Αγγλία: εκδρομή στο Hastings

Ετικέτες:

Το Hastings είναι μία πόλη στο East Sussex στην ανατολική ακτή της Αγγλίας περίπου 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λονδίνου η οποία είναι ονομαστή για την μάχη που έγινε στην περιοχή το 1066 ανάμεσα στους Άγγλους και τους Νορμανδούς με νικητές τους δεύτερους.

Είναι εύκολο να πάει κάποιος είτε με τρένο από το London Charing Cross (περίπου 1ώρα και 45 λεπτά) είτε με λεωφορείο (περίπου 2 ώρες), είτε με αυτοκίνητο.

Η παλιά πόλη είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους που ονομάζονται αντίστιχα East and West Hills. Οι λόφοι είνιαι προσβάσιμοι στο κοινό και δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν όχι μόνο την πόλη από ψηλά αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Πάνω στον δυτικό λόφο (West Hill) βρίσκονται και τα ερείπια του Μεσσαιωνικού κάστρου της πόλης το οποίο είναι και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, καθότι είναι το πρώτο κάστρο που χτίστηκε στην Αγγλία μετά την κατάκτηση της από τους Νορμανδούς.

DSCN1668

Εμείς ξεκινήσαμε την βόλτα μας από το κέντρο της πόλης το οποίο όπως σε όλες τις παρόμοιου μεγέθους πόλεις της Αγγλίας είναι πεζοδρομημένο. Υπάρχει ένα μεγάλο εμπορικό και όλα τα μαγαζιά «αλυσίδες» που συναντάει κάποιος και στο Λονδίνο. Επίσης υπήρχαν λίγα εστιατόρια (κυρίως αλυσίδων) και λίγες pubs καθότι οι περισσότερες βρίσκονται μέσα στην παλιά πόλη και στην παραλία. Μετά από μία γρήγορη βόλτα στο κέντρο, καθότι δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρει στον επισκέπτη, συνεχίσαμε την βόλτα στο νεότερο τμήμα της πόλης. Η νέα πόλη δε διαφέρει σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα παραθαλάσσια resorts της Νότιας Αγγλίας όπως για παράδειγμα το Brighton. Βικτωριανά κτίρια, μεγάλες πλατείες και το απαραίτητο Pier. Η παραλία πολύ πλατιά και παντού υπήρχαν οικογένειες με τα καρότσια, ποδηλάτες και άνθρωποι που απλά απολάμβαν τη βόλτα τους.

DSCN1659

Η μετάβαση από την νεα πόλη στην παλιά γινόταν πολύ ομαλά, αλλά ήταν εμφανής. Πρωτα πρώτα ο παραλιακός δρόμος έσφιζε από ζωή, υπήρχαν δεκάδες Fish & Chips restaurants και πολλές pubs. Αποφασίσαμε να μπούμε μέσα στα πεζοδρομημένα στενά. Η παλιά πόλη είναι πολύ όμορφη. Εχει πλακόστρωτα στενά γεμάτα από εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, κλασσικές Βρετανικές pubs, και πολλά καφέ. Επίσης πρόσεξα ότι υπάρχουν πολλά καταστήματα με αντίκες. Ολοι φυσικά οι δρόμοι σε οδηγούν στην παραλία που από την πλευρά της παλιάς πόλης είναι ιδιαίτερα αξιοποιημένη.

Περπατώντας βγήκαμε και πάλι στην παραλία. Το Stade όπως είναι καλύτερα γνωστό. Η περιοχή ακριβώς κάτω από τον East Hill ονομάζεται Stade, το οποίο ουσιαστικά είναι η παραλία της παλιάς πόλης. Στο Stade λέγεται ότι βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα αλιευτικά σκάφη (μέχρι 10μ) από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Είναι μία πολύ γραφική περιοχή του Hastings στην οποία βρίσκονται και πολλές ξύλινες καλύβες οι οποίες ανομάζονται “net huts” διότι εκεί επιδιόρθωναν και φυλάσσονταν τα διχτυα αλλά και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες. Σήμερα κάποια από αυτά έχουν μετατραπεί σε μαγαζιά που πουλάνε είδη αλιείας και κάποια άλλα σε ψαράδικα που πουλάνε φρέσκο ψάρι ή όστρακα με ειδικούς πάγκους για να τα γευθεί ο επισκέπτης επιτόπου.

