Με έδρα το Καρπενήσι μπορεί κανείς να κάνει αρκετές ενδιαφέρουσες εκδρομές. Ούτως ή άλλως η πόλη δεν έχει τόσα πολλά όμορφα πράγματα να δείξει. Η φύση όμως της ευρύτερης περιοχής είναι το κάτι άλλο.

Περιπατητικές εκδρομές: ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχει να κάνει κανείς στην Ευρυτανία είναι η επαφή με τη φύση. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν χαρτογραφηθεί και αποτυπωθεί πολλές περιπατητικές διαδρομές, τόσο εύκολες όσο και δύσκολες. Συμβουλευτείτε τους αντίστοιχους χάρτες, φορέστε κατάλληλα ρούχα και βασικό εξοπλισμό και ξεχυθείτε να γνωρίσετε τα ευρυτανικά βουνά και τις ομορφιές τους!

Ο χάρτης φαίνεται καλύτερα σε full screen

Λόφος Αγίου Δημητρίου και παρατηρητήριο: πρόκειται για λόφο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη του Καρπενησίου. Το βράδυ θα παρατηρήσετε το φωτισμένο εκκλησάκι στην κορυφή του. Είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο ή εναλλακτικά μπορείτε να το δείτε ως κοντινή βόλτα. Από το παρατηρητήριο έχει κανείς θέα και στις δύο πλευρές της πόλης του Καρπενησίου με φόντο πάντα το Βελούχι. Χαρακτηριστικό σημείο μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ο υψωμένος σταυρός.

Saloon Park: ο απόλυτος, ίσως, προορισμός για οικογένειες και παιδιά κάθε ηλικίας. Γκαζόν, χώρος για καφέ και ελαφρύ φαγητό για γονείς, βόλτα με τα άλογα, αναρρίχηση, τραμπολίνο, ελαφάκια και άλλες δραστηριότητες που εγγυώνται ότι θα κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα. Απόσταση από Καρπενήσι 5 λεπτά.

DSCN9611
Η Μονή Προυσού

Μονή Προυσού: ίσως το πιο αναγνωρίσιμο μέρος του νομού. Ορδές λεωφορείων καταφθάνουν καθημερινά στο μοναστήρι. Η θέα πραγματικά όμορφη, όπως και ο περιβάλλων χώρος. Ανεβείτε στο λόφο με το ρολόι γι ακόμη καλύτερη θέα. Αφού τελειώσετε την επίσκεψη, επισκεφτείτε την αλαντοποιϊα Στρεμμένου για να δοκιμάσετε προσούτο Προυσού συνοδεία ούζου! Κατά την διάρκεια της διαδρομής περνάτε από τη θέση Κλειδί με τον βράχο να χάσκει απειλητικά πάνω από τον δρόμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το γεωλογικό φαινόμενο στη θέση “Πάτημα της Παναγιάς” όπου φαίνονται στον βράχο κάτι σαν πατημασιές. Αν έχετε όρεξη για πεζοπορία, από τον Προυσό ξεκινάει μονοπάτι προς τη θέση Μαύρη Σπηλιά, όπου περνάει μέσα από φαράγγι και δάσος. Απόσταση από Καρπενήσι περίπου 40′.

Άγιος Νικόλαος: επονομαζόμενος και Λάσπη. Κοντινό στο Καρπενήσι χωριό με κύρια αξιοθέατα την πλατεία αλλά και τις καστανιές. Αν είστε εποχή με κάστανα μπορείτε να τα μαζεύετε από τον δρόμο. Στην πλατεία υπάρχει ταβέρνες, καφενεία και το μπαρ Λασπ. Προσωπικά έχω φάει κρεατικά στην Ταβέρνα της Παρέας – καλές τιμές και ποιότητα φαγητού. Απόσταση από Καρπενήσι 5′.

DSCN9693
Η πλατεία στους Κορυσχάδες

Κορυσχάδες: το ιστορικό χωριό με την χαρακτηριστική πλατεία Ελευθερίας. Ιδανικό για καφέ ή και φαγητό κάτω από τα πλατάνια με θέα το βουνό. Απαραίτητη συνοδεία οι συζητήσεις για την ιστορία του μέρους, κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας που δε διδασκόμαστε στο σχολείο. Αν βρείτε χρόνο, επισκεφτείτε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης – άλλοτε έδρα του Εθνικού Συμβουλίου. Απόσταση από Καρπενήσι 5′.

DSCN9548
Το μνημείο του Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο

Κεφαλόβρυσο: δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη, πολύ κοντά στην πόλη του Καρπενησίου βρίσκεται το Κεφαλόβρυσο. Είναι γνωστό για τη μάχη του 1823 κατά των Τούρκων στην οποία σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης. Έχει στηθεί εκεί σχετικό μνημείο. Λίγο πιο κάτω, περνώντας μία από τις ξύλινες γέφυρες, φτάνει κανείς σε όμορφο χώρο αναψυχής. Ανάμεσα στις λιμνούλες υπάρχει και μία με πάπιες που δίνουν το δικό τους σόου. Λίγο πιο δίπλα υπάρχει η ομώνυμη ταβέρνα, ενώ ακριβώς στο πλάι της υπάρχει ενυδρείο με πέστροφες. Εκεί μπορείτε να δείτε όλα τα στάδια αναπαραγωγής και μεγαλώματος της ποταμίσιας πέστροφας, καθώς και να παραγγείλετε φρέσκιες για το πιάτο σας. Απόσταση από Καρπενήσι 5′.

