Για τις Σπέτσες σας έχουμε ξαναγράψει, αλλά είχαμε επικεντρωθεί κυρίως στις φθινοπωρινές τους χάρες. Μετά όμως από την προκλητική σε ένα βαθμό ανάρτηση του συνεργάτη KitsosMitsos, με τίτλο “Ύδρα, η αρχόντισσα του Σαρωνικού” (για να μην αναφέρουμε και την εξίσου προκλητική “Αγκίστρι, ο μικρός παράδεισος του Σαρωνικού“), επανερχόμαστε για να δώσουμε και μια πιο καλοκαιρινή εικόνα του νησιού!! Οι αρχαίοι αποκαλούσαν το νησί Πιτυούσα (από τα πολλά πεύκα που είχε) ενώ οι Φράγκοι το νησί με τα αρώματα (“Isola di Spezia”). Σήμερα είναι γνωστό απλώς ως Σπέτσες!

Για τη μετάβαση ισχύουν ακριβώς τα ίδια που ισχύουν και το φθινόπωρο, με μόνη διαφορά την αυξημένη συχνότητα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Οπότε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μετάβαση αλλά και για τις λοιπές δραστηριότητες μπορείτε να αναζητήσετε εδώ. Θέλοντας να προλάβουμε οποιαδήποτε σχόλια, θα τονίσουμε ότι οι Σπέτσες είναι ένα σχετικά ακριβό νησί. Επίσης, λόγω του ότι είναι ο “τόπος” μας, δεν έχουμε προσωπική εικόνα για τα διάφορα καταλύματα του νησιού καθώς δεν έχουμε μείνει σε κανένα από αυτά.

View Spetses BlogTravels in a larger map

Παραλίες

Παραλίες υπάρχουν για όλα τα γούστα! Ξεκινώντας από την Ντάπια, το κέντρο της πόλης των Σπετσών υπάρχουν αρκετές παραλίες στις οποίες μπορείτε να πάτε με τα πόδια, με ποδήλατο, με μηχανάκι ή ακόμα και με αμαξάκι.

Σε απόσταση περιπάτου!

Κατευθυνόμενοι νοτιοανατολικά, από την Ντάπια προς το Παλιό Λιμάνι παραλιακά, συναντάτε την παραλία του Αγίου Μάμα και του Αγίου Νικολάου, που έχουν πάρει το όνομα του από τις αντίστοιχες εκκλησίες. Η πρώτη από τις δύο είναι μια μεγάλη αμμουδιά και με ξαπλώστρες πάνω στο τσιμέντο στο τέλος της παραλίας. Βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι και είναι η αλήθεια πώς όσα χρόνια πάμε δεν μας έχει εμπνεύσει να βουτήξουμε ακόμα. Πάντως σχεδόν κάθε απόγευμα είναι γεμάτη. Επίσης, από εκεί ξεκινάει το λεωφορείο το οποίο πηγαίνει στην πίσω μεριά του νησιού και σταματάει διαδοχικά σε Αγία Μαρίνα, Ξυλοκέριζα, Αγίους Αναργύρους και Αγία Παρασκευή. Έχει 4-5 δρομολόγια τη μέρα, οπότε αν χάσετε το ένα από αυτά, όσο περιμένετε το επόμενο ρίχνετε μια βουτιά.

Συνεχίζοντας τον παραλιακό περίπατο, μετά από λίγο θα φτάσετε στην παραλία του Αγίου Νικολάου, μια μικρή βοτσαλωτή παραλία, που τις ώρες αιχμής γεμίζει κατά βάση με παιδάκια! Δεν έχει σκιά, ούτε ξαπλώστρες! Αν η βόλτα σας, σας οδηγήσει στο Παλιό Λιμάνι, τότε μπορείτε να κάνετε μια βουτιά στην παραλία του Γαρύφαλλου, στην οποία θα καταλήξετε μέσα από τον οικισμό Πιτυούσα (η οποία είναι και η παλιά ονομασία τον Σπετσών, από τα πολλά πεύκα που είχε κάποτε το νησί)! Μια μικρή βοτσαλωτή παραλία, που για να φτάσετε όμως πρέπει να κατεβείτε μερικά σκαλάκια. Οπότε πρέπει να είστε ετοιμασμένοι να αφήσετε ποδήλατα και καροτσάκια πριν κατεβείτε στην πλαζ!