Hastings-20130630-00102

Στο Stade βρίσκεται και το Hastings Fishermen’s Museum το μοναδικό από τα τέσσερα μουσεία της πόλης που επικσεφθήκαμε (τα άλλα τρία είναι το Hastings Museum and Art Gallery, το Old Town Hall Museum και το Shipwreck Heritage Centre). Το Hastings Fishermen’s Museum είναι ένα μικρό κτίσμα που παλαιότερα ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και έχει φωτογραφίες που εξιστορούν την ιστορία του Hastings, κάποια αντικείμενα ψαρέματος και το τελευταίο Enterprise RX 278 ένα καίκι του 1912 που χρησιμοποιούνταν μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ψαράδες της περιοχής.

Από το Stade μπορεί ο επισκέπτης να πάρει ένα τρενάκι, το cliff railway που στοιχίζει 4 λίρες με επιστροφή, που τον ανεβάζει επευθείας στον East Hill. Ο άλλος τρόπος για να ανεβείτε εκεί είναι να περπατήσετε ανάμεσα σε ανυφορικά δρομάκια και μετά να ανέβετε (αρκετά) σκαλοπάτια. Ακόμα ένα ίδιο cliff railway λειτουργεί και για την άνοδο στον West Hill.

Hastings-20130630-00109

Εκτός από την βόλτα στην παλιά πόλη, το Stade και το περπάτημα στους δύο λόφους η πόλη έχει ακόμα ένα πάρκο που αξίζει να περπατήσετε. Το Alexandra Park βρίσκεται μέσα στην πόλη, λίγο πριν φτάσετε στην παραλία και ονομάζεται και έχει λιμνούλες, φροντισμένους κήπους και ότι άλλο ρίσκει κανείς στα περισσότερα πάρκα της Αγγλίας. Επίσης η πόλη εχει και ένα ενυδρείο στο οποίο δεν πήγαμε οπότε δε μπορώ να εκφράσω άποψη.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στην πόλη επισκεφθήκαμε την All Saints Church που χτίστηκε το 15ο αιώνα, αλλά αργότερα μας είπαν ότι έπρεπε να μπούμε και στην St Clement’s η οποία έχει χτιστεί το 1377.

Το κυριότερο δρώμενο κατά τη διάρκεια του χρόνου ειναι το καρναβάλι της το οποίος γίνεται τον Αύγουστο και περιλαμβάνει αγώνες ταχύπλοων, ποδηλατικό γύρο της περιοχής, αρκετά street parties και φυσικά πολύ ψάρι και οστρακοειδή. Τον Σεπτέμβριο γίνεται το Seafood and Wine Festival και την εβδομάδα στην 14 Οκτωβρίου γίνεται το Hastings Week το οποίο περιλαμβάνει βραδινή πορεία με δαυλούς στο κέντρο της πόλης και πάρα πολλά πυροτεχνήματα κατά μήκος της παραλίας.

Για φαγητό θα πάτε είτε σε κάποια από τις δεκάδες pubs και fish and chips restaurants στο κέντρο της παλιάς πόλης είτε σε κάποιο από τα υπαίθρια κιόσκια που πουλάνε ψάρι. Ειδικά αν σας αρέσουν τα οστρακοειδή η τελευταία είναι η καλύτερη επιλογή. Από pub ξεχωρίσαμε την “Jenny Lind”. Αν πάτε εκεί να δοκιμάσετε και το cider της περιοχής.
Το Hastings προσφερεται για μία ημερήσια εκδρομή εκτός Λονδίνου, ειδικά για τους λάτρεις του ψαριού και των θαλασσινών. Ειδικά αν η μέρα είναι καλή το περπάτημα στην παραλία και σα πάρκα της πόλης είναι πολύ ευχάριστο. Την επόμενη φορά θα πάμε την εβδομάδα που γίνεται το Seafood and Wine Festival και θα ανεβάσουμε ξεχωριστή ανταπόκριση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.