Ο φίλτατος phlou…flis μας έστειλε την παρακάτω ανάρτηση με μια ωραία εκδρομή στα ορεινά του νομού Πέλλας. Ας την ανακαλύψουμε μαζί του!

Η παρέα, για τα φετινά Χριστούγεννα, επέλεξε τους πρόποδες του όρους Βόρας-Καϊμάκτσαλαν (λευκή κορυφή) στην Πέλλα. Το VORAS RESORT επελέγη για τη διαμονή μας, διότι είναι χτισμένο πάνω σε λόφο και έχει εκπληκτική θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα, διαθέτει spa και θερμαινόμενη πισίνα, προσφέρει (στο πακέτο προσφοράς) μασάζ, σάουνα και υδρομασάζ και βρίσκεται ανάμεσα στο γραφικό χωριό Παναγίτσα και στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, 2 χλμ από την Ε.Ο. Έδεσσας-Φλώρινας.

Μετάβαση

Αν ξεκινάτε από Αθήνα, ακολουθείτε την ΠΑΘΕ και βγείτε στην έξοδο για Βέροια (μετά την Νέα Αγαθούπολη), στην Εγνατία Οδό προς Βέροια και μέσω της Ε.Ο. Βέροιας-Σκύδρας, συνεχίστε για Έδεσσα. Στη συνέχεια ακολουθείστε την Ε.Ο. Έδεσσας-Φλώρινας και σε 22 χλμ συναντάτε πινακίδα για το ξενοδοχεία (στο δρόμο για το ανεμοδρόμιο Έδεσσας)
Από την Θεσσαλονίκη, θα πάρετε το δρόμο για Έδεσσα και σε 100 χλμ. περίπου φτάνετε στην Έδεσσα και συνεχίζετε στην Ε.Ο. Έδεσσας-Φλώρινας, στην έξοδο για  Άρνισσα.
Εναλλακτική διαδρομή για τους Θεσσαλούς, είναι μέσω Ελασσόνας, στην Κοζάνη Πτολεμαΐδα-Φιλώτας-Ε.Ο. Φιλωτών-Άρνισσας (περιμετρικά λίμνης Βεγορίτιδας) και φτάνετε στη διασταύρωση Άρνισσας, στην Ε.Ο. Φλώρινας-Έδεσσας

Αξιοθέατα

Την πρώτη μέρα επισκεφθήκαμε τη Φλώρινα. Η διαδρομή σχετικά καλή, ο δρόμος όμως σε μεγάλη απόσταση στενός και λόγω της ομίχλης που επικρατούσε –φαινόμενο τακτικό- δύσκολος.

Τη δεύτερη μέρα, επισκεφθήκαμε την Έδεσσα, τη γραφική περιοχή γύρω από τους καταρράχτες με χώρους αναψυχής, μέσα σε ένα πράσινο πάρκο, με Κέντρο Πληροφόρησης, το Νερόμυλους παραδοσιακές κατοικίες, ένας χώρος έξω και κοντά από το κέντρο, όπου εύκολα μπορείς να σταθμεύσεις και να περπατήσεις με ησυχία. Αν κανείς έχει χρόνο, μπορεί να επισκεφθεί τα Λουτρά Αριδαίας (λουτρά ΠΟΖΑΡ).

Την τρίτη ημέρα, αφού …εξαφανίστηκε η ομίχλη και φάνηκε το όρος Βόρας, ανηφορίσαμε, μέσω Π. Αγίου Αθανασίου προς το Καϊμακτσαλάν, όπου και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο. Τις προηγούμενες ημέρες χιόνιζε, το ύψος του χιονιού ήταν γύρω στο 1 μέτρο και οι λάτρεις του σκι άρχισαν να ανηφορίζουν, επίσης.

Η παρέα, χρησιμοποίησε το Snowmobile –ένα ερπυστριοφόρο παντός εδάφους και καιρού- για να επισκεφθούμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Καϊμάκτσαλαν στα 2.524m. Η διαδρομή ήταν εξαιρετική, η θέα δε από το εκκλησάκι φανταστική. Σε περιόδους ηλιοφάνειας και καθαρότητας της ατμόσφαιρας, φαίνονται οι κορυφές τους Ολύμπου, του Κισσάβου, του Παρνασσού, του Σμόλικα. Όπως ενημερωθήκαμε από τον οδηγό-ξεναγό, το εκκλησάκι βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων και συντηρείται από τους έλληνες. Ο γλύπτης-άνεμος με πρώτη ύλη το χιόνι, διαμόρφωσε του εκκλησάκι, την περίβολο, τους σταυρούς και τους πασσάλους σε εξαιρετικής τέχνης γλυπτά.

Μπορεί κανείς μέσω Άρνισσας, περιμετρικά της λίμνης Βεγορίτιδας, να φτάσει στο Αμύνταιο και στη συνέχεια σε σχετικά κοντινή απόσταση να πάει στο Νυμφαίο.
Φυσικά, πρέπει να επισκεφθεί κάνεις τον Παλαιό Οικισμό του Αγ. Αθανασίου. Ένας καταστρεπτικός σεισμός κατέστρεψε τα περισσότερα σπίτια και ανάγκασε τους κατοίκους στου να εγκατασταθούν 6 χλμ. παρακάτω στην πλαγιά του βουνού, στο Νέο Άγιο Αθανάσιο. Με την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, τα σπίτια άρχισαν να αναστηλώνονται και να μετατρέπονται σε παραδοσιακούς ξενώνες, σε εστιατόρια κι έτσι το χωριό έγινε ένας από τους κύριους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Φαγητό

Στην Παναγίτσα και στην πλατεία του χωριού, υπάρχει μια εξαιρετική ταβέρνα-ψησταριά με κρεατικά, κρεατόσουπες, γουρουνόπουλο, κυνήγια και ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Στον Π. Άγιο Αθανάσιο θα βρείτε τα πάντα από κρέατα αλλά και διάφορες πίτες.


Αν βρεθείτε στην Έδεσσα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Καφενείο-Μεζεδοπωλείο «ΛΑΟΣ και ΚΟΛΩΝΑΚΙ» επί της Εγνατίας 40, δίπλα στην πιάτσα των ταξί, τηλ. 23811101081. Εκεί, αφού παραγγείλεις το ποτό και εφόσον το επιθυμείς, αφήνεις να σε σερβίρουν …πακέτο. Όλες οι γεύσεις ήταν απολαυστικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.