Δώδεκα χρόνια πριν είχα την επιλογή αλλά και την τύχη να συμμετέχω στο πρόγραμμα Erasmus στα πλαίσια της ανταλλαγής φοιτητών. Προορισμός η μακρινή, τότε, Ολλανδία, την οποία γνώριζα μόνο μέσα από βιβλία, ταινίες και ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων. Γι αυτό το λόγο ήταν και η πρώτη επιλογή, μιας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν καλύτερα προσβάσιμες. Έμεινα εκεί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και συγκεκριμένα το χειμερινό. Ανάμεσα σε άλλα, όπως το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και τις δυσκολίες στις πτήσεις, έζησα και ορισμένα ενδιαφέροντα έθιμα της χώρας. Το κυριότερο ήταν η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που οι Ολλανδοί το γιόρταζαν πιο έντονα από τα Χριστούγεννα – τουλάχιστον παλιότερα, καθώς πλέον λόγω παγκοσμιοποίησης, πολλά έθιμα ομοιάζουν.

Το τελευταίο, συνήθως, Σάββατο του Νοεμβρίου ο Άγιος Νικόλαος, Sinterklaas στα ολλανδικά (κατ’αντιστοιχία του Santa Claus), καταφθάνει στο λιμάνι του Άμστερνταμ με ατμόπλοιο από την Ισπανία, συνοδευόμενος από τον μαύρο βοηθό του, τον Zwarte Piet (Black Peter ή Μαύρος Πιτ). Αφού πρώτα μοιράσει τα δώρα στη βασιλική οικογένεια, τηρώντας τις παραδόσεις, παραμένει στη χώρα για να μοιράσει δώρα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ, ώστε να τα βρουν το επόμενο πρωί, ανήμερα της γιορτής του. Ο Άγιος Νικόλαος είναι και για τους Ολλανδούς ο προστάτης των ναυτικών, τιμώντας έτσι και τη δική τους μεγάλη ναυτική παράδοση.

Εκτός από την ανταλλαγή δώρων μέσα στα παπούτσια, έθιμο που παλιότερα ήταν σαν δωρεά για τους φτωχούς, οι Ολλανδοί τρώνε σοκολατάκια και Kruidnoten – παραδοσιακά μπισκότα με τζίντζερ. Μάλιστα, μία καθηγήτρια τότε στο πανεπιστήμιο είχε φέρει μέσα στο μάθημα σοκολατάκια και άλλα γλυκίσματα και μας τα πετούσε, σα να μας ραίνει! Επιπλέον, τα δώρα ειδικά για τους μεγάλους, συνοδεύονται από κάποιο ποίημα που μπορεί να είναι σκωπτικό και σίγουρα προσωπικό.

Ο Santa Claus φαίνεται ότι προέρχεται κατά βάση από το Sinterklaas που κι αυτός με τη σειρά του προέρχεται από τον Άγιο Νικόλαο. Βέβαια, πλέον ακόμη και στην Ολλανδία έχει κυριαρχήσει η φιγούρα του Santa Claus, υποσκελίζοντας εν μέρει την παράδοση – κάτι αντίστοιχο με την Ελλάδα και τον στολισμό δέντρου αντί για καραβιού. Το καλό είναι ότι αν θέλει κανείς να γιορτάσει, μπορεί να το κάνει εις διπλούν. Το σίγουρο είναι δε, ότι αν βρεθείτε αυτή την περίοδο σε κάποια ολλανδική πόλη, αξίζει να ζήσετε την εμπειρία αυτή.

Χρήσιμα links

*Η φωτογραφία είναι από τη wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.