Νέας Ζηλανδίας. Αυτή τη στιγμή 1 ευρώ ισούται με λίγο παραπάνω από 1,5 δολάριο. Δεν απαιτούνται ειδικοί εμβολιασμοί για να επισκεφτείς τη χώρα. Για τους κάτοχους Ελληνικού διαβατηρίου δε χρειάζεται βίζα για επίσκεψη ως τρεις μήνες (το διαβατήριο πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον 3 μήνες ακόμα). Η επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Wellington. Η εγκληματικότητα είναι σχετικά χαμηλή, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να έχουμε το νου μας: προσοχή σε πορτοφόλια και τσάντες και δεν αφήνουμε τσάντες ή σακούλες στο αυτοκίνητο σε εμφανή σημεία. Τέλος, καθώς βρισκεται στο Νότιο Ημισφαίριο, το καλοκαίρι είναι από Δεκέμβρη με Φλεβάρη και την ίδια περίοδο είναι οι καλοκαιρινές διακοπές των σχολείων με ότι αυτό συνεπάγεται (πολυκοσμία στα θέρετρα, ακριβές τιμές, ανάγκη για κρατήσεις σε ξενοδοχεία). Αν σας ενδιαφέρει το σκι, θα πάτε από Ιούνιο ως Αύγουστο στο Νότιο Νησί.

 

Μετάβαση

Το μόνο πρόβλημα με την επίσκεψη σ’αυτή την τόσο απομονωμένη χώρα είναι, φυσικά, η μετάβαση. Μια γρήγορη έρευνα μου αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Ελλάδα και κατά πάσα ίσως χρειαστούν δύο αλλαγές. Η διάρκεια πτήσης είναι μεγάλη και, αν προσθέσετε και τις αλλαγές και αναμονές σε 2 αεροδρόμια, τότε υπολογίστε ότι θα πάρει σίγουρα ένα 24ωρο για να φτάσετε. 

Μετακίνηση – Διαμονή

Υπάρχει συγκοινωνία ανάμεσα από όλα τα αστικά κέντρα. Πέραν τούτου, η λύση που προτείνω για ταξιδιώτες είναι τα λεωφορεία για backpackers, τα λεγόμενα hoponhopoff, όπου αγοράζετε εκ των προτέρων ένα εισιτήριο για τον καιρό που θα μείνετε και επιλέγετε τη διαδρομή που σας ενδιαφέρει, πχ γύρο του Βόρειου νησιού, και μετά έχετε δικαίωμα να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε (hoponhopoff) σε όποιον προορισμό θέλετε και να μείνετε όσο το επιθυμείτε σε κάθε σας στάση. Το οτοστόπ είναι επίσης αρκετά διαδεδομένο.

Αν πάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα και το μπάτζετ είναι μικρό αλλά η διάθεση εξερεύνησης μεγάλη, τότε κάτι που συνηθίζεται είναι η αγορά ενός φτηνού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Αν αγοράσετε μάλιστα campervan, αυτό λύνει και το θέμα της διαμονής καθώς μπορείς να κοιμάσαι στο πίσω μέρος του βαν.

Οι επιλογές διαμονής είναι αμέτρητες. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χόστελ και κατασκηνώσεις για όλα τα βαλάντια και κρατήσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακά.

Βόρειο Νησί

Η πρώτη επαφή με τη ΝΖ είναι συνήθως το Όκλαντ (Auckland) που είναι ο κύριος ταξιδιωτικός κόμβος. Είναι επίσης πληθυσμιακά η μεγαλύτερη με διαφορά πόλη της χώρας και ιδανική για όσους αναζητούν τις απολαύσεις μιας μητρόπολης: νυχτερινή ζωή, εστιατόρια, θέατρα, συναυλίες και γκαλερί. Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο βαθμό και για την πρωτεύουσα Wellington που βρίσκεται στα νότια του νησιού.

Το υπόλοιπο νησί είναι αρκετά βουκολικό. Μου θύμισε πολύ την περιγραφή για το Shire που ζούσαν τα χόμπιτ, εξού και τοποθετήθηκαν εκεί τα σκηνικά της χώρας τους, τα οποία είναι μόνιμα και μπορεί να τα επισκεφθεί ο ταξιδιώτης. Το νησί έχει πράσινους λόφους, δασάκια, απέραντα λιβάδια με κοπάδια από τα φημισμένα αρνιά της ΝΖ να βόσκουν, κλαίουσες ιτιές να καθρεφτίζονται στα νερά ήσυχων ποταμιών. Αν ήταν μουσική, είχα γράψει τότε σε ένα ιμέιλ, θα ήταν ένα χαλαρωτικό instrumental ή ίσως LoreenaMcKennit.

Βόρεια του Οκλάντ υπάρχει η χερσόνησος Northland με κολπίσκους, παραλίες και ευκαιρίες για ιστιοπλοΐα. Η λίμνη Taupo θα μου μείνει για πάντα στη μνήμη ως η λίμνη όπου είδα από ψηλά κρεμασμένη από αλεξίπτωτο. Η Ροτορούα είναι μια πόλη με έντονη Μάορι παράδοση και εξίσου έντονη μυρωδιά από θειάφι εξαιτίας του ηφαιστειακού πάρκου που αξίζει μια επίσκεψη. Η Νάπιερ στα ανατολικά είναι μια πόλη σχεδόν εξολοκλήρου σε στυλ Αρτ Ντεκό που οφείλεται στην ανοικοδόμηση μετά από σεισμό του 1931.

Νότιο Νησί

Αν το Βόρειο Νησί απέπνεε αίσθηση ζεστασιάς, οικειότητας και βουκολικής ηρεμίας, το Νότιο Νησί είναι δυναμικό και μεγαλειώδες, εκθαμβωτικά υπεροπτικό. Σαν κομμάτι κλασικής μουσικής με έντονες αντιθέσεις, με τα κρεσέντο να διαδέχονται αρμονίες. Πελώρια βουνά, οροσειρές παντού, ηφαίστεια, ορεινές λίμνες, σκοτεινά ελατόδαση, φιορδ και παγετώνες. Η δύναμη της φύσης σε έξαρση.

Εδώ δε θα βρείτε μεγαλουπόλεις αλλά μικρές χαριτωμένες πόλεις, όπως το Christchurch και το έντονα σκωτσέζικο Dunedin ή την πρωτεύουσα του σκι, σνόουμπορντ και εξτρίμ σπορ, Queenstown. Το Νότιο νησί προσφέρει άπλετο πεδίο δράσης για κάθε είδους εξόρμηση στη φύση: μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση, ορειβασία, ανάβαση στον παγετώνα Φρανζ Τζόσεφ. Μπορείτε να δείτε πιγκουίνους στο Οτάγκο, να κάνετε καγιάκ στα φιορδ του Μίλφορντ ή να επισκεφθείτε το θαλάσσιο πάρκο του Άμπελ Τάσμαν. Κάθε χιονισμένη βουνοκορφή που χάνεται στα σύννεφα, κάθε καταρράχτης που κατακρημνίζεται για χιλιομέτρα στο φιορδ, κάθε διαδρομή όπου για ώρα δε συναντάς ούτε ίχνος ανθρώπικης ζωής παρά μόνο άγρια φύση είναι ένας ακόμα λόγος που θα ερωτευθείτε ανεπιστρεπτί αυτή τη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.