Μια ακόμα παραλία πολύ κοντά στον Γαρύφαλλο, είναι η Αγία Μαρίνα, μια μεγάλη αμμουδιά, οργανωμένη, με ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ! Διαθέτει επίσης και ένα καφέ-εστιατόριο, στο οποίο δεν έχουμε κάτσει μετά την ανακαίνιση του τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε δεν έχουμε εικόνα για την ποιότητα.

Ξεκινώντας από την Ντάπια και πάλι, αλλά πηγαίνοντας βορειοδυτικά, δύο είναι οι παραλίες στις οποίες μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια.Η παραλία της Κουνουπίτσας, εκτείνεται στην ουσία κατά μήκος του παραλιακού δρόμου μετά το Ποσειδώνιο, και μπορείτε οπουδήποτε σας εμπνεύσει να κάνετε μια βουτιά κοντά στα ταβερνάκια της περιοχής. Μετά από 10-15’ περπάτημα θα φτάσετε στην παραλία της Αναργυρείου Σχολής, που ονομάζεται και Καΐκι. Μεγάλη αμμουδερή παραλία με ξαπλώστρες, αν και σπάνια θα βρείτε κάποια κενή να κάτσετε τις ώρες αιχμής! Στην άκρη έχει χώρο να απλώσετε και εσείς τις ψάθες και τις ομπρέλες σας. Διαθέτει θαλάσσια σπορ αλλά και ένα πολύ ωραίο beach bar-restaurant, στο οποίο αξίζει να κάτσετε να τσιμπήσετε κάτι, ειδικά μετά από το βραδινό μπάνιο όταν κι έχει λιγότερη φασαρία.

100_7076

Σε απόσταση (μοτο) ποδηλάτου!

Ο Βρέλλος είναι η πιο ξακουστή από τις παραλίες σε απόσταση σχετικά απαγορευτική για να πάτε με τα πόδια. Υπάρχει λεωφορείο που ξεκινάει από το πλατεία του Ποσειδώνιου και καταλήγει στο Βρέλλο, κάνοντας στάση τόσο στο Καΐκι όσο και στο Λιγονέρι. Ο Βρέλλος έγινε στέκι της νεολαίας (μαζί με το Καΐκι) τα τελευταία χρόνια, όταν και ξεκίνησε να λειτουργεί το beach bar. Φιλοξενεί συχνά DJs και κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι γεμάτη κόσμο. Το Λιγονέρι, βρίσκεται έναν-δύο κόλπους πριν το Βρέλλο και αποτελεί την παραλία του ομώνυμου οικισμού. Μικρή και βοτσαλωτή με σκιά από τα πεύκα. Έχετε πρόσβαση από το κεντρικό δρόμο κατεβαίνοντας ένα χωμάτινο μονοπάτι και σκαλάκια.

Η παραλία του Κουζουνού βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με θέα τη Σπετσοπούλα. Χωρίς ξαπλώστρες και φασαρία, είναι μια καλή εναλλακτική λύση για να πάτε με το ποδήλατο. Η διαδρομή είναι μάλιστα και λίγο πιο εύκολη από ότι μέχρι το Βρέλλο ή το Λιγονέρι. Μπορείτε βέβαια να πάτε και με το ελικόπτερο και να το αφήσετε στο ελικοδρόμιο του νησιού που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πριν.

100_6336

Πιο μακριά…

Οι παραλίες στην «πίσω» πλευρά του νησιού, η Ξυλοκέριζα, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή και η Ζωγεριά. Σε όλες τους μπορείτε να πάτε με καΐκια που εκτελούν τακτικά δρομολόγια ή θαλάσσια ταξί, τα οποία ξεκινάνε από την Ντάπια. Στις τρεις πρώτες μπορείτε να πάτε και με το λεωφορείο που ξεκινά από τον Άγια Μάμα. Είναι όλες οργανωμένες και διαθέτουν εστιατόριο. Έχοντας δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια αυτό της Ζωγεριάς, είναι κάτι που θα το προτείναμε και σε εσάς.

