Προετοιμασία για κάθε ταξίδι

Προορισμοί: Ω τι κόσμος
Ετικέτες:

Λίγο καιρό πριν δημοσιεύτηκε μία μελέτη η οποία έλεγε ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά φαίνεται να είναι πιο ελκυστικοί σε σχέση με ανθρώπους που δεν ταξιδεύουν καθόλου. Οι ταξιδιώτες φαίνεται να είναι πιο μυστηριώδεις, περιπετειώδεις, περισσότερο μορφωμένοι και ανοιχτόμυαλοι. Χαριτολογώντας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να ταξιδεύει κανείς, αν και όχι ο σημαντικότερος.

Το να ταξιδεύει κανείς είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία, πέρα από την πράξη. Έχει σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το κάθε ταξίδι. Άλλοι ταξιδεύουν για χαλάρωση, διασκέδαση, περιπέτεια, άλλοι πάλι για επαγγελματικούς σκοπούς, αρκετοί επισκέπτονται πόλεις για city breaks και λίγοι τυχεροί γυρνάνε τον κόσμο απλώς επειδή μπορούν. Κοινός τόπος όλων των ταξιδιών τα τρία βασικά στάδια: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Κάθε κομμάτι του ταξιδιού έχει τη δική του, ιδιαίτερη αξία.

Ας πούμε ότι έχουμε βρει τον κατάλληλο προορισμό. Έχουμε επίσης βρει και την κατάλληλη παρέα – η οποία καλό θα είναι να έχει κάποια κοινά ενδιαφέροντα. Έχουμε ελέγξει μέσω του διαδικτύου στοιχεία για τον προορισμό, έχουμε βρει και κλείσει τα μεταφορικά, έχουμε κάνει μέσω αξιόπιστων sites τις κατάλληλες κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Έχουμε προμηθευτεί τα κατάλληλα έγγραφα, διαβατήρια κτλ, έχουμε πάρει άδεια από τη δουλειά, ταϊσαμε τη γάτα, ποτίσαμε τα φυτά και είμαστε έτοιμοι για την αναχώρηση. Είμαστε πραγματικά έτοιμοι; Ας δούμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες.

Βασικό στοιχείο κάθε ταξιδιού είναι ο καιρός στον τόπο προορισμού. Πριν φύγουμε για το ταξίδι, καλό είναι να ελέγχουμε την πρόβλεψη του καιρού σε διαφορετικές σελίδες με μετεωρολογικές προβλέψεις. Αρκετά συχνά, η απόκλιση του καιρού μεταξύ διαφορετικών sites είναι μεγάλη. Συνήθως, τα τοπικά μέσα είναι τα πιο αξιόπιστα. Ο έλεγχος αυτός είναι σημαντικός, καθώς επηρεάζει το είδος και την ποσότητα των ρούχων που θα πάρουμε μαζί μας, ώστε να μην έχουμε επιπλέον κιλά από αυτά που επιτρέπει η αεροπορική εταιρία.

Προσωπικά έχω παρατηρήσει ότι όταν ταξιδεύω από 3 έως 5 ημέρες, η ποσότητα ρουχισμού που παίρνω μαζί μου είναι ίδια – με εξαίρεση τα εσώρουχα. Η ίδια ομαδοποίηση ισχύει για ταξίδια από 6 έως 10 ημέρες. Αυτό ισχύει, πιστεύω, για τους άντρες, οι κυρίες έχουν διαφορετικές ανάγκες, καθόλα σεβαστές. Είναι σημαντικό, πάντως, αφού έχουμε φτιάξει τη βαλίτσα μας, να ελέγχουμε το βάρος. Οι καιροί είναι χαλεποί και αρκετές αεροπορικές εταιρίες ψάχνουν τον τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους και από “ξεχασιάρηδες” ταξιδιώτες με κάποια παραπάνω κιλά στις αποσκευές. Παρεμπιπτόντως, η δικαιολογία “έλα μωρέ τώρα, 2 κιλά παραπάνω είναι” δεν περνάει. Καλό θα είναι να έχουμε επιπλέον χώρο στις αποσκευές για δώρα και ενθύμια. Για ένα μυστήριο λόγο, κάθε φορά που γυρνάω από ταξίδι η βαλίτσα είναι πάντα πιο βαριά. Ίσως είναι επειδή κουβαλάμε αναμνήσεις από το ταξίδι. Γι αυτό λοιπόν, καλό είναι να ελέγχουμε την πολιτική της εταιρίας που ταξιδεύουμε ως προς τις αποσκευές.

Εκτός από τις αποσκευές, υπάρχουν και οι χειραποσκευές. Καλό είναι να ελέγξουμε και σ’αυτό το κομμάτι τηνπολιτική των εταιριών,καθώς και τα δικαιώματα επιβατών. Καλό είναι να έχει κανείς μαζί του στην καμπίνα του αεροπλάνου πορτοφόλι, έγγραφα, ίσως κάποια φάρμακα που χρησιμοποιεί σε μικρές ποσότητες και μία αλλαξιά εσώρουχα – γενικότερα αντικείμενα που θα είναι χρήσιμα σε περίπτωση που χαθεί η βαλίτσα για λίγο, κάτι που συμβαίνει πιο συχνά απ’ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Αρκετές εταιρίες επιτρέπουν μόνο μία χειραποσκευή, συγκεκριμένων διαστάσεων, ενώ σε άλλες μπορεί κανείς να φέρει μαζί του και το laptop. Προσοχή μόνο στο τι μπορεί κανείς να έχει μαζί του στις χειραποσκευές – για παράδειγμα απαγορεύονται τα υγρά, αιχμηρά αντικείμενα και άλλα. Χρήσιμη παρέα στο ταξίδι είναι συνήθως ένας χάρτης του προορισμού ή απλώς ένα καλό βιβλίο. Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν…

1 σχόλιο για την ανάρτηση “Προετοιμασία για κάθε ταξίδι

  1. Εγώ κάνω ολόκληρη λίστα πριν φύγω! Άμα έχουμε αμάξι παίρνω κάμποσα, αν δεν έχω παίρνω λιγότερα.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.