Το Μπέργκεν (Bergen) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας, μετά το Όσλο. Είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, καθώς συνδυάζει ό,τι έχει κανείς στο μυαλό από την ομορφιά των σκανδιναβικών χωρών: ωκεανό, φιόρδ, λίμνες, πράσινο, χρωματιστά σπίτια στους λόφους, παραδοσιακό λιμάνι, ζωντάνια, ήπιο κλίμα, ποιότητα ζωής. Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει, εκτός ίσως από λίγο παραπάνω ήλιο; Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, την όμορφη αυτή πόλη της Νορβηγίας.

Μετάβαση

Το Μπέργκεν διαθέτει αεροδρόμιο. Απευθείας πτήσεις από Ελλάδα δεν υπάρχουν, εκτός αν είναι τσάρτερ. Με μία ανταπόκριση όμως σε κάποιο κεντρικό αεροδρόμιο της Ευρώπης, μπορεί κανείς να φτάσει γρήγορα. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάει με το τρένο από το Όσλο. Η σιδηροδρομική διαδρομή Όσλο-Μπέργκεν θεωρείται μία από τις ομορφότερες παγκοσμίως, καθώς περνάει από πανέμορφα τοπία, βουνά, λίμνες και άλλα. Τέλος, μπορεί κανείς να πάει οδικώς από Όσλο, αν και οι δρόμοι στη Νορβηγία δεν είναι ό,τι καλύτερο, καθώς είναι στενοί, με χαμηλά όρια ταχύτητας και κάμερες παντού. Τέλος, στο λιμάνι πιάνουν πολύ συχνά κρουαζιερόπλοια που κάνουν βόλτα στα νορβηγικά φιόρδς.

Διαμονή

Στην πόλη του Μπέργκεν και τα περίχωρα μπορεί κανείς να βρει διαμονή για όλα τα γούστα και βαλάντια. Η πιο φτηνή λύση είναι το κάμπινγκ, ενώ υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι τιμές των ξενοδοχείων, όπως και σε όλη τη Νορβηγία είναι αρκετά τσιμπημένες.

Αξιοθέατα

Η πρώτη επαφή του επισκέπτη της πόλης ξεκινά συνήθως από το λιμάνι, το Βόγκεν. Από τη μια πλευρά θα δει κανείς υπερπολυτελή σύγχρονα γιοτ, ενώ από την άλλη ίσως εντοπίσει κάποια παλιά ξύλινα ιστιοφόρα. Η βόλτα στην προκυμαία κάνει την εισαγωγή στην πόλη. Λίγο πιο δίπλα θα δει κανείς και την υπαίθρια ψαραγορά, το Fisketorget (Torget Fish market). Ό,τι πλούτο βγάζει η νορβηγική θάλασσα, πλην του πετρελαίου, μπορεί κανείς να το βρει εκεί. Μέχρι και κομμάτια φάλαινας εντοπίζει κανείς στους πάγκους. Στην ψαραγορά θα κάνουμε στάση αργότερα για φαγητό.

DSCN3344

Το πιο χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο κομμάτι της πόλης είναι ταυτόχρονα και το παλιότερο που έχει σωθεί. Πρόκειται για το Bryggen του Bergen (Μπρίγκεν) το οποίο είναι και σαν γλωσσοδέτης αν το πει κανείς πολλές φορές. Η πόλη ήταν παράρτημα του Χανσεατικού συνδέσμου και αυτά τα κτήρια που φαίνεται σαν να ακουμπάνε το ένα στο άλλο, είναι εκείνης της εποχής. Εντύπωση κάνουν και τα έντονα χρώματα. Βγάλτε αρκετές φωτογραφίες, προσπαθώντας ειδικά να εστιάσετε στην κλίση των σπιτιών. Έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι το Χανσεατικό Μουσείο που μας κάνει εισαγωγή για την ιστορία της ένωσης, το Μουσείο του Μπρίγκεν και ο πύργος Μπέργκενχους. Τα στενάκια της πόλης είναι αρκετά ενδιαφέροντα, οπότε περπατήστε τα χωρίς άγχος και βιασύνη. Μόνο προσοχή που θα παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, εφόσον έχετε πάρει μαζί σας. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές κυκλοφορίας και σημεία που επιτρέπεται η στάθμευση με πληρωμή.

DSCN3383

Η καλύτερη ίσως θέα της πόλης του Μπέργκεν είναι στην κορυφή του βουνού Φλόυεν (Fløyen). Το Μπέργκεν είναι, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, χτισμένο σε 7 λόφους. Πάρτε το Fløibanen funicular για την κορυφή του συγκεκριμένου λόφου, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 320 μέτρων. Από εκεί μπορείτε να αγναντέψετε το λιμάνι του Μπέργκεν, τις διάφορες νησίδες μπροστά και τον Ατλαντικό στο βάθος. Αν στρέψετε το βλέμμα σας προς άλλες κατευθύνσεις θα δείτε ότι η πόλη επεκτείνεται αρκετά πέρα από το λιμάνι, ενώ υπάρχει ένα κομμάτι του καθαρά βιομηχανικό που ασχολείται κυρίως με πετρελαϊκές δραστηριότητες – ας μην ξεχνάμε ότι πριν την ανακάλυψη του πετρελαίου στα παράλια, η Νορβηγία ήταν μία φτωχή σχετικά χώρα. Πάνω στο λόφο βρίσκεται καφέ και εστιατόριο, αν και ο περισσότερος κόσμος κάθεται στα σκαλάκια απολαμβάνοντας τη θέα. Αν κάποιος έχει όρεξη μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια του λόφου.

Φαγητό – διασκέδαση

DSCN3366

Το Μπέργκεν, όπως συνολικότερα η Νορβηγία, είναι ιδιαίτερα ακριβό στο φαγητό. Καλό είναι να το έχετε υπόψιν σας πριν καθήσετε οπουδήποτε. Η πιο φτηνή λύση είναι να φάτε στην υπαίθρια ψαραγορά, όπου τα προϊόντα είναι φρέσκα και οικονομικά. Εναλλακτικά, κάποιο σάντουιτς στο χέρι κοστίζει λιγότερο και είναι μια λύση. Όσο για ζωή, η πόλη είναι αρκετά ζωντανή, τόσο λόγω των τουριστών όσο και των φοιτητών του πανεπιστημίου του Μπέργκεν. Φημίζεται για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα φεστιβάλ, τις εκθέσεις και τις συναυλίες, παρά το γεγονός ότι στην πόλη βρέχει περίπου 2 στις 3 μέρες.

Εκδρομές

Καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς το Μπέργκεν, όπως και τη Νορβηγία γενικότερα είναι Ιούνιο και Ιούλιο με τις μεγάλες ημέρες και τον καλό, σχετικά, καιρό. Το φιόρδ που βρίσκεται κοντά στον Μπέργκεν δεν είναι κάτι το αξιόλογο. Προτιμήστε το κοντινό Sognefjord, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση φιορδ της Νορβηγίας. Γενικότερα η νορβηγική φύση έχει να δώσει ωραίες εικόνες και εμπειρίες στον επισκέπτη, αφού συνδυάζει θάλασσα, πράσινο, λίμνες, παγετώνες και όμορφους σχηματισμούς. Αφιερώστε τουλάχιστον μία ημέρα εκτός πόλης για να τα απολαύσετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.