Κλαυσί: μικρό και μαζεμένο χωριό, χτισμένο σε πλαγιά. Έχει καλή θέα στην Ποταμιά. Χαρακτηριστικό του σημείο η πετρόχτιστη πλατεία με την εκκλησία. Εκατέρωθεν της πλατείας βρίσκονται 2 ταβέρνες. Έχω φάει στην ταβέρνα Αφοί Μαθέ με θέα το βουνό και λαγκάδια. Τα κρεατικά ήταν αρκετά καλά και φρέσκα, ενώ και τα υπόλοιπα πιάτα αρκετά προσεγμένα. Απόσταση από Καρπενήσι 10′.

Μεγάλο Χωριό: πιθανότατα το πιο γραφικό χωριό κοντά στο Καρπενήσι. Ωραία, πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακά κτήρια και το καφενείο του Καρβέλη με φρέσκο, γευστικό γαλακτομπούρεκο και τρομερό εκμέκ. Αφεθείτε να κάνετε τις βόλτες σας και να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού. Στο Μεγάλο Χωριό είχαμε ξεναγηθεί παλιότερα μέσα από το blogtravels.gr. Απόσταση από Καρπενήσι 15′.

DSCN9670
Η θέα προς την Ποταμιά από το Παλιό Μικρό Χωριό. Στο βάθος το Βελούχι

Παλαιό και Νέο Μικρό Χωριό: 2 οικισμοί απέναντι από το Μεγάλο Χωριό. Το Παλαιό Μικρό Χωριό καταστράφηκε χρόνια πριν από κατολίσθηση, αν και πλέον αρκετά σπίτια έχουν χτιστεί. Καθίστε για φαγητό στην πλατεία και για καφέ ή ποτό με θέα όλη την Ποταμιά στο ξενοδοχείο Studio Merses. Απόσταση από Καρπενήσι 15′.

Βουτύρο, Γαύρος: μικρότερα χωριά με καταλύματα και ταβέρνες για φαγητό. Ειδικά στο Γαύρο μπορείτε να φάτε και ψάρια – συγκεκριμένα πέστροφες από τις δίπλα καλλιέργειες.

Δομνίστα, Πανταβρέχει (ή Πανταβρέχη), Κρίκελλο: ομολογώ ότι αυτό το κομμάτι της Ευρυτανίας δεν το έχω εξερευνήσει. Οι φωτογραφίες που έχω δει από το Πανταβρέχει είναι πολύ όμορφες. Ίσως σε επόμενη επίσκεψη. Απόσταση από Καρπενήσι 40′.

Ανατολική Φραγκίστα: πρόκειται για την “Ωραία του Πέραν” στην οποία μας ξενάγησε παλιότερα ο φίλτατος VasilisKost. Ιδανική βάση για εξορμήσεις στη Δυτική Ευρυτανία, με ενδιαφέροντα αξιοθέατα και πρόσβαση στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Απόσταση από Καρπενήσι 40′.

DSCN9634
Η θέα προς τη λίμνη των Κρεμαστών λίγο πριν το χωριό Φιδάκια

Φιδάκια: παραδοσιακό χωριό, περίπου 45′ από το Καρπενήσι. Στο ύψος του νοσοκομείου Καρπενησίου ακολουθείτε ταμπέλες προς Αγρίνιο (φορτηγά). Περνάτε το ξενοδοχείο Lecadin και το χάνι Μπαγασάκι και συνεχίζετε προς Φιδάκια. Ωραία διαδρομή, με αρκετό πράσινο και απολαυστική θέα. Αφήνετε το αυτοκίνητο έξω από το χωριό και κάνετε βόλτα στα πέτρινα σοκάκια. Αφού ολοκληρώσετε τη βόλτα, πηγαίνετε για φαγητό στην ταβέρνα Οιχαλία. Από το μπαλκόνι της έχετε θέα στη λίμνη των Κρεμαστών. Το μενού περιλαμβάνει λαχανικά και τυριά της περιοχής, καθώς και ντόπια κρέατα. Σπεσιαλιτέ η μοσχαροκεφαλή και ο κόκκορας κρασάτος. Απόσταση από Καρπενήσι 40′.

Χρήσιμες συμβουλές

Οι εκδρομές γύρω από το Καρπενήσι είναι αρκετές. Επιλέξτε με βάση τις μέρες που έχετε διαθέσιμες και ομαδοποιήστε τις, ώστε να μην κάνετε πολλά χιλιόμετρα και ταλαιπωρηθείτε. Καλύτερες εποχές για το Καρπενήσι είναι κατά τη γνώμη μου η άνοιξη και το φθινόπωρο, που έχει ακόμη κρύο αλλά η φύση είναι στα καλύτερά της.

2 σχόλια για την ανάρτηση “Εκδρομές γύρω από το Καρπενήσι

  1. Καλησπέρα!
    Απαράδκετος! Ήρθες στα μέρη μου και δεν είπες τίποτα!!!! Σε μάλωσα ξανά!
    Έχουμε ωραία μέρη! 🙂 Χαίρομαι που σας άρεσε!

  2. Υπέροχη φύση παντού,ζεστή φιλοξενία,αλλά η πρόταση για γλυκα στο μεγάλο χωριό άκυρη.το γαλακτομπούρεκο και το εκμεκ απέχουν πολύ από το απλως ικανοποιητικα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.