Η Ουψάλα (Uppsala στα σουηδικά) είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας. Αποτελεί την εκκλησιαστική έδρα της χώρας, καθώς στην πόλη βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος της Σουηδίας. Αν και από τουριστικής πλευράς δεν έχει πολλά αξιοθέατα, είναι διάσημη για το πανεπιστήμιό της, ένα από τα αρχαιότερα στη Ευρώπη με πλούσιο ερευνητικό έργο, ενώ είναι η γενέτειρα του διάσημου σκηνοθέτη Ernst Ingmar Bergman.

DSCN3037
Φωτογραφία του Gustavianum, παλιάς έδρας του Πανεπιστημίου

Μετάβαση – μετακίνηση – διαμονή

Η Ουψάλα απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Στοκχόλμη. Ο πιο γρήγορος τρόπος να μεταβεί κανείς είναι με τρένο. Η απόσταση από το αεροδρόμιο Arlanda που εξυπηρετεί την Στοκχόλμη είναι λιγότερο από 40 χιλιόμετρα. Επιπλέον, η πόλη βρίσκεται κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, οπότε βολεύει και η εκδρομή με αυτοκίνητο. Η πόλη είναι σχετικά μικρή, οπότε ο καλύτερος τρόπος να τη γνωρίσει κανείς είναι με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Εναλλακτικά, υπάρχουν αρκετές λεωφορειακές γραμμές τόσο για το κέντρο της πόλης όσο και τα περίχωρα. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν ορισμένα καταλύματα, εντούτοις αν δεν έχετε κάποιο ουσιαστικό λόγο να μείνετε στην πόλη, καλύτερα να διανυκτερεύσετε κάπου αλλού με περισσότερο τουριστικό ενδιαφέρον. Ένα άλλο καλό της τοποθεσίας της πόλης είναι ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για κοντινές εκδρομές.

Αξιοθέατα

Μιας και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα είναι διάσημο, η ξενάγηση μπορεί να ξεκινήσει από αυτό. Στους χώρους του Πανεπιστημίου δίδαξαν, μεταξύ άλλων, ο Κέλσιος (Anders Celsius) και ο Carolus Linnaeus (αυτός που ταξινόμησε τα είδη με τα δύο λατινικά ονόματα). Κάποιοι χώροι του Uppsala Universitet είναι επισκέψιμοι, ανάμεσα σ’αυτούς το Museum Gustavianum αλλά και το παλιό Αστεροσκοπείο με το παγκοσμίως γνωστό Σεισμολογικό Κέντρο της Ουψάλα.

DSCN3001

Επόμενη στάση ο Βοτανικός Κήπος της πόλης, ένα όμορφος χώρος με φυτά, αγάλματα και χώρους περιπάτου. Εκεί λιάζονται οι κάτοικοι της Ουψάλα όταν έχει καλό καιρό. Ο κήπος φιλοξενεί συχνά υπαίθριες εκθέσεις παντός τύπου. Στην άκρη του κήπου βρίσκεται ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, το κάστρο της Ουψάλα. Είναι η έδρα του περιφερειάρχη, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και ως μουσείο. Πέραν του ενδιαφέροντος χρωματισμού και της θέας από το ξύλινο παρατηρητήριο, δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο.

DSC00918

Το κτήριο που δεσπόζει στην πόλη είναι ο καθεδρικός της Uppsala (Domkyrka) – έδρα του αρχιεπισκόπου Σουηδίας και μεγαλύτερη εκκλησία στη Σουηδία.

DSCN3084

Συνεχίζοντας τη βόλτα προς το κέντρο της πόλης, φτάνει κανείς στο ποτάμι Fyris (Fyrisån), όπου η κίνηση γίνεται λίγο πιο έντονη. Ορισμένες καφετέριες και εστιατόρια βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού, ενώ βλέπει κανείς κόσμο να κυκλοφορεί. Μέσα στο ποτάμι μπορεί κανείς να δει ποδήλατα, τα οποία ρίχνουν οι νεαροί Σουηδοί άλλοτε ως φάρσα και άλλοτε ως “απόδειξη” αγάπης προς την κοπέλα τους. Το κέντρο της πόλης έχει αρκετά καταστήματα, κυρίως γύρω από το ποτάμι και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Η Ουψάλα είναι μία αρκετά αραιοκατοικημένη πόλη, γεγονός που την κάνει να μοιάζει άδεια.

Κοντινές εκδρομές

Gamla Uppsala

Σημαντικό αξιοθέατο για την ιστορία της Σουηδίας είναι η Gamla Uppsala (αρχαία Ουψάλα). Η πόλη από την αρχαιότητα αποτελούσε έδρα των βασιλιάδων. Σε τοποθεσία περίπου 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της σύγχρονης πόλης έχουν βρεθεί τεχνητοί λόφοι, κάτω από τους οποίους βρίσκονται θαμμένα πιθανότατα μέλη βασιλικών οικογενειών. Στην περιοχή λειτουργεί επίσης ένα μικρό μουσείο Βίκινγκς καθώς και καφέ.

Lake Mälaren
Από τα καλύτερα πράγματα που έχει να κάνει κανείς στην Ουψάλα είναι εκδρομές στη σουηδική φύση. Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας κάντε μια βόλτα στα κοντινά δάση, όπου θα δείτε αρκετούς ντόπιους να μαζεύουν μούρα (blue berries) και μανιτάρια, ενώ είναι πολύ συνηθισμένα τα πικ-νικ. Αν θέλει κανείς να έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο, προτεινόμενη είναι η επίσκεψη στη λίμνη Mälaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.