Οι Άγιοι Ανάργυροι και η Αγία Παρασκευή είναι οι πιο πολυσύχναστες και έχουν και θαλάσσια σπορ. Στους Αγίους Αναργύρους μπορείτε να προσεγγίσετε κολυμπώντας και τη σπηλιά του Μπεκίρη ή Σπηλιά των Ερωτευμένων όπως αλλιώς λέγεται, η περίφημη σπηλιά όπου η Τζένη Τζένη είχε τρυφερό τετ α τετ με τον κύριο Μαντά.

Φαγητό-Διασκέδαση

Εκτός από τις παραλίες, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες ακολουθούν την πορεία Ντάπια-Παλιό Λιμάνι. Το πρωινό καφεδάκι ή το ουζάκι με το μεζεδάκι θα το πάρετε σε μια από τις καφετέριες που βρίσκονται στο βοτσαλωτό δρόμο της Ντάπιας, σε όποια καταφέρετε να βρείτε να κάτσετε. Στη συνέχεια ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο (και από τις δύο μεριές) θα βρείτε μια σειρά από ταβέρνες. Στη μεγάλη πλειοψηφία ισχύει πως όσο πιο κοντά στην Ντάπια τόσο πιο φτηνή θα είναι ενώ όσο απομακρύνεστε ακριβαίνουν. Δεν μπορούμε να σας πούμε που να πάτε ή όχι. Πάντως, από όσες ταβέρνες φάγαμε, ξεχωρίσαμε τα ψητά στον «Άγιο», τα σουβλάκια στου «Σιώρα», τα ψαρικά σε κάποια από τις μακρινές και περισσότερο ακριβές αλλά και το εστιατόριο στο Καΐκι.

Για τη βραδινή σας διασκέδαση όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παλιό Λιμάνι. Ακόμα κι αν πιείτε το πρώτο σας ποτό σε κάποια από τις επιλογές που υπάρχουν κοντά στη Ντάπια (όπως το Spetsa, το Μπαλκόνι ή και το «φρέσκο» Βότσαλο), κατά τα μεσάνυχτα θα ακολουθήσετε το πλήθος προς. Στο Παλιό Λιμάνι θα βρείτε επιλογές για όλα τα γούστα, από ζωντανό έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα μέχρι club και πιο κυριλέ bar-restaurants. Σας αφήνουμε να διαλέξετε ανάλογα με το κέφι!

100_7128

Tips – Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και το Αυγούστου διοργανώνεται το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Μουσείου της Μπουμπουλίνας, με ενδιαφέρουσες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις με δωρεάν είσοδο.
  • Ο εορτασμός για τη Ναυμαχίας των Σπετσεών γίνεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη. Διαρκεί μια εβδομάδα περίπου, περιλαμβάνει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και κορυφώνονται με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Λιμάνι των Σπετσών.
  • Το νησί προσφέρεται για ποδήλατο και το ευνοεί επίσης το γεγονός ότι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα αλλά και το ότι πολλές παραλίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο. Στην Ντάπια και στους γύρω δρόμους θα βρείτε αρκετά μαγαζιά που νοικιάζουν ποδήλατα. Αν σας αρέσει το σπορ ζητήστε κι ένα χάρτη του νησιού. Πληροφοριακά σας λέμε ότι ο γύρος είναι λίγο κάτω από 25 χιλιόμετρα με αρκετές ανηφόρες αλλά και αρκετές παραλίες που μπορείτε να σταματήσετε και να δροσιστείτε.
  • Στα μέσα Οκτωβρίου από το 2012 και μετά ξεκίνησε να διοργανώνεται ο Μαραθώνιος των Σπετσών και κολυμβητικός αγώνας με το Διάπλου Σπέτσες-Κόστα. Αυτά όμως μετά την Αρμάτα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.